Sminkdocka

Hitta bästa Sminkdockan online. ✅ Här presenterar vi våra Toppval av Sminkhuvuden 2023.

Bäst sminkdocka
Snabbmeny: Toppval Sminkdockor Vanliga frågor


Ägde du en sminkdocka när du var barn? Då är du i gott sällskap. Det var många som växte upp på 80- och 90-talet som ägde en stylingdocka eller ett sminkhuvud. Även på 00-talet var det vanligt att barn fick en sådan någon gång under uppväxten. Naturligtvis var det långt ifrån alla som hade, eller ville ha, en sådan. Det handlar som alltid om personliga preferenser och intressen. För vissa var det ett väldigt lyckligt ögonblick när de fick sin första sminkdocka. Andra ville hellre ha något annat, till exempel en stjärnkikare, ett dockskåp eller en fotboll. Som förälder kommer du snart upptäcka att det ser likadant ut idag. Alla barn är naturligtvis fortfarande olika och har sina egna intressen och helt olika saker på sina önskelistor. För många står fortfarande ett sminkhuvud högt upp på önskelistan.

Vad är ett sminkhuvud?

Om du aldrig själv hade ett sminkhuvud som barn, kanske du inte riktigt har full koll på vad det här är för något. Ordet sminkhuvud kanske inte klingar bekant. För något årtionde sedan kallades den här typen av produkt ofta för sminkdocka. Det är dock samma sak. Det rör sig helt enkelt om ett dockhuvud som står stadigt, som är avsett för att sminkas. Ofta har stylingdockorna även hår som går att föna, kamma och fixa frisyren på. Många barn och unga tycker att det här är en fantastiskt rolig leksak. För den som är intresserad av hår och makeup kan det förbli ett bra redskap att träna på långt upp i åren.

Lek eller bra träning

En sminkdocka kan användas som en rolig leksak för yngre barn. Många av de varianter som säljs i leksaksbutikerna är anpassade för barn mellan 4 och 7 år. Naturligtvis kan äldre barn också använda dem, även om den rekommenderade åldern är 4-7 år. Det betyder naturligtvis inte att inte äldre barn kan eller får leka med dem. Det betyder däremot att yngre barn inte bör ha tillgång till dem. Fördelen med ett sminkhuvud är att det öppnar för en rad roliga lekar. Det här är något som kan användas både på egen hand och tillsammans på egen hand.

När ditt barn leker på egen hand kan han eller hon leka makeup-artist, frisör eller hårstylist för att nämna några saker. Tillsammans med kompisar blir det förstås mer rollekar. Kanske har de varsin frisyrdocka och leker att de sminkar två Hollywoodstjärnor inför en gala, eller leker att de är två frisörer som jobbar tillsammans på en hårsalong. Det kan även handla om att de leker att de sminkar en tredje väninna inför ett bröllop, där den ena fixar make-up och den andra håret. Det finns naturligtvis även en rad andra lekar som ofta förekommer. Det härliga med barn och deras lekar är att det bara är fantasin som sätter gränser, och barnen har för det allra mesta betydligt mer kreativ fantasi än vad vi vuxna har.

Sminkdocka för blivande makeup-artister?

Träning för blivande makeup-artister

Att yngre barn tycker att det är roligt att leka med smink är ingen nyhet. Det är nog något som de flesta av oss kommer ihåg från vår egen barndom. Även om du kanske inte själv tyckte om att leka och testa olika sminkprodukter, så kände du säkert någon som tyckte att det var roligt. För de små handlar det ofta mest om att testa färgeffekter och det används ofta många härliga färgklickar på kinder, läppar och ögonlock. Det är förstås fantastiskt roligt.

Det gäller dock att inte glömma att det även finns en annan kategori som kan ha stor glädje och nytta av ett sminkhuvud. Det handlar förstås om de unga killar och tjejer som drömmer om att utbilda sig till makeup-artister så småningom. För dem är det förstås viktigt att få en stylingdocka av riktigt god kvalitet. Det är naturligtvis också en helt annan typ av makeupprodukter som används. Här handlar det inte längre om lek, utan om träning. Tanken bakom varje sminkning blir också en annan. Visst kan det även här handla om kombinationer av färger och nyanser, men målet är sällan att använda de klaraste färgerna i kombination med så många andra färger som möjligt.

Bra övning

Det finns riktigt bra sminkhuvuden som lämpar sig bra för den här typen av användning. Det ger bra övning för den som vill öva upp sina färdigheter inom smink och hår. Det pratas ofta om att övning ger färdighet, och det är mer än ett gammalt ordspråk. Det krävs mycket träning för att bli bra på något. Det gäller idrott, det gäller bilkörning, läsning och naturligtvis även makeup och hårstyling. Visst är det bra att få öva på riktiga personer, men det är inte alltid den möjligheten finns. Istället för att då gå och vänta på att någon ska anmäla sig som frivillig, kan man träna olika tekniker på stylingdockan. Det gör att man blir mer säker den dagen man ska lägga makeup eller fixa håret på en riktig person. All övning är bra, även den som utförs på ett sminkhuvud.

