Bästa Lekstugan → 10 lekstugor (bäst i test)

Bäst lekstuga


⭐ De 10 bästa lekstugorna 2024

Barn har i alla tider älskat lekstugor. Vi har tittat på olika utföranden, design, material och prisklasser för att hjälpa dig få den information du behöver för att göra ett riktigt bra val. Flera hemtrevliga och roliga lekstugor i både trä och plast. Det blir garanterat många härliga lekstunder i dessa mysiga stugor. Här kan barnen leka och ha en egen tillflyktsort med plats för kompisar och syskon. Stugorna har ett hemtrevligt utseende och bidrar till att de smälter in som ett naturligt element i trädgården. En lekstuga blir för barnen deras alldeles egna lekhus där deras fantasi kan flöda fritt. Lekhuset passar för barn i nästan alla åldrar men för mindre barn krävs givetvis uppsikt av föräldrar.

⭐ Bäst i test: Woodii Lekstuga i trä

Woodii Lekstuga i trä

Woodlii Lekstuga, Natur är en fin liten stuga till ett väldigt bra pris. Stugan är oinredd så du kan inreda den precis som du och ditt barn vill. Formen på stugan är som ett litet miniatyrhus med tre fönster och en dörr. Två av lekstugans fönster har luckor som skurits ut i mitten för att undvika att barnen klämmer sina fingrar när de öppnar eller stänger luckorna.

Lekstugan är naturfärgad så ni kan måla den efter egna val.

Dörren stängs med magnet och den övre delen av dörren är öppen vilket gör att stugan kan lätt förvandlas till en kiosk. Lekstugan saknar golv vilket gör att den väger mindre och kan placeras precis där du vill exempelvis på altanen. Du kan gärna skaffa en lekmatta eller liknande som kommer att göra stugan mysigare.

Eftersom lekstugan är i trä och naturfärgad kan du och ditt barn måla den i era favoritfärger. Ett roligt projekt som kommer att uppskattas av hela familjen. Självklart kan stugan även lämnas omålad men eftersom träet är obehandlat kan det vara en bra idé att ge den ett lager fin färg eller behandla träet med bets. Woodlii Lekstuga, Natur är som sagt tillverkad av obehandlat kinesiskt granträ och har en höjd på 120 centimeter, bredd på 109 centimeter och längd på 110,5 centimeter. Om du väljer att inte måla lekhuset är det rekommenderat att vattenskydda taket så att stugan klarar sommarregn och fukt.

Främsta fördelar med Woodii Lekstuga i trä:

  • Mycket bra pris.
  • Tillverkad i obehandlat naturträ.
  • Kan målas och inredas som du vill.
  • Lätt att flytta vid behov.

Trästuga för barn, tillverkad i obehandlat granträ.

Knapp för att se priset på Woodii natur.


2. Lekstuga Lodge Sunny

Lekstuga Lodge Sunny

Lekstuga Lodge Sunny från Axi är en fin och söt lekstuga som passar väldigt bra i alla trädgårdar. Det här är en enkel och prisvärdig lekstuga för barn från två år och upp. Eftersom små barn inte behöver klättra för att ta sig in i stugan fungerar den bra även för de allra yngsta. Stugan kommer i en fin röd och vit färg med ett grått tak. Lodge Sunny har försetts med öppningsbara fönster på bägge sidorna, en stadig halvdörr samt en rolig postlåda för lek.

Ritning över Lodge Sunny

Stugan är oinredd och kan inredas precis hur du vill. Lekhuset saknar golv vilket ger stugan en låg vikt (väger cirka 50 kilo) och kan enkelt flyttas vid behov. Ett bra tips är att skaffa en fin lekmatta för att göra stugan mysigare. Lekstuga Lodge Sunny är tillverkad av FSC 100 procent asiatisk ceder. Det här är en typ av trä som inte splittras samt har en naturlig motståndskraft mot regn (träröta) och fukt. Träet kommer från skogar som sköts på ett hållbart sätt vilket gör denna lilla stuga ett miljömedvetet val.

