Bröstpump

Bäst Bröstpump
Snabbmeny:
Toppval Bröstpumpar Vanliga frågor


Behövs en bröstpump i varje hem, eller är det snarare en överreklamerad produkt? Att säga att den behövs i varje hem är kanske att ta i, eftersom det inte är alla som vill eller kan amma. Att säga att den är överreklamerad är å andra sidan inte rättvist. Det här är en av de produkter som väldigt, väldigt många familjer med bebisar i hemmet kan ha stor nytta av. Den kan hjälpa den nyblivna mamman att få mer frihet, samtidigt som den gör det lättare för pappan att få samma närhet till den lilla som mamman ofta har. Den gör också att det blir lättare för de nyblivna föräldrarna att komma iväg på egna dejter, eftersom en anhörig enklare kan sitta barnvakt eftersom den urpumpade mjölken kan ges i flaska. Fördelarna är helt enkelt många.

Då behövs en bröstpump

När kan det egentligen vara bra att ha en bröstpump? Det finns en rad tillfällen då en produkt av den här typen kan komma till nytta. Vi ska här titta på några av dessa tillfällen, men naturligtvis har alla familjer unika situationer. Det betyder att de fördelar vi nämner med en pump kanske inte alls är relevanta för alla, medan det kan förekomma fördelar som vi inte har tagit med här, som väger väldigt tungt för någon. Kom därför ihåg att detta bara är några exempel, men att det kan finnas betydligt fler situationer då en bröstpump är praktisk att ha.

  • Om du blivit mamma till en för tidigt född liten baby kan det vara svårt för honom eller henne att amma direkt. I början kan det vara nödvändigt att mata på annat sätt. Trots detta vill du kanske att den lilla ska kunna ta del av alla nyttiga näringsämnen som bröstmjölken innehåller. Då kan det vara smart att pumpa ut mjölk som kan ges via sked eller flaska, beroende på vad som fungerar. Så småningom, när babyn vuxit lite, kan ni säkert övergå till amning.


  • Om du som mamma vill lämna hemmet utan att ta babyn med dig, mer än några timmar i sträck, behöver du förmodligen pumpa ut mjölk innan du går. Nackdelen med att inte göra detta är att det troligtvis kommer spänna rejält i brösten, något som kan kännas mycket obehagligt och till och med göra ont.


  • När du som mamma vill gå hemifrån för att umgås med vänner eller med din partner och samtidigt vill att er baby ska få äta det nyttigaste som finns för små nyfödda, närmare bestämt modersmjölk, är det bra att pumpa ut i god tid, så att maten finns tillgänglig när det är dags att överlämna den lilla i barnvaktens trygga omsorg.


  • Många mammor fortsätter amma i flera månader. Om pappan efter några månader tar över föräldraledigheten, kan det vara bra att ha modersmjölk att mata babyn med. Mjölken kan då ges via flaska av pappan, som då också får uppleva den fina närhet som uppstår i samband med matstunderna.


  • Om pumpen börjar användas tidigt innebär det att pappan redan tidigt kan börja ge babyn mat. Det innebär i sin tur att det blir naturligt för bebisen att även pappa ger mat, något som gör att båda föräldrarna blir trygga punkter som förknippas med mat och mysiga lugna stunder.


Detta är som nämnts tidigare bara några av de exempel som finns, på när en bröstpump kan bidra med stor nytta. Självklart finns det gott om andra tillfällen, och även om du vill skaffa en pump av någon annan anledning än de som nämns här så är det naturligtvis ett klokt beslut.

Manuell eller elektrisk

Även om du vet redan innan du blir förälder att en bröstpump ska införskaffas, så behöver du även fatta ett beslut om huruvida du vill ha en manuell eller elektrisk sådan. Båda varianterna är lätta att hitta, och det finns olika modeller oavsett vilken sort du bestämmer dig för. Vad du ska välja beror egentligen främst på hur mycket och hur ofta du har tänkt använda den. En elektrisk pump är effektivare och pumpar ut mer mjölk på kortare tid. För den som har planer på att pumpa dagligen kan en elektrisk variant definitivt vara att föredra. Om du däremot bara vill kunna pumpa ut mjölk någon gång då och då räcker det förmodligen bra med en manuell. De elektriska modellerna är vanligtvis mer avancerade och därmed även dyrare. Något som däremot talar till fördel för de manuella modellerna är att de är tystgående. För många är detta viktigt, men det beror förstås även på hur och när pumpen ska användas.

Då behövs en bröstpump

Då passar den manuella pumpen

Den manuella pumpen kan vara ett utmärkt val om du någon gång i veckan vill kunna ta dig hemifrån i några timmar på egen hand, utan att få sällskap av din lilla nya familjemedlem. Du kan då pumpa ur, frysa ned mjölken och den finns då tillhands för den som ska mata när du är borta. Det är väldigt enkelt, och även om det tar en liten stund att pumpa ur med den manuella pumpen, gör det inte speciellt mycket eftersom det bara sker då och då. Naturligtvis spelar det ingen roll av vilken anledning du lämnar hemmet, det är hur ofta det sker och hur långa stunder du är borta som spelar roll för valet av pump.