Viktigt med bra produkter

För den som använder sminkhuvudet som övningsobjekt finns det ytterligare en sak att tänka på. För att resultatet ska bli bra krävs det att man använder produkter av hög kvalitet. Om du vill lägga en fin makeup som håller länge behöver sminkprodukterna vara av hög kvalitet, och det gäller förstås även när du sminkar en sminkdocka, även om denna inte utsätts av väder och vind på samma sätt som en riktigt människa.

 

Toppval Sminkdockor 2023

Vi har valt dessa sminkdockor som våra Toppval.
Dessa sminkhuvuden som låter ditt barn leva ut dina stylistdrömmar. Man kan lägga en cool sminkning, sätt upp håret i en fin uppsättning och addera några snygga smycken. På dessa sminkdockor kan du testa olika stilar!


 

En välkommen present eller julklapp

Den allra vanligaste användaren av en stylingdocka är trots allt ett barn från 4 år och uppåt. Om du har en son eller dotter som är i åldern 4-7 år, och funderar över vad nästa födelsedagspresent eller julklapp ska bli, kanske svaret kan vara ett sminkhuvud. För den som är intresserad av den här typen av leksaker kommer sminkhuvudet garanterat bli en mycket välkommen och populär present.

Om du är i valet och kvalet om du ska köpa en sådan eller inte, rekommenderar vi absolut att du gör det. Det är en användbar leksak som främjar kreativiteten hos ditt barn. Den har dessutom lång potentiell användningstid. Ofta när du köper en stylingdocka följer det också med ett sminkkit. Om dockan även kan användas som frisyrdocka, följer det ibland även olika typer av hårprodukter med. Det är en relativt billig leksak, som ger god valuta för pengarna. Det kan definitivt betraktas som ett smart och prisvärt inköp.

Sminkdocka i present?

Fyll på med tillbehör

Även om det ofta följer med några tillbehör och makeupprodukter till dockan när du köper den, kan du sedan fylla på med fler tillbehör vid andra högtidsdagar. Kanske vill du uppmärksamma namnsdagen eller skolavslutningen med en lagom stor present. Då kan du köpa ett litet set med ögonskuggor eller något eller några läppglans. Det kostar inte många kronor, men kan ge mycket nöje till den lilla tjejen eller killen som tycker om att piffa till sminkhuvudet.

Även när det kommer nya födelsedagar kan du lägga till ett litet paket med produkter som kan användas till stylingdockan. Det kan handla om små sminkartiklar. Kanske en liten rougeborste eller ett nytt läppstift. Det kan även handla om produkter till dockans hår, så som hårborstar, diadem eller hårspännen. Det kommer aldrig att ta slut på möjliga tillbehör. Det gör att du kan fortsätta ge bort små tillbehör varje födelsedag, ända fram till den dag då ditt barn blivit för stor för sin stylingdocka.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Sminkdockor

✅ Hur mycket kostar ett sminkhuvud?

Det kan variera. Dels beror det på varifrån du köper sminkhuvudet, dels beror det på vilken produkt du väljer. Det finns gott om sminkdockor att välja på, och priset varierar självklart. Något som kan påverka priset är vilka tillbehör som medföljer. Till vissa produkter följer inga tillbehör alls. Då blir ofta priset lägre. Till andra sminkdockor följer det såväl smink och borstar som hårprodukter. Till vissa smink- och frisyrdockor medföljer det till och med hårtork. Detta är naturligtvis inget du ska ta för givet, men det förekommer. Detta är något som ofta uppskattas väldigt mycket. Vanligtvis är dock ett sminkhuvud en ganska billig leksak. Det går definitivt att hitta ett sådant för cirka 300 kronor. Även om priset är relativt lågt kan det fortfarande följa med en rad tillbehör. Däremot får du räkna med att sminkdockan i sig kan vara av relativt enkelt material. Vissa specialvarianter kostar betydligt mer. Vissa Baby Born sminkhuvuden kostar till exempel det dubbla.
Vi rekommenderar dessa sminkdockor.


✅ Går det att köpa sminkhuvuden som är utformade som några kända sagofigurer?

Ja, det gör det faktiskt. Även om de vanligaste exemplaren föreställer helt okända personer, så finns det även sminkdockor föreställande kända sagofigurer. Du kan till exempel köpa ett sminkhuvud föreställande den så populära Elsa från Frost. Barbie är en annan känd karaktär som går att hitta som sminkdocka.


✅ Finns det några sminkdockor som kan användas av barn under 4 år?

Ja, det finns vissa exemplar som har en rekommenderad ålder från 3 år. Att hitta något för ännu yngre barn är svårt. Det beror inte främst på själva dockan, men på det faktum att alla makeupprodukter är små, och kan stoppas i munnen och därmed leda till fara för små barn.


✅ Sminkdocka som brunett - finns det?

Ja, det säljs sminkdockor som både har brunt och blont hår. Vi listar flera frisyrhuvuden med brunt hår längre upp på sidan som du kan beställa online.


✅ Vad för smink ska man använda till sin sminkdocka?

När du beställer en sminkdocka för första gången så ingår det i princip alltid ett sminkset som grund i köpet. Om detta smink sedan tar slut efter flitigt användande, så kan du antingen beställa färdiga set av smink från den butik där du köpte dockan från början. Du kan även köpa billigt smink online som funkar bra. Se till så att du köper leksakssmink som är giftfritt.


Källor:Snabbmeny: Toppval Sminkdockor Vanliga frågor