Träet har behandlats med en vattenbaserad bets som är säker för barn och miljön samt kräver mycket lite underhåll. Lekstugan är enkel att montera och har en höjd på 133 centimeter, längd på 135 centimeter samt bredd på 111 centimeter. Lodge Sunny är tillverkad i bra miljövänligt trä (och bets) men kostar mer än dubbelt så mycket som förstaplatsens Woodlii Lekstuga, Natur. Därför har Lekstuga Lodge Sunny hamnat på andra plats.

Knapp för att se priset på Lodge Sunny.


3. Lekstuga Shere Khan

Lekstuga Shere Khan 1,5 m²

Lekstuga Shere Khan 1,5 m² är en liten mysig stuga med veranda. Den här stugan ligger på en bra prisklass och kommer att bli både uppskattad och dekorativ i trädgården. Det här är en vanlig liten stuga som du kommer att få nöjet att inreda själv. Stugan kommer med golv och veranda och även om verandan är ganska liten kan den förlängas. Lekhuset är omålad vilket ger dig och ditt barn möjlighet att måla lekstugan i era favoritfärger, något som barn verkligen uppskattar.

Lekstuga Shere Khan är tillverkad av granträd och kommer med fönster av plexiglas. Stugans höjd är 146 centimeter, längd är 131 centimeter samt bredd är 118 centimeter. Trots att lekstugan är enkel att montera är materialet ganska tunt och kan (med lite otur) skadas vid montering om du inte är försiktig. En annan nackdel med tunt material är att det inte alltid går att få stugan vattentät trots målarfärg. Dörren har ingen hasp eller magnet och det kan vara klokt att skaffa en hasp så att dörren inte slår när det är blåsigt. Stugan är fin och säljs till ett bra pris men den borde varit målad och klar, vilket ger Lekstuga Shere Khan en tredje plats.

Knapp för att se priset på Shere Khan.


4. Plum Teepee I trä

Plum Teepee I trä

Plum Teepee i trä är en annorlunda lekstuga i form av ett tipitält. Den är tillverkat av FSC-certifierat trä som är omålat. Stugan eller tipitältet kan du gärna måla och dekorera tillsammans med barnen, något barn brukar uppskatta. Plum Teepee blir ett riktigt spännande tillskott till barnens del av trädgården och kan inspirera lek och kul. Plum Teepee i trä saknar golv vilket gör att den inte väger mycket (35 kilo) och kan flyttas vid behov.

En riktigt bra koja att leka i.

Denna lekstuga har en höjd på 194 centimeter, längd på 142 centimeter och en bredd på 142 centimeter. Det här är en prisvänlig, rolig och spännande teepee lekstuga som kan göras riktigt mysig för barn i alla åldrar.

Knapp för att se priset på Plum Teepee I trä.


5. Exit Crooky 300 lekstuga

Exit Crooky 300 lekstuga

Exit Crooky 300 lekstuga i trä är otroligt fin och fantasieggande. Den här unika lekstugan har ett asymmetriskt och sagoliknande design som påminner lite om Alice i underlandet. Med sitt lustiga och charmiga utseende är denna lekstuga oemotståndlig. Stugan har utrustats med rutschkana (118 centimeter lång), trappa, en fin veranda och en griffeltavla på framsidan.

Exit Crooky 300 med rutchkana

Exit Crooky 300 lekstuga har ett bitumen tak (takpapp) och är tillverkad av FSC-certifierat torkat cederträ som har en naturligt motståndskraft mot väder. Torkat cederträ har en naturlig motståndskraft mot röta och har inte behandlats med några kemikalier. Samtliga paneler har målats med en vattenbaserad färg.

Exit Crooky 300 lekstuga väger en hel del (108,5 kilo), har plexiglas i samtliga fönster (utom dörren) och har en höjd på 227 centimeter, bredd på 184 centimeter samt längd på 269 centimeter. Varje stuga är unik eftersom de tillverkas för hand. En mycket fin, rolig och prisvärdig kvalitets stuga.

