Myspöl

Bäst Myspöl
Snabbmeny:
Toppval Myspölar Vanliga frågor


För den som senast fick barn för tio år sedan, och som nu har blivit förälder igen, kan det tyckas som att det har dykt upp en oändlig mängd nya barnprylar. En av dessa är myspölen. Den är relativt ny, men har på kort tid blivit väldigt populär. Det här är en av de produkter som allt fler småbarnsföräldrar har insett att de behöver. Om inte för att klara vardagen, så för att göra den mysigare.

Detta är en myspöl

Vad är då en myspöl? Namnet på vissa produkter gör att man förstår direkt vad det handlar om för något, men riktigt så är det inte med myspölen. Man kan säga att det är en betydligt större variant av ett babynest. Om man ska försöka jämföra den med något annat blir det nästan en tygversion av en uppblåsbar pool, likt de som barn brukar plaska i hemma i trädgården på somrarna. Kanterna är generellt högre än på ett babynest, och ytan är också större. Detta är positivt, eftersom babynestet blir urvuxet relativt snabbt, medan myspölen kan användas under en längre period. En vanlig storlek på den här typen av produkt är 120 cm i diameter, men det finns även mindre och större pölar.

Vad man väljer att använda produkten till är naturligtvis helt upp till barnet och dess familj. Vissa använder myspölen till vilostunder medan andra har den som en liten läshörna. Den kan även användas till lek. Eftersom pölen är betydligt större av ett babynest kan den användas av såväl bebisar som lite större barn. Den kan med andra ord placeras i ett hörn i barnrummet och bilda en liten myshörna. Sådant brukar uppskattas av såväl de minsta som något äldre barn. Det finns inget som hindrar att någon eller några kuddar placeras i pölen för att göra den ännu mysigare, och naturligtvis går det utmärkt att även låta gosedjur ta plats där. Vill man göra barnkammaren mysig är det hör definitivt en produkt som kan vara till hjälp.

Fördelar med myspölen

Vilka fördelar finns då med en myspöl? Går det inte lika bra att helt enkelt göra i ordning en liten kuddhörna med kuddar och filtar? Visst skulle det gå att göra det, men det skapar inte samma trygghetskänsla för det lilla barnet, och för det större barnet blir det heller inte lika inramat och ombonat. Det finns definitivt goda skäl att införskaffa en myspöl. Fördelar finns det gott om, och nu ska vi titta på några av dem.

Detta är en myspöl

Trygghet för de små

Bebisar behöver och tycker om trygghet. Det kan myspölen bidra med. Det är just detta som gör babynestet så populärt, och myspölen bidrar med något liknande, även om den är större. Även för dig som förälder ger pölen ökad trygghet. Eftersom kanterna är relativt höga kan den lilla babyn ligga och sova tryggt där i, utan att du behöver oroa dig för att han eller hon ska falla ur. Naturligtvis betyder det inte att du ska lämna babyn ensam obevakad under långa stunder, men det ger dig möjlighet att slappna av på ett annat sätt eftersom du slipper sitta konstant på helspänn.

Bra att ha när babyn tränar på att sitta

Myspölen fyller fler funktioner än en när den används av en liten baby. När det är dags för den lilla att börja träna på att sitta upp själv, är det bra att ha mjuka kanter runtom. På så sätt blir träningen trygg för det lilla barnet. Som förälder kan du också koppla av, i vetskapen om att den lilla inte kommer att slå sig om han eller hon råkar tippa åt sidan under träningen. Naturligtvis ska du ändå finnas nära tillhands, för att stötta, hjälpa och erbjuda trygghet. Se pölen som ett hjälpmedel och som en extra trygghet, men inte som ett substitut för din stöttning och support.

Lugna stunder för de något äldre

När ett barn hunnit bli ett år eller äldre är det dags att börja förskolan för de flesta. Det betyder betydligt mer intensiva dagar än de små är vana vid. Det betyder också att behovet ökar av att kunna få lugn, ro och återhämtning i hemmet. Även här kan myspölen komma till användning. Om barnet har ett eget rum kan du placera pölen där inne, och göra i ordning en hörna med dämpad belysning, kuddar att mysa bland och närhet till gosedjur, böcker eller vad än den lilla tycker om att koppla av med. Myspölen kan bli det perfekta avkopplingsstället i flera år framöver. Det är enkelt att byta ut kuddarna och övriga detaljer i pölen, och på så sätt kan du anpassa myshörnan efter barnets ålder. Enklare och mer praktiskt kan det inte bli.

