Många nyblivna föräldrar har kommit på sig själva med att tyst stå utanför sovrummet och lyssna efter andetag när den lilla älskade bebisen väl har somnat. Som förälder är man ständigt orolig att något ska hända med den lilla sköra varelsen. Med ett andningslarm får du mer lugn. Du kan då sitta i ett annat rum och koppla av medan din nyaste familjemedlem sover gott. Larmet larmar då om ditt barn slutar andas eller om andningsmönstret på något sätt blir oregelbundet.
Innehåll
⭐ De 3 bästa Andningslarmen 2025
Tre andningslarm & babyvakter som ger notiser om ljudnivå, temperatur m.m. och gör att du kan känna dig trygg överallt.
⭐ Bäst i test: Snuza Hero MD andningslarm
Som förälder är naturligtvis barnets trygghet och välmående ditt allra främsta fokus. Många nyblivna föräldrar kan till och med uppleva att det är svårt att koppla av på grund av oro för den lilla. Då kan detta andningslarm vara en stor hjälp. Det här är något så unikt som ett medicintekniskt certifierat andnings- och rörelselarm. Det larmar med vibration om andningen är svag eller om det sker färre än åtta rörelser på en minut. Det har också en mycket viktig funktion som går ut på att om det inte har märkts av några rörelser på 15 sekunder vibrerar maskinen för att försöka ge andningsrörelse hos barnet. Många gånger kan detta räcka. Det finns också ett mönster som gör att en varningssignal kommer om det skett tre andningsuppehåll.
Hur fungerar då detta fantastiska larm? Det monteras på blöjan och du kan känna dig trygg i vetskapen att det inte överför någon radiofrekvent strålning.
Specifikationer:
Längd: 6,5 cm
Vikt: 0,3 kg
Batterikrav: 1 st. CR2 (ingår)
2. Owlet Cam Babyvakt
Det här är en modern och praktisk som du kopplar ihop med din mobiltelefon med hjälp av WiFi. På så sätt kan du se högkvalitativa videos på ditt barn när han eller hon ligger och sover. Här finns en hel del smarta funktioner. Du kan bland annat aktivera bakgrundsljud. Då behöver du inte ha appen i gång men kan ändå höra ditt barn. På så sätt kan du direkt uppmärksamma om något förändras.
Den här produkten kan användas i kombination med Owlet Smart Sock. Om du väljer att göra det kan du även hålla koll på barnets syrehalt och hjärtfrekvens för ökad trygghet.
Det finns några viktiga tekniska aspekter att ha i åtanke. För att kunna använda appen som kopplas till monitorn behöver du antingen iOS 12 eller senare alternativt Android 5.0 eller senare version. Det är också nödvändigt att ha WiFi tillgängligt för att det ska fungera. Man brukar avråda från att använda HotSpot WiFi.
3. Snuza Pico 2 andningslarm
Om du vill öka trygghetskänslan kan du köpa det här rörelselarmet som även mäter barnets andning. Den håller dessutom koll på både temperatur och sömn, vilket ytterligare förbättrar den koll du kan ha på ditt barn när du befinner dig i ett annat rum. Det bidrar också till ökad trygghet. Det är lätt att använda detta larm med hjälp av en app som du kan ladda ned till den enhet du föredrar att använda. Det fungerar bra med både mobiltelefoner och surfplattor.
Det här larmet håller koll på såväl vilken fas av sömnen ditt barn befinner sig i som vilken position barnet just nu sover i. Om barnet har feber kan du också snabbt se om hans eller hennes temperatur stiger eller sjunker. Det kan vara väldigt värdefull information för dig som förälder att ha även när den lille sover. Larmet vibrerar om det inte gått att registrera några rörelser på 15 sekunder. Målet är att kicka igång barnets rörelser och andning igen. Efter 20 sekunder utan rörelse eller andning kommer också larm i form av ljud.
Vad är ett andningslarm?
Ett andningslarm är precis vad det låter som. Det är en produkt som larmar när ett litet barns andning upphör eller blir oregelbunden. Det vanligaste upplägget är att man använder sensorer som fästs på sängen där barnet sover. Ofta används två eller flera sensorer, så att ett större fält ska täckas in. Sensorerna känner alltså av om något förändras i barnens andningsrytm. Exakt vad larmet larmar för kan variera något, men det vanliga är att larmet ger ifrån sig ett högt larm om barnets andning upphör under 20 sekunder. Larm sker även om barnet har en andningsfrekvens på under 10 andetag i minuten. Det kan som sagt finnas vissa skillnader i vad som ger utslag från ett larm till ett annat.
