Badblöja TEST: 3 bästa Badblöjorna för bebis (bäst i test)

Att gå med sin lilla bebis på babysim är verkligen mysigt. Detta är en aktivitet som många nyblivna föräldrar väljer att anmäla sig och sitt barn till tidigt. Babysim har verkligen många fördelar. Det ger barnen vattenvana i tidig ålder. Detta är något de kan ha nytta och glädje av genom hela livet. Babysimmet ger också barnet ökad trygghet i vatten. Det kan vara otroligt betydelsefullt om barnet i äldre ålder skulle ramla i vattnet. Det klarar sig då bättre utan att få panik.

Bäst badblöja

⭐ Bästa Badblöjorna

Vanliga frågor


Babysim kan också följas upp med simskola när barnet blivit lite större. Att lära sig simma blir ofta lättare eftersom vanan vid vatten redan finns där. Dessutom är babysimmet en riktigt mysig stund för både förälder och barn, och ett bra tillfälle att fortsätta knyta an till varandra. Det finns med andra ord otroligt många fördelar. För att kunna delta i babysim behövs dock en badblöja. Sådana finns både i engångsvariant och sådan modell som går att tvätta och använda gång på gång. Vilket man föredrar är förstås olika från person till person.

Bäst i test De 3 bästa Badblöjorna 2024

Vi rekommenderar följande badblöjor. Med en av dessa badblöjor är din bebis är redo att börja med babysim. Blöjan håller tätt om olyckan skulle vara framme. Resåren runt midja och ben gör att badbyxan sitter på plats och ger full rörelsefrihet.

1. Lindberg Bay Badblöja, Lagoon

Om du tycker om att gå och bada med din bebis behöver du hitta en bra badblöja. Det finns engångsblöjor som är avsedda just för bad som du kan köpa i närmaste livsmedelsbutik. Om du badar ofta kan dock detta bli ganska dyrt. Dessutom vill du kanske dra ditt strå till stacken när det kommer till miljövänligt tänk. Då kan det vara en fördel att köpa en badbyxa med inbyggd blöja, som till exempel denna från Lindberg. Den har elastisk midja och även öppningarna vid benen är elastiska. Det är naturligtvis en fördel för bekvämligheten, men det gör också att den håller tätt, vilket är väldigt viktigt i sammanhanget.

Lindberg Bay Badblöja

Den här badblöjan kan tvättas, och den är lika behaglig att använda som ett par vanliga badbyxor. Du och ditt barn kan njuta av plask och lek, utan att behöva oroa er för olyckor i vattnet. Det går naturligtvis lika bra att använda denna ute på stranden som inne i ett badhus.

Knapp för att se priset på Lindberg Bay Badblöja.


2. Petite Chérie Cholette Badblöja

Om du har tröttnat på att köpa badblöjor för engångsbruk i livsmedelsaffären behöver du hitta ett mer hållbart alternativ. Om du samtidigt vill ha en söt badbyxa som det lilla barnet kan använda gång på gång, är den här modellen ett mycket aktuellt alternativ. Den kommer med små söta volanger och härliga färger och mönster. Badblöjan kan dessutom tvättas i 40 grader precis som en vanlig badbyxa eller baddräkt. Det gör att den kan användas om och om igen, så länge den passar.

Petite Chérie Cholette Badblöja

Den här badblöjan finns i två olika storlekar, 62-68 och 86-92. Det gör detta till ett lämpligt val redan från dess att barnet är några månader fram till dess att hon hunnit bli något år. Det spelar ingen roll om ni ska gå till stranden och bada i havet eller sjön, eller om det är ett besök på badhuset som står på agendan. Denna badblöja kommer att fylla sin funktion lika bra för båda ändamålen.

Knapp för att se priset på Petite Chérie Cholette.