Då passar den elektriska pumpen

När det ska pumpas ut mjölk ofta, och helst i så stora mängder som möjligt, är en elektrisk pump det bästa alternativet. Det blir väldigt tidskrävande att pumpa ut en dagsranson regelbundet, om du till exempel pumpar för att kunna vara borta på dagarna när du börjat jobba. Då är det betydligt enklare och smidigare att använda en elektrisk pump. Den hjälper dig att få ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt, något som gör att du hinner ägna dig åt andra aktiviteter under större delen av tiden.

 

Att välja bröstpump

Att välja bröstpump är inte alltid så lätt. Det här är kanske inte den typen av produkt som du har bäst koll på inför ditt liv som förälder. Det kan vara bra att veta vad som är viktigt när det gäller valet av pump, förutom att komma fram till om den ska vara elektrisk eller manuell.

Att välja bröstpump

Pris

Det är svårt att bortse från att priset spelar roll. Naturligtvis är det viktigt att ta hänsyn till budget både när det gäller bröstpump och andra barnprodukter. Du får helt enkelt fundera över hur stora belopp du anser att det är rimligt för dig att lägga på just den här produkten. Det kan också påverka beslutet kring huruvida det blir en manuell eller elektrisk bröstpump, eftersom det skiljer en del i pris mellan dessa. Sätt en budgetgräns och försök sedan hitta en så bra produkt som möjligt i förhållande till priset.

Enkel- eller dubbelpump

Något du definitivt behöver komma fram till är om du vill ha en enkelpump eller en dubbelpump. Med en enkelpump kan du pumpa ett bröst i taget, medan du med en dubbelpump kan pumpa ut mjölk från båda brösten samtidigt. Att ha en dubbelpump är naturligtvis tidsbesparande, men kan många gånger även vara dyrare. Här behöver du med andra ord väga behov och fördelar mot pris och fundera över vad som är rimligt för just dig.

Funktioner

Något som är värt att undersöka är vilka funktioner de olika modellerna har att erbjuda. Vissa pumpar har till exempel justerbar sugkraft, något som kan vara väldigt praktiskt. Det kan också hjälpa till att öka pumpens effektivitet. Antal lägen kan variera mellan olika produkter. Vissa har 2, andra 3 och vissa har hela 9 lägen. Här får du också fundera över vad du tycker är nödvändigt för att du ska klara dig och bli nöjd. Att det mest avancerade kostar mer än det enklare kommer nog inte som en överraskning. Om du verkligen kommer använda maskinen mycket kan det vara värt att betala extra för ökad effektivitet, men kommer produkten bara till användning då och då, kan du förmodligen klara dig utan justerbar sugkraft eller med några få lägen.

Möjlighet att växla mellan batteri och el

Om du väljer att köpa en elektrisk pump är det även intressant att fundera över om du vill ha en variant som enbart drivs med elektricitet, eller om du även vill att det ska finnas möjlighet att använda den utan anslutning till elnät, med hjälp av batterier. Det senare är nämligen också möjligt, men inte hos alla pumpar. Undersök därför vad som gäller när du läser mer om de olika alternativen. Läs även vår guide om bästa flaskvärmaren för att enkelt och smidigt kunna värma upp välling eller mjölkersättning.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Bröstpumpar

✅ Vilka är fördelarna med en dubbelpump?

Dels går det naturligtvis snabbare att pumpa ut tillräckligt mycket mjölk om du använder en dubbelpump. Du sparar ju in cirka 50 % på den tid det annars skulle ta. Dessutom sägs det att du totalt får ut mellan 15 och 20 % mer mjölk när du använder en dubbelpump jämfört med en enkelpump.


✅ Går det att ge barnet modersmjölk utan att amma även under en längre period med hjälp av bröstpump?

Ja, för vissa fungerar inte amningen på grund av att barnet inte klarar att ta grepp och suga. Det kan gälla under en kort period men det kan även gälla under hela tiden som amning annars vore aktuell. Om du pumpar ut modersmjölk regelbundet så att produktionen hålls igång går det definitivt att mata babyn med modersmjölk i flaska även under en längre period.


✅ Hur länge står sig den modersmjölk som man pumpat ut?

Om den förvaras i kylskåp håller den vanligtvis i max fem dagar. I frys med temperatur på -18 eller kallare klarar sig mjölken i upp till ett halvår. Det är bättre att inte frysa ned mjölken om du vet att den kommer användas inom de närmaste dagarna. Annars försvinner nämligen vissa nyttiga antikroppar.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Bröstpumpar Vanliga frågor