Lekmatta TEST: 3 bästa lekmattorna & pusselmattorna (bäst i test)

Har du sett reklam för lekmattor i tidningar eller online? Funderar du på vad som är skillnaden på dessa mattor och vanliga mattor? Du kanske undrar över vilka fördelarna är med dessa mattor, och om det verkligen är någon idé att köpa en sådan. Här ska vi ta en närmare titt på när en lekmatta används, vilka fördelar som finns och varför det är en god idé att införskaffa en sådan.

Bäst Lekmatta

Snabbmeny: Toppval Lekmattor Lekmatta Pussel Vanliga frågor


Vad är en lekmatta?

Vad är då en lekmatta och vad är det som skiljer den från en vanlig matta? Det finns flera olika typer av lekmattor, vilket det gör det svårt att definiera exakt vad en lekmatta är. Generellt kan dock sägas att det är en matta som lämpar sig för lek. Det finns alternativ både för bebisar och större barn. Naturligtvis skiljer produkterna sig åt beroende på vilken åldersgrupp de är anpassade för.

Lekmattor för bebisar

En lekmatta som är framtagen för bebisar är mjuka och sköna att ligga på. De här produkterna är framtagna för att ge det lilla barnet ett bekvämt underlag som gör att han eller hon kan ligga på golvet utan att det blir obekvämt. Vissa lekmattor används under ett babygym. Där kan bebisen ligga samtidigt som det slår och petar på de små leksakerna som sitter fast på babygymmet. Andra mattor används helt på egen hand. De kan till exempel vara bra att plocka fram när bebisen ska ligga på mage och träna upp sina nackmuskler.

För att det lilla barnet ska lära sig att på egen hand hålla upp sitt huvud, och så småningom lära sig att krypa, behöver det få ligga på mage då och då. Att ligga direkt på golvet är inte speciellt bekvämt. Just därför gäller det att hitta ett bra underlag, och där kommer en lekmatta för baby in i bilden.

Lekmattor för barn och bebisar

Mattor med leksaker

Vissa lekmattor för de minsta har leksaker fastsatta på dem. De fungerar därmed lite som ett babygym. Det kan till exempel sitta en spegel på mattan, så att barnet kan titta på sig själv medan han eller hon leker. Detta brukar vara mycket uppskattat. Det finns även mattor som har skallror och andra leksaker som barnen kan tänkas tycka att det är roligt att klämma och känna på. På de flesta lekmattor är det möjligt att ta av leksakerna, vilket gör att mattan kan tvättas utan att leksakerna blir slitna eller tvättpåverkade.

Olika material

En lekmatta som är tillverkad för att användas av bebisar kan ha olika typer av material, både när det gäller ytskikt och stoppning. Stoppning av polystyren är vanligt, medan ytskiktet exempelvis kan vara tillverkat av mikrofiberpolyester. Ett annat vanligt alternativ är bomull på utsidan och polyester som fyllning. Huvudsaken är förstås att ytskiktets material känns mjukt och skönt mot det lilla barnets hud. Det är naturligtvis även viktigt att det är ett material som är fritt från giftiga ämnen, samt är skonsamt för barnets känsliga hud.

Kostnad

En vanlig lekmatta för bebisar kostar vanligtvis inte speciellt mycket. Vissa modeller är så billiga att de hamnar under 100-kronorsstrecket. Annars ligger standardpriset på runt 200 kronor. Det finns självklart mattor som kostar mellan 100 och 200 kronor, samt dyrare produkter. Priset kan bero på vilket material som mattan är tillverkad av, storlek, varumärke samt vilken butik du köper den från.

Toppval Lekmattor 2024

Vi har valt dessa lekmattor som våra Toppval.
Jättefina mattor att inreda med – och att leka på! Gör det mer bekvämt att leka på golvet med något mjukt mellan barnet och golvet. Välj ett motiv som barnet uppskattar.

1. Cloudberry Castle Lekmatta 120×200 3D Djurpark

Att mattor kan göra rum mer ombonade och hemtrevliga vet nog de flesta. Däremot är det kanske inte alla som inser hur mycket de kan förhöja leken för ett barn. Om du har insett det och vill ge ditt barn en riktigt fin lekmatta som både pryder rummet och gör leken roligare, är den här fina mattan från Cloudberry Castle helt perfekt.

Motivet på den här mattan är tilltalande och det kan göra såväl barn som vuxna glada. Här kommer man till ett mycket gulligt zoo där djuren ser glada och välmående ut. Vilken lek blir inte bättre av att det finns zebror, pandor, apor, elefanter och andra djur med i bilden? Här finns de allihop och många fler därtill. Det här är helt enkelt en mycket fin matta, som fungerar precis lika bra som vanlig matta i rummet som för lek. Den är utrustad med en yta som är smutsavvisande vilket passar alldeles utmärkt för en produkt som hör hemma i barnens rum.

