Barncykel

En cykel är något som nästan varje förälder så småningom kommer behöva köpa till sitt barn. Troligtvis kommer det hinnas med ett flertal cyklar under uppväxten. Har det blivit dags för dig att köpa den första barncykeln till ditt barn? Då kommer du ha stor nytta av den här artikeln, där vi ska titta närmare på vad du bör tänka på när du väljer cykel, och när det är dags för den första cykeln.

Bäst barncykel
Snabbmeny: Toppval barncyklar Vanliga frågor
Barncykel 12 tum Barncykel 16 tum Barncykel 20 tum Barncykel 24 tum


Bra start med trehjuling och balanscykel

Redan innan det är dags för den första riktiga barncykeln, går det att förbereda barnet för framtida cykelträning. En bra början är att köpa en trehjuling till din son eller dotter redan när denna är liten. Mellan 1 och 2 års ålder brukar det vara dags för den första trehjulingen. Detta brukar bli en mycket populär produkt som barnet ofta sliter på ordentligt. På det flak som ofta sitter på, fraktar barnet ofta sina älskade leksaker.

För vissa är det dockor som får åka med, andra tar med sina bilar, fotbollar eller hästar. Redan på trehjulingen får barnet öva upp sin motorik och sin förmåga att ta sig framåt genom att trampa. Balansen tränas däremot inte så mycket, eftersom cykeln balanseras upp av de två bakhjulen. Balansen kan istället tränas upp med hjälp av en balanscykel. Den ser ut som en liten barncykel, men saknar pedaler. Här får ditt barn öva på sin balansförmåga samtidigt som det även tränar på koordination och motorik. För att ta sig fram på balanscykeln behöver barnet sparka framåt och hålla balansen på samma gång. Det här ger mycket bra övning och ger en bra förberedelse inför kommande cykling.

Första cykeln runt 3 år

Exakt när du väljer att köpa den första riktiga barncykeln till ditt barn avgör du naturligtvis själv. Barn är individer som du säkert är väl medveten om. Det innebär att vissa barn är redo för sin första cykel tidigare än andra. Vissa vill undvika stödhjul, medan andra tycker att det är ett bra hjälpmedel. Av naturliga skäl kan den första cykeln börja användas tidigare om den har stödhjul. Då kan den första barncykeln köpas ungefär runt barnets tredje födelsedag.

Det finns gott om små barncyklar avsedda för de minsta cyklisterna. 12 tum är den minsta storleken på cyklar, och den som kommer bli aktuell om du vill ge ditt barn en första cykel redan vid tre års ålder. Den storleken passar för barn som är cirka 85 cm till 100 cm långa. Om barnet är mellan 100 och 110 cm lång är det en något större cykel du bör välja. Då är det aktuellt med en 14 tums cykel. Det finns gott om alternativ i båda dessa storlekar.Disney även på cyklar

Som småbarnsförälder har du säkert gjort en hel del besök i olika barnbutiker och leksaksbutiker. Då har du förmodligen inte kunnat undgå att se att Disney förekommer överallt. Du kommer snart upptäcka att det även finns barncyklar med Disneykaraktärer på. Bland annat kan du hitta cyklar för de små barnen med motiv från Bilar 3 och Frost. Detta är några av de för stunden mest omtyckta Disneyfilmerna, och många barn skulle bli överlyckliga över att få en cykel med just dessa motiv.

Tuffa cyklar och klassiska varianter

När du tar en närmare titt på de minsta barncyklarna kommer du hitta många olika varianterna. I stort sett alla de cykeltyper som finns för större barn finns även för de minsta, om än i miniatyr. Det finns tuffa cyklar, som liknar mountain bikes, även om de vanligtvis har fotbroms till skillnad från de stora modellerna. Det finns också klassiska barncyklar som liknar de cyklar som funnits i cykelbutikerna i decennier. Det finns helt enkelt något för alla. Även när det kommer till färg finns det något som passar de flesta. Den som vill ha något enkelt kan hitta svarta, gråa eller vita cyklar. Vill man ha något med pastellfärger så finns det såväl rosa som mintgröna cyklar att hitta. Är du på jakt efter något som sticker ut kan du hitta gröna cyklar med röda eldslågor, orange cyklar med rutmönster och många andra varianter.

 

12 tum barncyklar

Med dessa fina cyklar blir det extra roligt att lära sig att cykla och att ta sig fram med hjälp av sina nya färdigheter! Rekommenderad ålder: Från 2–4 år.:

 

24 tum barncyklar

Bekväma att cykla på och har en snygg, ungdomlig design.
Rekommenderad ålder på dessa cyklar är från 9–15 år:


 

Barncyklar för något större barn

När barnen blir lite större är det dags att byta ut cykeln mot en lite större modell. Om ditt barn börjar cykla tidigt kommer du få köpa nya cyklar relativt ofta. Små barn växer snabbt som du säkert redan har noterat. Det innebär att de även behöver byta cykel relativt ofta. Lyckligtvis är de små cyklarna oftast betydligt billigare än större cyklar. När barnet är mellan 4 och 6 år brukar 16 tum kunna vara en lämplig storlek. Nu kanske ditt barn har lärt sig cykla helt utan stödhjul, och cykelalternativen blir fler.

