Bästa Sminkdockan → 10 sminkdockor för barn (bäst i test)

Sminkdocka Bäst i test. ✅ Här presenterar vi 2024 års 10 bästa sminkdockor, frisyrdockor och sminkhuvuden för barn.

Bäst sminkdocka


⭐ Bästa sminkdockorna 2024

Vi har valt dessa 10 sminkdockor som våra Toppval.
Fina sminkhuvuden som låter ditt barn leva ut dina stylistdrömmar. Man kan lägga en cool sminkning, sätt upp håret i en fin uppsättning och addera några snygga smycken. På dessa sminkdockor kan du testa olika stilar!

⭐ Bäst i test: Cloudberry Castle Sminkdocka

Många barn är nyfikna på smink och styling långt innan det är dags för dem själva att börja sminka sig. Då kan en sminkdocka vara bra att ha. Även om det självfallet finns många tänkbara alternativ att välja mellan så kommer den här varianten från Cloudberry Castle garanterat att bli en favorit. Den kommer med en rad tillbehör som verkligen möjliggör styling och sminkning. Barn som tycker om den här typen av lek kommer utan tvekan att älska den här nya leksaken.

Cloudberry Castle sminkdocka
Dockan från Cloudberry Castle finns i två modeller, det ingår ögonskugga, hårborste, hårtork, kam, spegel, hårband, hårspännen, pärlor m.m.

Vid köp följer det även med en hårborste och hårtork samt hårband och hårspännen. Det går med andra ord att fixa håret på dockan för den som tycker att det är roligt att pyssla och ordna med olika frisyrer och hårstilar. Det följer även med ögonskugga, spegel och andra tillbehör som kan underlätta vid sminkning. Det här är helt enkelt en utmärkt start för den som vill börja lägga makeup redan i tidig ålder.

Cloudberry Castle Sminkdocka specifikation:

Höjd: 25 cm
Längd: 23 cm
Bredd: 14 cm
Material: Plast, polyester, metall
Övrigt: Batterikrav: 1 st. AA-batteri (ingår)

Knapp för att se priset på Cloudberry Castle.


2. Camilla Sminkhuvud

Oavsett om ditt barn främst gillar att sminka eller ägna sig åt att fixa hår, så är den här stylingdockan precis vad som behövs. Den går lika bra att lägga makeup på som att styla håret på och den kommer med en rad mycket användbara tillbehör. Det medföljer en rad tillbehör som möjliggör hårstyling. Barnen kan fläta, borsta och göra fina frisyrer på den blonda dockan.

Sminkhuvud med tillbehör
Stylinghuvud med tillbehör – rekommenderas från 6 år.

Som tidigare nämnts går det naturligtvis även att sminka denna fina docka. För att det ska bli möjligt krävs förstås också en del tillbehör och därför är det naturligtvis en fördel att få veta att det följer med sådant också. Både ögonskuggor och läppglans följer med vid köp så det är bara att sätta igång och styla när dockan kommer. Naturligtvis går sminket att tvätta bort smidigt och enkelt, vilket gör att ny makeup kan läggas om och om igen utan problem. Rekommenderad användningsålder är från sex år.

Sminkhuvud Camilla

Höjd: 27 cm
Längd: 24 cm
Bredd: 15 cm
Material: Plast, polyester
Övrigt: Rekommenderas från 6 år

Knapp för att se priset på sminkhuvudet.


3. Bayer Design Sminkdocka

Den här sminkdockan från Bayer Design ger dig möjlighet att skapa alla typer av olika frisyrer. Innehållet som följer med är perfekt för att få fantasin att flöda. Med den här dockan får du en stylinghuvud, en hårborste, en kam, hårspännen, papiljotter, smink och klistermärken som alla skapar en kreativ miljö att utforska. Följ din kreativitet och skapa vackra frisyrer med den här sminkdockan!

