Bultbräda TEST: 3 bästa Bultrbrädorna (bäst i test)

Hade du en bultbräda i din ägo när du var barn? Den här typen av leksak har varit populär länge. Det är en produkt som många känner igen från sin egen barndom. Även om du själv inte hade en, har du säkert sett en sådan i barndomen. Kanske fanns det en sådan på förskolan, i väntrummet hos tandläkaren, eller så kanske du har sett dina barndomsvänners syskon leka med en sådan. Nu kanske du i din tur letar efter leksaker till din bebis, och då kommer du troligtvis att se en hel del bultbrädor i leksaksbutikerna.

Bäst Bultbräda

Toppval Bultbrädor Vanliga frågor


Detta är en bultbräda

Om du mot förmodan aldrig har sett en bultbräda så ska vi börja med att gå igenom vad det är för något. En bultbräda är en leksak som vanligtvis är tillverkad i trä. Den har en bas och sedan har den ett antal hål i vilka det finns runda pinnar. Dessa kan slås ned med hjälp av en liten hammare av trä som följer med bultbrädan. Bultbrädor finns i olika färger men på det stora hela är de allra flesta alternativ ganska lika.

Varianter som skiljer sig från mängden

Även om de allra flesta bultbrädor utgörs av trä, med pinnar som ska slås ned i hål med hjälp av en liten hammare, finns det några varianter som skiljer sig från mängden. De allra flesta bultbrädor liknar varandra, men inte riktigt alla. Det finns även bultbrädor av hårdplast. De kan ha motiv från kända sagor, exempelvis Hello Kitty. Det finns även bultbrädor där hålen har olika former, exempelvis en stjärnform, en kvadratisk form och en cirkel. Det gäller där för barnet att välja rätt kloss att slå ned genom vart och ett av hålen. Andra bultbrädor ger ljud ifrån sig när barnet lyckas slå ned en kloss, pinne eller boll genom hålen.

Därför bör du ge ditt barn en bultbräda

Därför bör du ge ditt barn en bultbräda
Bultbrädan må vara ganska gammal. Den har som tidigare nämnts varit populär i flera decennier. Det betyder dock inte att den är på väg att fasas ut. Tvärtom. Det här är fortsatt en leksak som väldigt många föräldrar väljer att köpa till sina barn. Det finns många fördelar med de här produkterna och vi ska titta på några av dem.

Träning av finmotorik och koordinationsförmåga

En av de största fördelarna med en bultbräda är att leken med brädan och hammaren ger barnet en utomordentlig möjlighet att öva upp sina finmotoriska färdigheter och sin koordinationsförmåga. Momentet att hålla i hammaren och sikta, och verkligen lyckas pricka de bollar, klossar eller pinnar som ska slås igenom ett hål, innebär ett svårt moment för de minsta barnen. I takt med att barnet växer kommer han och hon med övning att bli allt bättre på detta. Det är en fantastisk utveckling som äger rum under barnets första två levnadsår, men naturligtvis behöver alla barn få öva på saker som hjälper utvecklingen på traven. Leken med bultbrädan innebär dagliga chanser till övning, och som vanligt ger övning färdighet.

Träning på öga- hand-koordinationen

Lek med en bultbräda innebär att barnet får öva upp sin öga- hand-koordination. Oavsett om du ger barnet den klassiska bultbrädan eller en bultbräda som är utformad mer som ett aktivitetscenter med ljus och ljud, får barnet träna på att koordinera vad händerna gör och vad ögat ser. Det är mycket nyttig träning, som barnet har stor glädje av både när leken sker och senare i livet.

Roliga lekstunder

Att leka ska vara roligt. Det är just det som lek handlar om. Bultbrädan erbjuder många roliga lekstunder på ett okomplicerat sätt. De allra flesta små barn tycker någon gång under sina första levnadsår att det är väldigt roligt att banka på saker. Att då skaffa en bultbräda med en liten hammare till barnet är ett bra sätt att lösa det. Det kommer resultera i många glada leenden från barnets sida.

En enkel leksak att ta med

En stor fördel med bultbrädan är att den är liten. Det gör att den är enkel att ta med när familjen ska resa bort. Oavsett om ni bara ska ta er några kvarter till en mormor eller farfar, eller om ni ska resa utomlands på semester, är det lätt att få plats med bultbrädan och hammaren i en väska. Även om ni har ganska mycket packning med er redan, brukar det alltid finnas lite plats över i någon väska. Där kan bultbrädan och hammaren packas ned. När ni kommer fram till destinationen är det bara att plocka fram leksaken, något som får barnet att känna sig mer hemma. Det innebär dessutom att barnet har något att leka med medan ni vuxna packar upp och börjar göra er hemmastadda.

