Gungställning TEST: 3 bästa Gungställningarna för barngungor (bäst i test)

De allra flesta barn älskar att gunga. Det tycks sitta i ryggmärgen hos de allra flesta, och det är ett nöje som ofta upptäcks redan när barnen är riktigt små. Just gungorna är ofta det första barnen upptäcker i lekparken till exempel. Kanske har du möjlighet att köpa en gungställning till er trädgård där hemma? Det är nog något som i så fall skulle göra dina barn riktigt glada och nöjda.

Bästa Gungställningen

Toppval Gungställningar 2024 Vanliga frågor


Att köpa en gungställning

Du kommer upptäcka att det inte råder någon som helst brist på gungställningar att köpa. Vad du däremot kan komma att notera är att valet kan bli svårare än du kanske först anade att det skulle bli. Anledningen till det är förstås just det stora utbudet. Du behöver helt enkelt se till att du har gott om tid på dig, så att du utan stress kan titta på de många olika varianter som finns. När du har gjort detta kan de sedan fatta ett beslut kring vilken gungställning som ska få flytta in i er trädgård.

Toppval Gungställningar 2024

Vi har valt dessa Gungställningar som våra Toppval.
Genomtänkta konstruktioner för ökad säkerhet och lekglädje för barnen. Perfekt för användning i den privata trädgården.

1. Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning

Om du har lite fri yta att avvara i trädgården kan det vara en god idé att köpa en gungställning med gungor. Den här gungställningen från Hörby Bruk kan mycket väl vara det rätta valet. Ställningen är stabil tack vare ett rejält stålrörsstativ med benfästen som är ordentligt svetsade. En annan stor fördel är att det vid köpet följer med tre gungor. Du får två enkelgungor och en dubbelgunga som hör till gungställningen. På så sätt kan det roliga börja för barnen så fort du hunnit montera upp ställningen. Det är också ekonomiskt att köpa en ställning där gungorna följer med, då det ofta blir dyrare om du ska köpa dem separat i efterhand.

Hörby Bruk CanCan Classic Gungställning

Du behöver förstås inte skynda dig i väg och köpa den här gungställningen under barnets allra första levnadsår. För att gunga i dessa gungor rekommenderas att barnet hunnit fylla tre år. Det finns också en viktgräns att hålla koll på. Den ligger på 50 kg, men gäller då för varje enskild sittplats och inte för gungställningen som helhet.

Kolla priset

2. Jungle Gym Modul Gunga

Du kanske har sett att Jungle Gym tillhandahåller en rad olika lekställningar där du själv kan välja vilka moduler som ska köpas till och monteras på. Om du har, eller planerar att införskaffa en sådan lekställning kan det vara en god idé att komplettera med denna gungställning. Att gunga har varit en favoritaktivitet hos barn i många årtionden och genom att ge dem en möjlighet att gunga hemma i trädgården kan du hålla dem glada och nöjda länge.

Jungle Gym Modul Gunga

Den här gungmodulen är tillverkad av tryckimpregnerat trä och är både robust och hållbar. Den rekommenderas från fyra års ålder och maxvikten för belastning är 250 kg. Självklart kan den här modulen användas och kopplas ihop med ett flertal olika ställningar från Jungle Gym, däribland Castle, Tower, Farm, Palace och Playhouse XL. Innan du genomför köpet bör du naturligtvis dubbelkolla att just den lekställning du själv har eller planerar att köpa passar ihop med just denna gungställning.

Kolla priset

3. Plum Sedna Gungställning

Om du vill köpa en gungställning att ställa i trädgården där hemma som inte är allt för dyr, kan denna passa bra. Den ligger på en betydligt lägre prisnivå än många andra gungställningar där gungor ingår. Trots det låga priset är det en mycket solid och tålig modell som håller för upp till 50 kg. Rekommenderad minimiålder för användning av gungorna är tre år.

