Bästa Rutschkanan

Bäst rutschbana
Snabbmeny:
Toppval Rutschbana Rutschbana inomhus Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att väldigt många barn tycker mycket om rutschkanor kommer nog inte som någon nyhet. Så har det varit i många årtionden och den trenden ser inte ut att avta på något sätt. En rutschkana finns i så gott som varje lekpark. Det är också dit många av barnen söker sig direkt. För den som vill göra i ordning en liten lekpark hemma är det enkelt att hitta små rutschkanor. Det går till och med att ha en liten rutschbana inomhus för den som vill.

Rutschbanor för utomhusbruk

Det finns gott om rutschkanor som är avsedda att användas utomhus. Det finns naturligtvis en mängd stora modeller som främst är avsedda att användas vid skolor, i lekplatser och på förskolans gård. Det finns även mindre varianter som passar bra i privata trädgårdar. Storlek och material kan variera en hel del, och vi ska här titta på några av de varianter som förekommer.

Rutschbana i anslutning till pool

Många barn älskar att leka i vattnet och några av de mest populära rutschkanor som finns är de som används vid en pool. Att åka ned i vattnet via rutschkanan gör att det kittlar i magen av spänning. När barnen blir större och övergår till att bli tonåringar, krävs förstås större rutschkanor för att framkalla fjärilarna i magen, men nöjet kvarstår. För de minsta barnen räcker det ofta med en väldigt liten variant, som kan stå i den grunda delen av bassängen.

Det finns även färdiga lösningar att köpa för hemmabruk, där du får ett helt paket bestående av både en liten rutschkana i plast och en liten barnpool. Att ha en sådan i trädgården kan vara väldigt bekvämt, eftersom barnen då kan roa sig hemma under varma sommardagar. Du kan sitta intill poolen och koppla av, och slipper packa bilen för att åka till badplatsen varje morgon. Det kan vara oerhört avkopplande och skönt. Ofta är det även skönt för de små barnen att få leka i lugn och ro, utan att behöva trängas med andra, ofta större barn.

Rutschkana för hemmabruk

Rutschkana i kombination med klätterställning

En rolig variant är hela klätterställningar där det ingår en rutschkana. Dessa har du säkert sett på olika lekplatser och vid skolor. De finns dock även för privat bruk, om än i mindre format. Det behöver inte nödvändigtvis vara just en klätterställning med nät, det kan även vara en gungställning med en rutschbana, eller ett lekhus med en rutschkana. Upplägget kan vara olika från modell till modell, men det gemensamma här är att det är en hel aktivitetspark som kan monteras ihop, där en rutschbana alltså ingår.

Om du har långt till närmaste lekpark, eller har svårt att ta dig till en sådan av andra anledningar, kan den här typen av minilekpark vara perfekt att placera i den egna trädgården.

Rutschkanor att fästa på fasta platser

De flesta rutschbanor som du ser har någon form av egen stege. Antingen rör det sig om en enkel liten rutschkana som står separat, där det finns en lika enkel och liten trappa upp. Det finns även högre rutschkanor med stegar i plast eller stål, som leder direkt upp till kanan. I de fall där rutschkanan är en modul i en större byggnad, exempelvis en del av en klätterställning, finns det generellt också en stege eller en trappa som leder upp till rutschkanan. Det finns dock även rutschkanor som köps fristående och fästs på en fast plats.

Du köper alltså bara den delen som barnen sedan kommer att åka i. Det följer då ingen stege eller trappa med. För att det ska gå att använda denna behöver den alltså fästas vid något, där det går att ta sig upp på annat sätt. Den kan till exempel hakas fast på en fristående lekställning eller avsats där det finns monteringsmöjligheter. Du kanske redan har ett lekcenter i trädgården där du vill fästa den för att ge extra nöje. Det kan också vara så att du har byggt en träkoja eller liknande där du gärna vill fästa den. Här har du all möjlighet att få utlopp för fantasin och bygga en fantastiskt rolig och uppskattad lekplats.

Olika material

Om du tar en titt på alla rutschkanor som finns i din närhet, kommer du förmodligen se att det finns en del skillnader. Samma sak kommer du att upptäcka när du tittar på de exemplar som säljs i butikerna. För de minsta barnen finns det små rutschbanor för utomhusbruk som vanligtvis är i plast. I lekparker hittar du däremot vanligtvis rutschkanor i plåt eller trä. Det finns helt enkelt olika varianter. Om du vill ha en rutschkana i trädgården kan plast många gånger vara det enklaste valet. De är enkla att rengöra och kräver inte speciellt mycket underhåll.

 

Toppval Rutschbanor 2023

Vi har valt dessa rutschkanor som våra Toppval.
Innovativa och färgglada rutschkanor som främjar till rolig utelek! UV-behandlade så att att färgerna håller sig fina i ur och skur. Garanterad skojfest för barnen.


 

Rutschbanor inomhus

Det allra vanligaste är fortfarande att rutschkanor används utomhus. Så är dock inte alltid fallet. Om du har besökt BVC med ditt barn nyligen, är det till exempel mycket möjligt att det har stått en liten rutschkana i väntrummet. Det brukar vara ett vanligt inslag i väntrummen, och det brukar uppskattas mycket av de små besökarna. Det kan även hända att det finns en eller flera små rutschbanor inne på ditt barns förskola. Det finns naturligtvis inte på alla förskolor, eftersom alla väljer sin egen inredning och sina egna leksaker, men det förekommer ofta på förskolor runtom i landet. På avdelningarna för de minsta barnen är det ofta väldigt små exemplar som gäller, där det bara krävs två-tre trappsteg för att ta sig upp. På avdelningarna där de lite större barnen går brukar större rutschkanor ofta användas.