Den här sminkdockan heter Charlene och kommer från Bayer Design
Charlene Super Model Brunett docka från Bayer Design

Det följer med gott om olika tillbehör till den här fina sminkhuvudet från Bayer. Det handlar förstås mycket om tillbehör som kan användas till styling av håret, så som spännen, hårband och borste, men det går förstås att göra dockan fin även med andra hjälpmedel. Barn som gillar att styla andra kommer garanterat att ha roligt i många timmar med hjälp av detta fina dockhuvud.

Bayer Design Sminkdocka Charlene specifikation

Höjd: 27 cm
Längd: 24 cm
Bredd: 13,5 cm
Material: Vinyl
Övrigt: Det ingår: hårspännen, papiljotter, kam, borste, klistermärken och smink

Knapp för att se priset på Frisyrdockan.


4. Lexibook Unicorn Interaktiv Stylingdocka

My Magic Unicorn Interaktiv stylingdocka från Lexibook ger ditt barn en oförglömlig upplevelse. Dockan innehåller coola ljus- och ljudfunktioner, som skapar en magisk miljö för lek. Utöver detta kommer den med ett gäng roliga accessoarer, som kan användas för att förvandla dockans utseende. Enhörningen kan även lära sig olika koreografier och dansar i rytm. My Magic Unicorn Interaktiv stylingdocka är det perfekta valet för den stilmedvetna ungen som älskar att leka!

Den här magiska enhörningsdockan från Lexibook för att göra frisyrer.
Lexibook My Magic Unicorn Interaktiv Stylingdocka

Lexibook My Magic Unicorn Stylingdocka

Höjd: 22,5 cm
Längd: 26 cm
Bredd: 11,55 cm
Material: Plast
Övrigt: Batterier ingår.

Knapp för att se priset på Lexibook Unicorn.


5. Klein Toys Frisyrhuvud Emma

Klein Toys Princess Coralie Frisyrdocka Emma

Princess Coralie Stylinghuvud Emma är ett lekset för barn som gillar att utforska och skapa. Det innehåller allt du behöver för att hjälpa Emma att göra sig fin, med trendigt smink i fina färger, en borste, hårspännen och många fler håraccessoarer. Barnet får även lära sig att ta hand om dockans hår, eftersom det kan både tvättas och borstas. Med Princess Coralie Stylinghuvud Emma erbjuds ett kreativt och coolt sätt att leka hemma, som skapar en egen liten skönhetssalong!

 • Gör det möjligt för barn att skapa en personlig och magisk skönhetssalong hemma
 • Innehåller trendigt smink i fina färger, borste, hårspännen och många fler håraccessoarer
 • Dockans hår kan både tvättas och borstas
 • Kreativ och cool upplevelse som ger barnen möjlighet att utforska och skapa

Knapp för att se priset på Frisyrdockan Emma.


6. Baby Born Sminkdocka

Baby Born Sister Styling Head Sminkdocka

Baby Born Sister Styling Head är det perfekta lekset för alla barn som älskar att utforska sitt inre skönhetsstylist. Med 27 olika roliga tillbehör kommer barnet att älska att skapa färgglada sminkningar och fantasifulla frisyrer. Denna CE-märkta docka innehåller 4 hårband, 2 klämmor, en hårborste och mycket mer. Sminket är säkert att använda även på barnets hud. Rekommenderad ålder för denna docka är från 3 år. Låt ditt barn få leva ut sin kreativitet och skapa sina egna unika stilar med Baby Born Sister Styling Head!

 • Innehåller 27 olika roliga tillbehör
 • CE-märkt och säker att använda även på barnets hud
 • Perfekt för att uppmuntra lek och kreativitet
 • Innehåller 4 hårband, 2 klämmor, en hårborste och mycket mer
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år

Knapp för att se priset på Baby Born.


7. Barbie Totally Hair Sminkhuvud

Barbie Totally Hair Color Reveal Stylinghuvud

Barbies stylinghuvud är ett perfekt sätt att utöva kreativitet och låta fantasin flöda. Det långa, blonda håret har färgglada slingor som kan stylas på oändligt många sätt tack vare de 22 roliga tillbehören. För att ta leken till nästa nivå har Barbie även Color Reveal-effekter som förändrar färgen när man fyller skålen med iskallt vatten, doppar borsten och svampen och sveper över hårförlängningen och läpparna.

