Speldosa

Speldosor har länge använts för att ge glädje och ro till barn, både i Sverige och i andra länder. Allra störst effekt har de kanske när de placeras i närhet till de riktigt små barnen. Små bebisar brukar nöjt låta sig vaggas till ro till ljudet av en speldosa. Det finns gott om olika varianter, alla med olika melodier. Utbudet är stort, i synnerhet om du väljer att leta på nätet.

Bäst Speldosa
Snabbmeny:
Toppval Speldosor Vanliga frågor


Fördelarna med speldosor

Det finns mycket positivt att säga om speldosor. Framför allt är det förstås de behagliga melodierna som gör dosorna så populära. Från dem kommer de mest vackra melodier som både barn och vuxna kan finna mycket fina. Det går naturligtvis att lyssna på dem när som helst på dagen, men framför allt kan de ofta göra stor nytta när det är dags för det lilla barnet att sova. Speldosornas lugna melodier har ofta en lugnande och rogivande effekt, och många barn har lättare att somna när en enkel melodi spelas i bakgrunden. Det är dock inte bara när det är dags för sömn som den här sortens produkt kan komma väl till pass. Den kan ge barnen stor glädje även när de är vakna.

Många barn älskar musik, och lyssnar gärna till denna både ofta och länge. Det händer ofta att speldosan blir deras käraste ägodel. Det finns många olika speldosor att välja på, alla med olika melodier och olika utseende. Det gör att du kan hitta något som du tycker om, och som du tror att ditt barn kommer att tycka om. I och med att det finns olika typer kan du också hitta varianter som kan ställas på ett sängbord eller i ett fönster, medan det även finns den typen som fästs över en spjälsäng eller i suffletten på barnvagnen. Det gör att den här typen av produkt kan användas i stort sett överallt.

Att fästa en speldosa i barnvagnen

Ett populärt sätt att använda denna typ av produkt är att fästa den i barnvagnen. Där sätts den vanligen fast i suffletten och hänger således ned så att ditt barn får något att fästa blicken på. Redan när barnet är relativt nyfött brukar den här sortens produkt vara omtyckt. I början klarar de riktigt små barnen inte av att fokusera blicken på något, men då kan speldosan ge god träning där den hänger på lagom avstånd. När det gäller de speldosor som hängs i vagnen handlar det ofta om små dosor utformade som gosedjur eller något annat mjukt föremål som en sagofigur eller en stjärna. Den är mjuk att hålla i för barnet, och det går bra att ta ned den och låta barnet leka med den om ni så vill. Ur denna fina leksak strömmar fina melodier som är väl anpassade för känsliga små barnaöron. Troligtvis väljer du en ganska liten speldosa för detta ändamål, eftersom den enkelt ska kunna hänga i suffletten utan att tynga ned den. Det finns gott om lämpliga exemplar att välja på.

Fördelarna med speldosor

Speldosor med inbyggda ljuseffekter

Något som är mycket populärt är speldosor med inbyggda ljuseffekter. Dessa används förstås främst i barnens egna rum. De här används ofta på kvällen när det är mörkt i rummet och dags för den lilla att sova. Vissa av dessa fungerar som en projektor, så att det lyser upp en vacker stjärnhimmel i taket. Det gör att det bildas ett behagligt ljus, som är tillräckligt upplysande för att barnet ska slippa vara rädd för mörkret, samtidigt som det inte är för mörkt för att det ska gå att sova.

Samtidigt som stjärnhimlen sprider sig över rummet spelas det upp vackra och rogivande melodier. Det kan naturligtvis vara fina barnvisor som Blinka lilla stjärna, men det kan även vara ljud från vågor som skvalpar mot stranden eller fåglar som kvittrar i skogen. Den typen av melodier och ljud kan ofta vara väldigt lugnande, i synnerhet i kombination med de härliga ljuseffekterna. Det finns naturligtvis även speldosor som ger ifrån sig ett milt lampsken, istället för att fungera som projektor. Flera av dem har en funktion som gör att de stängs av automatiskt efter en viss tid, så att du som förälder inte behöver tänka på att gå in och släcka när barnet väl har somnat.

Speldosor som fästs över spjälsängen

Den typ av speldosor med inbyggd projektor eller annan typ av nattlampa används ofta till barn som har börjat sova i juniorsäng, men även barnen som fortfarande sover i spjälsäng vill förstås kunna lugna på fin musik innan de somnar. Naturligtvis finns det lämpliga produkter att fästa i ett stativ ovanför spjälsängen. Många väljer i det här fallet en speldosa med flera figurer som snurrar runt medan den spelar, för att barnet även ska få något spännande att fästa blicken på. Vissa väljer neutralt färgade små djur, medan andra satsar på färgglada figurer som till exempel Babblarna. Det finns mängder av alternativ, och det är lätt att hitta passande stativ att fästa dessa på. När du väl har monterat ett stativ på spjälsängen kan du naturligtvis behålla stativet men byta speldosa efter ett tag, om du så skulle vilja.

