Bärsjal

Att använda bärsjal till små barn har blivit allt vanligare och idag är det vanligt att nyblivna föräldrar använder sjal istället för bärsele. Det finns många fördelar med en bärsjal, och för många blir det nästan en livsstil att använda en sådan. Vi ska här titta på fördelarna med den här typen av produkt, hur den kan användas samt skillnaden mellan de olika produkter som finns i butikerna.

Bäst Bärsjal
Snabbmeny: Topp-3 Bärsjalar Budgetval Vanliga frågor


Fördelar med bärsjalar

En bärsjal kan erbjuda en lång rad fördelar. Exakt vilka fördelar det rör sig om kan variera beroende på modell, men vi ska titta på några av de fördelar som ges med så gott som alla sjalar på marknaden.

Välbehövlig närhet

Att nyfödda barn vill ha och mår bra av närhet känner de flesta till. Med en bärsjal får barnet precis den närhet som det vill ha och behöver, vilket bäddar för en trygg och nöjd bebis. När du bär barnet i bärsjal kan barnet känna ditt hjärta slå, något som det vant sig vid under månaderna i magen. På det sättet skapas en trygghet för det lilla barnet som gör att det lättare kommer till ro.

Fördelar med bärsjalar

Fria händer

Med det lilla barnet i en bärsjal får du som förälder händerna fria. Det är något som de flesta småbarnsföräldrar inte är speciellt bortskämda med. Små bebisar vill ofta att man bär dem och håller om dem större delen av tiden. Det gör att det blir ganska lite tid över, då händerna är lediga och det finns möjlighet att laga mat, plocka undan, diska och annat som behöver göras. Med en bärsjal kan du kombinera flera sysslor. Du kan bära runt på ditt lilla barn samtidigt som du kan plocka i hemmet. Du slipper med andra ord sitta och se sysslorna bli allt fler utan att det går att hantera.

Bättre nattsömn

Innan den lilla bebisen föds har nog många blivande föräldrar en plan för nattsömnen som går ut på att det lilla barnet ska sova i sin egen säng redan från början. När den nya familjemedlemmen väl har anlänt är det dock inte planen följs. Många små barn vill inte alls sova i en egen säng, utan vill helst sova hos sina föräldrar. Det finns även de som helst vill sova på bröstet på mamma eller pappa. Det kan förstås kännas en aning osäkert, eftersom de flesta föräldrar nog är rädda att de i sömnen ska vända sig så att barnet ramlar eller kläms.

Vissa sjalar är dock utformade på ett sätt som gör att de även kan hjälpa till att ge en säker och bekväm sovposition på natten, då de säkerställer att barnet ligger tryggt på bröstet, utan att det blir för tätt med tyg. Alla bärsjalar är däremot inte utformade för detta ändamål, vilket är viktigt att komma ihåg.

Praktiskt transportsätt

Att köpa barnvagn är ett stort och viktigt steg i förberedelserna inför att bli förälder. Många ser fram emot detta och ägnar månader åt att titta på vagnar och välja ut den allra finaste och bästa modellen. När det väl kommer till kritan finns det dock barnvagnar som nästan aldrig blir använda. Vissa barn tycker helt enkelt inte om att ligga i barnvagnen, och de kommer aldrig riktigt till ro där i. Visst går det att fortsätta försöka och hoppas att det ska vara en övergående fas.

Det är det för vissa barn. De kan med tiden lära sig att trivas bra i sin vagn. Andra barn trivs aldrig med detta. Då kan en bärsjal vara ett perfekt alternativ. När bebisen är liten är det enkelt att låta honom eller henne vila i bärsjalen. Du som förälder har fortfarande händerna fria och kan röra dig fritt, samtidigt som din lilla bebis troligtvis vilar lugnt och tryggt i sjalen. På det här sättet slipper du bli sittande hemma på grund av att din lilla dotter eller son inte vill åka vagn, och ni kan båda bli nöjda och glada.

Enkelt att amma

En annan viktig fördel är att det är enkelt att amma när barnet sitter i bärsjal. För många nyblivna mammor kan det vara ett lite komplicerat projekt att hitta bra platser och lösningar när det ska ammas offentligt. Med barnet i en bärsjal blir det enklare än någonsin. Om du som förälder vill att ditt barn ska få lite avskildhet när han eller hon ammar, fungerar en bärsjal utmärkt som en liten barriär mot omgivningen. Små barn kan lätt tappa fokus om det kommer många intryck utifrån, något som ni slipper när barnet sitter vänd mot dig i en sjal.

Lättare att ta med än en barnvagn

En barnvagn tar väldigt liten plats och kan därför tas med överallt. Oavsett om du har egen bil eller om du reser kommunalt, tar en barnvagn onekligen ganska stor plats. Det är inte alltid den får plats. Även om den rent tekniskt får plats, kan den vara tung och ganska otymplig att ta med överallt. Det är heller inte på alla platser det går speciellt bra att ta sig fram med en barnvagn. En bärsjal däremot får alltid plats, och där du tar dig fram på egen hand tar du dig också fram med bärsjal, med några få extrema undantag.

Du behöver naturligtvis inte välja mellan barnvagn och bärsjal, det finns många som alternerar och använder båda. Det viktiga att komma ihåg är att det finns vissa tillfällen och platser där det kan passa bättre att ha med en bärsjal än en barnvagn.