3. Swimpy Babblarna Badblöja

Om du och ditt barn precis som så många andra fastnat för de härliga figurerna i Babblarna, är det här badblöjan för er. Den kommer i en härlig grön färg med motiv av flera av de omtyckta Babblarna fram. Byxan med inbyggd blöja är konstruerad i ett material som torkar snabbt, vilket naturligtvis är en fördel om ni tycker om att bada mycket och länge.

Swimpy Babblarna Badblöja

Det går dessutom att tvätta badblöjan i maskin på 40 grader, vilket gör att den kan användas om och om igen. Att välja en sådan här badblöja kostar visserligen mer vid inköpstillfället, men det kommer snabbt bli mer ekonomiskt än att köpa badblöjor för engångsbruk. Dessutom är det mer miljövänligt att satsa på en produkt som denna som kan användas gång på gång. När det gäller miljövänlighet är det också värt att nämna att materialet som den är tillverkad av är Oeko-Tex certifierat.
Den här badblöjan passar för barn som väger mellan cirka 4-8 kg.

Knapp för att se priset på produkten.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Badblöjor för engångsbruk
Precis som att det går att köpa vanliga blöjor i butik går det även att köpa badblöjor. De finns i olika märken. När du tittar i butikens blöjhyllor kommer du förmodligen kunna se såväl Huggies som blöjor från Pampers och Libero som kan användas vid bad. Det går alltså inte att använda vanliga blöjor vid babysim eller annat bad. Dessa absorberar vatten och blir mycket tunga. De håller heller inte tätt i vatten. Det är alltså speciella badblöjor som krävs. De finns naturligtvis i olika storlekar. Detta är nödvändigt för att du ska kunna bada med din bebis både när den är riktigt liten, men även fortsätta med bad och sim även när barnet hunnit bli 1 – 2 år. Storlekarna på badblöjor är dock inte de samma som på vanliga blöjor. Det gäller därför att titta lite extra vilka viktgränser som gäller. Du får helt enkelt se till att inte plocka ned en viss storlek av slentrian, utan läsa om vad storleken innebär på just badblöjan.

Fördelar med engångsbruk
Det finns några fördelar med engångsmodellen. För det första är det enkelt när ni till exempel åker på semester att slippa komma ihåg att packa badbyxor. Ni kan istället köpa ett paket engångsblöjor för bad när ni kommer fram till destinationen. Detta är särskilt praktiskt om ni kanske inte badar så ofta. Då är det lätt att badbyxorna hinner bli för små mellan gångerna. Badblöjorna däremot kan ofta köpas i små förpackningar. Ni hinner troligen använda samtliga blöjor i en förpackning innan det är dags att byta storlek. Sker baden bara någon enstaka gång då och då blir det också billigare att köpa engångsbadblöjor.

Ett litet paket kostar inte många tior. Badar ni däremot ofta, exempelvis på babysim en gång i veckan, blir det förstås mer ekonomiskt med badblöjor som går att tvätta. Även den som har ett par badbyxor med inbyggd badblöja kan ha nytta av engångsartiklar. De här är praktiska att ha med som reserv. Om ditt barn skulle bajsa i badbyxorna så att de behöver tvättas och inte kan användas mer för dagen, kan du ha med några engångsblöjor i reserv. Du kan då fortsätta bada med din son eller dotter och slipper kliva upp och åka hem.

Bada säkert med en bra badblöja.

Nackdelar engångsbruk
Finns det då några nackdelar med engångsblöjorna? Ja, det finns ett par stycken. Vi tar en titt, så att du kan utvärdera om det är något som påverkar ditt beslut.

