Bröstpump TEST: 3 bästa bröstpumparna (bäst i test)

Bäst Bröstpump

Snabbmeny:
Toppval Bröstpumpar Vanliga frågor


Behövs en bröstpump i varje hem, eller är det snarare en överreklamerad produkt? Att säga att den behövs i varje hem är kanske att ta i, eftersom det inte är alla som vill eller kan amma. Att säga att den är överreklamerad är å andra sidan inte rättvist. Det här är en av de produkter som väldigt, väldigt många familjer med bebisar i hemmet kan ha stor nytta av. Den kan hjälpa den nyblivna mamman att få mer frihet, samtidigt som den gör det lättare för pappan att få samma närhet till den lilla som mamman ofta har. Den gör också att det blir lättare för de nyblivna föräldrarna att komma iväg på egna dejter, eftersom en anhörig enklare kan sitta barnvakt eftersom den urpumpade mjölken kan ges i flaska. Fördelarna är helt enkelt många.

Då behövs en bröstpump

När kan det egentligen vara bra att ha en bröstpump? Det finns en rad tillfällen då en produkt av den här typen kan komma till nytta. Vi ska här titta på några av dessa tillfällen, men naturligtvis har alla familjer unika situationer. Det betyder att de fördelar vi nämner med en pump kanske inte alls är relevanta för alla, medan det kan förekomma fördelar som vi inte har tagit med här, som väger väldigt tungt för någon. Kom därför ihåg att detta bara är några exempel, men att det kan finnas betydligt fler situationer då en bröstpump är praktisk att ha.

  • Om du blivit mamma till en för tidigt född liten baby kan det vara svårt för honom eller henne att amma direkt. I början kan det vara nödvändigt att mata på annat sätt. Trots detta vill du kanske att den lilla ska kunna ta del av alla nyttiga näringsämnen som bröstmjölken innehåller. Då kan det vara smart att pumpa ut mjölk som kan ges via sked eller flaska, beroende på vad som fungerar. Så småningom, när babyn vuxit lite, kan ni säkert övergå till amning.
  • Om du som mamma vill lämna hemmet utan att ta babyn med dig, mer än några timmar i sträck, behöver du förmodligen pumpa ut mjölk innan du går. Nackdelen med att inte göra detta är att det troligtvis kommer spänna rejält i brösten, något som kan kännas mycket obehagligt och till och med göra ont.
  • När du som mamma vill gå hemifrån för att umgås med vänner eller med din partner och samtidigt vill att er baby ska få äta det nyttigaste som finns för små nyfödda, närmare bestämt modersmjölk, är det bra att pumpa ut i god tid, så att maten finns tillgänglig när det är dags att överlämna den lilla i barnvaktens trygga omsorg.
  • Många mammor fortsätter amma i flera månader. Om pappan efter några månader tar över föräldraledigheten, kan det vara bra att ha modersmjölk att mata babyn med. Mjölken kan då ges via flaska av pappan, som då också får uppleva den fina närhet som uppstår i samband med matstunderna.
  • Om pumpen börjar användas tidigt innebär det att pappan redan tidigt kan börja ge babyn mat. Det innebär i sin tur att det blir naturligt för bebisen att även pappa ger mat, något som gör att båda föräldrarna blir trygga punkter som förknippas med mat och mysiga lugna stunder.

Detta är som nämnts tidigare bara några av de exempel som finns, på när en bröstpump kan bidra med stor nytta. Självklart finns det gott om andra tillfällen, och även om du vill skaffa en pump av någon annan anledning än de som nämns här så är det naturligtvis ett klokt beslut.

Manuell eller elektrisk

Även om du vet redan innan du blir förälder att en bröstpump ska införskaffas, så behöver du även fatta ett beslut om huruvida du vill ha en manuell eller elektrisk sådan. Båda varianterna är lätta att hitta, och det finns olika modeller oavsett vilken sort du bestämmer dig för. Vad du ska välja beror egentligen främst på hur mycket och hur ofta du har tänkt använda den. En elektrisk pump är effektivare och pumpar ut mer mjölk på kortare tid. För den som har planer på att pumpa dagligen kan en elektrisk variant definitivt vara att föredra. Om du däremot bara vill kunna pumpa ut mjölk någon gång då och då räcker det förmodligen bra med en manuell. De elektriska modellerna är vanligtvis mer avancerade och därmed även dyrare. Något som däremot talar till fördel för de manuella modellerna är att de är tystgående. För många är detta viktigt, men det beror förstås även på hur och när pumpen ska användas.

