Barnvagnshänge TEST: 3 bästa Barnvagnsmobilerna (bäst i test)

Ofta är det de stora inköpen som hamnar i fokus för nyblivna och blivande föräldrar. Det är fullt förståeligt. De stora inköpen lyfts fram tydligt i tidningar för föräldrar och i butikerna skyltas det tydligt med den typen av produkter. Det är också dessa inköp som kostar mest, vilket gör att de kräver mest framförhållning och planering. När bitar som barnvagn, spjälsäng, skötbord och babyskydd väl har inhandlats börjar det dock bli dags att titta även på mindre saker. Det kan till exempel vara en bra idé att skaffa ett barnvagnshänge till barnvagnen. Trots att detta är en till synes liten detalj, kan den vara mycket betydelsefull för det lilla barnet.

Bäst barnvagnshänge

Topp-3 Barnvagnshängen Vanliga frågor


Barnvagnshängen och mobiler

Det finns många fina produkter att välja på när du vill ha något att hänga i barnvagnen. Det finns såväl enkla hängen som större mobiler. Du kan därför välja om du vill ha något litet och enkelt att fästa ögonen på, eller något större som kan fungera som en aktivitetsleksak.

Små djur och hjärtan

Om du vill ha ett litet och ganska enkelt barnvagnshänge finns det många alternativ. Djur brukar ju vara populära hos barn och därför är många hängen utformade just som djur. Du kan till exempel köpa ett hänge föreställande en giraff, eller en kanin. Dinglisar är också mycket populära hos små barn, och det går att köpa dinglisar i miniformat som kan hängas i vagnen. De finns också i olika utföranden. Det går också att köpa hjärtformade eller stjärnformade hängen, såväl i neutrala färger som i glada och klara färger.

Barnvagnshänge för babyn att titta på i barnvagnen.

Babblarna

Det finns få figurer som är så populära som Babblarna bland små barn. Att köpa ett barnvagnshänge föreställande någon av dessa populära karaktärer är därför en vinnande idé. Många av de här figurerna är dessutom färgglada, vilket också gör det lätt att vinna barnets uppmärksamhet. När din bebis så småningom övergår till att använda sittvagn, kan hänget ofta plockas ned och användas som en leksak istället.

Skallror

Vissa hängen är små skallror, vilket innebär att de kan skallra när de svänger fram och tillbaka i vagnen. Detta är något som de riktigt små barnen verkligen brukar uppskatta. Inte sällan lockar det fram ett stort leende hos den lilla bebisen. Även dessa kan ofta användas som en liten leksak när de inte längre behövs som underhållning i vagnen.

Barnvagnshängen som spelar musik

Något som verkligen väcker glädje och fångar uppmärksamheten hos små barn, är vagnhängen som kan spela musik. De spelar naturligtvis inte musik hela tiden, men det finns ofta en tråd att dra i, som sätter igång melodin. Den här typen av hängen finns också med olika utseenden.

Större mobiler

Som tidigare nämnts finns det gott om större mobiler, som kan fästas i varsin sida av suffletten och hänga som en mobil. Även dessa kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om en rad färgglada figurer som rör sig när vagnen åker framåt. Det kan också vara former och figurer av trä, som väcker ett intresse för just former. En barnvagnsmobil kan bestå av fyra figurer från Babblarna som sätts upp intill varandra, en rad med djur på promenad, eller några stjärnor i olika storlekar. Detta är bara några exempel, som visar att barnvagnsmobiler finns i många färger, former och stilar.

Topp 3 Barnvagnshängen 2024

Vi har valt dessa barnvagnshängen som våra Topp-3.
Tre makalöst vackra hängen som barnet kan titta på medan ni är ute och promenerar med barnvagnen.

1. PlayGro Aktivitetsleksak A Day At The Farm
Det finns väldigt många olika typer av barnvagnshängen. Vissa är enbart till för dekor medan andra även kan fylla andra funktioner. Det här är till exempel en liten bok som det lilla barnet även kan få bläddra i och greppa när så önskas. Den är tillverkad i tyg och således väldigt hållbar.

Fördelen med att välja just detta vagnhänge är att det är en riktigt färgglad bok som barnet kan fästa blicken på länge utan att tröttna. Ytan på boken är också framtagen för att vara intressant för det lilla barnet att klämma och känna på. Det finns också en inbyggd bitleksak som din son eller dotter kan bita i. Det kommer framför allt att bli väldigt nyttigt när tänderna börjar komma.

Den del av hänget som fästs i vagnen är en ring av plast. Den går även att använda om du vill fästa hänget i bilen för att kunna hålla barnet glatt även på bilresan.