Förvara stylingtillbehören enkelt och praktiskt i basen och låt ditt barn få timmar av fantasifull lek! CE-märkt, innehåller 1 stylinghuvud, 1 hårförlängning, 1 hårborste, 1 diadem, 1 hårfärgningsskål, 1 pensel, 1 svamp, 4 hårspännen, 7 hårband, 8 stjärn- och fjärilsclips och 10 Color Reveal-överraskningar.

 • 22 roliga stylingtillbehör
 • 10 Color Reveal-överraskningar
 • Färgglada slingor som kan stylas på oändligt många sätt
 • Praktisk förvaring i basen
 • CE-märkt

Knapp för att se priset på Barbie Tottallt Hair Stylinghuvud.


8. XOXO Frisyrhuvud Salong

XOXO Frisyrhuvud Salong

XOXO’s Frisyrhuvud är den perfekta leksaken för barn som älskar att leka med hår! Denna docka har långt hår och kommer med 10 tillbehör som kam, hårborste, hårband och hårspolar, vilket ger massor av lekfulla alternativ.

Den är CE-märkt och rekommenderad för barn från 6 till 12 år. Den har ett klämstativ för enkel fästning i ett bord. Låt fantasin flöda och skapa fantastiska hårstilar med XOXO’s hårstylingsdocka!

 • CE-märkt och rekommenderad för barn från 6 till 12 år
 • 10 tillbehör, bland annat kam, hårborste, hårband och hårspolar
 • Långt hår
 • Klämstativ för fästning i bord
 • Massor av lekfulla alternativ

Knapp för att se priset hos Jollyroom.


9. Disney Princess Stylinghuvud Ariel

Disney Princess Stylinghuvud Ariel

Disney Princess Stylinghuvud är det perfekta leksetet för att skapa håruppsättningar som tilltalar fantasin. Med 18 olika delar såsom en turkos, skimrande tiara, lila örhängen, 1 kam, 4 hårspännen, 2 berlocker, 3 hårspiraler, 1 par örhängen, 1 blomklämma och 3 elastiska hårband så har barnet möjlighet att experimentera och skapa looks som passar deras smak.

Disney Princess Stylinghuvud är CE-märkt och rekommenderad för barn från 3 år och uppåt. Alla delar är av hög kvalitet och gjorda av hållbart plastmaterial. Låt barnets kreativitet flöda timmar i sträck med Disney Princess Stylinghuvud.

 • CE-märkt.
 • 18 olika delar för att skapa håruppsättningar som tilltalar fantasin.
 • Turkos, skimrande tiara och lila örhängen.
 • Kam, hårspännen, berlocker, hårspiraler, örhängen, blomklämma och elastiska hårband.
 • Rekommenderad för barn från 3 år och uppåt.
 • Hållbart plastmaterial.
 • Låt barnets kreativitet flöda timmar i sträck med Disney Princess Stylinghuvud.

Knapp för att se priset på Disney Stylinghuvud.


10. Biltema Sminkdocka

Biltema Stylinghuvud

Biltema Sminkhuvud är den perfekta dockan för barn som älskar att skapa nya frisyrer och utforska sin kreativitet som frisör eller stylist. Förutom dockan medföljer ett gediget set med tillbehör som innehåller allt som du kan tänkas behöva – hårfön, plattång, hårrullar, hårborste, kam, smink och sminkpenslar.

Med dessa tillbehör kan du skapa olika frisyrer och utforska olika stilar på frisörhuvudet. Du kan även använda dockan som sminkdocka och leka med smink, ögonskugga, rouge, läppstift och annat som hör till. Stylingdockan finns i två utföranden, som blondin eller som brunett.
Biltema Stylinghuvud är den perfekta leksaken för barn som gillar att skapa och prova på olika stilar.

 • Klassiskt dockhuvud med stora möjligheter
 • Innehåller ett gediget set med tillbehör
 • Skapa olika frisyrer med hjälp av tofsar och medföljande tillbehör
 • Använda dockan som sminkhuvud och leka med smink, ögonskugga, rouge, läppstift och annat
 • Finns i två utföranden, som blondin eller som brunett

Knapp för att se priset hos Biltema.


