Docksäng TEST: 3 bästa Docksängarna (bäst i test)

Håller du på att inreda en dockhörna där ditt barn ska kunna leka med sina dockor? Då sitter du förmodligen och surfar runt och letar efter information om vad som behövs i en sådan hörna. Att ditt barn behöver dockor som kan befolka dockhörnan är ganska självklart. Så långt har du nog redan kommit. Nästa naturliga steg blir då att införskaffa en fin docksäng. Det finns gott om alternativ, och de här kommer att utgöra något av en medelpunkt i dockornas lilla hörna.

Bäst Docksäng

Snabbmeny:
Toppval Docksängar Vanliga frågor


Stort utbud av docksängar

Om du sedan tidigare har köpt dockor till ditt eller dina barn vet du redan att det utbudet närmast kan beskrivas som enormt. Du kommer inte bli besviken när du nu ska börja leta efter en lämplig säng till dockorna. Det finns nämligen även här massor att välja på. Många av sängarna ser ut som små miniatyrer av barnsängar. Även där finns ju många olika typer av sängar. Du behöver med andra ord fundera över vilken typ av säng som ska få ta plats i barnens rum därhemma.

Vaggor och resesängar för babydockor

Precis som barn, kan ju dockor ha olika åldrar. Nåja, kanske inte på papperet, men du kan tydligt se på en docka om den ska föreställa en baby eller om det snarare är en 4-åring som sitter där framför dig. Om det är en babydocka är det självklart att det är en babysäng som ska ta plats i dockhörnan. Du kan då välja på flera olika lösningar. Det finns vackra traditionella trävaggor för små babydockor. De ser väldigt autentiska ut, och passar in i inredningen om ni har valt den lite mer gammaldags stilen i ert hem.

Föredrar ni en mer modern stil, finns det även mer modernt utformade små vaggor där träslaget fått behålla sin naturliga färg. Dessutom finns det små resesängar, som ser ut exakt som de resesängar som finns att köpa till en riktig baby. Du kanske rentav hade en sådan själv till din son eller dotter när han eller hon var yngre. De ser mycket verklighetstrogna ut, och de väger inte mycket. Det gör att de lätt kan flyttas runt om ditt barn blir sugen på att möblera om i dockhörnan.

Stort utbud av docksängar

Spjälsängar i verklighetstrogen stil

Naturligtvis ska det vara möjligt att hitta en spjälsäng till en liten baby, så även om babyn är en docka. Naturligtvis är det möjligt. Det finns ett flertal spjälsängar för dockor i butikerna. Precis som när du ska köpa en spjälsäng till din egen baby kan du välja mellan en rad olika modeller. Här finns klassiska rektangulära sängar i vitt eller naturträ. Här finns även mer moderna spjälsängar. De kan till exempel ha mer rundade former när det kommer till gavlarna. Det kan också vara så att sängens form är en annan än den klassiska rektangulära. Det är inte längre ovanligt med ovala spjälsängar, vare sig för dockor eller riktiga bebisar.

Fina sängar för äldre dockor

Naturligtvis är det inte bara babydockor som ska kunna sova gott i dockhörnan. Även äldre dockor ska givetvis ha en skön säng. Som tur är finns det gott om sängar för lite äldre dockor. Det finns såväl juniorsängar som modeller som liknar växa-sängar. Alternativen är många.

Vackra sängar i trä

Du kommer hitta gott om riktigt fina små sängar i trä. De kan ha olika färger och former. Vissa är enkla, klassiska träsängar i vitt eller naturträ. De ser ut som barnsängar och docksängar har sett ut i många decennier. En enkel säng med gavel i huvud- och fotände. Även dessa passar in perfekt i ett hem som är inrett i en gammaldags stil. Där smälter i synnerhet de vita sängarna av den här typen in på ett fint sätt. Det finns även andra varianter, exempelvis ovala juniorsängar i vackra färger som milt rosa, ljusgrå eller lila. De har gavel med spjälor i både fotände och huvudände, men har öppning vid sidorna så att det lilla barnet enkelt ska kunna ta sig i och ur sängen. Dockan kanske inte riktigt klarar detta på egen hand, men det är ju där din son eller dotter kommer in i bilden. Han eller hon vill förstås hjälpa dockan på bästa sätt, och för att kunna bädda ned sin docka ordentligt är öppningarna till stor nytta.

Retrosängar

Har du inrett ditt hem i retrostil och försöker hålla den stilen även i barnens rum? Då vill du säkert gärna hitta en docksäng till barnens rum som också är i retrostil. Det är fullt möjligt. Det finns fina retrosängar att hitta, som kan göra dockhörnan fulländad.

