Gåstol till barn: 3 bästa Lära-Gå-Stolarna (bäst i test)

Bäst gåstol

Toppval Lära-Gå-Stolar 2024 Vanliga frågor


Som nybliven förälder finns det otroligt många babyprodukter som kan verka lockande att köpa till ditt barn. Vissa saker kanske det är helt uppenbart att du verkligen behöver köpa. Dit hör saker som en matstol, en barnvagn och troligen en spjälsäng och ett babyskydd till bilen. Sedan finns det en rad produkter som du kanske tycker verkar vara bra men ändå inte är tvungen att köpa.

Bland dessa väljer du troligen ut några favoriter som du sedan köper. En sådan favorit kan till exempel gåstolen visa sig vara. Det är en babyprodukt som många föräldrar och barn uppskattar väldigt mycket, och även om det inte är en av de saker som alla absolut måste ha, så är det fortfarande något som många väljer att köpa. Här ska vi titta närmare på fördelarna med en gåstol, samt vad du ska titta efter när det är dags att välja en.

Fördelar med en gåstol

Vilka är då fördelarna med gåstolen som gör att du som förälder bör överväga att köpa en sådan? Det finns faktiskt en hel del fördelar.

  • Gåstolen gör det enklare för det lilla barnet att ta sig fram och utforska sakerna i hemmet. När bebisen blivit några månader börjar han eller hon bli väldigt nyfiken på omvärlden. Naturligtvis är det naturligast att börja utforska de närmaste omgivningarna och då först och främst i hemmet. I en gåstol kan det lilla barnet ta sig fram själv, något som skapar stor glädje och förtjusning.
  • Barnet får utveckla motoriken med hjälp av gåstolen.
  • Du som förälder får händerna fria en stund. Det kan låta banalt för någon som inte själv har en bebis hemma, men som småbarnsförälder gäller det att ta vara på varje sådan stund då de inte kommer speciellt ofta.
  • Många barn tycker att gåstolar är väldigt roliga.


Det finns gott om olika typer av gåstolar och de har alla olika funktioner. Vissa kan därför erbjuda ännu fler fördelar, men eftersom vi här tittar på fördelar som gäller alla modeller, listar vi bara dem som är generella.

Barn lär sig gå

Olika Lära-gå-stolar

Det finns som nämnts en rad olika gåstolar att hitta i butikerna. Det kan naturligtvis göra valet svårare men det gör också att det finns mycket att välja på. Vissa är enklare och är först främst utformade för att fungera som just gåstol. Andra är lite mer avancerade och erbjuder även olika typer av aktivitetscenter eller extrafunktioner. Vi ska här titta lite närmare på vad de olika varianterna kan erbjuda.

Gåstolar som går att bygga om

Vissa gåstolar går att bygga om till sparkbilar när de har fyllt sin funktion som gåstol färdigt. Det gör att dessa kan användas under en betydligt längre period än vanliga gåstolar. Medan vanliga modeller har gjort sitt när barnet har lärt sig att gå, kan den här varianten användas under flera års tid. Även om de här gåstolarna är dyrare, kan man ändå säga att man får mer valuta för pengarna eftersom gåstolen så småningom förvandlas till en kär leksak som kan användas länge.

Gåstolar med leksaker

Många gåstolar är utrustade med leksaker på fronten. Vilka leksaker det rör sig om och hur de fungerar kan variera. Det kan till exempel handla om leksaker som går att trycka på för att de ska blinka eller spela en melodi. På vissa modeller finns ett par leksaksalternativ, andra är utrustade med en hel aktivitetspanel. Det gör att barnen inte behöver förflytta sig runt i stolen för att ha glädje av den. De kan även sitta i stolen en liten stund och leka med de olika leksaker som finns. Många gånger hjälper leksakerna barnet att träna sin kognitiva förmåga med hjälp av ljud, färger och former. Det blir litegrann som ett babygym, men här sitter eller står barnet istället för att ligga på rygg eller mage.

Lära-Gå-stolar med gungfunktion

Vissa gåstolar är utrustade med gungfunktion. Det gör att stolen fungerar lite som en gunghäst eller ett gungdjur. Det här är en funktion som kanske allra mest tilltalar de lite större barnen, som börjar närma sig ettårsåldern. För dem kan detta vara ett spännande nöje som får dem att skratta högt av glädje.

De 3 bästa Gåstolarna 2024

Vi har valt dessa Lära-Gå-stolar som våra Topp-3.
Tre fina gåstolar med lekbord. De hjälper ditt barn att lära sig att ta sig fram själv och är alldeles utmärkta hjälpmedel när ditt barn börjat att gå.

1. Moweo Walker 5-i-1 Lära-Gå-Stol

En gåstol kan verkligen bjuda det lilla barnet på en hel del träning och underhållning. Du har säkert redan upptäckt att det finns gott om olika alternativ, men skälen är många till att välja just denna. Om vi ska titta på det rent estetiska så är denna helt bedårande med sin fina rosa färg. Det finns dock andra, förmodligen tyngre vägande anledningar till att den här är ett bra val.

