Lekstuga

Bäst lekstuga
Snabbmeny: Toppval Lekstugor Lekstuga i plast Lekstuga i trä
Lekstuga med rutschkana Vanliga frågor


Att ha en egen lekstuga är något av en dröm för många barn. Ett eget litet miniatyrhus där de själva kan leka, pyssla och inreda. Förr var det bara de som bodde på en riktigt stor gård eller föräldrar med riktigt mycket pengar som hade förmånen att ha en egen lekstuga. Idag däremot finns det gott om fina små lekstugor till bra pris att köpa, och bra och lättförståeliga beskrivningar för den som själv vill bygga en. Det gör att fler barn får möjlighet att ha sin egen lilla stuga på tomten idag.

Mängder av fina lekstugor

Det finns lekstugor i väldigt olika stil och utföranden. Det gör också att det finns modeller i olika storlekar. Det är en väldigt stor fördel, eftersom det gör att fler kan hitta en stuga som får plats i deras trädgård. Det ska inte spela någon roll om man bor på en stor bondgård med ägor som sträcker sig över många hektar, eller om man bor i radhus med en egen liten trädgård på 100 kvadratmeter. Det ska gå att hitta en lämplig lekstuga oavsett. I och med det ständigt ökande utbudet börjar det idag gå åt det hållet, att de flesta som bor i hus eller radhus kan hitta ett passande alternativ. Vi ska nu titta lite på vilka olika varianter som finns i butikerna idag.

Små enkla trähus

Det finns fina små enkla trähus att köpa, om du vill att ditt barn ska få mer eller mindre fritt utlopp för sin kreativitet. De små husen är ganska små, ofta strax över 1 meter på kortsidorna och något längre på långsidorna. 110x110x120 är ett vanligt mått. Detta gör att de här små stugorna får plats även i mindre trädgårdar. Även om ni bor i ett radhus med en väldigt begränsad utomhusyta bör ni alltså kunna få plats med en lekstuga av den här typen. Om ni vill kan ni själva måla stugan utvändigt, då den oftast kommer i naturfärg. Då kan du och ditt barn gemensamt komma fram till vilka färger stugan ska ha, och kanske även hjälpas åt med själva arbetet. När det gäller inredningen vill säkert ditt barn göra det mesta själv, men kanske kan du ge ett handtag här och där. Något som du kommer få vara mer behjälplig med är monteringen, men det ordnar du också relativt snabbt.

Mängder av fina lekstugor

Robusta små plasthus

De lekstugor som du brukade se i trädgårdar när du var liten var förmodligen tillverkade i trä. Det var tidigare det absolut vanligaste och nästan det enda som förekom. Idag finns det däremot även en hel del lekstugor som är tillverkade i plast. Många av dessa är robusta och stabila och dessutom lätta att hålla rena. Fördelen med plaststugor är att de kräver väldigt lite underhåll. De kan tvättas av, torkas av och de står emot väder och vind på ett bra sätt. Trä kan ofta vara ett mer känsligt material som kräver mer underhåll. En annan fördel är att dessa produkter kan användas både utomhus och inomhus. Det betyder att om du har en väldigt liten trädgård, eller ingen trädgård alls, men däremot ett stort hobbyrum eller liknande, så går det alldeles utmärkt att ställa stugan där istället.

Lite större plasthus med staket

Om du tycker att plast är ett bra material, men har större yta att avvara, kan du hitta flera större plasthus med staket runtom. De här husen ger förstås större utrymme för lek, och här kan barnen leka tillsammans med sina kompisar likväl som på egen hand. De kräver helt klart större yta att stå på. Vanligt förekommande mått på den här typen av lekstugor är 190 x 127 x 118 cm. Som du ser är det stor skillnad jämfört med de små trähusen, och de små plasthusen är vanligtvis ungefär lika stora som trähusen. Det här rör sig alltså om klart större modeller. Även dessa kan naturligtvis användas både inomhus och utomhus, även om det förmodligen är färre som har plats för dessa inomhus.

Klassiska små miniatyrhus

Drömmer du om en röd liten stuga med vita knutar? Du kanske inte har någon möjlighet att köpa en sådan just nu, men du kan däremot ge ditt barn en sådan i miniatyr. Det finns nämligen lekstugor som är utformade som de klassiska svenska husen som till exempel kan ses på landsbygden i Småland. Om du väljer att köpa en lekstuga av den här modellen till ditt barn kan ni båda bli riktigt glada. Du får se en miniatyr av ditt drömhus när du tittar ut genom fönstret, och ditt barn får en riktigt fin liten stuga att inreda och leka i.

Lekstugor finns även som miniatyrer av andra typer av riktiga hus. Det går till exempel att köpa en lekstuga utformad som en nybyggd funkisvilla, eller som ett modernt strandhus med sovloft. Möjligheterna är många. Något som kan vara extra roligt är förstås att köpa en miniatyr av sitt eget hus. Om ni bor i en vit funkisvilla kan det bli väldigt roligt om ni ställer upp en miniatyr av huset i trädgården, så att ert barn får leka i en miniversion av huset ni bor i.

