Speldosa TEST: 3 bästa musikdosorna och speldosorna (bäst i test)

Speldosor har länge använts för att ge glädje och ro till barn, både i Sverige och i andra länder. Allra störst effekt har de kanske när de placeras i närhet till de riktigt små barnen. Små bebisar brukar nöjt låta sig vaggas till ro till ljudet av en speldosa. Det finns gott om olika varianter, alla med olika melodier. Utbudet är stort, i synnerhet om du väljer att leta på nätet.

Bäst Speldosa

Snabbmeny:
Toppval Speldosor Vanliga frågor


Fördelarna med speldosor

Det finns mycket positivt att säga om speldosor. Framför allt är det förstås de behagliga melodierna som gör dosorna så populära. Från dem kommer de mest vackra melodier som både barn och vuxna kan finna mycket fina. Det går naturligtvis att lyssna på dem när som helst på dagen, men framför allt kan de ofta göra stor nytta när det är dags för det lilla barnet att sova. Speldosornas lugna melodier har ofta en lugnande och rogivande effekt, och många barn har lättare att somna när en enkel melodi spelas i bakgrunden. Det är dock inte bara när det är dags för sömn som den här sortens produkt kan komma väl till pass. Den kan ge barnen stor glädje även när de är vakna.

Många barn älskar musik, och lyssnar gärna till denna både ofta och länge. Det händer ofta att speldosan blir deras käraste ägodel. Det finns många olika speldosor att välja på, alla med olika melodier och olika utseende. Det gör att du kan hitta något som du tycker om, och som du tror att ditt barn kommer att tycka om. I och med att det finns olika typer kan du också hitta varianter som kan ställas på ett sängbord eller i ett fönster, medan det även finns den typen som fästs över en spjälsäng eller i suffletten på barnvagnen. Det gör att den här typen av produkt kan användas i stort sett överallt.

Att fästa en speldosa i barnvagnen

Ett populärt sätt att använda denna typ av produkt är att fästa den i barnvagnen. Där sätts den vanligen fast i suffletten och hänger således ned så att ditt barn får något att fästa blicken på. Redan när barnet är relativt nyfött brukar den här sortens produkt vara omtyckt. I början klarar de riktigt små barnen inte av att fokusera blicken på något, men då kan speldosan ge god träning där den hänger på lagom avstånd. När det gäller de speldosor som hängs i vagnen handlar det ofta om små dosor utformade som gosedjur eller något annat mjukt föremål som en sagofigur eller en stjärna. Den är mjuk att hålla i för barnet, och det går bra att ta ned den och låta barnet leka med den om ni så vill. Ur denna fina leksak strömmar fina melodier som är väl anpassade för känsliga små barnaöron. Troligtvis väljer du en ganska liten speldosa för detta ändamål, eftersom den enkelt ska kunna hänga i suffletten utan att tynga ned den. Det finns gott om lämpliga exemplar att välja på.

Fördelarna med speldosor

Speldosor med inbyggda ljuseffekter

Något som är mycket populärt är speldosor med inbyggda ljuseffekter. Dessa används förstås främst i barnens egna rum. De här används ofta på kvällen när det är mörkt i rummet och dags för den lilla att sova. Vissa av dessa fungerar som en projektor, så att det lyser upp en vacker stjärnhimmel i taket. Det gör att det bildas ett behagligt ljus, som är tillräckligt upplysande för att barnet ska slippa vara rädd för mörkret, samtidigt som det inte är för mörkt för att det ska gå att sova.

Samtidigt som stjärnhimlen sprider sig över rummet spelas det upp vackra och rogivande melodier. Det kan naturligtvis vara fina barnvisor som Blinka lilla stjärna, men det kan även vara ljud från vågor som skvalpar mot stranden eller fåglar som kvittrar i skogen. Den typen av melodier och ljud kan ofta vara väldigt lugnande, i synnerhet i kombination med de härliga ljuseffekterna. Det finns naturligtvis även speldosor som ger ifrån sig ett milt lampsken, istället för att fungera som projektor. Flera av dem har en funktion som gör att de stängs av automatiskt efter en viss tid, så att du som förälder inte behöver tänka på att gå in och släcka när barnet väl har somnat.