Plum Sedna Gungställning

Med till den här fina ställningen följer två gungor. De fästs med mjuka rep som är bekväma att hålla i för barnen när det är dags att gunga.
Utseendemässigt finns det bara positiva saker att säga om den här gungställningen. Den är verkligen allt annat än tråkig att titta på. Dess färgskala är betydligt mer färgglad än de klassiska varianterna. Den här är lila och blågrön, vilket är en färgkombination som det är lätt att bli glad av att titta på. Även gungorna och dess rep följer denna färgskala.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Olika modeller
Det finns flera olika typer av gungställningar och du behöver ta en titt på de olika alternativen för att kunna avgöra vilken som är mest lämplig för just ditt eller dina barn. Du kan välja en ställning med den typ av gungor som passar ditt barns ålder och önskemål. Det finns fler alternativ än du kanske har tänkt på. För de minsta barnen finns det babygungor, som är stadiga och robusta. Ur dessa kan inte barnen råka falla ur när de gungar, och de får ett bra stöd för ryggen. Det här är dock en typ av gungor som barnen växer ur relativt snabbt.

Att köpa en gungställning

När barnen hunnit bli 2 år brukar de här gungorna vara urvuxna. Om du ska köpa en gungställning med en gunga till din minsting kan det vara klokt att välja just babygungan, men se då till att det efter att babygungan blivit för liten lätt går att byta ut gungan mot en annan typ av gunga, så att du inte behöver byta ut hela gungställningen. En enkel gungsits är lätt att sätta upp i de flesta gungställningar. Dessa kan barnen gunga på långt upp i åldrarna. En annan populär variant av gunga som ofta kan fästas i gungställningarna är däckgungan. De finns både för små och större barn. För de yngre barnen brukar gungan bestå av två däck, ett mindre som barnet kan sitta på, placerat under ett större däck som barnet kan hålla sig i samt få stöd för ryggen av.

Detta gör att barnen kan börja gunga i den här sortens gunga tidigt, om än inte lika tidigt som i en vanlig babygunga. När barnen blir större kan de gunga i den andra typen av däckgunga. Denna består bara av ett däck, och den här typen av gunga kan användas ända upp i vuxen ålder. De här gungorna hålls uppe av kedjor, som är robusta och håller bra för tyngd.

Specialgungor
Förutom de vanligaste gungtyperna som vi redan har nämnt finns det även några andra gungor som inte är lika vanliga men som ändå är omtyckta och erbjuder stort nöje. Till den här kategorin hör bland annat de så kallade fågelbogungorna. I dessa kan barnen ligga ned och gunga, eller sitta om de hellre vill det. Känslan man får av att gunga i dessa är nästan att man svävar. Många barn tycker mycket om den här sortens gungor. De tar dock betydligt mer plats än vanliga gungor, vilket gör att det oftast bara finns en gunga i de gungställningar som är avsedda för just fågelbogungor. Gungställningar för andra typer av gungor har däremot ofta flera platser.

Det gäller med andra ord att fundera över om det bara är en gunga som behövs, eller om du vill att flera barn ska kunna gunga samtidigt, sida vid sida. Det har förstås stor betydelse för det val du ska göra. Förutom fågelbogungorna finns det även andra specialvarianter. Du kan till exempel köpa en gungställning som sitter ihop med en rutschkana och en klätterställning, eller andra kombinationer av leksaker. De här ställningarna tar förstås betydligt mer plats än en vanlig gungställning, och de kostar även mer, men samtidigt erbjuder de väldigt många olika lekmöjligheter för inte bara ett barn utan flera.

Storlek och typ
När du ska köpa en gungställning behöver du förstås ta hänsyn till hur stort utrymme du har att spela med. Bor du i en villa med en stor öppen villaträdgård har du kanske gott om plats till förfogande. Då kan du välja en stor gungställning med plats för många gungor, utan att behöva mäta exakta mått för att se om den kan tänkas få plats. Detsamma gäller om du bor på en stor lantgård med stora ägor, där ställningen egentligen kan ställas så gott som var som helst utan att orsaka någon trängsel. Bor du däremot i ett kedjehus eller radhus har du troligtvis en mindre trädgård, och eftersom det förmodligen även finns andra saker du vill få plats med i trädgården, krävs lite mer eftertanke kring storleken. Här kan det vara klokt att fundera över var i din trädgård du vill att gungställningen ska stå. När du väl vet det kan du förstås använda ditt ögonmått, men du bör även mäta, för att se vad som egentligen får plats.