Hur vi betygsätter produkter


Träning för blivande makeup-artister

Sminkdocka - lek för blivande makeup-artister
Många barn gillar att leka med smink och göra dockan fin med håruppsättningar.

Att yngre barn tycker att det är roligt att leka med smink är ingen nyhet. Det är nog något som de flesta av oss kommer ihåg från vår egen barndom. Även om du kanske inte själv tyckte om att leka och testa olika sminkprodukter, så kände du säkert någon som tyckte att det var roligt. För de små handlar det ofta mest om att testa färgeffekter och det används ofta många härliga färgklickar på kinder, läppar och ögonlock. Det är förstås fantastiskt roligt.

Det gäller dock att inte glömma att det även finns en annan kategori som kan ha stor glädje och nytta av ett sminkhuvud. Det handlar förstås om de unga killar och tjejer som drömmer om att utbilda sig till makeup-artister så småningom. För dem är det förstås viktigt att få en stylingdocka av riktigt god kvalitet.

Det är naturligtvis också en helt annan typ av makeupprodukter som används. Här handlar det inte längre om lek, utan om träning. Tanken bakom varje sminkning blir också en annan. Visst kan det även här handla om kombinationer av färger och nyanser, men målet är sällan att använda de klaraste färgerna i kombination med så många andra färger som möjligt.

Sminkhuvuden och frisyrhuvuden kan användas som en rolig leksak för yngre barn. Många av de varianter som säljs i leksaksbutikerna är anpassade för barn mellan 4 och 7 år. Naturligtvis kan äldre barn också använda dem, även om den rekommenderade åldern är 4-7 år. Det betyder naturligtvis inte att inte äldre barn kan eller får leka med dem. Det betyder däremot att yngre barn inte bör ha tillgång till dem. Fördelen med ett sminkhuvud är att det öppnar för en rad roliga lekar. Det här är något som kan användas både på egen hand och tillsammans på egen hand.

När ditt barn leker på egen hand kan han eller hon leka makeup-artist, frisör eller hårstylist för att nämna några saker. Tillsammans med kompisar blir det förstås mer rollekar. Kanske har de varsin frisyrdocka och leker att de sminkar två Hollywoodstjärnor inför en gala, eller leker att de är två frisörer som jobbar tillsammans på en hårsalong.

Det kan även handla om att de leker att de sminkar en tredje väninna inför ett bröllop, där den ena fixar make-up och den andra håret. Det finns naturligtvis även en rad andra lekar som ofta förekommer. Det härliga med barn och deras lekar är att det bara är fantasin som sätter gränser, och barnen har för det allra mesta betydligt mer kreativ fantasi än vad vi vuxna har.

Bra övning
Det finns riktigt bra sminkhuvuden som lämpar sig bra för den här typen av användning. Det ger bra övning för den som vill öva upp sina färdigheter inom smink och hår. Det pratas ofta om att övning ger färdighet, och det är mer än ett gammalt ordspråk. Det krävs mycket träning för att bli bra på något. Det gäller idrott, det gäller bilkörning, läsning och naturligtvis även >makeup och hårstyling.

Visst är det bra att få öva på riktiga personer, men det är inte alltid den möjligheten finns. Istället för att då gå och vänta på att någon ska anmäla sig som frivillig, kan man träna olika tekniker på stylingdockan. Det gör att man blir mer säker den dagen man ska lägga makeup eller fixa håret på en riktig person. All övning är bra, även den som utförs på ett sminkhuvud.


Tips på 10 roliga lekar med en sminkdocka

Tips på 10 roliga lekar du och ditt barn kan leka tillsammans med en sminkdocka.

Att sminka och leka tillsammans med sitt barn är roligt och lärorikt för båda.
Att sminka och leka tillsammans med sitt barn är roligt.

