Bitring till bebis: 3 bästa Bitleksakerna (bäst i test)

Någon gång under barnets första levnadsår kommer det en eller flera tänder. De allra flesta barn upplever då ett behov av att ha något att bita på och stoppa i munnen. Då är det bra att ha ett flertal bitringar hemma. Det kliar ofta ordentligt i munnen på den lilla, och detta brukar resultera i att allt stoppas i munnen. Fingrar, händer, fötter, leksaker, ja kort och gott det mesta. Bitringen är därför en riktigt smart pryl att ha hemma. På det sättet vet du att det som stoppas i munnen är något som är tryggt och säkert, och dessutom något som är avsett för barn. Den här sortens produkt är billig att köpa och de finns i såväl barnbutiker som i livsmedelsbutiker. Du behöver med andra ord inte leta speciellt länge för att hitta en eller flera sådana.

Bäst Bitring

Snabbmeny:
Toppval Bitringar 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Miljövänliga bitringar

Det finns många olika typer av bitringar och även om vi inte kan räkna upp och berätta mer om alla sorter så finns det ändå ett antal som vi vill passa på att nämna. Bitringar av naturgummi är säkra för barnet att använda och de är dessutom miljövänliga. De innehåller inga skadliga tillsatser, vilket naturligtvis är av största vikt när det är våra älskade små familjemedlemmar som ska använda dem. Det finns även bitringar av naturgummi som är färglagda med växtbaserad färg. Det gör det hela ännu mer miljövänligt och det gör naturligtvis dessa ringar ännu säkrare och bättre för barnen också. Bitringar av naturgummi finns i en mängd färger och former. Det gör att du kan hitta produkter som inte bara är säkra och miljövänliga, utan som även är söta och hamnar i blickfånget hos barnet. Vissa varianter ser ut som små kuber eller bollar, andra ser ut som söta giraffer eller elefanter. Valmöjligheterna när det kommer till utseende på dessa är lika stort som när du väljer en annan typ av bitring.

Bitringar för flera sinnen

Något som kan vara intressant är de bitringar som stimulerar flera sinnen samtidigt. Förutom smaksinnet och att låta barnet bita och lindra klådan som kommer med de nya tänderna finns det bitringar som prasslar. Barnet får med andra ord även utveckla hörseln med hjälp av den här typen av produkt. De prasslande bitringarna är generellt betydligt mjukare än standardringarna. Det kan vara positivt, eftersom det ofta leder till att barnet gärna håller i den. De här bitringarna finns med olika design och utseende. Du kan till exempel hitta en prasslande modell som pryds av en fin och väldigt blå smurf. Smurfarna känner du säkert igen från din egen barndom, och chansen är stor att du minns dem med glädje. Då kan du även låta dem skänka glädje till ditt barn i form av en bitring.

Miljövänliga bitringar

Bitring med inbyggd skallra

En mjuk och prasslande bitring är inte det enda alternativet för dig som vill ha en modell som främjar flera sinnen. Det finns flera bitringar som har en inbyggd skallra, som alltså ger ifrån sig ljud när barnet skakar och rör på den. Även den här sortens ringar är mycket omtyckta. Det handlar inte alltid om runda ringar. De kan vara formade på många olika sätt. Huvudsaken är att de ger god lindring för kliande små munnar och att de även bidrar till utveckling av fler sinnen. Skallran gör bitringen till en omtyckt leksak, samtidigt som barnet gärna biter och tuggar på den. Den bidrar med andra ord med dubbel nytta.

Bitringar i silikon

Vi har tidigare pratat om att det finns miljövänliga bitringar i naturgummi. Faktum är att de är ganska vanliga. En annan vanlig variant är ringar i silikon. De är säkra för barnet att bita på och en stor fördel är att de enkelt kan kylas ned inför användning. Du kan stoppa in dem i kylskåpet en stund, något som ger ökad lindring för barnets kliande och ömmande mun. Det här blir en favorit hos många små barn. De här produkterna är både allergivänliga och bra ur hygienisk synpunkt.