var i din trädgård du vill att gungställningen ska stå

Därefter kan du börja jämföra måtten med de olika produkter som säljs. I butikerna finns det nämligen såväl nätta ställningar med plats för en gunga, som inte är mycket mer än en meter bred, men även stora gungställningar med plats för ett flertal gungor och även andra leksaker, som tar upp fem meter eller mer i bredd. Det gäller med andra ord att du skaffar god koll på vad du vill ha och har plats för. Du behöver även fundera över vilken typ av gungställning du vill ha. Här finns det förstås flera faktorer som påverkar ditt beslut. Naturligtvis lägger du stor vikt vid hållbarhet och stabilitet, men du vill säkert också att ställningen och gungan ska passa in i omgivningarna. Det är utseendemässigt stor skillnad på en gungställning av trä och en stålställning. Stilmässigt kan man tänka sig att de passar in i olika miljöer.

Storlek och typ av gungställning

Kostnad

Gungställningar behöver inte vara speciellt dyra, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att detta inte är något av de billigaste inköpen du kommer att göra som förälder. Med detta i åtanke vill vi förstås nämna att du bör vara extra noga med att titta på flera olika produkter innan du bestämmer dig, samt att jämföra priser. Det kan hjälpa dig att spara hundratals kronor, som du med största säkerhet kan hitta andra användningssätt för. Det finns gungställningar att köpa för 1 500 kronor, även om det här inte är det vanligaste priset för produkter av den här typen. För ungefär det dubbla kan du hitta flera stabila ställningar med tre klassiska gungor, och är du beredd att betala runt 4 500 kronor kan du hitta robusta träställningar med ett par – tre tillhörande gungor.

Om du vill ha den typen av ställning där det både finns gungor och andra nöjen som till exempel rutschkana får du betala betydligt mer. Visst finns det varianter att hitta från cirka 5 000 kronor, men det är inte ovanligt att den här typen av lekplats kostar över 9 000 kronor. Vad prislappen visar beror på hur avancerad lösning du är ute efter. Ju större, rejälare och med fler attraktioner du är ute efter, desto dyrare blir priset.

>> Vi tipsar även om ihopfällbara skrindor här.

Att tänka på
När du väl har köpt en gungställning och fått den levererad är det dags att ställa den på plats. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du ställer rätt den och låter barnen börja gunga. För det första är det viktigt att du väljer en bra plats. Det bör finnas gott om utrymme åt alla håll, så att barnet inte riskerar att gunga in i något även om farten råkar bli i högsta laget. Det är också viktigt att marken där ställningen placeras är jämn, så att inte ditt barn råkar trampa snett på grund av sluttande mark eller ojämnheter när han eller hon kliver eller hoppar ned från gungan. Kom också ihåg att det kan vara nödvändigt eller åtminstone klokt att sätta fast ställningen i marken. Det är nämligen så att vissa ställningar börjar tippa när farten på gungorna blir hög. Även om barnen ofta kan se på detta som något av ett roligt äventyr, säger det sig självt att detta kan innebära stor fara om ställningen skulle välta.


Frågor och svar kring Gungställningar

✅ Vad talar för och emot att välja en gungställning av trä?

Fördelar finns det gott om. De är fina, robusta och hållbara. En högklassig träställning håller för nästan vad som helst. Nackdelen är att det krävs mer underhåll än om du väljer en annan typ av ställning. Någon gång då och då behöver en träställning behandlas för att träet inte ska bli förstört av väder och vind. Det är dock lätt gjort och tar inte speciellt lång tid. En behandling med linolja brukar vara den bästa metoden. Det hjälper materialet att stå emot regn och snö på ett bra sätt.

✅ Hur stor belastning tål en gungställning?

Det kan variera, men oftast anges inte maxbelastningen per gungställning utan per gunga. Det kan till exempel vara så att maxvikten per gunga ligger på 40, 50 eller 60 kg för att nämna några exempel. Hur mycket själva ställningen tål beror därför på hur många gungor det finns i ställningen.

✅ Kan gungställningen stå framme året runt?

Ja, ställningen klarar generellt att stå framme hela året, däremot kan det vara en god idé att plocka in gungorna när gungsäsongen är över. Anledningen till detta är främst att repen som gungorna sitter fast i slits av väderförhållanden, vilket även själva gungorna kan göra, beroende på material.

Toppval Gungställningar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se