Exit Crooky i trädgården

Knapp för att se priset på Exit Crooky.


6. Disney Frozen Arendelle lekstuga i plast

Feber Lekstuga Disney Frozen 2 Arendelle tillverkad i plast

Feber Lekstuga Disney Frozen 2 Arendelle är mer ett barnslott än en vanlig lekstuga. Stugan är inspirerad av karaktärerna från den tecknade filmen Frozen 2. Insidan är rymlig och slottet har dekorerats med sex torn från väggarna samt tre torn på taket som dessutom har vajande flaggor. Slottet har fem breda fönster och entrén har fått ett handtag som spelar musik (kräver batterier).

Ett riktigt sagoslott att leka i för barnen.

Feber Lekstuga Disney Frozen 2 Arendelle kommer inte att blekna i solen, är hållbar samt enkelt att montera. Slottet är tillverkat i plast, väger 53,6 kilo, är 250 centimeter hög, 147 centimeter lång samt 198 centimeter bred. Det här är ett mycket fint och praktiskt litet slott som lätt kan flyttas vid behov. Eftersom lekstugan eller slottet är tillverkad av plast kräver den inget underhåll.

Slottet har ett dörrhandtag som spelar musik.

Knapp för att se priset på Frozen Arendelle stugan.


7. Lekstuga Mowgli 3,7 m² av granträd

Lekstuga Mowgli 3,7 m² av granträd

Lekstuga Mowgli 3,7 m² är en mysig liten stuga i fin westernstil som tillverkas av Nordcabin. Stugan är målad i vitt med ett grått tak, tillverkad av granträd och passar utmärkt i stort sett alla trädgårdar. Lekstugans fönster är försedda med plexiglas. Stugan har fått en liten altan men saknar golv. Det här är en riktigt fin lekstuga som påminner om en stuga i miniatyr med riktiga fönster och tak över altanen.

Stuga i westernstil

Du kan flytta den dit du vill och den kan gärna placeras på en altan. Det är dock rekommenderat att lägga takpapp på taket för att skydda mot regn och fukt. Takpapp kommer givetvis att ge stugan en längre livslängd. Lekstuga Mowgli har en höjd på 161 centimeter, bredd på 203 centimeter samt en veranda på 147,5 x 123 centimeter. Det här är en robust lekstuga som passar barn i alla åldrar till ett ganska hyfsat pris.

Knapp för att se priset på Mowgli 3,7.


8. Sunny Lodge XL Lekstuga

Sunny Lodge XL Lekstuga Blå/vit

Sunny Lodge XL Lekstuga är en liten blå lekstuga med vita knutar. Stugan har både en veranda, rutschkana och trappa. Lekstugan är tillverkad av trä och rutschkanan av plast. Det här är en lite större lekstuga med måtten 190 x 260 x 167 centimeter.

Baksidan av huset.

Även om tillverkaren anser att barn så unga som 2 år gamla kan ha kul med stugan är den nog mer lämplig för lite äldre barn. Barnen behöver ta sig upp för en trappa för att kunna ta sig in i lekstugan vilket inte är att rekommendera för de allra yngsta. Även priset är något högt i jämförelse med exempelvis Exit Crooky 300 lekstuga.

Knapp för att se priset på Sunny Lodge XL.


9. Lekstuga AXI Sophie Trä

Lekstuga AXI Sophie Trä

Lekstuga AXI Sophie Trä är en hög och stor lekstuga som utrustats med trappa och en fin lång rutschkana. Trappan leder upp till barnens stuga och dörren har fått ett alldeles eget brevinkast. När det är dags att lämna stugan kan barnen svischa nerför den 180 centimeter långa rutschkanan. Det här är en rolig och fantasifull lekstuga som passar för barn från tre år och upp. Lekstuga AXI Sophie Trä är en komplett lekstuga med klassiskt lekfull design tillverkad av FSC-trä med fönster av plexiglas.

