Elbil barn

Bäst Elbil till barn
Snabbmeny:
Toppval Elbil barn Elbil Volvo Elbil Mercedes Tvåsitsig Elbil Vanliga frågor


Att många barn tycker om att leka med bilar är ett välkänt faktum. Det gäller naturligtvis inte alla, eftersom alla individer är olika och har olika intressen, men det gäller många. Det har dessutom länge funnits ett stort intresse för radiostyrda bilar, och andra typer av fordon som kan ta sig fram för egen maskin. Med tanke på detta är det inte konstigt att elbilar för barn har blivit otroligt populära de senaste åren.


Ett utbud som växer

Elbilar för barn var tidigare ganska ovanliga. Detta gjorde att sortimentet var litet och att de bilar som fanns var dyra. Utbudet har sedan ökat i takt med att efterfrågan blivit större. Numera finns det ett brett utbud av åkfordon, och det fortsätter växa kontinuerligt. Numera finns det även fordon i lägre prisklasser, vilket gör att allt fler kan få ta del av det här roliga nöjet.


Föreställer verkliga bilmodeller

Många av de elbilar för barn som säljs i butikerna, föreställer riktiga bilmodeller. Det finns med andra ord små elfordon som föreställer en Mercedes Benz, en Volvo XC-60 och en Audi R8. Detta är bara några exempel på bilmodeller som finns som små åkfordon. Det finns många andra också, vilket gör att du säkert kan hitta något som tilltalar dig. Kanske har ditt barn ett favoritmärke bland bilar. Då kan du anpassa inköpet av elbil efter detta. Eller så kanske det skulle vara roligt att köpa en miniatyr av den bil som familjen har. Kanske brukar ni åka runt i en Audi Q7 till vardags, och då vore det förstås lite extra roligt att köpa just en sådan elbil till er son eller dotter också. Det finns gott om olika sätt att ta vara på möjligheten att välja en liten elbil som ser ut precis som en riktig bilmodell.


Elbil för barn - verkliga bilmodeller

Häftiga funktioner

Även om en elbil för barn är ganska liten, kan den definitivt erbjuda en rad coola funktioner. Vilka funktioner som finns kan variera från bil till bil. Detta är viktigt att tänka på. Utgå aldrig från att en viss funktion finns hos samtliga bilar. Läs istället produktspecifikationerna noga. På så sätt kan du få en korrekt bild av vad som ingår. Några vanliga funktioner är följande:

 • Fram- och baklyktor som lyser vid användning.

 • Tuta.

 • USB-uttag så att det går att koppla in enhet och spela musik i bilen.

 • MP3-uttag för att kunna lyssna på musik i bilen.

 • Fjärrkontroll.

 • Olika växlar, vilket styr såväl hastighet som färdriktning, det går alltså att både köra framåt och backa.

 • Stötdämpare.

 • Säkerhetsbälte

 • Speglar som går att vinkla.

 • Öppningsbara dörrar och motorhuv.

 • Baklucka som går att öppna och stänga.
Vissa elbilar har en sittplats, men det finns även nya modeller som är utrustade med sittplatser för två barn. Kanske vill mamma, pappa eller ett äldre syskon följa med på en åktur. Det ska än en gång betonas att alla elbilar naturligtvis inte har alla de funktioner som nämns ovan. Det vanligaste är att varje bil har några av dessa funktioner, men inte samtliga. Batteri på 12V ingår vid köp. Vissa erbjuder fler funktioner än andra. Det är också något som kan återspeglas i priset.

 

Toppval Elbilar för barn 2023

Vi har valt dessa elbilar som våra Toppval.
Populära elfordon för de små chaufförerna. Dessa bilar har en eller två sittplatser och kan köras framåt och bakåt. Gaspedaler och ratt samt ljud och ljus gör att barnen känner att de verkligen kör en bil på riktigt. Elbilen kan köras av barnet själv och flera av bilarna kan dessutom fjärrstyras av en vuxen med medföljande fjärrkontroll.


 

Tvåsitsiga elbilar för barn

Tvåsitsiga elfordon för två barn:

 

Drifttid hos elbilar

Att ditt barn kan åka runt i sin lilla tuffa elbil och ha roligt låter förstås fantastiskt. Nästa fråga blir då hur länge elbilen faktiskt går efter en laddning. Med bilarna följer nämligen batteri och laddare, så det är viktigt att komma ihåg att bilen har begränsad drifttid, beroende på hur lång batteritid den har. Du kommer att kunna läsa om drifttiden i produktspecifikationen. Det som är viktigt att tänka på här är att drifttid och batteriets kapacitet inte alltid går hand i hand. Även om en viss bil har ett batteri med högre kapacitet, kan det vara så att bilen har fler motorer med en högre total kapacitet. Detta gör att bilen drar mer batteri, något som kan leda till att en bil med högre batterikapacitet kan ha kortare drifttid, om den samtidigt har en lägre total kapacitet. Du kan därför inte gå enbart på batteriets kapacitet, utan behöver titta på drifttiden.


Låt ditt barn kan åka runt i sin lilla tuffa elbil och ha roligt

Se till behovet

Hur ska man då tänka kring drifttid? Vad bör man prioritera? Flera starka motorer eller så lång drifttid som möjligt? Det kan förstås vara ett svårt val, men vårt råd till dig är att fundera över hur behovet ser ut. Vad vi menar med detta är att det behövs starkare motorer om bilen ska kunna ta sig fram på gräs och ojämn mark, än om den enbart ska åka på asfalt eller jämn grusväg. Om du vet att ditt barn bara kommer åka runt inne på radhusområdet där alla små vägar är asfalterade, behöver du inte lägga så stor vikt vid att bilen ska vara utrustad med så många och starka motorer som möjligt. om det däremot främst är på gården och i trädgården bilen ska köras, får du räkna med att det behövs ett flertal ganska starka motorer. Då blir motorer med hög kapacitet viktigare än lång drifttid.