Toppval Docksängar 2024

Vi har valt dessa Docksängar som våra Toppval.
Låt barnets dockor sova skönt om natten i någon av de här fina docksängarna. Docksängarna är av god kvalitet står stadigt på golvet. Perfekt för den lilla dockan att drömma sött i!

1. Alice & Fox Docksäng, Vit

En docksäng ska helst inte bara inbjuda till lek, det är en stor fördel om den dessutom är fin. Alice & Fox har verkligen vägt in den aspekten när man designat den här docksängen. Det här är en riktigt fin vit säng i furu och träfiber, som blir ett vackert tillägg i barnens rum. Den levereras med en madrass, vilket gör att det bara är att börja bädda ned dockorna och sätta i gång leken. Sängen är även utrustad med ett fint täcke och kudde, så att det verkligen ser ombonat ut. Det bör inte bli några problem för dockorna att trivas i denna.

Om ditt barn blir förtjust i den här docksängen, vilket han eller hon med stor sannolikhet kommer att bli, finns det gott om matchande docktillbehör som kan köpas till. På så sätt kan ni inreda en riktig liten dockvrå där hemma, där ditt barn kan leka med dockorna både när de är vakna och när de ska sova i sin säng.

Kolla priset

2. MaMaMeMo Docksäng

Börjar ditt barns treårsdag närma sig så kanske du vill ge honom eller henne en fin docksäng i present. Då är det här ett väldigt fint alternativ. Sängens design är lite annorlunda jämfört med många klassiska docksängar då den kommer med höga ben. Ena kortsidan på sängen är utformad nästan som en kulram, med ribbor och fina små detaljer i olika färger. Det här är kort och gott en estetiskt väldigt tilltalande docksäng som kommer att bli en riktig prydnad i barnens rum.

Måtten på den här docksängen är 56,5 x 31 x 61 cm, vilket kan vara bra att känna till när det är dags att inreda dockvrån. Det är också bra att vara medveten om att sängen rekommenderas för användning av barn från 3 år och uppåt.
Den här sängen kan snabbt komma att bli en viktig fokuspunkt i rummet när barnet kommer in i en period där han eller hon vill leka med dockor. Självklart ska även dockan få bäddas ned och nattas när det är dags för barnet att gå och sova.

Kolla priset

3. Sebra docksäng inkl madrass, vit

Den här docksängen från Sebra är mycket fin och robust. Det finns även något mer som gör den speciell. Den matchar nämligen Sebra barnsäng utseendemässigt. Om ditt barn själv sover i en sådan säng, kommer det förmodligen att bli en riktig succé när du kommer med just den här docksängen. Plötsligt kan favoritdockan få sova i en nästan likadan säng som barnet.

Med den här sängen följer även en madrass, vilket gör att dockorna redan från start kan ligga bekvämt. Det följer dock inte med något bäddset, vilket kan vara bra att tänka på. Fördelen med detta är att ni kan välja vilka färger och mönster ni vill att bäddsetet ska ha. På så sätt kan ni matcha även detta med övrig inredning i rummet om ni skulle vilja.
Docksängens rundade hörn skiljer den här sängen från de flesta andra docksängar. Den är tillverkad i trä och naturligtvis är den testad och godkänd enligt Europeiska standarder.

Kolla priset

Tillbehör till docksängen

När du väl har hittat den rätta docksängen är det dags att köpa de rätta tillbehören. För att sängen ska bli bekväm behövs en madrass, täcke, kudde och naturligtvis fina sängkläder. Allt detta kan bli roliga presenter till din lilla älskling. Det finns gott om sängkläder till docksängar att hitta i leksaksbutikerna, både online och fysiska butiker. Det går att hitta kompletta paket, där det ingår både madrass, täcke och kudde, naturligtvis med fina mönster och färger. Om du månar om att det du köper ska passa in i inredningen gäller det att du väljer med omsorg. Precis som att du har letat efter en docksäng som ska smälta in på ett bra och naturligt sätt, behöver du även hitta sängkläder till docksängen som passar in. Det bör inte bli speciellt svårt, då det finns ett stort utbud även här.

Är det dags att inreda dockhörnan?

När är det dags att inreda dockhörnan?