Kolla priset

2. Lamaze Barnvagnsleksak Bea Banan
När du ska ut på barnvagnspromenad med din lilla son eller dotter vill du säkert att han eller hon ska ha något fint att fästa blicken vid. Bea banan är ett mycket tilltalande alternativ. Det här är alltså en mycket söt bananfigur som kan hängas i vagnen, som ett barn kan fästa blicken på länge. Det roliga med den här bananen är att det inte bara är en prydnad att hänga i vagnen.

Du kan plocka ned den och låta barnet leka med den på promenaden så att han eller hon håller sig glad och lugn länge. Det går till exempel att skala bananen och den kommer även med prasslande ljud när det kläms och känns på den. Det finns med andra ord en hel del funktioner som bidrar till att underhålla den lilla flickan eller pojken. Dessutom är barnvagnshänget greppvänligt och behagligt att hålla i för ett litet barn som utvecklar sin motorik.

Kolla priset

3. Tiny Love lekbåge Meadow Days
Om du verkligen vill liva upp barnvagnen kanske du vill välja bort det klassiska barnvagnshänget och istället satsa på en lekbåge. Då kan den här produkten definitivt vara det du söker. Här finns hela sex olika aktiviteter för ditt barn att ägna sig åt under barnvagnspromenaden. Oavsett om ditt barn vill klämma och känna, eller kanske främst titta, så finns det figurer som gör detta möjligt.

Färgerna är glada och den här lekbågen är inget som en tröttnar på i första taget. Något som också är väldigt positivt är att den är utrustad med ett universalfäste som gör att den passar på väldigt många olika barnvagnsmodeller. För att göra det hela ännu bättre är det även möjligt att fästa den på många typer av barnsängar och babyskydd. Om det här blir en sann favorit kan du med andra ord se till att den får följa med vart ni än går.

Kolla priset

Hemgjorda barnvagnshängen

Det finns som nämnts mängder av barnvagnshängen och mobiler i butikerna. Det gör att de allra flesta kan hitta något som de tycker om där. För den som vill ha en mer unik variant, och för den som tycker om att pyssla, går det även alldeles utmärkt att skapa egna hängen och mobiler. Det finns lite olika sätt att göra detta på. Det vanligaste är förmodligen att virka ett hänge.

Det finns beskrivningar och mönster att hitta online. Vissa av dem går att köpa, andra är helt kostnadsfria. Det som krävs är virknålar och material för att virka. Det kan också vara en fördel om du har virkat tidigare, även om det naturligtvis aldrig är för sent att lära sig något nytt. Förutom att virka ett barnvagnshänge kan du även skapa ett eget hänge på andra sätt. Du kan bland annat använda dig av träkulor, träfigurer och tråd för att skapa ett fint hänge. Möjligheterna är många, och om du är intresserad av DIY finns många guider att hitta på nätet.

Hemgjorda barnvagnshängen

Fördelar med mobiler och hängen

Du kanske inte har funderat så mycket på tidigare om du ska ha en mobil i vagnen eller inte. Då kanske du undrar varför du bör ha det, och vilka fördelar ett hänge eller en mobil ger. Faktum är att den här typen av produkt ger många fördelar, trots sin ringa storlek.

  • Stimulerar barnets fantasi
  • Skapar nyfikenhet hos det lilla barnet
  • Fångar barnets uppmärksamhet och ökar förmågan att fokusera
  • Har en rogivande effekt
  • Hjälper bebisen att koppla av
  • Skapar en fin färgklick i barnvagnen

Detta är de främsta fördelarna med att använda en barnvagnsmobil eller ett enkelt hänge. Den som tar sig tid att fundera vidare kan hitta fler fördelar. Naturligtvis kan fördelarna också variera beroende på vilken produkt du i slutändan väljer.

Att välja barnvagnsmobil

Som alltid när det finns många olika alternativ, kan det vara svårt att välja ut vilken produkt man gillar allra mest. Det gäller förstås även när det är dags att köpa en barnvagnsmobil. Lyckligtvis är det här en produkt som är enkel att byta ut och dessutom ganska billig att köpa. Det gör att du kan kosta på dig att köpa den du gillar bäst för stunden, för att sedan eventuellt byta ut den mot en annan variant om någon månad. Den typen av tillvägagångssätt fungerar förstås inte när det gäller större produkter, som barnvagnar och sängar.

När det däremot gäller små föremål som just hängen går det däremot utmärkt. Dessutom blir inte de mobiler du inte längre använder outnyttjade bara för att du väljer att byta ut dem. Tvärtom. De kan användas som en rolig leksak att hålla i under vagnfärd eller kanske som en rolig leksak att ha i babygymmet. Möjligheterna är många, beroende på vilken typ av hänge du valt. För att ändå försöka underlätta valprocessen ska vi här titta på några saker du kan fundera på för att försöka komma fram till vad som kan tänkas passa.

