Träleksaker

Oavsett om du ska handla leksaker till ditt eget barn eller någon annans är du förstås mån om att hitta produkter av god kvalitet. Leksaksbutikerna är fyllda till bredden med leksaker, men vilka är det egentligen som är bäst? Till viss del är det förstås en smaksak. Det gäller ju att välja produkter som barnet tycker om och är intresserad av. Om du ska titta på hållbarhet och kvalitet är det dock träleksakerna som hamnar i topp. De är rejäla, tål ofta tuffare tag och faktum är att de ofta går hem hos barnen också.

Bäst Träleksaker
Snabbmeny:
Toppval Träleksaker Vanliga frågor


Massor av valmöjligheter

Att du väljer att köpa just träleksaker betyder inte att du begränsar dig speciellt mycket. Det finns nämligen ett digert utbud av leksaker som är tillverkade av just trä. De finns dessutom att hitta för barn i olika åldrar. För barn i åldrarna 1-2 år finns mängder av utvecklande, hållbara och fina leksaker att välja på, men även till de äldre.

Leksaker för de små

För de små barnen som hunnit bli 1-2 år finns det gott om förslag på utvecklande leksaker som barn i den här åldern brukar uppskatta. Bland annat brukar många av barnen i den här åldersgruppen tycka att det är roligt med leksaker som de kan dra efter sig i ett snöre. Att hitta fina dragleksaker i trä är mycket enkelt. Kanske kommer du själv ihåg de klassiska hundarna från Brio som fanns redan när vår generation var barn? De finns faktiskt fortfarande och är mycket populära än idag. Numera har de dock även fått stor konkurrens av andra dragleksaker. Likväl som en hund kan du köpa en räv, ett tåg, en elefant eller en sköldpadda som ditt barn kan leka med.

Förutom just dragleksaker finns även en mängd andra leksaker anpassade för barn i den här åldersgruppen. Byggklossar brukar till exempel vara populära och sådana finns det gott om. Det går till exempel att köpa klosståg, där själva tåget kan användas som dragleksak och klossarna används för att bygga ihop vagnarna. Det går även att köpa klossar i byggsatser så att barnet kan skapa vad som önskas. En annan populär variant är plocklådor. Med sådana får barnen träna på former och visuell uppfattningsförmåga. Här gäller det för barnet att identifiera vilken kloss som ska in i vilket hål. Det blir en utmaning, men en uppskattad och rolig sådan. En annan populär klassiker i trä som brukar gå hem hos små barn är bultbrädan. Kanske hade du en sådan när du var liten, och nu är det dags för ditt barn att ta över stafettpinnen, eller i det här fallet hammaren. Bultbrädan brukar uppskattas av nästan alla barn.

Träleksaker för barn

Fina alternativ för de något äldre

När ditt barn har fyllt 3 år är det hög tid att uppgradera leksakslådan. Då är det lite andra typer av leksaker som gäller. Barnets motorik har utvecklats och det är andra lekar som lockar. Nu kan barnet börja bygga med mer avancerade klossar. Tidigare har det förmodligen rört sig om större klossar och bara några få åt gången. Nu vill förmodligen din son eller dotter börja bygga mer avancerade saker. Kanske en hel liten stad eller by. Sådana klosspaket finns att köpa, och för att göra det hela ännu bättre kan du ofta välja färgskala. Välj mellan färgglada klossar i klara härliga nyanser, eller mildare pastellfärger som kan bli en succé när de matchas med inredningen i barnrummet.

Räkna eller lek

Kulramar är fantastiska verktyg som kan användas till såväl mattehjälp som leksak. De har funnits i många, många år och varit till stor hjälp för mängder av människor. Nu kan du köpa en fin och användbar kulram i trä till din lilla avkomma. Kanske har han eller hon ett nyväckt intresse för att räkna, och då kan kulramen vara till stor nytta och hjälp. Att lära sig grunderna i matte flera år innan skolstart skadar aldrig och i och med att lärandet sker helt frivilligt och på ett lekfullt sätt är detta något som barnet kan ha mycket stor glädje av. Kulramen kan för övrigt användas till lek, även om ditt barn för stunden inte har något som helst intresse för matematik. Kreativiteten hos små barn är vanligtvis stor, och det går naturligtvis att komma på en rad lekar där kulramen kan användas.