Då behövs en bröstpump

Då passar den manuella pumpen

Den manuella pumpen kan vara ett utmärkt val om du någon gång i veckan vill kunna ta dig hemifrån i några timmar på egen hand, utan att få sällskap av din lilla nya familjemedlem. Du kan då pumpa ur, frysa ned mjölken och den finns då tillhands för den som ska mata när du är borta. Det är väldigt enkelt, och även om det tar en liten stund att pumpa ur med den manuella pumpen, gör det inte speciellt mycket eftersom det bara sker då och då. Naturligtvis spelar det ingen roll av vilken anledning du lämnar hemmet, det är hur ofta det sker och hur långa stunder du är borta som spelar roll för valet av pump.

Då passar den elektriska pumpen

När det ska pumpas ut mjölk ofta, och helst i så stora mängder som möjligt, är en elektrisk pump det bästa alternativet. Det blir väldigt tidskrävande att pumpa ut en dagsranson regelbundet, om du till exempel pumpar för att kunna vara borta på dagarna när du börjat jobba. Då är det betydligt enklare och smidigare att använda en elektrisk pump. Den hjälper dig att få ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, något som gör att du hinner ägna dig åt andra aktiviteter under större delen av tiden.

Toppval Bröstpumpar 2023

Vi har valt dessa Bröstpumpar som våra Toppval.
Anatomiskt formade bröstpumpar som ger en bekväm och skön amningsstund.

1. Beemoo Care Manuell Bröstpump, Pink
Om du är ute efter en bröstpump som du kan använda vid behov, som är lättanvänd och inte tar mycket plats, är den här varianten från Beemoo mycket bra. Det är en manuell pump som är försedd med ett bra handtag som är bekvämt att hålla i. Pumpen och handtaget är också framtagna för att du ska kunna sitta bekvämt med en bra vinkel när du pumpar.

Det finns gott om fördelar med den här pumpen. Den kommer med ett silikonmembran som har syftet att bidra med massage och komfort medan du pumpar. Detta är en mycket viktig aspekt eftersom brösten ofta kan vara ömma och känsliga medan du ammar. Något som också är viktigt är att den här bröstpumpen kommer med något som kallas antireturflöde. Vad det innebär är att bröstmjölken inte kommer i kontakt med någon luft. Nu kanske du undrar vad det gör för nytta. Faktum är att det har stor betydelse. Det bidrar nämligen till god hygien och att mjölken håller sig bra längre.

Kolla priset

2. NENO Bröstpump Elektrisk Due Dubbel
Om du har utvärderat både manuella och elektriska bröstpumpar och kommit fram till att du vill ha en av den senare typen, kan den här varianten från NENO vara ett mycket tilltalande alternativ. Något som skiljer den här pumpen från de flesta andra är det faktum att du kan välja att använda den för ett eller två barn.

Det finns mycket spännande att säga om den här pumpen och hur den fungerar. Man har konstruerat den för att den ska stimulera och möjliggöra ett optimalt mjölkflöde. Den är också utformad på ett sätt som gör att mjölken inte kan flyta tillbaka, vilket ökar hygienen och säkerställer att mjölken håller sig fräsch på ett bra sätt. Något som skiljer den här pumpen från många andra är att den styrs med hjälp av en pekskärm. Det är ett modernt hanteringssätt och det gör också att det blir väldigt enkelt för dig att göra de anpassningar och inställningar du behöver.

Kolla priset

3. NUK manuell bröstpump Jolie
När du söker efter en praktisk manuell bröstpump är det svårt att hitta ett bättre exempel än denna fina pump från NUK. I förpackningen får du med allt du behöver för att kunna komma i gång.

Det är lätt att använda den här bröstpumpen och handtaget är ergonomiskt utformat. Du ställer in både styrka och rytm med hjälp av handtaget. Enkelhet är för övrigt ledord när det kommer till denna produkt. Det är enkelt att montera den, enkelt att ta isär den och lyckligtvis även lätt att göra ren den efter användning.
En sak som är mycket viktig att nämna är att den här bröstpumpen fungerar utmärkt att använda tillsammans med alla NUK First Choice flaskor. Det gör att du har stora valmöjligheter om du väljer just den här pumpen.