De kan definitivt betraktas som ett smart val. Naturligtvis finns de i många olika färger, former och storlekar. Oavsett om du vill ge ditt barn en nedkyld bitring i form av en enkel ring eller om du vill ge bort en djurformad bitring går det att hitta sådana i silikon. Ladda upp med ett par stycken, eller till och med fler än så, så kan du alltid ha en ring redo i kylen. På det sättet kan du se till att hjälpa ditt barn med maximal lindring när det börjar klia i tandköttet. När vi ändå är inne på ämnet med produkter som går att kyla för ökad lindring, vill vi även passa på att nämna att det finns varianter som kan fyllas med vatten och därefter kylas. Vattnet gör att bitringen blir ännu behagligare att bita på för den lilla. Dessutom ger det effektivare smärtlindring när tandsprickningen är som värst.

De 3 bästa Bitringarna 2024

Vi har valt dessa Bitringar som våra Toppval.
Dessa roliga och färgglada bitleksaker lindrar och stimulerar ditt barns tandkött! Bitringarna har mjuka och stimulerande texturer som är skönt för det lilla barnet att tugga på.

1. MAM Cooler Bitring

En bitring är något av ett måste att ha hemma när du har små barn. Visst går det att klara sig utan, men vardagen blir enklare om du har en sådan att ge din son eller dotter. Den här bitringen från MAM är fylld med vatten. Det gör den behaglig att bita på för det lilla barnet som ännu inte hunnit få tänder, eller som har fått de första små risgrynen alldeles nyss. Som de flesta vet kan tandsprickningen göra att det ömmar och kliar i barnets tandkött. Då kan det vara behagligt att lägga på lite kyla. Den här bitringen kan kylas, och den ger då efterlängtad lindring till barnet när det som bäst behövs.

Något som är lite roligt med den här bitringen är att du inte vet på förhand vilken färg du får. Den finns i olika färger, och valet av nyans kommer som en överraskning.

Kolla priset

2. Fisher-Price Bitring med ljud (Koala)

Om du vill ge din dotter eller son en bitring som inte bara är behaglig att bita på, utan även är söt, kan den här koalan vara ett smart val. Den ser ut som en glad och snäll liten koala och även om själva bitleksaken kommer i neutral färg, så har man vid tillverkningen valt att lägga till lite färginslag genom att göra öronen i olika färger.

Något som också skiljer just den här bitringen från den stora massan är att den kan spela musik. När det lilla barnet nyfiket tuggar på den kommer det samtidigt att spelas upp lite rolig musik som kan göra den lilla lite extra glad. Koalan är dessutom enkel att greppa och den ger det lilla barnet goda möjligheter att träna på sin finmotorik. Den kan med andra ord fylla flera funktioner samtidigt och den kommer med stor sannolikhet att bli populär hos sin lilla ägare.

Kolla priset

3. NUK bitring sjöhäst, rosa

Om du eller ditt barn är väldigt förtjust i rosa kan den här bitringen snabbt bli en riktigt favorit. Den föreställer en sjöhäst och kommer i en härligt klar rosa färg som det är lätt att tycka om. Det gör också att det blir lätt att hitta den därhemma bland alla leksaker.

Det är naturligtvis inte bara färgen och formen som gör den här bitringen till ett bra val. Den är lätt att greppa och hålla i även för ett riktigt litet barn. Rekommenderad användningsålder för denna är från tre månader. Det betyder att det inte får vara för svårt att få grepp om bitringen, något man alltså tänkt på vit utformningen av denna.
Den här sjöhästen är behaglig för det lilla barnet att tugga på och suga på när tandköttet börjar spricka och de första tänderna börjar kika fram. Den kan ge viss lindring tack vare sin ytstruktur.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Bitringar som kan hängas i vagnen