 

Toppval Lekstugor 2021

Vi har valt dessa Lekstugor som våra Toppval.
Flera hemtrevliga och roliga lekstugor. Det blir garanterat många härliga lekstunder i dessa mysiga stugor. Här kan barnen leka och ha en egen tillflyktsort med plats för kompisar och syskon. Stugorna har ett hemtrevligt utseende och bidrar till att de smälter in som ett naturligt element i trädgården:


 

Lekstugor med rutschkana

Om du är ute efter något lite extra kan du välja en lekstuga med trappa och tillhörande rutschbana. För att ta sig in i lekhuset behöver ditt barn alltså klättra upp för en liten trappa. Han eller hon kan leka och ha roligt en stund. När det sedan är dags att avsluta leken kan ditt barn själv välja om det är dags för en färd i rutschbanan eller om det är bättre att ta trappan. Den här typen av lekhus är populär eftersom den kombinerar flera funktioner. Det finns även ännu mer avancerade varianter, där det förutom lekstuga även ingår gungor och andra leksaker:

 

Lekstugor med olika teman

Om du vill köpa en enkel liten stuga, men ändå vill att den ska vara speciell, kan du välja ett temahus. Det finns till exempel lekhus med Barbietema och lekhus med olika Disneyteman. Husen är vanligtvis ungefär 1x1 meter, och tar därmed inte upp någon stor plats i trädgården eller inne i huset. Däremot tycker många barn att de är lite extra roliga att inreda och leka i, just för att de verkligen är förtjusta i temat.

Lekstugor med olika teman

Köpa lekstuga i byggsats

Många av stugorna som finns att köpa levereras i en byggsats som är färdig att bygga ihop. Det är vanligtvis enkelt att bygga ihop de olika delarna, och det följer generellt med en bra beskrivning, så att du ser i vilken ordning de olika delarna ska monteras, samt vilka verktyg du behöver för att lyckas. Något som kan vara värt att titta på när du funderar på att köpa en lekstuga som kommer i byggsats för egen montering, är hur många delar den består av. Om du har stor erfarenhet av monteringsarbeten spelar det förmodligen ingen roll om det är en stuga med många eller få delar. Om det däremot är första gången du ska försöka montera något på egen hand, kan det vara klokt att välja en modell med så få delar som möjligt. De enklaste produkterna består av fyra sidomoduler och ett tak. De är vanligen väldigt enkla att bygga ihop. Om det däremot ska monteras såväl veranda som stege, rutschbana och andra delar kan det förstås vara lite mer avancerat.

Att bygga en egen lekstuga

Vissa väljer att bygga en helt egen lekstuga från grunden. Det kan definitivt vara en bra idé om du är händig och har utfört vissa snickeriarbeten förut, så att du vet hur det ska gå till. Kom bara ihåg att det här inte är riktigt samma sak som att snickra ihop en stol i träslöjden. Det är ju faktiskt ett litet hus som ska byggas, och det ska dessutom byggas på ett sätt som gör att du är helt säker på att inga farliga delar finns och att inga spikar sticker ut eller liknande. Om du kommer fram till att du har de nödvändiga kunskaperna för att bygga ett lekhus, kan du antingen göra en egen ritning, eller hitta en bra beskrivning på nätet. Undersök vilket virke som behövs, och se till att införskaffa klimatsmart virke som är hållbart. När du ska behandla stugan bör du vara noga med att välja giftfri färg och lack utan inslag av farliga kemikalier.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Lekstugor

✅ Får en lekstuga vara hur stor som helst?

Den får vara upp till 15 kvadratmeter, vilket är gränsen för vad du får bygga utan att ansöka om bygglov. Detta gäller med andra ord inte bara för lekstugor, utan även för paviljonger, växthus och andra små byggnader du uppför i din trädgård.


✅ I vilken ålder är det lämpligt att ge barnet en lekstuga?

Det är helt upp till dig som förälder. Vissa barn tycker att det är roligt att leka i en lekstuga redan vid 1 års ålder, då naturligtvis i sällskap av dig eller någon annan vuxen. Andra barn får upp intresset först när de är 3-4 år.


✅ Hur länge brukar barn leka i lekstugor?

Det varierar oerhört mycket. Vissa tröttnar redan när de är 3 år, andra leker glatt i lekstugan tills de är 9 år eller äldre. Det beror också mycket på vad barnen leker för lekar i lekstugan. Vissa leker främst rollekar, som affär eller restaurang, vilket många tröttnar tidigare på. Andra har inrett lekstugan till en liten pysselstuga, något som många barn fortsätter längre med. Det kan också bli så att användningssättet ändras. Från början kanske stugan är en plats för lek med dockor och bilar, medan det med tiden blir en plats där man sitter och utbyter hemligheter med sina bästa vänner.


✅ Hur mycket kostar det att köpa en lekstuga?

Det beror på vilken typ av lekstuga du är ute efter. De minsta modellerna i trä kostar runt 1 800 kronor. Om du väljer en enkel liten stuga i plast kan du få den för runt 1 000 kronor. Vill du ha en större lekstuga i plast, med en liten rutschbana kostar den från cirka 4 000 kronor. Vill du ha ett större hus, en högre rutschbana eller fler inslag, som till exempel veranda, får du räkna med en högre kostnad. Det finns lekstugor som kostar upp emot 20 000 kronor. Det är naturligtvis inget måste att betala så mycket pengar för en lekstuga, men om du till exempel är ute efter en liten miniatyr av ert eget hus kan kostnaden dra iväg.


Källor:Snabbmeny: Toppval Lekstugor Lekstuga i plast Lekstuga i trä
Lekstuga med rutschkana Vanliga frågor