Stege för att enkelt kunna klättra upp i stugan.

Det här är en stuga som väger en hel del (192,18 kilo) vilket innebär att den inte flyttas så lätt. Lekstuga AXI Sophie Trä har en fin grön och brun färg, en höjd på 274 centimeter, djup på 200 centimeter samt bredd på 380 centimeter. Lekstuga AXI Sophie är en fantastiskt fin lekstuga för lite större barn men den kommer tyvärr med en ganska hög prislapp.

AXI Sophie ritning

Knapp för att se priset på AXI Sophie Trä.


10. Lekstuga Nordcabin Shop

Lekstuga Nordcabin Shop

Lekstugan Shop är tillverkad av Nordcabin och är en färdigmålad lekstuga med blåa väggar, vita knutar, gult tak och en grön dörr. Lekstugan saknar golv och är lätt flytta vid behov. Lekstuga – Shop är en liten men färgsprakande stuga som barn kommer att älska.

Den har ett vanligt fönster, ett öppet fönster med en liten hylla samt en halv dörr. Stugan passar för barn i alla åldrar och har måtten 116 x 138 x 131,5 centimeter.

Knapp för att se priset på Nordcabin Shop.


Hur vi betygsätter produkter

Mängder av fina lekstugor
Det finns lekstugor i väldigt olika stil och utföranden. Det gör också att det finns modeller i olika storlekar. Det är en väldigt stor fördel, eftersom det gör att fler kan hitta en stuga som får plats i deras trädgård. Det ska inte spela någon roll om man bor på en stor bondgård med ägor som sträcker sig över många hektar, eller om man bor i radhus med en egen liten trädgård på 100 kvadratmeter. Det ska gå att hitta en lämplig lekstuga oavsett. I och med det ständigt ökande utbudet börjar det idag gå åt det hållet, att de flesta som bor i hus eller radhus kan hitta ett passande alternativ. Vi ska nu titta lite på vilka olika varianter som finns i butikerna idag.

Små enkla trähus

Det finns fina små enkla trähus att köpa, om du vill att ditt barn ska få mer eller mindre fritt utlopp för sin kreativitet. De små husen är ganska små, ofta strax över 1 meter på kortsidorna och något längre på långsidorna. 110x110x120 är ett vanligt mått. Detta gör att de här små stugorna får plats även i mindre trädgårdar. Även om ni bor i ett radhus med en väldigt begränsad utomhusyta bör ni alltså kunna få plats med en lekstuga av den här typen. Om ni vill kan ni själva måla stugan utvändigt, då den oftast kommer i naturfärg. Då kan du och ditt barn gemensamt komma fram till vilka färger stugan ska ha, och kanske även hjälpas åt med själva arbetet. När det gäller inredningen vill säkert ditt barn göra det mesta själv, men kanske kan du ge ett handtag här och där. Något som du kommer få vara mer behjälplig med är monteringen, men det ordnar du också relativt snabbt.

Mängder av fina lekstugor

Robusta små plasthus
De lekstugor som du brukade se i trädgårdar när du var liten var förmodligen tillverkade i trä. Det var tidigare det absolut vanligaste och nästan det enda som förekom. Idag finns det däremot även en hel del lekstugor som är tillverkade i plast. Många av dessa är robusta och stabila och dessutom lätta att hålla rena. Fördelen med plaststugor är att de kräver väldigt lite underhåll. De kan tvättas av, torkas av och de står emot väder och vind på ett bra sätt. Trä kan ofta vara ett mer känsligt material som kräver mer underhåll. En annan fördel är att dessa produkter kan användas både utomhus och inomhus. Det betyder att om du har en väldigt liten trädgård, eller ingen trädgård alls, men däremot ett stort hobbyrum eller liknande, så går det alldeles utmärkt att ställa stugan där istället.