Smink till sminkdocka

Även om det ofta följer med några tillbehör och makeupprodukter till dockan när du köper den, kan du sedan fylla på med fler tillbehör vid andra högtidsdagar. Kanske vill du uppmärksamma namnsdagen eller skolavslutningen med en lagom stor present. Då kan du köpa ett litet set med ögonskuggor eller något eller några läppglans. Det kostar inte många kronor, men kan ge mycket nöje till den lilla tjejen eller killen som tycker om att piffa till sminkhuvudet.

>> Läs vår guide om Smink till sminkdocka här.

Även när det kommer nya födelsedagar kan du lägga till ett litet paket med produkter som kan användas till stylingdockan. Det kan handla om små sminkartiklar. Kanske en liten rougeborste eller ett nytt läppstift. Det kan även handla om produkter till dockans hår, så som hårborstar, diadem eller hårspännen. Det kommer aldrig att ta slut på möjliga tillbehör. Det gör att du kan fortsätta ge bort små tillbehör varje födelsedag, ända fram till den dag då ditt barn blivit för stor för sin stylingdocka.


Du kan förutom att köpa en sminkdocka online, även exempelvis handla dem hos följande butiker:

 • Biltema
 • Lekia
 • Åhlens
 • Rusta
 • Ullared
 • ÖoB

Frågor och svar kring Sminkdockor

✅ Hur mycket kostar en sminkdocka?

Det kan variera. Dels beror det på varifrån du köper sminkhuvudet, dels beror det på vilken produkt du väljer. Det finns gott om sminkdockor att välja på, och priset varierar självklart. Något som kan påverka priset är vilka tillbehör som medföljer. Till vissa produkter följer inga tillbehör alls. Då blir ofta priset lägre. Till andra sminkdockor följer det såväl smink och borstar som hårprodukter. Till vissa smink- och frisyrdockor medföljer det till och med hårtork.

Vanligtvis är dock ett sminkhuvud en ganska billig leksak. Det går definitivt att hitta ett sådant för cirka 300 kronor. Även om priset är relativt lågt kan det fortfarande följa med en rad tillbehör. Däremot får du räkna med att sminkdockan i sig kan vara av relativt enkelt material. Vissa specialvarianter kostar betydligt mer. Vissa Baby Born sminkhuvuden kostar till exempel det dubbla.

✅ Går det att köpa sminkhuvuden som är utformade som några kända sagofigurer?

Ja, det gör det faktiskt. Även om de vanligaste exemplaren föreställer helt okända personer, så finns det även sminkdockor föreställande kända sagofigurer. Du kan till exempel köpa ett sminkhuvud föreställande den så populära Elsa från Frost. Barbie är en annan känd karaktär som går att hitta som sminkdocka.

✅ Finns det några sminkdockor som kan användas av barn under 4 år?

Ja, det finns vissa exemplar som har en rekommenderad ålder från 3 år. Att hitta något för ännu yngre barn är svårt. Det beror inte främst på själva dockan, men på det faktum att alla makeupprodukter är små, och kan stoppas i munnen och därmed leda till fara för små barn.

✅ Sminkdocka som brunett – finns det?

Ja, det säljs sminkdockor som både har brunt och blont hår. Vi listar flera frisyrhuvuden med brunt hår längre upp på sidan som du kan beställa online.

✅ Vad för smink ska man använda till sin sminkdocka?

När du beställer en sminkdocka för första gången så ingår det i princip alltid ett sminkset som grund i köpet. Om detta smink sedan tar slut efter flitigt användande, så kan du antingen beställa färdiga set av smink från den butik där du köpte dockan från början. Du kan även köpa billigt smink online som funkar bra. Se till så att du köper leksakssmink som är giftfritt.

Emma - vår skribent inom maskerad & smink.
Emma

Emma vår professionella skribent inom maskerad och utklädnad. Maskeraddräkter är något som Emma har ett stort intresse för och hon har skrivit artiklar om detta i flera år. Hon har en stor förståelse för hur man använder smink, masker och kläder för att skapa ett intressant uttryck. Emma skriver noggranna recensioner här på Letsbuyit om de bästa maskeradkläderna och utklädnadstrenderna och delar gärna sina erfarenheter med andra. Hon har även ett stort intresse för kostymhistoria. Du når Emma på emma@letsbuyit.se