Pris

Det kan tyckas tråkigt att låta priset vara den första faktorn att ta i beaktning. Det gäller dock att försöka tränga undan den känslan. Priset är faktiskt viktigt, eftersom du som nybliven förälder även har mycket annat att införskaffa. Försök därför sätta en rimlig maxgräns för hur mycket du är villig att betala för en mobil eller ett hänge till barnvagnen. Denna maxgräns kan du sedan använda för att filtrera i den webbutik du besöker. Det gör faktiskt hela processen mycket enklare, eftersom du får färre produkter att välja mellan, och därmed snabbare kan fatta ett beslut.

Funktion

Ta en funderare och försök komma fram till vilken funktion du vill att hänget ska ha. Har du något önskemål om att den ska kunna spela en avkopplande melodi som hjälper barnet att komma till ro? Eller vill du ha en mobil som även kan fungera som aktivitetsleksak, med färgglada figurer och former? Är du ute efter en tålig figur, exempelvis en bil, som barnet så småningom kan hålla i och leka med på promenaderna? Eller vill du kanske ha ett hänge som även fungerar som skallra? Du kanske bara är på jakt efter något för ditt lilla barn att fästa blicken på, helt utan krav på några som helst andra funktioner? Oavsett vad du svarar på denna fråga så kan svaret hjälpa till att vägleda dig när du ska välja bland alla fina hängen och mobiler i butiken. Då vet du vad du ska leta efter och vad som troligen inte är aktuellt.

Färg och form

En tydlig skillnad mellan olika hängen är färgerna och formerna. När det gäller djur och liknande är förstås inte formen så intressant, däremot färgen. Medan vissa mobiler är väldigt neutrala i färgen, och därmed kan ha en avkopplande effekt, är andra väldigt klara och tydliga i sina färger och fångar uppmärksamhet. Här behöver du fundera över vilket du föredrar.

Även när det gäller former finns det beslut att ta. Vissa hängen är utformade som stjärnor, kvadrater, cirklar och andra former. Dessa kan vara bra eftersom de kan väcka ett tidigt intresse för former och olikheter. Fundera över om detta är något du gillar, eller om du hellre vill satsa på ett djur eller någon annan typ av figur.

Favoritfigurer
Några favoritfigurer har kanske inte ditt lilla spädbarn hunnit skaffa ännu, men du som förälder kanske har några favoriter. Då kanske du vill att de ska figurera även i barnvagnen. Det kan till exempel vara Diddi, Bibbi eller Bobbo från Babblarna, eller kanske någon mjuk och kramgo dinglis från Teddykompaniets serie av Dinglisar. Naturligtvis kan det även vara andra kända karaktärer, som en figur från Nalle Puh eller Disney.


Frågor och svar kring Barnvagnshängen

✅ Hur mycket kostar ett barnvagnshänge?

Det finns hängen och mobiler i olika prisklasser. Små, enkla hängen kostar ofta inte mer än en hundralapp. Det finns till och med varianter som kostar 60 – 70 kronor. Om du beställer någon av de babyboxar som brukar kunna beställas gratis, medföljer ibland ett litet enkelt barnvagnshänge. Detta kan användas som första hänge, tills du har hunnit fundera ut vilken mobil du vill ha därnäst. Om du vill ha ett barnvagnshänge med Babblarna finns dessa också för cirka 100 kronor. Vill du däremot ha en mer avancerad mobil som spelar musik får du räkna med att betala åtminstone 150 kronor, men ofta lite mer än så. Ekologiska, virkade mobiler kostar ofta lite mer. Där hamnar ofta priset mellan 250 och 300 kronor.

✅ Går det att fästa en barnvagnsmobil över spjälsängen när det inte längre används i vagnen?

Det beror också lite på vilken modell du köper, men många hängen och mobiler går utmärkt att fästa över spjälsängen. Där kan det fortsätta skänka avkoppling och lugn till det lilla barnet.

✅ Går det att tvätta barnvagnhängen i maskin?

Här varierar det rejält. Det beror förstås på att mobilerna är tillverkade av väldigt olika material. De mobiler som är tillverkade i hårdplast kan du till exempel diska, så att de snabbt och enkelt blir rena. Bland tygmobiler finns flera skillnader. Vissa modeller kan tvättas i maskin på 40 grader, andra tål maskintvätt, men enbart på 30 grader, medan andra måste handtvättas. Det är definitivt en fördel att välja en produkt som kan maskintvättas.

✅ Vad är extra viktigt att tänka på vid köp av ett barnvagnshänge?

Se till att välja en CE-märkt produkt. Om figuren har ögon och näsa, ska dessa ha gått igenom och klarat säkerhetstester. Alla sömmar och detaljer ska också vara testade och det ska vara fastställt att produkten uppfyller alla säkerhetskrav.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Barnvagnshängen Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se