Den här bröstpumpen kan definitivt förenkla tillvaron en hel del för en ammande förälder som vill kunna pumpa ur mjölk vid behov. Enkelheten är utan tvekan något som kommer uppskattas mycket.

Kolla priset

Att välja bröstpump

Att välja bröstpump är inte alltid så lätt. Det här är kanske inte den typen av produkt som du har bäst koll på inför ditt liv som förälder. Det kan vara bra att veta vad som är viktigt när det gäller valet av pump, förutom att komma fram till om den ska vara elektrisk eller manuell.

Att välja bröstpump

Pris

Det är svårt att bortse från att priset spelar roll. Naturligtvis är det viktigt att ta hänsyn till budget både när det gäller bröstpump och andra barnprodukter. Du får helt enkelt fundera över hur stora belopp du anser att det är rimligt för dig att lägga på just den här produkten. Det kan också påverka beslutet kring huruvida det blir en manuell eller elektrisk bröstpump, eftersom det skiljer en del i pris mellan dessa. Sätt en budgetgräns och försök sedan hitta en så bra produkt som möjligt i förhållande till priset.

Enkel- eller dubbelpump

Något du definitivt behöver komma fram till är om du vill ha en enkelpump eller en dubbelpump. Med en enkelpump kan du pumpa ett bröst i taget, medan du med en dubbelpump kan pumpa ut mjölk från båda brösten samtidigt. Att ha en dubbelpump är naturligtvis tidsbesparande, men kan många gånger även vara dyrare. Här behöver du med andra ord väga behov och fördelar mot pris och fundera över vad som är rimligt för just dig.

Funktioner

Något som är värt att undersöka är vilka funktioner de olika modellerna har att erbjuda. Vissa pumpar har till exempel justerbar sugkraft, något som kan vara väldigt praktiskt. Det kan också hjälpa till att öka pumpens effektivitet. Antal lägen kan variera mellan olika produkter. Vissa har 2, andra 3 och vissa har hela 9 lägen. Här får du också fundera över vad du tycker är nödvändigt för att du ska klara dig och bli nöjd. Att det mest avancerade kostar mer än det enklare kommer nog inte som en överraskning. Om du verkligen kommer använda maskinen mycket kan det vara värt att betala extra för ökad effektivitet, men kommer produkten bara till användning då och då, kan du förmodligen klara dig utan justerbar sugkraft eller med några få lägen.

Möjlighet att växla mellan batteri och el

Om du väljer att köpa en elektrisk pump är det även intressant att fundera över om du vill ha en variant som enbart drivs med elektricitet, eller om du även vill att det ska finnas möjlighet att använda den utan anslutning till elnät, med hjälp av batterier. Det senare är nämligen också möjligt, men inte hos alla pumpar. Undersök därför vad som gäller när du läser mer om de olika alternativen. Läs även vår guide om bästa flaskvärmaren för att enkelt och smidigt kunna värma upp välling eller mjölkersättning.


Frågor och svar kring Bröstpumpar

✅ Vilka är fördelarna med en dubbelpump?

Dels går det naturligtvis snabbare att pumpa ut tillräckligt mycket mjölk om du använder en dubbelpump. Du sparar ju in cirka 50 % på den tid det annars skulle ta. Dessutom sägs det att du totalt får ut mellan 15 och 20 % mer mjölk när du använder en dubbelpump jämfört med en enkelpump.

✅ Går det att ge barnet modersmjölk utan att amma även under en längre period med hjälp av bröstpump?

Ja, för vissa fungerar inte amningen på grund av att barnet inte klarar att ta grepp och suga. Det kan gälla under en kort period men det kan även gälla under hela tiden som amning annars vore aktuell. Om du pumpar ut modersmjölk regelbundet så att produktionen hålls igång går det definitivt att mata babyn med modersmjölk i flaska även under en längre period.

✅ Hur länge står sig den modersmjölk som man pumpat ut?

Om den förvaras i kylskåp håller den vanligtvis i max fem dagar. I frys med temperatur på -18 eller kallare klarar sig mjölken i upp till ett halvår. Det är bättre att inte frysa ned mjölken om du vet att den kommer användas inom de närmaste dagarna. Annars försvinner nämligen vissa nyttiga antikroppar.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Bröstpumpar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se