Gåstolen är utrustad med ett rejält lekbord där det finns gott om roliga leksaker i glada färger som den lilla kan roa sig med. Stolens sits kan snurra, vilket är bra på grund av att det gör det lätt för barnet att komma åt allt som finns att leka med.

För att göra det hela ännu bättre så går det att använda den här lära-gå-stolen som gungstol också. Som namnet antyder kan den dessutom användas för träning när det är dags för din son eller dotter att lära sig gå.

Kolla priset

2. Bozz Lekstol Lyx


När ditt barn hunnit bli runt ett halvår kanske du vill låta honom eller henne testa denna härliga gåstol. Den är lämplig att använda från den åldern och kan sedan användas tills barnet väger 12 kg. Viktigt att notera är att om ditt barn lär sig gå innan han eller hon väger 12 kg, ska stolen ändå sluta användas.

Ur säkerhetssynpunkt finns det en del positiva saker att nämna. Först och främst är stolen testad och godkänd enligt gällande standard. Utöver detta har den även ett trappskydd inbyggt. Det fungerar på så sätt att stolen bromsas om något av dess hjul åker utanför en kant. På så sätt minskas skaderisken.

Det går att ställa in och anpassa höjden på denna, vilket gör att den till viss del växer med barnet under användningsperioden. Positivt är också att det går att ta av sitsen och tvätta den. På så sätt kan god hygien upprätthållas.

Kolla priset

3. Basson Baby lära-gå-stol

Om du vill ge ditt barn en fin och användbar gåstol i present eller julklapp, har du ett utmärkt alternativ här. Den uppfyller säkerhetskraven för standarden EN1273, vilket givetvis kontrollerats genom omfattande tester. I denna standard ingår även krav på säkerhet vid trappor och detta uppfylls med andra ord också.

Fram på gåstolen finns en lekpanel. Där finns det gott om underhållning för det lilla barnet. Här kan din son eller dotter klämma och känna, lyssna på ljud och titta på ljuseffekter. Eftersom barn växer mycket under det första året är det också viktigt att höjden på stolen är justerbar. Det går alldeles utmärkt med denna stol. Stolen klarar för övrigt att hantera en maxvikt på 12 kg. Detta innebär att den vanligaste användningsperioden är mellan cirka 6-12 månader.

Om du bor trångt, alternativt vill kunna plocka undan alla saker på kvällarna när sonen eller dottern gått till sängs, är den här stolen ett bra val. Den kan nämligen fällas ihop och tar då liten plats.


Att tänka på

När det pratas om gåstolar höjs ibland varnande röster. Det finns personer, både bland privatpersoner och bland personer som arbetar inom sjukvården, som menar att det finns vissa nackdelar med gåstolar. Det har ibland nämnts att gåstolen kan vara en säkerhetsrisk och det har även pratats om att den kan ha en hämmande effekt på barnets utveckling.

Det finns dock även många som argumenterar för motsatsen, att barnet snarare får hjälp på traven i utvecklingen. I grund och botten handlar det mesta om att du som förälder måste tänka efter hur du låter ditt barn använda gåstolen och var. Det finns några saker att tänka på vid användning. Om du följer dessa riktlinjer och råd kan både du och ditt barn få mycket glädje och nytta av denna produkt.

Ha alltid uppsikt

Med bebisar är det ju så att du som förälder alltid bör finnas i närheten och ha koll, såvida inte någon annan vuxen har ansvaret för stunden vill säga. Det gäller naturligtvis även när din bebis sitter i gåstolen. Du behöver inte sitta precis bredvid barnet, men se till att finnas i samma rum, så att du kan hjälpa till om din son eller dotter blir ledsen, vill kliva ur vagnen eller om något skulle hända. Även om de flesta barn tycker om att utforska saker, känner sig de flesta tryggare om mamma eller pappa finns i närheten. Det gör också att de vågar utforska saker med större självförtroende.

Gå med stol

Ha grindar vid trappor

Om ni bor i ett hus eller radhus med två eller flera våningar, bör ni överväga att sätta upp grindar vid trapporna. Många gåstolar är godkända för trappsäkerhet, men trots det bör ni ha grindar på plats. Det gäller inte bara vid användning av en gåstol. Om barnet klättrar upp eller ned i trappan kan han eller hon ramla och slå sig rejält. Just fallolyckor i trappor är tyvärr inte helt ovanliga, och det är därför klokt att vara på den säkra sidan och sätta en barngrind såväl där trappan börjar som där den slutar.

Korta stunder

Tanken med den här typen av babyprodukt är att barnet ska sitta i den korta stunder åt gången för att utveckla sin motorik, träna upp styrkan i benen och för att utforska världen. Tanken är absolut inte att barnet ska springa runt i stolen i timmar. Då kan det mycket väl vara skadligt för bebisens rygg och nacke, och det främjar då inte utvecklingen. Det brukar ofta nämnas att lagom är bäst i olika sammanhang. Så är det även när det gäller den här typen av produkter. Tio minuter eller en kvart kan mycket väl räcka.