Kolla priset

2. BabyDan Lekmatta Skumgummi

Om du vill ha en lekmatta till barnens rum eller något annat utrymme i hemmet, som enbart används vid lek, passar den här varianten från BabyDan bra. Den är tillverkad i skumgummi och består av nio pusselbitar som kan byggas ihop till en stor lekmatta. I och med att mattan byggs ihop när den ska användas tar den inte speciellt mycket plats när den inte används. Det är en stor fördel om du bor lite trångt men det kan även vara bra i andra lägen.

Den här lekmattan hör inte till de större varianterna. När alla pusselbitar har byggts ihop får den måtten 90 x 90 cm. Det innebär att barnens rum inte behöver vara jättestort för att de ska kunna plocka fram denna matta när det är dags för lekstund. Naturligtvis behövs inte en lekmatta av den här typen varje gång det är dags att leka, men den kan vara till nytta om det behövs ett plant underlag.

Kolla priset

3. Elodie Details lekmatta Mineral Green
För de riktigt små barnen kan det vara behagligt att ha en lekmatta där det är mjukt och skönt att leka. Den här fina lekmattan är 120 cm i diameter vilket innebär att den är tillräckligt stor för att ge barnet en bra yta att leka på under de första åren men ändå inte så stor att den tar upp för mycket yta i rummet. Det faktum att den är vadderad gör förstås att den blir behagligare att sitta på eller ligga på vid lek. Med tanke på komfort och storlek är chansen stor att den här lekmattan kan hänga med ett bra tag där hemma.

Elodie Details har lyckats ta fram en matta som är både fin och praktisk. Den är försedd med läckra detaljer så som ett ansikte och öron. Att den kan tvättas i maskin bidrar också till att göra den till ett mycket bra val för alla föräldrar som vill ge de små barnen en mysig plats att leka på som också blir en fin detalj i barnens rum.


Pusselmattor

Delarna i mattan har mönster som ett pussel. Det är dock inte det enda som utmärker de här produkterna. Det går även att ta isär pusselbitarna och bygga samman dem igen. Mattan är med andra ord ett stort pussel som bidrar till att utveckla barnets motorik och tankeförmåga. När pusslet är lagt blir mattan dessutom en utmärkt plats för andra lekar. Eftersom strukturen är slät och fin går det utmärkt att köra leksaksbilar, leka med dockor eller hästar på mattan. Det går även fint att rulla små bollar eller leka andra lekar. Pusselmattor kan se ut på olika sätt. Vissa har ett motiv som ska pusslas ihop, andra har ett motiv per pusselbit. Det finns även mattor där det inte finns något specifikt motiv. Istället kan de ha många glada färger.

Lekmattor för större barn

Naturligtvis finns det gott om lekmattor även för lite äldre barn. Dessa kan dock se lite annorlunda ut och även ha en lite annan funktion är de lekmattor som är avsedda för bebisar. Äldre barn leker ju lite andra lekar än en liten bebis. Därför kan de här mattorna vara utformade på olika sätt. Vissa lekmattor har ett plant ytskikt med motiv av vägar, trafikljus, stoppskyltar och andra trafikrelaterade föremål. Där är tanken att barnen ska få fullt utlopp för sin kreativitet när det gäller lekar med olika typer av fordon. De kan köra runt små leksaksbilar, lastbilar, motorcyklar och utryckningsfordon på de små vägarna. Den här typen av mattor har varit populära länge. Det finns även lekmattor utan motiv, där syftet med mattan istället är att barnen ska kunna använda mattan i leken, eller helt enkelt få ett bra underlag vid lek på golvet.

Lekmattor för större barn

Hopvikbara lekmattor

För den som vill ha en tjock och mjuk lekmatta till barnens rum, men har ont om plats för förvaring, kan en hopvikbar matta vara det optimala valet. Den här typen av mattor är ofta vikbara i sektioner. De är för det mesta långsmala, och passar perfekt när barnen vill göra kullerbyttor, träna på att gå på händer eller andra roliga aktiviteter. Det här är vanligtvis inte den typen av matta som används som fast inredning. Istället plockas den fram när den ska användas och viks sedan ihop och läggs undan en stund när den inte ska användas. Den här sortens mattor är ofta fyllda med skum, vilket gör dem tjocka och fasta. Detta gör dem perfekta för den som vill utföra olika gymnastiska övningar på dem.

Interaktiva lekmattor

Interaktiva lekmattor har blivit populära på senare år. Det finns en rad olika varianter. De kan vara anpassade för olika åldrar. En variant är lekmattor med instrument. Det finns motiv av instrument på mattorna, och när barnet trummar kommer trumljud från mattan. Det finns även lekmattor som är kopplade till appar. Där kan man välja olika aktiviteter, exempelvis spel, som sedan spelas på mattan. Det kan handla om discodans, memory eller något annat roligt och lärorikt.