Vem behöver ett andningslarm?
En högst intressant fråga är naturligtvis vem som behöver ett andningslarm. För det första kan det vara bra att ha ett andningslarm om barnet inte är helt friskt vid födseln. Det kan också vara bra om barnet är för tidigt fött, eftersom andningsfunktionen då inte alltid är lika väl utvecklad. Med det sagt finns det dock ingen som inte kan ha nytta av att ha ett andningslarm. Det är inte en produkt som alla nyblivna föräldrar måste ha, men det är en trygghet att ha för vem som helst.
De flesta nyblivna föräldrar har nog någon gång känt sig oroliga över att något ska hända deras lilla skatt när han eller hon sover. Ett larm ger framför allt en psykologisk fördel, eftersom du vet att du kan ha koll på ditt barn när denne sover, utan att oroligt tassa runt utanför dörren eller stå vid barnets säng och lyssna efter andetag. Andningslarmet sköter detta åt dig, och du kan sitta i ett annat rum och få den avkoppling som du så väl behöver.
Olika typer av andningslarm
Precis som när du tittar på andra babyprodukter kommer du snabbt märka att det finns många olika produkter att välja på när du vill ha ett andningslarm. När du ska välja ut en mobil till barnsängen kanske det inte har så väldigt stor betydelse vilken variant du väljer. Naturligtvis vill du ha en produkt som är både säker och estetiskt tilltalande men det är ändå inte livsviktigt. De flesta produkter uppfyller där säkerhetskraven. När du ska välja larm däremot, upplevs valet ofta som betydligt viktigare. Att köpa ett andningslarm som inte fungerar korrekt är ju inte till någon nytta. Det kan istället ge en falsk trygghet. Att välja ett testat och godkänt larm som uppfyller alla säkerhetskrav är A och O för att du ska ha någon nytta av produkten. Här ska vi gå igenom vad som kan skilja olika modeller åt, samt vilka typer av andningslarm som finns.
Rörelsebaserade larm
Vissa babylarm är rörelsebaserade och fästs på barnets blöja. Med trådlös övervakning kontrolleras barnets rörelser. Även kroppstemperaturen övervakas. Den här typen av larm larmar genom vibrationer och ljud när det har gått 15-20 sekunder utan rörelser. Det fungerar på så sätt att en vibration kommer efter 15 sekunder. Tanken med detta är att vibrationen ska väcka barnet. om ingen rörelse skett efter ytterligare 5 sekunder kommer larmet igång med ljud, så att du som förälder kan reagera. Här används alltså inga sensorer, utan en enhet fästs direkt på blöjan. Enheten ska före användning kopplas till din mobiltelefon så att du där kan följa aktiviteten.
Sensorstyrda larm
Som vi redan har varit inne på finns det många andningslarm som drivs med hjälp av sensorer. Dessa placeras på eller under barnets säng. Vanligtvis monteras de under madrassen. Dessa är högkänsliga och följer barnets andningsmönster. Vissa av dessa har även en liten lampa som blinkar lätt vid varje andetag. För en orolig nybliven förälder kan det vara lugnande att se det på natten, om du själv vaknar till och snabbt vill förvissa dig om att allt är bra med din bebis. Den viktigaste funktionen är ju förstås själva larmet. Det sensorstyrda larmet meddelar dig genom ett larmande ljud om barnet inte har andats under 20 sekunder. Det larmar även om andningsfrekvensen är väldigt låg, det vill säga om barnets andetag per minut understiger ett visst antal.
Kopplade till appar eller en medföljande enhet
Det kan vara bra att känna till att vissa andningslarm hanteras via en app som du kan installera i en surfplatta eller i en mobiltelefon. Dessa har då ingen medföljande enhet, utan drivs av rörelsesensorn eller andningssensorerna och måste följas upp av en app i telefonen. Andra har ingen app, utan följs istället via en annan enhet, som du kan placera i det rum där du själv befinner dig. Det gäller förstås oavsett om du befinner dig i samma rum som bebisen eller om du befinner dig någon annanstans i bostaden.