Lite större plasthus med staket
Om du tycker att plast är ett bra material, men har större yta att avvara, kan du hitta flera större plasthus med staket runtom. De här husen ger förstås större utrymme för lek, och här kan barnen leka tillsammans med sina kompisar likväl som på egen hand. De kräver helt klart större yta att stå på. Vanligt förekommande mått på den här typen av lekstugor är 190 x 127 x 118 cm. Som du ser är det stor skillnad jämfört med de små trähusen, och de små plasthusen är vanligtvis ungefär lika stora som trähusen. Det här rör sig alltså om klart större modeller. Även dessa kan naturligtvis användas både inomhus och utomhus, även om det förmodligen är färre som har plats för dessa inomhus.

Klassiska små miniatyrhus
Drömmer du om en röd liten stuga med vita knutar? Du kanske inte har någon möjlighet att köpa en sådan just nu, men du kan däremot ge ditt barn en sådan i miniatyr. Det finns nämligen lekstugor som är utformade som de klassiska svenska husen som till exempel kan ses på landsbygden i Småland. Om du väljer att köpa en lekstuga av den här modellen till ditt barn kan ni båda bli riktigt glada. Du får se en miniatyr av ditt drömhus när du tittar ut genom fönstret, och ditt barn får en riktigt fin liten stuga att inreda och leka i.

Lekstugor finns även som miniatyrer av andra typer av riktiga hus. Det går till exempel att köpa en lekstuga utformad som en nybyggd funkisvilla, eller som ett modernt strandhus med sovloft. Möjligheterna är många. Något som kan vara extra roligt är förstås att köpa en miniatyr av sitt eget hus. Om ni bor i en vit funkisvilla kan det bli väldigt roligt om ni ställer upp en miniatyr av huset i trädgården, så att ert barn får leka i en miniversion av huset ni bor i.

Lekstugor med rutschkana
Om du är ute efter något lite extra kan du välja en lekstuga med trappa och tillhörande rutschbana. För att ta sig in i lekhuset behöver ditt barn alltså klättra upp för en liten trappa. Han eller hon kan leka och ha roligt en stund. När det sedan är dags att avsluta leken kan ditt barn själv välja om det är dags för en färd i rutschbanan eller om det är bättre att ta trappan. Den här typen av lekhus är populär eftersom den kombinerar flera funktioner. Det finns även ännu mer avancerade varianter, där det förutom lekstuga även ingår gungor och andra leksaker.

Lekstugor med olika teman
Om du vill köpa en enkel liten stuga, men ändå vill att den ska vara speciell, kan du välja ett temahus. Det finns till exempel lekhus med Barbietema och lekhus med olika Disneyteman. Husen är vanligtvis ungefär 1×1 meter, och tar därmed inte upp någon stor plats i trädgården eller inne i huset. Däremot tycker många barn att de är lite extra roliga att inreda och leka i, just för att de verkligen är förtjusta i temat.

Lekstugor med olika teman

Köpa lekstuga i byggsats
Många av stugorna som finns att köpa levereras i en byggsats som är färdig att bygga ihop. Det är vanligtvis enkelt att bygga ihop de olika delarna, och det följer generellt med en bra beskrivning, så att du ser i vilken ordning de olika delarna ska monteras, samt vilka verktyg du behöver för att lyckas. Något som kan vara värt att titta på när du funderar på att köpa en lekstuga som kommer i byggsats för egen montering, är hur många delar den består av.

Om du har stor erfarenhet av monteringsarbeten spelar det förmodligen ingen roll om det är en stuga med många eller få delar. Om det däremot är första gången du ska försöka montera något på egen hand, kan det vara klokt att välja en modell med så få delar som möjligt. De enklaste produkterna består av fyra sidomoduler och ett tak. De är vanligen väldigt enkla att bygga ihop. Om det däremot ska monteras såväl veranda som stege, rutschbana och andra delar kan det förstås vara lite mer avancerat.

>> Läs även vår guide om årets bästa skrinda.

