Bäst Cykelhjälm för barn → 3 säkra cykelhjälmar (bäst i test)

Att barn som inte har fyllt 15 år ska ha hjälm på sig när de cyklar finns det en lag som fastslår. Naturligtvis är det önskvärt att hjälmen förblir använd även efter 15-årsdagen, men som förälder är det din uppgift att se till att ditt barn har en bra cykelhjälm och att den används varje gång cykeln används, åtminstone fram till dess att din son eller dotter har fyllt 15 år. Att välja cykelhjälm är dock inte alltid helt lätt. Alla hjälmar är tyvärr inte så bra som man skulle önska och därför är det viktigt att göra ett genomtänkt val och att låta hjälmköpet ta den tid som krävs.

Bäst cykelhjälm för barn

Toppval Cykelhjälmar Vanliga frågor


Att välja rätt hjälm

Att välja hjälm kan ofta visa sig vara svårare än många förväntar sig. Det är mycket att tänka på för att valet ska bli det bästa tänkbara. Det är även viktigt att komma ihåg att det finns andra saker att tänka på när det ska införskaffas en hjälm till ett yngre barn, jämfört med ett äldre skolbarn eller en tonåring. Vi ska därför börja med att titta på vad som är speciellt med de cykelhjälmar som ska användas av de yngsta barnen.

Hjälmar till de minsta barnen

De minsta barnen bör ha en cykelhjälm med ett grönt spänne. Nu kan det naturligtvis uppstå följdfrågor kring spännet. Vad skiljer detta från ett vanligt spänne, och är det verkligen en nödvändighet? Vår rekommendation är definitivt att du väljer en cykelhjälm med grönt spänne till ditt barn om han eller hon är under 7 år. Dessa hjälmars spännen gör att de öppnas vid en bestämd belastning. Orsaken till detta är att de ska förhindra strypning. Spännet går naturligtvis inte upp om barnet cyklar omkull. Däremot går det upp om barnet fastnar i ett träd eller i en klätterställning exempelvis, vilket annars skulle kunna leda till strypskador.

Det handlar alltså inte om situationer som uppstår medan barnet fortfarande sitter på cykeln, utan om sådant som kan hända när barnet lämnar cykeln och springer iväg för att leka en stund. Barn är som bekant impulsiva, och det är långt ifrån alltid de tänker på att ta av hjälmen innan de går iväg för att leka.

Att välja rätt hjälm

Allmänt kring cykelhjälmar för barn
När det gäller cykelhjälmar för barn i allmänhet finns det förstås också en del rekommendationer som kan vara till hjälp när du är ute och letar efter den bästa produkten. Något som du kommer upptäcka ganska snabbt när du börjar titta runt i butikerna, är att cykelhjälmar kan se ut på ett antal olika sätt. Det innebär också att de täcker olika bra på olika delar av huvudet. Det som är viktigt att komma ihåg är att en bra cykelhjälm som ska användas av ett barn, ska täcka både hjässa, bakhuvud och panna. När du hör detta och sätter det i samband med de hjälmar du ser i butikerna, inser du förmodligen direkt att vissa hjälmar inte uppfyller dessa krav. De modellerna kan du omedelbart välja bort. Detta gör förhoppningsvis valprocessen något enklare, eftersom det åtminstone ger dig något färre alternativ att välja mellan.

Märkning viktig
Som med så många andra typer av produkter finns det en säkerhetsstandard som existerar för att säkerställa att enbart säkra och kvalitetstestade produkter säljs i butikerna. När du ska köpa en cykelhjälm ska du därför se till att välja en modell som är märkt med antingen CE EN 1080 eller CE EN 1078. Den förstnämnda märkningen gäller för hjälmar som är avsedda för barn under 7 år, medan den andra märkningen gäller hjälmar för äldre barn. Den här märkningen talar om för dig att hjälmen är testad och godkänd för just cykling. Det kan nämligen behövas andra egenskaper hos en hjälm som ska användas vid cykling jämfört med en lekhjälm eller en hjälm som används när barnet åker pulka i pulkabacken. Detta är viktigt att tänka på, och det här är en punkt där det ibland visat sig finnas missförstånd och felaktiga uppfattningar.