Du kan köpa en liten MTB till ditt barn, men det finns även många andra alternativ. Den kända leksakstillverkaren STOY tillverkar även omtyckta barncyklar. Det handlar om säkra modeller med fotbroms, handbroms och naturligtvis reflexer och ringklocka. Dessa cyklar kommer med justerbar sadel, något som förstås är en fördel när cykeln tillhör ett snabbt växande barn. Crescent är en annan välkänd cykeltillverkare som i många år tillverkat solida cyklar för både barn och vuxna. De tillverkar även fina exemplar för barn i 4-årsåldern.

Cykla utan stödhjul

Utmanare

Som småbarnsförälder känner du säkert väl till STOY och Crescent är säkert ett varumärke som du både har hört talas om och även ägt produkter från under livet. Frågan är då vilka utmanare det finns när det kommer till barncyklar? Svaret är att det finns många, och de kanske egentligen inte ska betraktas som utmanare, eftersom flera av dem är lika välkända och populära som de tidigare nämnda. Du kan bland annat hitta gott om bra barncyklar från Frog. De tillverkar cyklar för såväl riktigt små barn i storlekarna 12 och 14 tum, som för lite äldre barn och tonåringar.

Barnets inflytande ökar med åldern

När barnet är litet är det du som förälder som avgör vilken cykel som är den lämpligaste. Det betyder att du kommer att ha eget beslutsmandat när det är dags att köpa cyklar i storlekarna 12, 14 och 16 tum. Därefter kan ditt mandat att bestämma börja avta. Visst är det fortfarande du som betalar, men ju äldre barnet blir, desto mer kommer han eller hon vilja vara med och bestämma. När barnet börjar närma sig 10 år kommer han eller hon vilja ha mycket att säga till om. Kanske är det en MTB med många växlar och enbart handbroms som hägrar. Eller kanske en BMX som kan användas som trickcykel. Preferenserna är av naturliga skäl lite andra när det är dags att köpa en cykel till ett barn i åldern mellan 10 och 12 år. När barnet sedan kommer upp i tonåren är det förmodligen han eller hon som väljer cykel nästan på egen hand, även om du naturligtvis kan vara med och tycka till. Ofta är det en traditionell damcykel som lockar i den här åldern, både för tjejer och killar.

Att välja barncykel

Att det finns många barncyklar att välja mellan har du nog kunnat konstatera vid det här laget. Du kanske redan har hittat några favoriter. Om du vill ha lite vidare hjälp på traven finns det några saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa cykel. Vissa av dessa punkter är väldigt viktiga, medan andra snarare kan vara till hjälp, men kanske inte är fullt lika avgörande.

  • Välj en cykel som passar. Det kan vara frestande att välja en för stor cykel, för att slippa byta så ofta. Detta är dock ingen bra idé. Det blir svårare för ditt barn att lära sig cykla, och sedan även att ta sig fram på ett säkert sätt. Risken för olyckor blir större om cykeln inte passar.


  • Låt om möjligt barnet träna på balanscykel under en längre tid istället för att använda stödhjul. Experterna avråder från att använda stödhjul och menar att balanscyklar är ett bättre alternativ.


  • Välj en cykel med fotbroms till de yngsta barnen. Det är ett säkrare alternativ för de minsta, och brukar vara lättare att lära sig hantera.


  • Välj en barncykel av god kvalitet med pedaler som ger bra fäste. Halkiga pedaler gör det svårt för barnen att lära sig cykla.


  • Köp gärna en cykel med breda hjul. Det förenklar för barnet eftersom det stabiliserar och ger bättre balans. Dessutom gör det att cykeln rullar något långsammare, vilket kan vara en fördel i början när färden går lite ostadigt framåt.


  • Välj en cykel med en sadel som har bra fäste. De blanka sadlarna är ofta halkiga att sitta på, något som kan leda till att ditt barn tappar balansen och halkar av.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Barncyklar

✅ Mitt barn är 2 år. Är det ok att börja använda en cykel med stödhjul då?

En 12 tum cykel kan börja användas av barn mellan 2 och 3 år om man tittar på barnets längd. Däremot rekommenderas det från experthåll att istället använda balanscykel, eller springcykel som det också kallas, i början istället för stödhjul. Det kan därför vara klokt att satsa på balanscykel först och främst, och låta den första riktiga cykeln vänta lite till.


✅ Vad bör jag tänka på när det är dags för den första cykeln?

Du bör förstås se till att välja en cykel av god kvalitet. Låt det hellre kosta lite extra och var säker på att få en kvalitativ produkt som erbjuder hög säkerhet. Sedan är det också viktigt att du kommer ihåg att köpa ordentlig utrustning som ditt barn kan använda. En bra cykelhjälm är en självklarhet. Se också till att ditt barn använder reflexer om ni tränar på att cykla när det är mörkt. En reflexväst är ett bra alternativ.


✅ Hur mycket kostar en 12 tum cykel?

Det finns cyklar i olika prisklasser. De enklaste och billigaste modellerna kostar under 400 kronor. Det finns även ett flertal alternativ mellan 600 och 900 kronor. Om du kan tänka dig att betala mellan 1 500 och 2 000 kronor kan du även hitta temacyklar med exempelvis Disneytema. Cyklar i den här storleken är vanligtvis billigare än större juniorcyklar.


Källor:Snabbmeny: Toppval barncyklar Vanliga frågor
Barncykel 12 tum Barncykel 16 tum Barncykel 20 tum Barncykel 24 tum