Matstol Barn

En matstol är något som behövs när du har fått barn. Innan du vet ordet av är det dags för den lilla tjejen eller killen att sitta med vid bordet i en egen stol vid måltider. De första åren går det naturligtvis inte att använda en vanlig matstol. Det behövs en egen till ditt lilla barn. Det gäller bara att komma fram till vilken modell ni vill ha. Detta är inte ett helt enkelt jobb eftersom utbudet är enormt.

Bäst Matstol för barn
Snabbmeny:
Toppval Matstolar för barn Stokke Barnmatstol Vanliga frågor


Stolar i olika prisklasser

Det första som är viktigt att påpeka är att det finns matstolar i ett flertal olika prisklasser. Du behöver med andra ord inte välja bort stolen för att få råd med något annat. Det finns produkter av den här typen som bara kostar någon enstaka hundralapp. Å andra sidan finns det även stolar som kostar flera tusen kronor. Det bör med andra ord vara möjligt att hitta en modell som passar den budget du har avsatt för just stolinköp. Naturligtvis är priset långt ifrån det enda viktiga när du ska välja en barnstol, men du behöver ändå hitta en prisnivå som är hanterlig och rimlig för dig. Det finns, som du säkert redan har märkt, gott om produkter som verkligen är nödvändiga under babyns första levnadsår.

Stolen är bara en av dem, och därför gäller det att fördela så att du har en budget som täcker alla de nödvändiga inköpen. Det kanske betyder att du behöver välja en lite billigare variant av någon produkt. Det behöver naturligtvis inte vara just matstolen. Om du ändå har bestämt dig för att det är just matstolen du vill försöka spara pengar på, ska du veta att det finns stabila stolar för en relativt billig peng. Oavsett budget rekommenderar vi dock att du först och främst lägger fokus på stabilitet och säkerhet.

När behövs en matstol?

Det är lite upp till dig som förälder att avgöra när du vill att ert barn ska börja sitta med vid matbordet i egen stol. Vissa vill att barnet så tidigt som möjligt ska kunna sitta med. Om du också är av den åsikten behöver du köpa en av de barnstolar som har en spädbarnsinsats. Denna kan naturligtvis tas ur sedan, när barnet hunnit bli lite större och kan sitta på egen hand. Om du tycker att det går bra att vänta tills barnet är tillräckligt stadigt för att kunna sitta i en vanlig matstol för barn, brukar detta vara någon gång runt 6 månader. Det kan naturligtvis inträffa något tidigare eller något senare, eftersom barn utvecklas i olika takt. Du kan naturligtvis köpa hem stolen i god tid, för att sedan plocka fram den och låta ditt barn börja använda den när du anser att det är dags. Hur länge stolen sedan används beror främst på vilken typ av stol du har valt. Vissa matstolar börjar bli för små eller på annat sätt olämpliga när barnet är runt 1 år.

Andra kan gott och väl användas tills barnet är 3 år eller äldre. Det är viktigt att komma ihåg att barnet inte är redo att börja sitta på en vanlig matstol när han eller hon är 1 år. Om du har valt en typ av stol som bara är lämplig fram till cirka 1 års ålder behöver du vara beredd på att skaffa ytterligare en särskild matstol för barn därefter. Vissa anser att detta är helt i sin ordning och tycker att det är roligt att få byta ut babyprodukterna mot något nytt efter ett antal månader. Andra tycker att det är mer praktiskt att köpa något som kan användas i flera år redan från början. Vad du anser är det bara du som vet, och du kanske inte ens har bestämt dig ännu. Detta är något du behöver börja fundera över och ta ställning till.

Matstolar till barn

 

Toppval Matstolar för barn 2023

Vi har valt dessa barnmatstolar som våra Toppval.
Dessa är smidiga och bekväma matstolar för att säkerställa att barnet sitter riktigt säkert. Barnstolarna är inte bara är bekväma utan också lätta att hålla rent.


 
 

Att fokusera på vid inköp

När det är dags för inköp av en matstol gäller det förstås att lägga fokus på de rätta sakerna. Som nybliven förälder är det däremot inte alltid helt lätt att veta vilka saker som är viktiga att titta närmare på. Just därför ska vi gå igenom vilka aspekter som vi betraktar som de viktigaste. På så sätt hoppas vi kunna göra ditt val lite enklare.