  • Det blir dyrare att använda badblöjor för engångsbruk än badbyxor/badblöjor som går att tvätta och använda på nytt. Det här gäller förstås främst om ni brukar bada ofta. Badar ni bara en gång i månaden blir skillnaden liten, om ens någon.
  • På vissa badhus godkänns inte engångsblöjor vid babysim. Detta på grund av att de inte anses hålla lika tätt som badbyxor med inbyggd blöja. De här reglerna gäller inte på alla badhus. Det kan därför vara bra att kontrollera vad som gäller på din ort innan du väljer om du ska ha engångsblöjor eller badbyxor som går att tvätta.
  • Finns inte överallt. I de flesta någorlunda välsorterade livsmedelsbutiker finns det åtminstone någon sorts badblöjor. Det finns dock butiker där de inte finns alls, eller där det bara finns en storlek. Om du har väntat med att köpa badblöjor tills du kommer fram till resmålet kan du därför bli stående utan badblöja till din lilla bebis. Det händer inte ofta, men det kan hända.
  • Om du väljer att köpa det på hemmaplan och ta med på resan, tar dessa betydligt mer plats än en enkel byxblöja som enkelt kan packas ned bland kläderna.

Badbyxor med inbyggd badblöja
En badblöja eller byxblöja ser ut som ett par små badbyxor men den har en inbyggd blöjfunktion. Den kan alltså användas i vatten och om barnet skulle bajsa så blir det ingen olycka som leder till att hela poolen får tömmas och rengöras. Blöjan håller alltså tätt och passar perfekt såväl för babysim som bad på semestern i pool, hav eller sjö. De här badblöjorna kan tvättas precis som ett par vanliga badbyxor. De finns i olika storlekar och det är lätt att hitta rätt storlek, eftersom det är samma storlek som ditt barn har på andra kläder. Under den period barnet använder 74/80 är det till exempel 74/80 som gäller även på badblöjan. När barnet går över till 86/92 är det dags att byta till ett par större badbyxor. Då blir det 86/92 som gäller även på dessa. Det hela är väldigt enkelt.

Fördelar med inbyggd badblöja
Självklart finns det en rad fördelar med badbyxor med inbyggd badblöja. Skillnaden märks främst för den som tar med bebisen på babysim eller ofta går och badar på eget bevåg. För den som sällan badar märks förstås inte fördelarna lika tydligt. En väldigt klar fördel om ni badar mycket är förstås den ekonomiska aspekten. Det blir betydligt billigare att investera i ett, eller kanske till och med två par badbyxor än att hela tiden köpa engångsblöjor. Det kan komma att göra stor skillnad i plånboken. En annan fördel är att blöjbyxan tar otroligt liten plats i packningen. Den är lätt och smidig att ta med såväl till badhuset som på utlandsresan. Dessutom håller den här typen av badblöja tätt på ett väldigt bra sätt. Den kan därför anses vara säker att använda även under babysimmet. Ytterligare en positiv aspekt är att det naturligtvis är bättre ur miljösynpunkt att köpa en produkt som kan återanvändas. Engångsartiklar är sällan det bästa valet om man ska tänka klimatsmart.

Nackdelar med inbyggd badblöja
Finns det då några nackdelar med den typ av byxblöja som går att återanvända? Rent generellt gör det faktiskt inte det. Däremot kan det finnas vissa som har större nytta av att satsa på engångsprodukter. Om du till exempel bara badar en gång varannan månad med din bebis, kanske byxblöjan hinner bli för liten mellan gångerna. Då kan det bli en väldigt dyr kostnad om man slår ut kostnaden per användning. Det är naturligtvis inte en nackdel som byxblöjan på något sätt kan lastas för. Det handlar mer om vanor och vad som är mest förmånligt. Badar ni ofta är badbyxan det mest ekonomiska och även mest praktiska alternativet. Badar ni sällan kan engångsvarianten vara ett smartare val.

Att hitta rätt modell
Om du har bestämt dig för att satsa på engångsprodukter är det förstås inte speciellt komplicerat att hitta rätt modell. Då tittar du på blöjhyllan i butiken, letar tills du hittar badblöjor, väljer vilket märke du vill ha om det finns flera, och letar rätt på rätt storlek. Det går snabbt, förutsatt att butiken har badblöjor hemma. Om du däremot har bestämt dig för att det är badblöjor som går att återanvända du vill ha, kan det finnas lite fler valmöjligheter.