Speldosor som fästs över spjälsängen

Den typ av speldosor med inbyggd projektor eller annan typ av nattlampa används ofta till barn som har börjat sova i juniorsäng, men även barnen som fortfarande sover i spjälsäng vill förstås kunna lugna på fin musik innan de somnar. Naturligtvis finns det lämpliga produkter att fästa i ett stativ ovanför spjälsängen. Många väljer i det här fallet en speldosa med flera figurer som snurrar runt medan den spelar, för att barnet även ska få något spännande att fästa blicken på. Vissa väljer neutralt färgade små djur, medan andra satsar på färgglada figurer som till exempel Babblarna. Det finns mängder av alternativ, och det är lätt att hitta passande stativ att fästa dessa på. När du väl har monterat ett stativ på spjälsängen kan du naturligtvis behålla stativet men byta speldosa efter ett tag, om du så skulle vilja.

Toppval Speldosor 2024

Vi har valt dessa Speldosor som våra Toppval.
Vackra speldosor som spelar underbara, lugna och stimulerande melodier. Dosorna blir en fin dekoration till både spjälsängen och barnvagnen:

1. Jollein Lama Speldosa, Off-White

Det finns en rad anledningar till att vilja köpa en speldosa som kan hängas över såväl sängen som i barnvagnen. Exakt vilka nyttor du får beror förstås på vilken produkt du väljer. Den här fina speldosan från Jollein ger till exempel flera fördelar. Att den går lika bra att hänga över sängen som i vagnen är förstås en fördel i sig. Den är tillräckligt liten och nätt för att kunna flyttas fram och tillbaka utan problem. Om den skulle bli en riktig favorit hemma blir det med andra ord inga problem att ta med den på semesterresan oavsett om den går till ett annat landskap hemma i Sverige eller om ni åker utomlands.

Något annat som gör den här speldosan till ett bra val är att musiken som kommer ur den har en lugnande effekt. Detta innebär att dosan kan vara till hjälp när du vill få barnet att komma till ro och kanske somna. Att den dessutom är söt och mjuk att hålla i är naturligtvis också positivt.

Kolla priset

2. Fehn Good Night Speldosa (Elefant i måne)

Om du är på jakt efter en speldosa som är både fin och användbar så har du utan tvekan hittat ett utmärkt exempel här. En söt liten elefant har krupit ihop på en måne och är redo att spela lugnande musik för det lilla barnet. För många riktigt små barn kan det vara svårt att komma till ro när det är dags, oavsett om det är dag eller kväll. Som förälder är det inte alltid lätt att veta vad man ska göra för att hjälpa, men det behöver inte alltid vara svårare än att låta den här fina speldosan spela sin behagliga melodi.

Denna speldosa kan sättas ovanför sängens huvuddel så att den alltid finns nära när barnet ska vila en stund. Den kan naturligtvis börja användas redan när ni kommer hem från BB med er nya lilla familjemedlem. Om den skulle råka bli dammig eller smutsig tål den maskintvätt på 30 grader, vilket är mycket bra ur hygiensynpunkt.

Kolla priset

3. Happy Horse speldosa Rabbit Richie, mörkgrå

Om du är på jakt efter en liten, nätt speldosa som passar lika bra över spjälsängen som vid skötbordet har du hittat helt rätt med denna. Den här fantastiskt söta kaninen kommer att bli en riktig favorit hos barnet av flera skäl. Som redan nämnts är den mycket gullig vilket gör att barnen gärna kommer vilja titta på den. Att den dessutom är mjuk och go att hålla i och krama är naturligtvis en extra fördel. Den kommer att kunna fungera som ett litet gosedjur såväl som en källa till musik.

För att få kaninen att spela upp sin musik är det bara att dra den i svansen. Även det kan mycket väl komma att bli en favoritsyssla för det lilla barnet när han eller hon upptäcker detta. Speldosan passar utmärkt att börja använda direkt när barnet kommer hem från BB. Det här är självklart en speldosa som ni kan ge er egen bebis, men den passar också bra som doppresent till någon annans barn.