Säkerhet

Att säkerheten är den enskilt klart viktigaste punkten när du ska köpa något, oavsett vad, till din baby behöver vi förmodligen inte ens säga. Säkerhet är dock något som är värt att ta på allvar och därför nämner vi det ändå. När du ska köpa en matstol till din baby behöver du tänka på att ditt barn ska kunna sitta stadigt och säkert i den, utan att riskera att falla ur. En bygel bör finnas om det är den typen av matstol. Denna brukar sedan kunna tas bort när barnet hunnit bli något år och kan sitta säkert på egen hand utan att tappa balansen eller ramla ned. Om det är en annan typ av stol är istället en sele bra att ha, för att höja säkerheten och se till att ditt barn varken kan ramla ur av misstag eller klättra ur i ett obevakat ögonblick. Stolen ska naturligtvis vara testad och godkänd enligt EU-standard.

Lång användbarhet

Vissa är ute efter en stol som går att använda under många år. Andra föredrar att ha en giltig anledning att byta ut stolen efter relativt kort tid. Oavsett hur du ser på saken, så går det inte att sticka under stol med att en stol som går att använda länge är en mer ekonomisk lösning. Fundera därför en gång till över vad som är viktigt för dig. Vill du ha en stol som går att använda under en lång period? I så fall kan någon av de modeller som har en avtagbar bygel vara ett bra alternativ. När barnet har hunnit bli ett par år är det bara att ta bort bygeln och låta barnet fortsätta använda stolen ytterligare något år. Många av de här stolarna har en rikligt tilltagen maxvikt, vilket gör att till och med lätta vuxna kan sitta på dem. Att de har lång användbarhet går med andra ord inte att argumentera emot. Huruvida detta är en viktig aspekt för dig eller inte i valet av matstol är det naturligtvis upp till dig att avgöra.Design

Matstolen kommer att ha en naturlig plats i köket, ett rum där de flesta tillbringar störst del av sin vakna och hemmavarande tid. Många har lagt ned mycket tid och omsorg på att inreda köket på ett sätt som gör att man trivs där och blir glad av att komma in genom rummets dörrar. Om så är fallet även för dig är det naturligtvis inte konstigt om du även är mån om att barnstolen ska ha en design och ett utseende som passar in och matchar övrig inredning. Det går därför inte att bortse från att den estetiska aspekten kan vara mycket viktig. Ta därför en ordentlig titt på vad olika butiker har att erbjuda. Jämför olika modeller som uppfyller dina andra krav, och fundera över vilken stolstyp som du gillar mest utseendemässigt. Du ska naturligtvis aldrig åsidosätta säkerheten för att hitta en snygg stol, men du kan självklart välja den av de säkra matstolarna som du tycker är finast och som passar in bäst hemma hos er rent estetiskt. Det finns inget fel med att bry sig om hur man inreder sitt hem, så ta dig tid att fatta ett bra beslut.
Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Matstolar för barn

✅ Vad har en matstol för barn för maxvikt?

Det beror helt på vilken stol du tittar på. Vissa av de robusta trästolarna med avtagbar bygel har maxvikter på 100 eller till och med 125 kg. Å andra sidan finns det bordshängda stolar som har en maxvikt på 15 kg. Många enklare stolar i plast har en maxvikt som hamnar någonstans där emellan. Det finns med andra ord riktigt stora skillnader. Detta är något du behöver ha i åtanke när du ska välja vilken stol du ska köpa. Om du vill att stolen ska kunna användas länge är det förstås av stor vikt att du väljer en av de stolar som har hög maxvikt.


✅ Hur mycket kostar en trästol med bygel?

Det finns flera modeller som har bygel och priserna varierar. Det finns riktigt bra alternativ som är mycket budgetvänliga. Det går faktiskt att köpa en bra bygelstol för under 1 000 kronor. Om du är ute efter ett mer känt märke, exempelvis Stokke, får du däremot betala mer för en bygelstol. Dessa kostar ofta runt 2 000 kronor, beroende på vilken modell du väljer.


✅ Om man väljer en bygelstol i trä, går det då att justera höjden så att den passar även yngre barn?

Ja, fotstödet brukar gå utmärkt att flytta upp, så att även mindre barn ska kunna ha fötterna vilande där. Om du vill att din baby ska kunna använda stolen redan från några månaders ålder finns det ofta speciella spädbarnsinlägg att köpa till. Detta gäller dock inte alla varianter, så läs noga vad som finns att köpa till just den stol du tittar på, innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Matstolar för barn Stokke Barnmatstol Vanliga frågor