Att bygga en egen lekstuga
Vissa väljer att bygga en helt egen lekstuga från grunden. Det kan definitivt vara en bra idé om du är händig och har utfört vissa snickeriarbeten förut, så att du vet hur det ska gå till. Kom bara ihåg att det här inte är riktigt samma sak som att snickra ihop en stol i träslöjden. Det är ju faktiskt ett litet hus som ska byggas, och det ska dessutom byggas på ett sätt som gör att du är helt säker på att inga farliga delar finns och att inga spikar sticker ut eller liknande.

Om du kommer fram till att du har de nödvändiga kunskaperna för att bygga ett lekhus, kan du antingen göra en egen ritning, eller hitta en bra beskrivning på nätet. Undersök vilket virke som behövs, och se till att införskaffa klimatsmart virke som är hållbart. När du ska behandla stugan bör du vara noga med att välja giftfri färg och lack utan inslag av farliga kemikalier.


Frågor och svar kring Lekstugor

✅ Hur stor lekstuga får man bygga?

Den får vara upp till 15 kvadratmeter, vilket är gränsen för vad du får bygga utan att ansöka om bygglov. Detta gäller med andra ord inte bara för lekstugor, utan även för paviljonger, växthus och andra små byggnader du uppför i din trädgård.

✅ Hur nära tomtgräns får jag sätta en lekstuga?

Om du har en tomt som gränsar till en allmän mark som till exempel gata, park eller cykelväg, får du inte placera en lekstuga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Om du önskar placera lekstugan närmare än 4,5 meter måste du begära ett skriftligt medgivande från din granne.

✅ Får man ha lekstuga utan bygglov?

Uppförande av en lekstuga är oftast befriat från bygglovskrav men det finns vissa undantag. Beroende på storleken kan det behövas ett bygglov eller en anmälan. I allmänhet kan en lekstuga omfatta upp till 15 kvadratmeter utan att en sökning krävs.

✅ I vilken ålder är det lämpligt att ge barnet en lekstuga?

Det är helt upp till dig som förälder. Vissa barn tycker att det är roligt att leka i en lekstuga redan vid 1 års ålder, då naturligtvis i sällskap av dig eller någon annan vuxen. Andra barn får upp intresset först när de är 3-4 år.

✅ Hur länge brukar barn leka i lekstugor?

Det varierar oerhört mycket. Vissa tröttnar redan när de är 3 år, andra leker glatt i lekstugan tills de är 9 år eller äldre. Det beror också mycket på vad barnen leker för lekar i lekstugan. Vissa leker främst rollekar, som affär eller restaurang, vilket många tröttnar tidigare på. Andra har inrett lekstugan till en liten pysselstuga, något som många barn fortsätter längre med. Det kan också bli så att användningssättet ändras. Från början kanske stugan är en plats för lek med dockor och bilar, medan det med tiden blir en plats där man sitter och utbyter hemligheter med sina bästa vänner.

✅ Hur mycket kostar det att köpa en lekstuga?

Det beror på vilken typ av lekstuga du är ute efter. De minsta modellerna i trä kostar runt 1 800 kronor. Om du väljer en enkel liten stuga i plast kan du få den för runt 1 000 kronor. Vill du ha en större lekstuga i plast, med en liten rutschbana kostar den från cirka 4 000 kronor. Vill du ha ett större hus, en högre rutschbana eller fler inslag, som till exempel veranda, får du räkna med en högre kostnad. Det finns lekstugor som kostar upp emot 20 000 kronor. Det är naturligtvis inget måste att betala så mycket pengar för en lekstuga, men om du till exempel är ute efter en liten miniatyr av ert eget hus kan kostnaden dra iväg.

✅ Hur mycket kostar det att bygga en lekstuga?

Kostnaden för att bygga en lekstuga är minst 5000 kronor om man bygger den helt själv. Det kan dock vara ett smartare val att välja en färdig byggsats, eftersom det sparar både tid och pengar. Men det kan också vara fördelaktigt att bygga lekstugan med hjälp av något spillvirke som man har tillgång till.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se