Att välja larm
Vad bör du då tänka på när du ska välja andningslarm? Det här är ju inte ett val som någon önskar ska bli fel. Det känns för de flesta otroligt viktigt att valet blir rätt, och att beslutet som fattas innebär att ni får en produkt som verkligen fungerar och ger er den trygghet ni vill ha. Vi ska därför titta på vad som är viktigt att tänka på när du ska välja produkt.
Godkänd produkt
Det kanske enskilt allra viktigaste när du ska köpa ett andningslarm är att säkerställa att produkten är en godkänd medicinteknisk produkt. Titta på vilka klassificeringar som produkten har, eftersom detta visar vilka tester de har genomgått och godkänts i. Det är oerhört viktigt att du väljer en modell som faktiskt har testats grundligt och fått godkänt i testerna. På så sätt vet du att du kan lita på att larmet verkligen fungerar.
Föräldraenhet eller app
Det kan definitivt vara intressant att fundera över om du vill ha en variant som används tillsammans med en föräldraenhet, eller om du föredrar en enkel modell som kontrolleras via en app. Vissa tycker att appen är praktisk, eftersom de flesta alltid har sin mobiltelefon nära intill sig. Andra vill ha en enhet som de kan ha separat. Vissa föräldraenheter går också att kommunicera med barnet genom. Fördelen med detta är att du kan kommunicera med barnet om han eller hon vaknar när du befinner dig i ett annat rum.
På så sätt kan du se till att han eller hon hör mamma eller pappas trygga röst i väntan på att du ska hinna dit. Det finns naturligtvis fördelar och nackdelar med såväl app som enhet. Vissa upplever att det är krångligt att hålla reda på ytterligare en enhet som ska flyttas runt. De kan också uppleva att det är lätt att den glöms i fel rum och då inte är till någon nytta alls. Andra tycker att det är praktiskt att ha en separat enhet, och uppskattar de extra funktioner som en sådan kan bidra med.
Pris
En nybliven förälder har utan tvekan många inköp i bagaget men också många inköp framför sig. Det innebär att det blir viktigt att vara en riktigt smart konsument. Du behöver helt enkelt ta för vana att jämföra priser. Du måste även bli expert på att inte per automatik fastna för det lägsta priset, utan välja den produkt som ger bäst värde för pengarna. Att välja en billig produkt av låg kvalitet som snabbt går sönder, kan visa sig bli det ekonomiskt sämsta valet. Det gäller naturligtvis även när det kommer till andningslarm. Se till att jämföra olika produkter som finns på marknaden. Kontrollera vilka som uppfyller branschens standarder och vilka som du anser verkar vara av hög kvalitet.
Undersök även om det är några specifika funktioner som du verkligen vill ha. När du väl har kommit fram till detta, kan du börja jämföra priserna på de olika produkter som uppfyller dina krav. Då kan du få fram ett prisvärt alternativ som du kommer att bli nöjd med. Priserna skiljer rejält mellan olika andningslarm. Det är därför extra viktigt att du tar en ordentlig titt på olika alternativ innan du bestämmer dig. Vissa varianter kostar 900 kronor, medan andra kostar 3 500 kronor. Det är stora skillnader, men medan en person kanske absolut vill ha de funktioner som den dyraste produkten erbjuder, kanske någon annan är fullt nöjd med funktionerna hos modellen som kostar 900 kronor.
Frågor och svar kring Andningslarm
✅ Hur länge brukar ett andningslarm användas?
De flesta andningslarm är till för användning tills barnet är ett år. Det är dock viktigt att komma ihåg att många larm fungerar sämre om barnet börjar ställa sig upp i sin säng. Det kan ge en del falsklarm, eftersom det då inte blir samma närhet till sensorerna.
✅ Vilka är anledningarna till att använda ett andningslarm, mer än att det kan ha en psykologiskt lugnande effekt på mig som förälder?
I grund och botten handlar det om att man vill minska fallen av plötslig spädbarnsdöd. Det är redan väldigt få barn som dör i plötslig spädbarnsdöd, men varje fall är naturligtvis ett fall för mycket. Med hjälp av ett andningslarm är tanken att man i tid ska kunna upptäcka om något förändras i barnets andnings- eller rörelsemönster.
✅ Fungerar andningslarm även vid samsovning med föräldrarna?
Vissa larm fungerar även vid samsovning. Det handlar då främst om rörelsestyrda larm. Den typen av larm där man använder sensorer som fästs under madrassen fungerar inte så bra vid samsovning, eftersom sensorerna då även fångar upp andetag från dig och din eventuella partner.
Sofia
Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se