Populära produkter

Det finns som du säkert har sett väldigt många speldosor för barn i olika åldrar på marknaden. Vissa riktar sig enbart till de allra yngsta barnen, och är avsedda för användning i antingen spjälsäng, vagga eller barnvagn. Andra riktar sig till barn i alla åldrar, och kan placeras på ett sängbord, ett skrivbord eller egentligen på vilken plan yta som helst. Alla produkter har naturligtvis sina fördelar, och du bör naturligtvis ta en titt på så många alternativ som möjligt för att hitta den speldosa som passar för just ditt barn. Vi ska dock titta på några av de mest populära varianterna som finns, och vem vet, kanske lockar någon av dessa även dig.

Hitta den speldosa som passar för just ditt barn

Babblarna

Det har nog inte undgått någon förälder att så gott som alla barn älskar Babblarna. De här färgglada små figurerna förekommer i böcker, filmer, spel på surfplattor och telefoner, pussel, handdukar, ja egentligen i alla former som tänkas kan. Naturligtvis finns det även speldosor med Babblarna och dessa är, precis som övriga produkter där dessa karaktärer figurerar, mycket populära. Du kan antingen köpa gosedjur föreställande någon av Babblarna med en inbyggd speldosa. Bobbo, Babba, Dadda eller någon av de andra karaktärerna kan spela upp fina melodier som kommer från just Babblarnafilmerna, samtidigt som barnen har något att krama och leka med. Det finns även mobiler med Babblarna, som fästs över en säng, som spelar fina vaggvisor, även dessa hämtade från de så omtyckta filmerna. Om du har ett barn i åldern 0-3 år är det här med stor sannolikhet ett perfekt val om du är ute efter något som verkligen kommer att gå hem hos din son eller dotter.

Teddykompaniet

Känner du igen namnet Teddykompaniet? Sannolikheten är stor att du har hört namnet, men du kanske inte riktigt kan placera det. Det kanske klarnar om du får veta att det är just Teddykompaniet som har skapat de så populära Diinglisarna. De finns som gosedjur men även som speldosor och de här är mycket omtyckta av barnen. De är mjuka och goa att hålla i, och de spelar förstås härligt rogivande melodier som underlättar för de små när det är dags att vila en stund. De kan användas till middagsvilan eller när det är dags att sova för natten. De här speldosorna är ofta utformade som olika djur. Du kan till exempel köpa en gosedjurskanin, elefant, hund eller annat djur, i vilket det finns en inbyggd speldosa.

Speldosor med gråtsensor

Flera av de speldosor som säljs i barnbutikerna har inbyggd gråtsensor. Det innebär att de har ett system som känner av när barnet vaknar och börjar gråta. När detta sker sätter produkten automatiskt igång att spela lugnande musik, så att ditt barn om möjligt ska somna om igen utan din hjälp, och om inte annat, hålla den lilla lugn och trygg tills du hinner in i rummet. De här dosorna kan se ut på olika sätt. Det rör sig vanligtvis inte om speldosor utformade som gosedjur, utan snarare om hårda produkter som ställs på ett sängbord. Vissa av dem har även inbyggd lampa eller projektor.


Frågor och svar kring Speldosor

✅ Vad bör man tänka på när man köper en speldosa?

Om du vill ha en speldosa som även kan användas som leksak är det viktigt att se till att välja en produkt som är dragsäker, det vill säga att inga delar lossnar när barnet drar i dem. Det är även viktigt att välja en produkt fri från gifter. Om barnet ska kunna leka med produkten är det förstås även av största vikt att det inte finns några långa snören som kan innebära en fara för barnet vid lek.

✅ Hur länge lyser och spelar de speldosor som har inbyggd avstängningsfunktion för ljus och ljud?

Det kan variera något från produkt till produkt, men ofta stängs ljudet av snabbare än ljuseffekterna. Det kan till exempel vara så att musiken stängs av efter en kvart, medan ljuset är på i en halvtimme. Det förekommer dock även andra tidsintervaller.

✅ Hur mycket kostar en speldosa?

Det beror helt på vilken variant du väljer. Det finns enkla men fina produkter som kostar under 100 kronor. Vill du ha en mer avancerad modell med inbyggd projektor och gråtsensor kostar det förstås lite mer. Dessa kan du hitta från cirka 280 kronor och uppåt. Är du ute efter en speldosa med Babblarna kostar de ofta någonstans mellan 100 och 200 kronor.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se