 

Topp 3 Bärsjalar 2023

Vi har valt dessa Bärsjalar som våra Topp-3.
Tre sjalar som gör att du kan bära ditt barn i tre olika ergonomiska positioner: på magen, på ryggen eller på höfterna. Praktiska bärsjalar som lämnar dina händer fria samtidigt som ditt barn får närhet och trygghet.


 

Budgetval

Tre bärsjalar till ett något lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

Olika typer av bärsjalar

Bärsjalar finns i olika modeller och det kan vara bra att läsa produktspecifikationerna noga innan du väljer vilken produkt du ska köpa. Vissa sjalar är främst anpassade för det nyfödda barnet, medan andra främst är tänkta för lite äldre barn. Det kan också finnas skillnader när det kommer till material, hur de knyts och annat.

Olika typer av bärsjalar

Trikåsjalen

När du börjar se dig omkring i butikerna kommer du förmodligen snabbt få syn på trikåsjalen. Det här är en ganska vanlig variant, i synnerhet när du letar efter en första bärsjal. Den här typen av sjal är främst avsedd för användning under bebisens första månader. Den kan ofta användas fram till dess att barnet närmar sig ettårsdagen. Materialet i den här typen av sjal är mycket stretchigt. Fördelen med det är att materialet formar sig bra efter både bebisens och förälderns kropp.

Det kan vara väldigt bra eftersom ett riktigt litet barn inte hunnit bygga upp någon egen kroppsstyrka och kroppskontroll. Det brukar rekommenderas att det lilla barnet ska sitta i grodposition i sjalen, något som det är relativt lätt att åstadkomma i en trikåsjal. Det finns gott om videoklipp på nätet som visar hur du går tillväga för att knyta den här typen av sjal korrekt. Det är ganska lätt att lära sig den tekniken. För runt 500 kronor kan du hitta en trikåsjal, men det finns även billigare och dyrare varianter på marknaden.

Trikåsjalar utan knytning

Många tycker att själva tanken på att använda bärsjal lockar, men blir avskräckta av tvånget att lära sig knyta. De är rädda för att göra fel, och oroliga att bebisen ska ta skada om knytningen inte görs på rätt sätt. För alla dessa kan trikåsjalar utan knytning vara ett optimalt alternativ. Även om det ofta pratas om att knytningen är en viktig del av sjalanvändningen, på grund av att det ger möjlighet att anpassa hur hårt det ska knytas och på vilken höjd, så finns det faktiskt alternativ.

Det finns bärsjalar i trikå som är utformade mer som en sele, där du helt enkelt kan dra på dig bärsjalen och placera det lilla barnet där i, utan behov av knytning. För alla som vill använda bärsjal, men som vill slippa tänka på att lära sig knyta, kan det här vara en fin gyllene medelväg.

Hybridsjal

Hybridsjalen är en kombination av en trikåsjal och en vävd sjal. Vad man vill försöka åstadkomma med hybridsjalen är att ta fördelarna från den härliga och gynnsamma elasticiteten som finns hos trikåsjalar, samt fördelarna från den så stabila vävda sjalen. Den här typen av bärsjal blir därför både hållbar och stark men ändå flexibel och stretchig. Det innebär att användningstiden också förlängs, eftersom den här typen av sjal ofta tål en högre maxvikt.

Vävda sjalar

De vävda sjalarna finns i flera olika typer av material. Det går att hitta sjalar i ull som passar utmärkt under de kalla månaderna. Det finns också sjalar i härligt tunt silke, som är alldeles fantastiska att använda på sommaren när det är varmt. De är stabila, starka och hållbara och håller ofta för relativt tunga vikter. Även om de här sjalarna inte är lika elastiska som trikåsjalarna, så blir de snabbt mjuka. De är dessutom ofta enkla att lära sig knyta.

Något som lockar många att välja vävda sjalar är att det går att få helt unika och mycket vackra sjalar, eftersom flera av dessa alternativ är handvävda och görs i begränsad upplaga. Om du vill ha något alldeles eget är därför en vävd sjal det bästa alternativet.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Bärsjalar

✅ Vid vilken ålder kan barnet sitta i en bärsjal?

Vilken ålder som rekommenderas varierar från bärsjal till bärsjal. Det finns bärsjalar som är anpassade för att användas redan för nyfödda barn. Vissa sjalar har en maxvikt på cirka 10-12 kg, vilket gör att de främst ska användas under barnets första år. Andra sjalar har betydligt högre maxvikt och kan användas tills barnet blir 2-3 år.


✅ Hur mycket kostar en bärsjal?

Detta varierar också. Det finns sjalar som kostar 400 kronor men det finns även modeller som kostar 1 600 kronor. Material, typ av sjal, användningstid, maxvikt och varumärke är några av de faktorer som kan påverka priset.


✅ Kan man använda en vävd sjal till en nyfödd bebis?

Ja, det finns vävda sjalar som kan användas redan från början. Det är vanligt att den första sjalen är en trikåsjal, men det behöver inte alls vara så. Det finns gott om vävda bärsjalar som kan användas redan under de första månaderna, för att sedan hålla i flera år.
Källor:Snabbmeny: Topp-3 Bärsjalar Budgetval Vanliga frågor