 

Toppval Speldosor 2023

Vi har valt dessa Speldosor som våra Toppval.
Vackra speldosor som spelar underbara, lugna och stimulerande melodier. Dosorna blir en fin dekoration till både spjälsängen och barnvagnen:


 

Populära produkter

Det finns som du säkert har sett väldigt många speldosor för barn i olika åldrar på marknaden. Vissa riktar sig enbart till de allra yngsta barnen, och är avsedda för användning i antingen spjälsäng, vagga eller barnvagn. Andra riktar sig till barn i alla åldrar, och kan placeras på ett sängbord, ett skrivbord eller egentligen på vilken plan yta som helst. Alla produkter har naturligtvis sina fördelar, och du bör naturligtvis ta en titt på så många alternativ som möjligt för att hitta den speldosa som passar för just ditt barn. Vi ska dock titta på några av de mest populära varianterna som finns, och vem vet, kanske lockar någon av dessa även dig.

Hitta den speldosa som passar för just ditt barn

Babblarna

Det har nog inte undgått någon förälder att så gott som alla barn älskar Babblarna. De här färgglada små figurerna förekommer i böcker, filmer, spel på surfplattor och telefoner, pussel, handdukar, ja egentligen i alla former som tänkas kan. Naturligtvis finns det även speldosor med Babblarna och dessa är, precis som övriga produkter där dessa karaktärer figurerar, mycket populära. Du kan antingen köpa gosedjur föreställande någon av Babblarna med en inbyggd speldosa. Bobbo, Babba, Dadda eller någon av de andra karaktärerna kan spela upp fina melodier som kommer från just Babblarnafilmerna, samtidigt som barnen har något att krama och leka med. Det finns även mobiler med Babblarna, som fästs över en säng, som spelar fina vaggvisor, även dessa hämtade från de så omtyckta filmerna. Om du har ett barn i åldern 0-3 år är det här med stor sannolikhet ett perfekt val om du är ute efter något som verkligen kommer att gå hem hos din son eller dotter.

Teddykompaniet

Känner du igen namnet Teddykompaniet? Sannolikheten är stor att du har hört namnet, men du kanske inte riktigt kan placera det. Det kanske klarnar om du får veta att det är just Teddykompaniet som har skapat de så populära Diinglisarna. De finns som gosedjur men även som speldosor och de här är mycket omtyckta av barnen. De är mjuka och goa att hålla i, och de spelar förstås härligt rogivande melodier som underlättar för de små när det är dags att vila en stund. De kan användas till middagsvilan eller när det är dags att sova för natten. De här speldosorna är ofta utformade som olika djur. Du kan till exempel köpa en gosedjurskanin, elefant, hund eller annat djur, i vilket det finns en inbyggd speldosa.

Speldosor med gråtsensor

Flera av de speldosor som säljs i barnbutikerna har inbyggd gråtsensor. Det innebär att de har ett system som känner av när barnet vaknar och börjar gråta. När detta sker sätter produkten automatiskt igång att spela lugnande musik, så att ditt barn om möjligt ska somna om igen utan din hjälp, och om inte annat, hålla den lilla lugn och trygg tills du hinner in i rummet. De här dosorna kan se ut på olika sätt. Det rör sig vanligtvis inte om speldosor utformade som gosedjur, utan snarare om hårda produkter som ställs på ett sängbord. Vissa av dem har även inbyggd lampa eller projektor.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Speldosor

✅ Vad bör man tänka på när man köper en speldosa?

Om du vill ha en speldosa som även kan användas som leksak är det viktigt att se till att välja en produkt som är dragsäker, det vill säga att inga delar lossnar när barnet drar i dem. Det är även viktigt att välja en produkt fri från gifter. Om barnet ska kunna leka med produkten är det förstås även av största vikt att det inte finns några långa snören som kan innebära en fara för barnet vid lek.


✅ Hur länge lyser och spelar de speldosor som har inbyggd avstängningsfunktion för ljus och ljud?

Det kan variera något från produkt till produkt, men ofta stängs ljudet av snabbare än ljuseffekterna. Det kan till exempel vara så att musiken stängs av efter en kvart, medan ljuset är på i en halvtimme. Det förekommer dock även andra tidsintervaller.


✅ Hur mycket kostar en speldosa?

Det beror helt på vilken variant du väljer. Det finns enkla men fina produkter som kostar under 100 kronor. Vill du ha en mer avancerad modell med inbyggd projektor och gråtsensor kostar det förstås lite mer. Dessa kan du hitta från cirka 280 kronor och uppåt. Är du ute efter en speldosa med Babblarna kostar de ofta någonstans mellan 100 och 200 kronor.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Speldosor Vanliga frågor