Babyvakt

En babyvakt är en av de produkter som kanske inte är absolut nödvändig att ha, men som underlättar vardagen för väldigt många nyblivna föräldrar. Den ger en ökad trygghetskänsla, vilket är viktigt, inte minst i början när många föräldrar ständigt tassar på tå och lyssnar efter ljud från sin nya familjemedlem. Babyvakten ger en större frihet eftersom föräldern då kan fortsätta med sina sysslor i ett annat rum, samtidigt som det ändå går att ha en grundläggande koll på att allt är som det ska med den lilla babyn. Om du också tycker att detta låter som en bra barnprodukt att ha hemma, finns det gott om riktigt bra babyvakter att hitta online.

Bäst Babyvakt
Snabbmeny:
Toppval Babyvakter Babyvakt med kamera Vanliga frågor


Babyvaktens funktion

Hur fungerar en babyvakt? Det är förstås en högst relevant fråga om du är i valet och kvalet kring huruvida du ska köpa en sådan eller inte. Det här är helt enkelt ett system bestående av två enheter. Den ena delen placeras inne hos det lilla barnet. Den enheten är försedd med en mikrofon. Så fort barnet ger ifrån sig någon typ av ljud, exempelvis när han eller hon rör på sig eller gråter, kommer ljudet till den andra enheten. Den enheten placeras naturligtvis i det rum där du som förälder befinner dig. Tack vare högtalaren i den här enheten kan du som förälder höra vad som försiggår i barnets rum.

Mer avancerade varianter

Det finns numera även mer avancerade babyvakter som förutom mikrofon även är försedda med videokamera. Den ser när babyn rör på sig, och förmedlar då detta till din föräldraenhet. På det sättet får du ännu bättre koll på om din baby verkligen är vaken eller om han eller hon rör på sig eller gnyr i sömnen. Det kan vara väldigt bra vetskap att ha, eftersom det hjälper dig att avgöra om du faktiskt behöver gå dit, eller om du kan avvakta en stund. Oavsett vilken variant du väljer kommer den att ge dig mer frihet i vardagen. Om du väljer en monitor med videokamera blir dock friheten ännu större.

Så fungerar en babyvakt

Konsten att välja produkt

Att välja vilken produkt man ska köpa kan ibland vara riktigt svårt. Så är det även när det kommer till val av babyvakt. Det finns flera stycken på marknaden och flera av dem är dessutom riktigt bra. Naturligtvis kan man tycka att huvudsaken är att du får en produkt som fungerar bra och levererar den nytta den är avsedd att ge. Så är det naturligtvis, till viss del. De flesta föräldrar anser nog ändå att de gärna vill välja en produkt som verkligen är anpassad för deras behov, och som uppfyller alla specifika krav de kan tänkas ha. Därför är det klokt att låta valet ta sin tid. Det bästa sättet att genomföra valet brukar vara att börja med att ta en grundlig titt på utbudet. Detta kan, i kombination med att läsa recensioner och omdömen, vara ett bra sätt att skaffa en överblick över vad som finns, och vilka modeller som de flesta andra konsumenter tycks vara nöjda med. Att så småningom välja en av de produkter som dels fått goda omdömen från andra användare, och som du tycker verkar bra utifrån produktbeskrivningen blir troligtvis ett vinnande koncept.

 

Att tänka på vid genomgång av produktbeskrivning

De allra flesta läser nog produktbeskrivningen innan de beställer en produkt. En produktbeskrivning kan dock ibland vara både lång och krånglig. Dessutom kan de flesta se ganska lika ut vid första anblicken. Det kan därför vara en fördel att veta vad man bör leta efter när man läser beskrivningen. Vad är det egentligen som skiljer en bra babyvakt från en mindre bra, och vilka funktioner bör varje sådan produkt ha? Det ska vi försöka reda ut här.Babyvaktens räckvidd

En första sak att undersöka är produktens räckvidd. Det här har naturligtvis väldigt stor betydelse. Om du bor i en lägenhet med två eller tre rum är det inte av lika stor betydelse. Då håller med stor sannolikhet de allra flesta babyvakter måttet. Om du däremot bor i en stor lägenhet, alternativt ett radhus eller hus med flera våningar, spelar räckvidden stor roll. Då krävs det att räckvidden är tillräcklig för att ljuden och eventuellt bilden från barnets enhet ska nå fram till din enhet. Här finns det också en del skillnader mellan olika produkter. Notera även att räckvidden skiljer sig åt beroende på om du är utomhus eller inomhus. Utomhus kan räckvidden vara betydligt större. Vissa produkter har till exempel en räckvidd på 330 meter utomhus, medan den ligger på 50 meter inomhus.

Andra anger helt enkelt vad de har för räckvidd på öppna ytor, och då avses ju främst utomhusmiljö eftersom det sällan är någon som har så stora ytor inomhus. Vissa produkter har så lång som 500 meters räckvidd på öppna ytor. Du får dock räkna med att räckvidden är rejält mycket mer begränsad inomhus. Det gör ju vanligtvis inget, då ett hus oftast totalt sett har en yta på mellan 80 och 200 kvadratmeter. Med tanke på skillnaderna i boyta framgår det ganska tydligt hur viktigt det är att undersöka räckvidden, samt se till att välja en av de babyvakter vars räckvidd räcker för den egna bostaden. Det finns även många modeller som har ett inbyggt räckviddslarm, så att du får besked när enheterna är placerade på för stort avstånd från varandra.