Den här typen av mattor kan vara till stor nytta för barnen när det kommer till att träna motorik, koordination och dessutom ger det en rolig form av motion. Den här typen av lekmatta passar ofta för barn från cirka 18 månader och uppåt, men det kan finnas undantag som även kan användas av yngre barn.

Kostnad

Priset på en lekmatta för lite större barn kan vara något högre än priset på en lekmatta för de allra minsta. Vad en produkt av den här typen kostar beror dock på vilken sorts matta du har siktat in dig på. En matta med motiv av gator och trafikljus kan du köpa för cirka 200-500 kronor. En pusselmatta finns att hitta från cirka 120 kronor, men priset beror på storlek och antal pusselbitar. Det finns även dyrare alternativ. Interaktiva lekmattor är ofta lite dyrare. Dessa kan kosta från cirka 300 kronor och uppåt. Hur mycket den kostar beror dels på varumärke, dels på hur många olika funktioner den kan erbjuda. De varianter som är kopplade till appar och erbjuder olika spel är ofta dyrare.

Fördelar med lekmattor

Nu när du vet att det finns många olika typer av lekmattor, har du säkert även börjat se fördelarna med dessa. Vi ska här ta en titt på några av de fördelar som vi ser med de här produkterna. Naturligtvis kan det finnas betydligt fler. Det här är bara några av de mest uppenbara fördelarna.

Plan och slät yta att leka på

Lekmattan ger en slät och plan yta att sitta och leka på. Visst är även golvet slätt och plant, men det är i ärlighetens namn inte speciellt bekvämt att sitta på. Åtminstone inte om det ska lekas några längre stunder. Att köpa en lekmatta till barnens rum är därför en god idé, eftersom det innebär att barnen under långa stunder kan leka alla tänkbara lekar på sina egna rum. Det spelar ingen roll om det är bilar, dockor, bollar eller Babblarna som är populära där hemma. Det går att leka med alla typer av leksaker på lekmattorna.

Ger god övning för barnen

Eftersom det finns olika typer av lekmattor kan fördelarna variera från en produkt till en annan. Många mattor bidrar dock till utveckling av såväl motorik som koordination. Att lägga pussel är positivt för barnens utveckling, liksom att träna på lekar med ljud, ljus och rörelse. Att leka på interaktiva mattor med rörelsebaserade spel är dessutom positivt eftersom det ger motion. Utan att du behöver tjata eller påminna kommer detta leda till att barnet får gott om motion och rörelse i vardagen. Detta är naturligtvis positivt.

Underlättar magläge

För bebisar ger mattan tillfälle till nyttiga och nödvändiga stunder med magläge. Om barnet läggs på mage på golvet brukar detta inte uppskattas speciellt mycket. Detta beror förstås på att ett vanligt golv är hårt och kallt. På lekmattan blir det däremot bekvämt att ligga. Mattan är varm och mjuk och det finns även vissa babymattor som är utrustade med små kuddar för att främja stunder i magläge. Det finns helt enkelt många fördelar med att låta bebisen träna magläge på en matta, istället för att läggas direkt på golvet.

Fina färger och motiv

Förutom att lekmattorna bidrar med många nyttiga funktioner och andra praktiska fördelar, bidrar de dessutom med fina färger och motiv till barnens rum. Det gör att inredningen i rummet får ett lyft. Lekmattorna blir med andra ord en omtyckt inredningsdetalj samtidigt som den bidrar med mycket nytta för såväl små som lite större barn.


Frågor och svar kring Lekmattor

✅ Vilken typ av lekmatta bör man välja om man vill bidra till ökat lärande i kombination med lek?

Det finns gott om lekmattor som bidrar till lärande. Det finns bland annat pusselmattor med motiv av kartor och alfabetet, som på ett lekfullt sätt lär barnet saker samtidigt som det ger en rolig lekstund. Det finns även mattor som med ljud och bild bidrar till kunskap om hur djur låter, hur saker och ting ser ut och andra saker. Vissa interaktiva mattor erbjuder memory, något som är bra för minnet och igenkänningsförmågan.
Vi rekommenderar dessa mattor.

✅ Jag har köpt ett babygym men fick ingen lekmatta med på köpet. Vilken typ av matta bör jag välja?

Det finns gott om alternativ som kan tänkas passa. Du kan till exempel köpa en quiltad bomullsmatta fylld med polystyren eller skum.

✅ Vilken ålder är de interaktiva lekmattorna avsedda för?

De flesta interaktiva lekmattor är först och främst avsedda för barn från cirka 18 månader upp till cirka 4 år. Det finns dock enklare varianter med leksaker och ljud som är lämpliga för barn från 6 månader.

Källor:

Snabbmeny: Toppval Lekmattor Lekmatta Pussel Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se