 

Toppval Myspölar 2023

Vi har valt dessa Myspölar som våra Toppval.
Ergonomiskt utformade för ditt barn att mysa, krypa, leka eller sova i.


 

Att välja produkt

Om du har bestämt dig för att införskaffa en myspöl blir nästa fråga om du vill köpa en eller tillverka en själv. Båda alternativen är bra, men vilket som är bäst för just dig beror på vem du är och vad du är ute efter. Vissa tycker att det är roligt att pyssla och sy, och vill dessutom gärna ha saker som är helt unika. Då är det förmodligen ett ganska självklart val att själv sy en myspöl. På det sättet kan du välja mått, material, mönster och färg helt själv.

Du kan skapa något som ingen har maken till, vilket för många är viktigt. Det som komplicerar det hela en aning är att det i det här läget även faller på ditt ansvar att se till att produkten du tillverkar är säker. Det får inte finnas några lösa delar som kan bli farliga för barnet. Materialet ska dessutom vara både säkert, hållbart och möjligt att rengöra. Detta gör att det hela blir en aning svårare. Även om det fortfarande är fullt möjligt att tillverka en egen bra produkt, är det många som på grund av detta väljer att istället köpa en färdig myspöl från en butik som specialiserat sig på baby- och barnprodukter. De tycker att det känns både enklare och säkrare.

Köpa eller tillverka en egen myspöl?

Om du väljer att tillverka en egen pöl

Om du väger för- och nackdelar mot varandra och kommer fram till att du trots allt vill sy en egen myspöl, behöver du ta nästa steg. Du behöver hitta en bra beskrivning och du behöver införskaffa det material som krävs. Den första delen är enklare än man skulle kunna tro. Det finns dock om DIY-sidor på nätet, där du kan hitta beskrivningar på olika typer av myspölar. Om du har en del erfarenhet av sömnadsprojekt kan du säkert designa ditt eget mönster också. En myspöl är egentligen inte speciellt komplicerad att göra. Även om du väljer att använda ett färdigt mönster och beskrivning är det viktigt att du ägnar en del tankar åt säkerhetsaspekten. Undersök så att inte beskrivningen inkluderar några lösa detaljer som kan lossna. Du kan också anpassa materialvalet efter eget tycke och smak. Du kanske till exempel vill använda ekologiskt material. I beskrivningen kan du se hur mycket tyg och stoppning som går åt. Du kan sedan välja det material du själv vill ha, samt naturligtvis de färger och mönster du vill.

Om du väljer att köpa en färdig produkt

Faller valet på att köpa en färdig myspöl behöver du bara jämföra olika alternativ. Ta en titt i flera barnbutiker. Jämför utbudet. Leta upp en rad produkter som du gillar och jämför dem sedan grundligare. Även här ska säkerheten naturligtvis stå i fokus. Produkten du väljer ska självklart uppfylla alla säkerhetskrav. Dessutom ska du fundera över storleken. Hur stor behöver myspölen vara? Vill du ha en så stor variant som möjligt? Har du i så fall funderat på hur du ska göra med förvaring? Fungerar det för dig att ha den framme hela tiden? En stor pöl är nämligen svårare att förvara i garderob eller klädkammare. Till skillnad från ett babynest tar den ju en hel del plats och till skillnad från en pool går den inte att tappa ut luften ur för att få den att bli mindre. Den måste helt enkelt förvaras i hela sin storlek.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Myspölar

✅ Hur mycket kostar en myspöl?

Det finns många olika myspölar och därmed även många olika prislappar. Vissa är billiga och kostar runt 500 kronor, andra kostar betydligt mer och priset landar runt 2 000 kronor. Naturligtvis finns det gott om alternativ som hamnar mitt emellan dessa två prisnivåer och det kan även förekomma enstaka billigare eller dyrare varianter. Här hittar du våra Toppval av Myspölar.


✅ Vad bör man tänka på vid valet av myspöl?

Det är klokt att välja en av de modeller som har avtagbar klädsel som går att tvätta i maskin. Det gör att produkten kan användas och vara hygienisk under en betydligt längre period. Att ha en myspöl där överdraget inte går att ta av och tvätta är väldigt opraktiskt. Att välja ekologiskt och miljövänligt material kan naturligtvis även det vara en fördel, även om det naturligtvis är upp till var och en att besluta sig för vilket material man vill ha och föredrar.


✅ Är botten på myspölen vadderad eller platt?

Det vanliga är att den är vadderad och att den även har fyllning av styrolitkulor som gör den mjuk och behaglig att sitta eller ligga i även under längre stunder.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Myspölar Vanliga frågor