Hållbar leksak

Under barnets första fem levnadsår kommer ni garanterat komma i kontakt med en hel del leksaker som går sönder. Bultbrädan är däremot generellt en väldigt hållbar leksak. Det gäller förstås först och främst de modeller som är tillverkade i trä. De är rejäla och robusta och tål det mesta. Varianterna i plast är ibland något mindre hållbara, men även dessa brukar hålla bra under användningstiden. De kan ha något lättare att gå sönder om de tappas i golvet från hög höjd eller utsätts för annan hårdhänt behandling. För vanlig användning håller de däremot bra. På det stora hela hör bultbrädorna till de mest hållbara leksakerna som du hittar i leksaksbutikerna.

Toppval Bultbrädor 2024

Vi har valt dessa bultbrädor som våra Toppval.
Med denna leksak övar ditt barn upp hand-öga-koordination och har varit en succé under årtionden. När barnet hamrar lär sig också barnet precision och att hålla ett verktyg.

1. Mumin Bultbräda

Att ge det lilla barnet en bultbräda känns ofta som en självklarhet. Det här har varit en av de mest klassiska leksakerna till små barn i väldigt många år. Det syns inget trendskifte där. Något som däremot har förändrats genom åren är utbudet. Den här fina bultbrädan från Mumin fanns till exempel inte för tio år sedan. Precis som med andra bultbrädor är tanken att barnet ska slå i bultarna i hålen med hjälp av den lilla hammaren som följer med. Det är ett ypperligt sätt för den lilla killen eller tjejen att träna på koordination och finmotorik. Det som skiljer den här bultbrädan från de gamla klassiska modellerna är egentligen främst utseendet. Denna kommer med fina motiv från Mumin, sagokaraktärer som ju verkligen har blivit populära runtom i stugorna.

Förutom motiven finns det även mycket annat positivt att säga om den estetiska aspekten. Såväl hammare som bultar kommer i härliga mjuka färger som förmodligen faller såväl förälder som barn i smaken.

Kolla priset

2. BRIO 30515 Bultbräda (Svart)

Om du hade en bultbräda som barn är det mycket troligt att den såg ut ungefär som denna. Det här är nämligen en riktig klassiker från Brio, som väcker minnen hos många vuxna. Den röda och svarta hammaren används till att så ned bultarna i brädan. Samma färger används även där, även om man för brädan och bultarna även använder sig av vitt.

Den här bultbrädan har som sagt funnits i Brios sortiment i väldigt många år och det innebär förstås att den uppfyller de höga krav på robusthet och kvalitet som finns. Trots att utbudet vuxit rejält är det här fortfarande en stor favorit bland såväl föräldrar som barn.
Att ge ditt barn den här bultbrädan i present vid ettårsdagen är en god idé. Det kommer ge honom eller henne möjlighet att öva upp finmotoriken under roliga och lekfulla former. Det är även ett utmärkt sätt för barnet att träna upp koordinationsförmågan.

Kolla priset

3. Jabadabado bultbräda, teddy

Bultbrädor blandar lek och träning för de små barnen på ett perfekt sätt. De får chans att öva på den viktiga koordinationen mellan hand och ögon och samtidigt tränar de även upp finmotoriken som utvecklas konstant hos små barn. Det finns förstås gott om alternativ när du ska köpa en bultbräda men det är lätt att tycka om den här fina varianten från Jabadabado. Den har en söt teddybjörn på ena sidan och färgerna på såväl bultar och bräde som hammarens skaft är riktigt mjuka och härliga.

Det här är en perfekt födelsedagspresent till barnet som fyller år eller en bra julklapp att ge bort vid julen. Rekommenderad användningsålder är från 18 månader. Utvecklingen hos barn kan dock vara väldigt individuell vilket innebär att vissa barn börjar leka med bultbrädor tidigare medan andra väntar lite längre. Oavsett vid vilken ålder din son eller dotter börjar leka med den här bultbrädan är det viktigt att du som förälder finns i närheten och håller koll på leken.