Möjlighet till justeringar

Oavsett ålder på barnet som ska använda hjälmen är det viktigt att passformen är bra. Det är viktigt att komma ihåg att hjälmen ska kunna användas både på sommaren när det är varmt, och på hösten och våren när det är lite kyligare och det behöver få plats en mössa under den. Det är därför viktigt att storleken går att justera. För att det ska vara optimalt ska det gå att justera såväl bandet under hakan som storleken i nacken. På så sätt går det att få hjälmen anpassad efter barnets huvud oavsett om den bärs direkt på huvudet, eller om det kommer ett extra plagg emellan.

Medan vi är inne på ämnet justering och storlek är det också viktigt att påpeka att den hjälm du väljer ska passa barnet nu. Det här är inte en av de saker du kan köpa och låta barnet växa i. För att en cykelhjälm ska kunna betraktas som säker ska den passa direkt.

Toppval Cykelhjälmar 2024

Vi har valt dessa Cykelhjälmar för barn som våra Toppval.
Säkra och enkla hjälmar, med bekväma och hållbara säkerhetsremmar för bästa passform. Gör barnets cykeltur säkrare.

1. Tilda’s Cykelhjälm Babblarna

När det är dags för barnet att börja cykla är det en självklarhet att han eller hon ska ha en säker och bra cykelhjälm. Idag finns det mycket bra hjälmar för barn, och som förälder bör du alltid hålla utkik efter det gröna spännet. Det visar nämligen att hjälmen har en säkerhetsfunktion som resulterar i att spännet knäpper upp sig om det utsätts för allt för hög belastning. På så sätt försvinner risken att barnet ska fastna i något med hjälmens band och bli hängande. Den här fina hjälmen med motiv av Babblarna har ett grönt spänne och är således säker att använda som cykelhjälm för små barn som ska lära sig cykla, eller redan har lärt sig.

Den här hjälmen kommer bli populär hos hjälmens ägare tack vare motivet. Väldigt många barn älskar Babblarna och deras härliga färger. Cykelhjälmen är förstås avsedd för yngre användare och rekommenderas för barn från 2 till 7 år.

Kolla priset

2. Nordic Hoj Hjälm Bamse, Gul

Om du har en son eller dotter som är ivrig och vill lära sig cykla behöver du förstås se till att han eller hon har en säker hjälm först. Det finns gott om bra alternativ, men om du både vill se till att hjälmen uppfyller säkerhetsrekommendationerna och samtidigt vill hitta något som utseendemässigt faller användaren själv i smaken, har du ett ypperligt alternativ här. Nordic Hoj har tagit fram en fin cykelhjälm för barn med motiv av Bamse. Eftersom den starka björnen är en stor favorit hemma i stugorna kommer barnet med största sannolikhet inte protestera alls när det är dags att ta på denna. Den härligt klargula bakgrundsfärgen gör också att du enkelt kan se vart just ditt barn befinner sig.

Den här hjälmen är försedd med ett grönt spänne och uppfyller därmed de rekommendationer som finns. Den är CE-märkt och rekommenderas för användning från 2 år. Den passar perfekt när det är dags att börja cykla på en barncykel men kan förstås även användas på en sparkcykel eller skateboard.

Kolla priset

3. OK Baby Cykelhjälm (Nyckelpiga)

Här har OK Baby tagit fram en söt cykelhjälm som passar perfekt när det är dags för ditt barn att skaffa sin första cykelhjälm. Innan de första tramptagen kan tas på en barncykel är det förstås viktigt att hjälmen sitter på plats. Den här fina hjälmen har utseende föreställande en nyckelpiga, med röd botten och de karaktäristiska svarta prickarna. Den är gullig och mycket lämplig just för de yngsta barnen.

Det går att justera hjälmen mellan 46-53 cm för att den ska sitta bra under en längre period. Säkerheten befinner sig naturligtvis i fokus och cykelhjälmen är utrustad med ett grönt spänne, som barnhjälmar bör vara. Detta gör att spännet löser ut om belastningen på bandet blir för hög, något som ökar säkerheten. Naturligtvis löser inte spännet ut om barnet ramlar av cykeln, det är enbart när bandet utsätts för hög belastning detta sker. Det finns med andra ord inga risker för nedsatt skydd, utan enbart säkerhetsmässiga fördelar.