Dessa rutschkanor funkar fint att leka med inomhus:

 

Barnets första rutschkana

Nöjet med den här typen av leksak upptäcks ofta tidigt. Det finns många barn mellan 1 och 2 år som älskar att åka rutschkana. Till en början kan det röra sig om lite skräckblandad förtjusning, men de vågar ofta mer och mer. Från början kanske ditt barn vill hålla din hand när han eller hon åker ned, men snart kommer han eller hon förmodligen glatt klättra upp och åka ned helt på egen hand. Du kanske vill uppmuntra till den här typen av lek, och köpa en liten rutschbana att placera i barnrummet.

Läs även vad vi har skrivit om: Det går förstås alldeles utmärkt. Det finns gott om lämpliga exemplar att välja på. De kommer i en storlek som det är lätt att få plats med även om du bor i en ganska liten lägenhet. Den första rutschkanan behöver ofta inte vara speciellt stor. Det är snarare en fördel om du väljer en liten modell, så att inte barnet riskerar att ramla ned från hög höjd. Satsa gärna på en liten rutschbana med två eller tre steg upp, och en liten kort kana. Det finns gott om billiga varianter i plast, som kostar runt 300 – 600 kronor. För den som föredrar träprodukter finns det även små trärutschkanor att hitta i olika butiker. De kan ofta vara något dyrare. För en sådan är det inte ovanligt att du får betala runt 2 000 kronor. Det beror naturligtvis på att materialet är dyrare, men också att de ofta är mer hållbara och dessutom tar längre tid att tillverka.

Barnets första rutschkana

Dags att byta till en större rutschkana

När barnet hunnit bli två år eller äldre kanske den första rutschkanan inte längre lockar lika mycket. Det kan då vara dags att byta till en lite större modell. Det finns en rad olika alternativ. Du kan välja en lite högre modell naturligtvis, utan att lägga till någon extra funktion. Det finns gott om rutschkanor som liknar de första rutschbanorna, med den enda skillnaden att de är högre och har en längre trappa. Det finns dock även andra varianter, exempelvis rutschkanor med en sväng på mitten, så att barnet åker som i ett U vid nedfärd.

Det finns även rutschkanor med några små gupp som gör att det blir några enkla små hopp på vägen ned. De är inte alls så stora att det blir farligt på något sätt. Däremot är de tillräckliga för att göra leken lite roligare även för det lite större barnet. Många av de här lite större rutschkanorna går att använda både inne och ute. De kan dessutom användas som vattenrutschkana om de placeras med den nedre delen i en pool.

Att tänka på

En rutschkana är verkligen en fantastiskt bra produkt som kan ge nöje och glädje under många år. Eftersom de finns i så många olika storlekar och format finns det något som passar långt upp i åldrarna. Faktum är att det finns rutschkanor som till och med kan få det att kittla i magen på den mest härdade vuxna personen. En rutschkana är därför en perfekt present till ett barn, oavsett ålder. Det finns dock några saker som det kan vara bra att tänka på, när du har köpt en rutschkana till ett litet barn.

  • Håll alltid uppsikt när barnet leker i rutschkanan. Det är främst klättringen upp som kan vålla vissa problem för små barn, så se till att finnas i närheten så att du kan hjälpa till vid behov.


  • Ställ rutschkanan på ett bra ställe. Det ska vara plant underlag, så att den står jämnt och bra, utan att riskera att välta.


  • Om rutschkanan står utomhus kan det vara bra att ta in den på vintern. Barnet kan slå sig om marken är frusen, och vissa rutschkanor tål heller inte kyla, is och snö speciellt bra.


  • Känn då och då efter, så att eventuella skruvar och annat monteringsmaterial sitter fast ordentligt, så att produkten är säker att använda.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Rutschbanor

✅ Går det att bygga en egen rutschkana?

För den som är riktigt händig kan det gå, men det kan vara enklare att i så fall snickra en egen avsats med koja, och sedan fästa en avtagbar rutschkana på den. På så sätt får du själv vara med och bygga större delen av lösningen, men kan koppla på en rutschkana på ett enkelt sätt.


✅ Hur mycket kostar en vattenrutschkana till poolen hemma?

Det finns flera olika varianter och därmed även olika priser. Små enkla rutschkanor som kan användas i pool kan kosta runt 800 kr, men om du vill ha ett paket innehållande både rutschkana och pool får du räkna med att betala mellan 1 500 och 5 000 kronor. Det kan naturligtvis finnas både billigare och dyrare paket, men detta prisspann är det mest förekommande.


✅ Går det att fästa en lös rutschkana vid en hög säng?

Det är i så fall ett säkrare alternativ att välja en loftsäng med medföljande rutschkana. Sådana möbler finns att hitta, och i de fallen är rutschkanorna testade och säkra att använda.


Källor:Snabbmeny: Toppval Rutschbana Rutschbana inomhus Vanliga frågor