Hur lång kan drifttiden vara?

Även om du vet att drifttiden kan variera, och styrs av såväl antal motorer som batteriets kapacitet, så kan det förstås vara intressant med ett mer allmänt utlåtande kring drifttid. Hur lång drifttid kan du generellt räkna med att den här typen av elfordon kan ha? På vissa bilar ligger den beräknade körtiden på 45 minuter. Andra elfordon kan ha en beräknad körtid på en timme. Det finns även varianter som har längre beräknad drifttid. Det förekommer att drifttiden kan ligga på 90 minuter eller till och med mer.


Elbilar för barn i olika åldrar

Barn elbilar brukar vara uppskattade av barn i ett brett åldersspann. Redan i ettårs ålder är många barn väldigt intresserade av bilar i allmänhet och självkörande elbilar i synnerhet. I den åldern är dock barnen lite för små för att själva kunna köra och navigera. De flesta bilar har en rekommenderad ålder från 3 år. Det är ofta runt denna ålder många barn får sin första elbil med en riktig motor, men det är heller inte ovanligt att detta sker först i 5-årsåldern. Generellt är det barn mellan cirka 3 och 8 år som använder majoriteten av de barn elbilar som finns på marknaden. Det finns dock även modeller som är anpassade även för lite äldre barn. Några få enkla modeller finns också för yngre barn. Man ska också fundera på om man ska få plats med ett eller två barn i fordonet samt vilken typ av batteri som är bäst.


Så mycket kostar elbilen

Det är lätt att utgå från att en produkt av den här typen kostar väldigt mycket pengar. Så behöver det dock inte vara. Det finns förstås bilar i många olika prisklasser, beroende på drifttid, batteriets kapacitet, storlek, funktioner och varumärke. Den som är ute efter att hitta en så billig variant som möjligt, kan komma undan med att betala runt 700 kronor. För den summan får du förstås inte bilen med flest funktioner eller högst kapacitet, men det är fortfarande en elbil som kan framföras på asfalt och som är utrustad med grundläggande funktioner som säkerhetsbälte och ljud och ljus.


Mellanskiktet

Om du kan tänka dig att betala lite mer så hittar du gott om bilar i mellanskiktet. Med prislappar från 1 300 kronor till 2 500 kronor hittar du gott om alternativ. Där finns en rad olika bilar, oavsett om du är ute efter en liten Volvo XC-90 eller en Range Rover i miniformat. Vanligtvis är dessa medeldyra bilar utrustade med såväl fjärrkontroll, säkerhetsbälte, tuta samt bildörrar som går att öppna. Med de här bilarna kan barnen glida fram som riktiga kungar och drottningar.


Dyra elbilar

Naturligtvis finns det än idag elbilar för barn som kostar riktigt mycket pengar. Om du vill ha en elbil utformad som en brandbil med diverse specialfunktioner kan du till exempel få betala närmare 7 000 kronor. Det finns även små miniatyrer av lyxbilar som Ferrari, Mercedes och Audi som kostar många tusenlappar. I dessa dyra varianter finns ofta en mängd häftiga funktioner. Det är dock långt ifrån alla småbarnsföräldrar som vill lägga ut så mycket pengar på något som ju faktiskt är en leksak. Det finns heller inget tvång att göra det för att få tag på en bra elbil till sonen eller dottern. Många av de billigare elbilarna duger gott för vanlig användning. Om du är ute efter något alldeles extra, som får andra att vända på huvudet med gapande munnar kan förstås de här dyraste modellerna vara lämpliga. Ofta erbjuder butikerna Fri frakt och öppet köp när du fyller varukorgen med dessa varumärken.


Här hittar du fler av våra köpguider:

 

Frågor och svar kring Elbilar för barn

✅ Hur tung får föraren av en elbil för barn vara?

Olika bilar har olika maxvikt. Vissa bilar har en maxgräns på 30 kg, andra har en gräns på 20 kg. Det förekommer även andra maxgränser, så detta är något du bör undersöka innan du gör ditt köp. Här hittar du våra rekommenderade bilar.


✅ Hur snabbt går det att köra med en elbil för barn?

Det kan variera från en bil till en annan. Vissa kan köras i 3 km/h, vilket är behaglig och väldigt lugn promenadtakt. Andra kan köras dubbelt så snabbt, men även det är promenadtakt och inga problem att hänga med för dig som vuxen. Någon risk att du ska behöva springa efter bilen i panik finns med andra ord inte.


✅ Är det verkligen klokt att köpa en så dyr leksak som en elbil till ett relativt litet barn?

Det är förstås en individuell fråga, men det finns många fördelar med att barnet tidigt får lära sig köra en elbil. Förutom att det är roligt och skänker många stunder av glädje, så ger det även ägaren av bilen goda chanser att öva upp simultankapaciteten och motoriken.


✅ Varför följer det med en fjärrkontroll till vissa bilar?

Den är till för att en förälder ska kunna vara med och styra bilen. På så sätt kan du säkerställa att inte barnet drar iväg för långt bort med bilen, eller att han eller hon råkar krocka med grannen när denne går ut med hunden. Det är helt enkelt en praktisk och bra säkerhetslina.


Källor:

Snabbmeny: Toppval Elbil barn Elbil Volvo Elbil Mercedes
Tvåsitsig Elbil Vanliga frågor