Exakt när tänderna kommer varierar från barn till barn. Vissa får de första tänderna redan när de är två-tre månader, andra får vänta tills de börjar närma sig ett år. Många får första tanden någon gång mellan 6-9 månader. Vid den tidpunkten åker de flesta vagn regelbundet, och det kan därför vara praktiskt att välja en bitring som kan fästas i barnvagnen med hjälp av ett hänge. På det sättet kan bitringen fungera både som babymobil och som bitring. När barnet vill ha något att fästa blicken på kan den fina figuren göra att barnets blickar söker sig till hänget som hänger och dinglar i vagnens öppning. När det sedan börjar klia i tandköttet är det bara att plocka ned figuren från vagnöppningen och istället låta babyn använda den som bitring. Du får helt enkelt två produkter i en. Det är smart och det är ekonomiskt. Det finns en rad olika bitringar av den här typen. Bland annat har populära Teddykompaniet tagit fram fina och mjuka små gosedjur med tillhörande bitring. Både ring och djur går att tvätta, vilket gör att hygienen hela tiden kan hållas på topp. Samtidigt som barnet får ett litet djur som är mjukt och behagligt att krama kan du känna dig säker på att produkten verkligen är säker och hygienisk för ditt barn att använda.

Bitringar som kan hängas i barnvagnen

Att tänka på vid köp och användning

En bitring är en liten produkt och den är billig i inköpspris. Även de bästa modellerna är riktigt billiga, något som gör att det inte finns någon anledning att välja något annat än det allra bästa. Att köpa en bra bitring är inte svårt. Majoriteten av produkterna på marknaden lever upp till kraven, men inte riktigt alla. Vi har skapat en lista över några punkter som är bra att tänka på, både när det gäller inköpet och användningen.

  • Välj en produkt fri från ftalater, BPA och PVC
  • Välj en produkt fri från artificiella färger. Det finns bitringar som är färgade med växtbaserad färg vilket är ett betydligt bättre alternativ.
  • Välj gärna en produkt som tål kylning eftersom dessa ger ökad lindring av såväl klåda i tandköttet som smärta.
  • Satsa gärna på en variant med flera olika mönster och ytor, så att ditt barn kan få varierad lindring. Den typen av bitringar brukar passa bra för både mindre och lite större barn.
  • Tänk gärna på att det går att få ut fler funktioner från en bitring än just bitandet. Vissa varianter erbjuder funktioner som främjar utveckling av hörseln, andra erbjuder träning för motoriken och låter det lilla barnet träna på att greppa ringen. Det finns gott om modeller som erbjuder sensorisk träning på flera sätt.
  • När du väl har hittat de rätta bitringarna bör du kontrollera dem med jämna mellanrum. Vid minsta tecken på att en bitring håller på att gå sönder bör du kasta bort den och istället ge ditt barn en ny.
  • Se till att rengöra de bitringar som ditt barn använder regelbundet. Det är viktigt att detta görs för att bibehålla god hygien.

Frågor och svar kring Bitringar

✅ Hur mycket kostar en bitring?

Priserna kan skilja något mellan olika produkter, och även från en butik till en annan. Generellt är dock den här typen av produkt billig. Du kan hitta bitringar från cirka 40 kronor och uppåt. Majoriteten av bitringarna kostar under 200 kronor och väldigt många har en prislapp som visar under 100 kronor.

✅ När är det dags att ge barnet en bitring?

Det avgör du själv. Du märker troligtvis när det är tänder på gång och kan du ge ditt barn en bitring. Vissa får tänder riktigt tidigt, andra lite senare. Det finns dock inget som säger att du absolut måste vänta med att introducera den här typen av babyprodukt tills ditt barn börjar få tänder. Många bebisar tycker att det är spännande att vrida och vända på den här typen av föremål, och tränar på så sätt upp finmotoriken. Att låta dem börja med bitring tidigt är därför ingen dum idé, även om tänderna inte dyker upp så tidigt.

✅ Går det att maskindiska bitringar?

Många bitringar måste handdiskas men det finns faktiskt några varianter som kan maskindiskas. Att handdiska en bitring går snabbt och är enkelt, men kanske tycker du att det är ännu enklare att kunna köra den i maskinen, och då är en av de modellerna ett smart val.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se