Kolla priset

Så mycket kostar en bultbräda

Att det är en bra idé att köpa en bultbräda har du förmodligen redan insett. Frågan är då bara om den är värd sitt pris? Är bultbrädan en dyr leksak, och vad kostar den i så fall? Vi har svaret. Bultbrädan är vanligtvis ingen dyr leksak, även om priset naturligtvis beror på vilken variant du väljer. Vanliga klassiska bultbrädor går ibland att hitta för runt 100 kronor. Om du är intresserad av en särskild färgkombination eller ett särskilt varumärke kan du få betala lite mer.

Somliga bultbrädor kostar runt 200 kronor eller möjligen lite mer. Om du vill ha en mer avancerad bultbräda med särskilda funktioner kan det kosta mer. En bultbräda med former kan du till exempel hitta från strax under 200 kronor. Bultbrädor med som ger ljud ifrån sig när barnet slår igenom en boll eller kloss kostar ofta runt 250 kronor eller lite mer. Det finns även särskilda bollbultbrädor där barnet ska slå en boll genom ett hål, dessa är ofta något dyrare än standardbrädorna. Räkna med ett pris på runt 300 kronor för en sådan.

En bultbräda stärker finmotorik och koordinationsförmåga

Vem har glädje av bultbrädan

Som förälder vill du förmodligen veta när du bör ge ditt barn bultbrädan. Vilka åldrar är bultbrädorna avsedda för egentligen? Det här är förstås en bra fråga, eftersom det finns tydliga åldersgränser på de flesta leksaker. Just bultbrädor brukar generellt rekommenderas från 1 års ålder. Det kan med andra ord vara en riktigt bra present att ge bort till dottern eller sonen på dennes första födelsedag.

Naturligtvis kan den även ges bort i julklapp på julen som kommer i direkt anslutning till barnets ettårsdag. Det här är en leksak som kan användas under ganska många månader. Ju mer det leks med leksaken, desto större färdigheter kommer barnet att få när det kommer till motorik och koordinationsförmåga.

Att tänka på
Finns det då något som det är viktigt att tänka på när du väl har gett ditt barn en bultbräda? Generellt innehåller den här typen av leksak väldigt få små delar, så du ska inte behöva tänka speciellt mycket på att undvika att barnet kommer i kontakt med små detaljer från leksaken. Vad du däremot ska tänka på är att hålla koll på hur barnet använder hammaren som medföljer. Det är nämligen så att även om barnet är litet så kan han eller hon mycket väl åstadkomma relativt stor skada.

Det handlar förstås om att du bör se till så att inte barnet slår med hammaren mot en TV, en fönsterruta eller en spegel. Han eller hon bör heller inte använda hammaren för att banka på äldre syskon eller husdjur. Det är viktigt att redan från början vara tydlig med att detta inte accepteras, och att försöka förklara varför. Se också till att befinna dig i närheten medan barnet leker med sin bultbräda. Detta gäller förstås inte bara vid den här typen av lek, utan alltid när det lilla barnet sitter och leker. Det blir förstås extra viktigt när det finns en hammare med i bilden, eftersom koordinationsförmågan ännu inte är på topp när barnet är mellan 1 och 2 år.


Frågor och svar kring Bultbrädor

✅ Finns bultbrädor i olika storlekar?

Ja, med tanke på att det finns många olika varianter i butikerna, finns det också olika stora bultbrädor. Däremot är det vanligtvis inte så att storleken beror på åldern på den avsedda användaren. Den vanliga klassiska bultbrädemodellen är rektangulär och har åtta pinnar som ska slås ned. Det finns numera även mindre bultbrädor med bara fyra pinnar. Det finns också bultbrädor med andra former, exempelvis en rund bräda där bara en boll ska slås ned genom ett hål. De blir av naturliga skäl mindre än den klassiska standardbrädan.

✅ Är hammaren eller klubban som följer med också tillverkad av trä eller hårdplast?

Det beror på vilken typ av bultbräda du köper. Visst finns det klubbor som är tillverkade av samma material som själva brädan, men det finns också många bultbrädor där själva brädan är tillverkad av trä men klubban är tillverkad av gummi.

✅ Vilka är standardmåtten på en klassisk bultbräda?

Om du köper den modellen som har funnits på marknaden i årtionden är måtten 24,8 x 8,4 x 10,5 cm. Det är dock viktigt att komma ihåg att idag finns det många andra modeller på marknaden också, vilket gör att det även finns många bultbrädor med helt andra mått.

Källor:

Toppval Bultbrädor Brio bultbräda Micki bultbräda Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se