Batteritid

Nästa punkt att se över är batteritiden. Även här kan det finnas stora skillnader. Här bör dock noteras att många av modellerna även kan användas med elsladd, vilket gör att batteritiden spelar mindre roll. Om du däremot även planerar att använda enheterna utomhus, exempelvis om din son eller dotter brukar sova utomhus i sin vagn, spelar batteritiden förstås väldigt stor roll. Vissa produkter har en drifttid med batteri på 12 timmar, andra har en drifttid på 24 timmar. Andra har bara 8 timmar.

Det finns med andra ord stora skillnader och det är viktigt att tänka på när du väljer mellan olika alternativ. Du vill naturligtvis inte att batteriet ska ta slut efter enbart någon timmes användning, så här rekommenderar vi definitivt att du väljer en av de produkter som har förhållandevis lång drifttid. Detta gäller i synnerhet om du vill kunna använda babyvakten utomhus utan problem, men det är naturligtvis även en fördel inomhus om batteriet är starkt och hållbart.

Laddningstid

Den här aspekten rör en annan del kring batteriet, nämligen hur lång tid det tar att ladda upp igen efter att det laddat ur. Även här kommer du upptäcka att det förekommer skillnader, och de kan vara stora. Naturligtvis är det en fördel om det går relativt snabbt att ladda upp batteriet på nytt, eftersom det innebär att du snabbare kan använda babyvakten på nytt. Om du kan hitta en produkt som både har lång drifttid och snabb laddningstid är det därför väldigt positivt.

Nyttiga funktioner

En babymonitor kan ibland komma med en hel del nyttiga funktioner som bidrar med mervärde. Vissa enheter har inbyggd nattlampa och det finns även modeller som kan spela lugnande vaggvisor för barnet. Båda dessa funktioner kan vara till väldigt stor nytta och hjälp. Om du är beredd att satsa lite mer pengar vid inköpet av en babyvakt är det här definitivt funktioner som det kan vara värt att titta efter. Många föräldrar som har valt en produkt med nattlampa och vaggvisor upplever att de har haft stor nytta av dessa. Naturligtvis är det en smaksak. Vissa har en separat nattlampa, och upplever kanske snarare att deras barn blir störda av ljud och musik när de ska sova. Då är inte de här funktionerna något som behövs, och då går det naturligtvis att satsa på en billigare och mer grundläggande modell.

Ljud och video

Något som du naturligtvis också behöver fundera på är om du vill ha en modell som enbart hanterar övervakningen med hjälp av ljudupptagning, eller om den ska ha såväl ljud som video. Det förstnämnda är en mer grundläggande variant, och något som funnits länge. Många anser att det duger gott, men det finns också de som uppskattar den ökade kontroll som videofunktionen ger. Du behöver med andra ord först och främst ta ställning till vilken typ av övervakning du vill ha, samt därefter sortera bland produkterna för att hitta den variant du är ute efter. Om du till exempel vill ha en modell som övervakar din baby via både ljud och video, kan du omedelbart filtrera bort alla de produkter som inte har videofunktion.

Signalöverföring

Något som de flesta inte tänker så mycket på, men som kan vara viktigt att undersöka, är vilken signalteknik som används. Här kan du komma att stöta på två olika alternativ; analog teknik och digital teknik. Den digitala används främst i de nyare och mer påkostade modellerna, medan den analoga tekniken finns kvar i de lite äldre modellerna och vissa billigare varianter. Fördelen med en babyvakt som använder digital signalöverföring är att den är mindre känslig. Den störs inte på samma sätt av trådlösa telefoner och annan trådlös utrustning som finns i många hem, och i samhället i stort.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Babyvakter

✅ Kräver en babyvakt Internetuppkoppling?

Det varierar. Vissa modeller gör det, andra inte. Vissa hanteras via en app som installeras i en mobiltelefon eller surfplatta, istället för en föräldraenhet. Den varianten kräver internetuppkoppling. Andra varianter kan användas utan. Även här är det klokt att läsa vad som står i produktens beskrivning, så att du vet vad som gäller och att ditt hem är utrustat med de förutsättningar som krävs för att produkten ska kunna användas som planerat.


✅ Kan en babyvakt även användas i minusgrader?

Ja, babyvakter kan användas även i minusgrader, vilket är en förutsättning för att de ska kunna användas om barnet sover ute i sin vagn på vintern. När du läser produktbeskrivningen brukar det i många av dem anges till vilken lägsta temperatur produkten beräknas fungera problemfritt. Tänk på att välja en modell som passar för klimatet där du bor. Det är till exempel ofta betydligt kallare i norra Sverige än i de södra delarna. Det betyder att någon i Skåne som ska köpa en babyvakt som kan användas utomhus, ofta kan välja en modell med lägre kapacitet när det kommer till temperatur, än någon som bor i Lappland.


✅ Hur mycket kostar en babyvakt?

Det finns babyvakter i olika prisklasser. Vissa modeller är riktigt billiga och kostar runt 250 kronor. Andra ligger i ett mellanskikt prismässigt och kostar mellan 500 och 1 000 kronor. Det finns även ett flertal dyrare och mer påkostade modeller med fler funktioner och mer avancerad teknik. Dessa kostar över 1 000 kronor, och håller sig vanligtvis under 2 000 kronor även om undantag kan förekomma.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Babyvakter Babyvakt med kamera Vanliga frågor