Kolla priset

Att ta hänsyn till barnens önskemål

När dina barn är små brukar det sällan vara några stora problem att få dem att använda cykelhjälm. När barnen blir lite äldre kan det däremot visa sig vara tämligen krångligt. Ju äldre barnen blir, desto krångligare blir det ofta att få din vilja igenom. Många barn lyssnar mycket på sina kompisars åsikter, och om kompisarna inte vill använda hjälm, är det mycket troligt att inte din son eller dotter heller vill det. Här finns det två saker som tål att tänkas på.

  • Föregå med gott exempel. Många vuxna struntar själva i att använda cykelhjälm, men kräver ändå att barnen ska göra det, med argument som att det är farligt att cykla utan hjälm och att man kan dö om man slår huvudet i asfalten utan att ha hjälm. Argumenten stämmer i sig, men de framstår ju inte som särskilt trovärdiga om den person som lägger fram dem själv inte använder hjälm. Det är därför klokt att du själv börjar använda cykelhjälm och på så sätt föregår med gott exempel. Dina ord väger då tyngre när du argumenterar för användningen av skydd för huvudet vid cykling.
  • Låt barnet vara med och välja cykelhjälm. Ju äldre barnen blir, desto mer måna blir de om utseende och att ha de rätta kläderna och accessoarerna. Vissa cykelhjälmar anses se mycket töntiga ut, medan andra accepteras. Det här är en strid som du kanske bör ge upp. Låt din son eller dotter vara med och välja ut den rätta hjälmen. Naturligtvis ska du se till att valet faller på en CE-märkt produkt, men när det gäller utseendet, färg, mönster och sådana saker kanske du bör släppa kontrollen. Det är trots allt inte du som ska använda hjälmen, och om ditt barn själv vår välja modell är chansen troligtvis betydligt större att den faktiskt blir använd än om du väljer något på egen hand.

Kom ihåg

När du har hittat den rätta hjälmen är du färdig med ditt uppdrag för stunden. Det är naturligtvis din uppgift som förälder att se till att den verkligen används. Det är också något som är lätt så länge sonen eller dottern är liten, men svårare i takt med att barnet växer upp. Gör ditt bästa, och se till att förklara varför det är så viktigt att den används. På så sätt kan du öka chansen att den blir använd även senare, när du inte finns med hela tiden.

Något som är viktigt att komma ihåg, är att en hjälm ska sluta användas om den är med om en olycka eller om det uppstår skador på den. Då ska du genast skaffa en ny hjälm. Det här är inte en produkt där du bör försöka spara pengar genom att använda samma produkt under många år. Här behöver säkerheten gå före allt annat. Så fort det finns tecken på skador ska den bytas ut mot en ny, säker produkt. Detta gäller naturligtvis även hjälmar för vuxna, och det gäller även andra typer av hjälmar än just cykelhjälmar.

Du bör också hålla koll på passformen. När hjälmen visar antydning till att börja bli för liten är det dags att åter ge dig ut på shoppingtur. Det har blivit dags att köpa en ny cykelhjälm, och du bör utgå från samma krav denna gång.


Frågor och svar kring Cykelhjälmar för barn

✅ Det skiljer väldigt mycket i pris mellan olika cykelhjälmar för barn. Vad är det för skillnader som orsakar dessa prisvariationer?

Nu för tiden finns något som heter MIPS-skydd som ökar säkerheten ytterligare. Detta skydd finns i vissa hjälmar men inte i alla. Ofta kan det vara så att de billigaste hjälmarna saknar detta, medan dyrare modeller är utrustade med MIPS. Det kan även bero på det gröna spännet eller avsaknad av detta. Något annat som också påverkar priset är tillgång eller avsaknad av InMold-teknologi.

✅ Vad är en MIPS-hjälm?

MIPS är utformad med ett skal som är skilt från fodret för att leda bort rotationskraften om slaget mot huvudet kommer snett. Tanken bakom detta är hur kroppen hanterar slag mot huvudet. Mellan skallbenet och hjärnan finns en vätska i vilken hjärnan sakta glider vid slag mot huvudet. Kraften i rotationen dämpas till följd av detta och på samma sätt fungerar MIPS-funktionen i hjälmen.

✅ Hur mycket kostar en cykelhjälm för barn?

Det finns cykelhjälmar för barn som kostar runt 300 kronor för den som vill ha en enkel modell. För den som är ute efter en högteknologisk hjälm med riktigt bra skydd är det hjälmar i en högre prisklass som gäller. Dessa hjälmar kostar ofta mellan 500 och 1 500 kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Cykelhjälmar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se