Typ av däck

Något annat som kan spela roll är vilken typ av däck cykeln har. Det finns flera olika alternativ. Hårdplast, gummi, skum och luft är de olika varianter som finns. Materialet påverkar både hur lätt cykeln rullar och hur den kommer fungera vid användning på olika underlag. Naturligtvis påverkar materialet även hållbarheten.

Välj en säker modell

Naturligtvis finns det gåstolar som är mer säkra än andra. Det kan därför vara klokt att just sätta säkerheten i fokus när du ska köpa en ny stol. Se till att ögna igenom olika tester och fokusera på de modeller som har fått bra betyg i testerna. Se också till att de är godkända när det kommer till trappsäkerhet. Det bör finnas en säkerhetsspärr som gör att den stannar i vissa situationer.

Att välja gåstol

Precis som med alla produkter där det finns ett stort utbud, kan valet naturligtvis vara komplicerat. Vid första anblicken kan de flesta varianter se ganska lika ut, även om färg och form naturligtvis kan variera. Om du börjar läsa produktspecifikationerna och tittar närmare kommer du då upptäcka att det finns en hel del skillnader. För att försöka reda ut hur du ska kunna komma fram till vilken du ska välja, ska vi här titta på några frågor som du kan försöka ställa till dig själv och besvara. Med hjälp av dessa svar kan det bli lättare att komma fram till vilka gåstolar som skulle kunna passa.

Är det viktigt med fler aktiviteter än själva gåstolen?

Du behöver fundera över om du tycker att det är viktigt att gåstolen även ska erbjuda fler aktiviteter och leksaker än just möjligheten att ta sig fram för egen maskin. Vissa tycker att det är positivt om barnet även kan stimuleras med hjälp av färgglada leksaker som blinkar och låter. Andra anser att de har tillräckligt med sådana leksaker på annat håll och vill därför bara ha en enkel gåstol som de kan ta sig fram i. Det finns givetvis inget svar som är rätt eller fel. Det handlar bara om att komma fram till vilken stol som kan vara aktuell i just din familj.

Behöver stolen kunna justeras höjdmässigt?

Vissa gåstolar har bara ett läge för sitsen, medan andra gåstolar har en funktion som gör det möjligt att höja och sänka sitsen. Det kan vara positivt om du vill att barnet ska kunna använda sin gåstol under en längre period. Vissa anser däremot att perioden då bebisen behöver en gåstol är så pass kort att någon justeringsmöjlighet inte är nödvändig. Även detta är naturligtvis en individuell fråga utan rätt eller fel svar.

Ska det gå att använda produkten länge, eller är det viktigaste att barnet har underhållning några månader tills han eller hon lär sig gå?

Som vi tidigare nämnt finns det gåstolar som enbart används fram tills barnet lär sig gå, vilket ofta sker någonstans mellan 9 och 15 månaders ålder. Andra modeller kan byggas om till en sparkbil eller liknande och kan därför användas längre. Vissa föräldrar vill helst att de saker de köper ska gå att använda under en lång tid. En gåstol som kan byggas om är generellt dyrare än en vanlig variant. Detta bör naturligtvis också vägas in i beslutet. Har man ändå tänkt köpa en sparkbil kanske det kan vara klokt att välja den här typen av gåstol. På det sättet slår du två flugor i en smäll. Ditt barn får ett gåstol av hög kvalitet, och när han eller hon kommit igång och lärt sig gå kan den bara monteras om till en sparkbil, en leksak som kan hänga med länge.

Hur mycket får den kosta?

Priset har ofta betydelse. Oavsett om du har en strikt budget att hålla dig till eller inte, så vill du förmodligen inte att kostnaderna ska skena iväg alltför mycket. Det finns mycket att handla till det lilla barnet, och om varje sak kostar flera tusen kronor blir det ofta ohållbart. Vissa har därför satt en maxkostnad på 600 kronor, medan andra tycker att det är helt acceptabelt att betala det dubbla. Huvudsaken är att du vet vilket pris du kan tänka dig att acceptera, så att du vet vilka produkter det är någon idé att titta närmare på.


Frågor och svar kring Gåstolar

⚡ Hur mycket får ett barn väga som mest för att kunna använda en gåstol?

Maxgränsen kan vara olika från en gåstol till en annan. 12 kg är en vanlig maxgräns, men det finns varianter med såväl högre som lägre gräns. Det här är något som du bör läsa igenom i produktspecifikationen redan före köpet, eftersom detta styr hur länge ditt barn kan ha glädje av sin nya stol.

⚡ När är det lämpligt att använda en gåstol?

Åldern kan variera något, men det vanligaste är att den här typen av produkt främst används från 5 månader till 12 månaders ålder ungefär.

⚡ Vad kostar en gåstol?

Det finns stora prisskillnader. Det går att hitta gåstolar för 300 kronor men det finns även sådana som kostar 1 300 kronor. Det handlar dels om vilket varumärke du väljer, vilka funktioner du efterfrågar samt vilken butik du väljer att handla från.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Lära-Gå-Stolar Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se