Att shoppa badbyxor till bebisen
Att hitta den typen av badbyxor som har en inbyggd blöja är inga problem. Det finns gott om butiker som säljer dem, både fysiska butiker och webbutiker. De här produkterna tillverkas av ett flertal tillverkare och finns i olika utföranden, färger och mönster. Det kan även skilja lite på passform. Generellt är det inte svårare att köpa blöjbyxa till bad än att köpa vanliga badbyxor. Du får helt enkelt ta en titt på utbudet. Fundera över vilken storlek som är aktuell för stunden först och främst. När du väl har valt storlek kan du filtrera på denna om du shoppar online.

Då behöver du bara se de blöjbyxor som är aktuella. Titta sedan om det finns några exemplar som har en form som du gillar mer än de andra. Vissa ser ut som vanliga små badbyxor, andra har lite högre midja och ibland lite längre ben. Fördelen med detta kan vara att det inte finns någon risk för läckage vid ljumskarna eller midjan. Även de mindre modellerna brukar dock fungera väldigt bra. När du väl har kommit fram till vilken modell du gillar är det dags att välja färg. Barn brukar ju tycka om klara, glada färger. Välj något som du tycker om och som du tror kommer passa ditt barn. Det finns naturligtvis blöjbyxor i en rad härliga färger, både med och utan mönster. Att hitta något som passar er bör därför inte vara några problem.

Babysim med badblöja är toppen

Kostnad
Vad kostar det då att köpa badblöjor? Det beror förstås på om du har tänkt köpa engångsblöjor eller byxblöjor som kan användas gång efter gång. Ett paket med engångsblöjor för bad kostar ofta 50 – 70 kronor. Naturligtvis kan priset variera beroende på hur många blöjor som finns i förpackningen. Ska du köpa en byxblöja som kan tvättas och användas på nytt? De finns från cirka 70 kronor och uppåt. Att vissa byxblöjor kostar mer än andra kan ha olika anledningar.

Det kan förstås handla om så enkla faktorer som varumärke, men det kan även ha andra anledningar. Badplagg med inbyggt UV-skydd är ofta betydligt dyrare än plagg som saknar detta skydd. Ett par badbyxor med inbyggd blöja som även har ett högt UV-skydd kan kosta runt 170 kronor. Det är dock väl spenderade pengar. I ett badhus är förstås inte detta så viktigt, men på utlandssemestern spelar det stor roll.

Frågor och svar kring Badblöjor

✅ Vad är viktigt att tänka på vid köp av badblöja?

Om ni ska bada utomhus är det klokt att välja en byxblöja med UV-skydd. Det kan också vara klokt att välja en variant med resårdetaljer eller dragsko som går att anpassa. Detta gör att byxblöjorna håller tätt bättre eftersom passformen blir anpassad för användaren. Ett annat råd är att köpa två byxblöjor direkt. Det kan vara väldigt praktiskt att ha med ett extra par till badplatsen eller badhuset.

✅ Går det att tvätta byxblöjor i maskin?

De allra flesta går att tvätta i maskin, om än inte alla. Var noga med att välja produkter som kan maskintvättas. Det gör det mycket lättare att få byxblöjan ren igen.

✅ Håller badblöjor för engångsbruk ordentligt tätt?

Det kan variera från en typ av engångsblöja till en annan. Ofta håller de tätt bra när det kommer till bajs, kiss kan det däremot vara värre med. Detta gör att engångsblöjorna inte godkänns på alla badhus.

✅ Vad händer om jag råkar köpa en för stor eller för liten byxblöja till mitt barn?

En för liten byxblöja går troligtvis inte ens att få på. De här plaggen är nämligen ganska tighta jämfört med andra plagg i samma storlek, just för att de ska hålla tätt. En liten badblöja går förmodligen inte att få på, och går den på kan den läcka. En för stor blöja kan dels ramla av, dels läcka. Det gäller alltså att hitta rätt storlek.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se