Om du ännu inte har kommit så långt att du börjat inreda dockhörnan, utan snarare funderar över om det snart är dags, vill du förstås gärna veta i vilken ålder det är dags för en dockhörna. Det går egentligen inte att säga en specifik ålder. Det beror helt på i vilken ålder ditt barn får upp intresset för dockor och alla de tillbehör som finns till dockorna. Vissa barn börjar intressera sig för dockor när de nyss fyllt 1 år, andra blir inte intresserade förrän de är 3-4 år.

Det kan variera väldigt mycket. Det finns ingen större vits med att inreda en dockhörna innan barnet fått upp intresset för dockor. Kanske kommer intresset aldrig infinna sig, och då har du lagt ned både tid och pengar i onödan, och dessutom tagit upp plats i rummet där din son eller dotter kanske hellre hade haft ett dockhus eller en bilbana. Däremot kan du vara uppmärksam på signalerna när intresset börjar växa och bli stort. Då kan du börja förbereda en liten plats för dockorna i rummet. Däremot får du anpassa vilka dockor du köper och vilka tillbehör du satsar på efter barnets ålder. Vissa produkter är lämpliga från 1 år, andra från 3 år. Om ditt barn är 1-2 år får du helt enkelt se till att välja de produkter som är avsedda för små barn. I takt med att barnet blir äldre kan du så småningom uppgradera och byta ut saker i rummet mot tillbehör för lite äldre barn.

Rekommenderad ålder

När du är ute på shoppingrunda, oavsett om den är fysisk eller digital, och ska köpa dockor, docksängar och andra docktillbehör, kommer du upptäcka att det finns ett rekommenderat åldersspann på de flesta produkter. På vissa produkter är det bara en nedre gräns som anges. Det är vanligtvis 3 år, men kan på vissa produkter vara 1 år eller 2 år. Var noga med att undersöka detta innan du slår till och genomför ett köp. Låt dig inte lockas att köpa en docksäng, en dockstol eller något annat som har en för hög åldersgräns. Då är det bättre att köpa en enklare modell för mindre barn, och så småningom byta ut den mot en ny produkt när ditt barn har uppnått den efterfrågade åldern.

Användningstid

Hur länge leker då barnen med dockor, docksängar och andra tillbehör till dockor? Det går inte att säga. Det varierar otroligt mycket från ett barn till ett annat. Vissa barn leker bara med dockor under några månader vid 2-3 års ålder. Andra barn börjar leka med dockor när de är 1 år och leker glatt med sina älskade dockor tills de blir 10 år. Vissa får inte upp dockintresset förrän de hunnit komma upp i skolåldern, men leker då med sina dockor varje dag under flera års tid. Det finns inget fast åldersspann som stämmer in på alla. Precis som med alla andra intressen varierar både intressegraden och varaktigheten från ett barn till ett annat. Om du köper en docksäng och andra tillbehör och inreder en liten hörna i rummet där din dotter eller son kan leka med sina dockor, kan det mycket väl bli en lekhörna där ditt barn kommer tillbringa flera timmar om dagen under flera års tid.


Frågor och svar kring Docksängar

✅ Vilket material är docksängar tillverkade av?

Det kan variera eftersom det finns så många olika modeller. Du kan hitta docksängar tillverkade av plast, trä, metall och textil. Ofta kan en säng vara byggd av en kombination av flera material. De små resesängarna för babydockor är till exempel tillverkade av tre material; plast, metall och textil.

✅ Hur mycket kostar en docksäng?

Docksängar finns från cirka 150 kr upp till flera tusen kronor. De billigaste sängarna är generellt små enkla juniorsängar av trä. Om du är ute efter en specifik design eller ett lyxigare varumärke får du naturligtvis räkna med att priset stiger. Oavsett om du är ute efter en modern juniorsäng i en vacker färg, eller en svart säng i retrostil bör du kunna hitta en fin säng för under 1 000 kronor.

✅ Hur stora dockor får plats i en docksäng?

Det beror förstås på vilken säng du väljer, men i de vanligaste docksängarna finns det vanligtvis plats för en docka med en längd upp till cirka 45 cm. Notera dock att det finns både längre och kortare docksängar, så granska gärna måtten innan du gör ditt köp, så att du är säker på att sängen passar de dockor som ditt barn redan har.

✅ Går det att bygga egna docksängar?

Ja, det gör det absolut. Det finns beskrivningar att hitta online. Vissa är gratis, andra får du betala en slant för. Det kan dock vara bra om du har genomfört några byggprojekt tidigare så att du vet hur du ska gå tillväga för att såga, limma och snickra för att få ett så fint resultat som möjligt. Tänk på att slipa bort alla vassa kanter, och att inte välja färger eller lack med några gifter i.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Docksängar Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se