Skapa ord med bokstavsklossar

Det är inte bara att räkna som det kan vara bra om barnet lär sig tidigt. Att kunna bokstäverna, och att kunna skapa lättare ord och även läsa grundläggande ord, kan verkligen vara till stor nytta när det är dags för skolstart. Bokstavsklossar kan användas redan från 1 års ålder, men medan det lilla barnet förmodligen främst använder klossarna till bygge, kan de lite äldre barnen snarare utnyttja bokstäverna. Utmana dem och hjälp dem genom att leka lekar där det ska byggas ett torn där bokstäverna ska forma ett ord. Bygg själv små torn där barnet ska försöka uttyda vilket ord du har bildat med hjälp av bokstäverna på klossarna. Det finns gott om möjligheter att göra lärandet till en naturlig del av leken, och det här är bara några förslag. För den som vill uppmuntra till vidare lärande med hjälp av just träleksaker kan vi även varmt rekommendera de lär dig räkna-leksaker som finns tillgängliga i diverse barnbutiker. De gör matten rolig redan innan barnet har fått upp ögonen för ämnet.

 

Fördelar med träleksaker

Det finns en rad fördelar med träleksaker jämfört med leksaker av andra material. Först och främst är det värt att påpeka att de här leksakerna vanligtvis är betydligt mer hållbara än andra leksaker. Detta är något som de flesta föräldrar uppskattar, eftersom barn, och då i synnerhet yngre barn, inte alltid är speciellt försiktiga med sina saker. Det gäller därför att sakerna håller för tuffa tag och det gör de allra flesta leksaker som är tillverkade av trä.

En annan fördel som bör framhållas är att de här leksakerna är enkla att rengöra. De går för det mesta att torka av med en våt trasa, svårare än så är det inte. Det gör att sakerna kan förbli hygieniska och i fint skick länge, till skillnad från produkter av andra material som är svåra att rengöra och underhålla.

Fördelar med träleksaker

En tredje fördel är den hälsomässiga aspekten. En leksak i trä innehåller inte en rad skadliga ämnen, som vissa plastleksaker tyvärr kan göra. Du kan som förälder därför känna dig trygg när du ger ditt barn en träleksak.

När behövs träleksaker?

En intressant fråga blir då, när behövs egentligen träleksaker? Svaret är att de egentligen behövs från dess att barnet hunnit bli några månader, fram till dess att barnet inte längre leker med leksaker. Så länge barnet leker har leksaker av trä en naturlig plats i tillvaron. Till en början är det klossar och musikleksaker. Därefter byts dessa ut mot mer avancerade klossar och bilar och djur. Så småningom byts dessa ut mot pussel, kulramar och andra leksaker som kräver en hel del fokus. Leksakerna anpassas efter barnets ålder, och hjälper barnet att utveckla såväl tankeförmåga som motorik och koncentrationsförmåga.

Träleksaker har mycket glädje och nytta att bidra med, och det gör de under många år. Just det faktum att det finns saker i trä för barn i alla åldrar är en av de positiva faktorerna. Så snart du blir förälder kan du hitta lämpliga föremål i detta material, och du kan sedan hålla dig till detta material när du ska köpa leksaker, genom hela barnets uppväxt. Kom ihåg att det även finns fina dockhus i trä när barnen blir lite större. Sådana var populära redan för fyra-fem decennier sedan, och det är de fortfarande. Kanske har de blivit lite mer påkostade och avancerade, men de är fortfarande hållbara och tål åratal av regelbunden lek.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Träleksaker

✅ När kan barn börja lägga pussel i trä?

Det beror på vilket pussel du köper. Det finns pussel som kan hanteras av barn från cirka 2 års ålder. De finns i trä, och de finns både med och utan specialeffekter som till exempel djurläten. Som ett första pussel brukar det vara populärt att välja djur, Babblarna eller fordon exempelvis. Sådana figurer och saker som de allra flesta barn tycker om.


✅ Finns det babygym i trä?

Ja, det finns några gym som är tillverkade i trä. De finns med olika figurer och olika färgskalor. Många tycker att dessa babygym är väldigt fina, eftersom de närmast blir som en del av inredningen. Trägym är dessutom väldigt enkla att rengöra, något som är fördelaktigt med tanke på att det ska användas av en liten baby.


✅ Från vilken ålder kan barn börja leka med de klassiska träjärnvägarna med tillhörande tåg?

Åldersgränsen brukar ofta vara satt till 3 år. Du bör dock läsa vad som står på förpackningen eller produktbeskrivningen eftersom det kan finnas undantag, där åldersgränsen av någon anledning är antingen högre eller lägre satt.


✅ När kan barnen börja leka med byggset som innehåller klossar av vilka de kan bygga hus eller liknande?

Även detta brukar vara runt 3 års ålder. Du bör alltid läsa direktiven för varje specifik produkt, men 3 år är en väldigt vanlig åldersgräns och den brukar gälla byggset också.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Träleksaker Vanliga frågor