Monchichi

Bäst monchichi
Snabbmeny:
Toppval Monchichi Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Vet du vem eller vad Monchichi är? Chansen att du vet det är stor. När dagens föräldrageneration var liten, var nämligen Monchhichi mycket populär. I början på 1980-talet blev denna lilla docka eller apa årets leksak vid ett tillfälle. Den var helt unik i sitt slag och den var väldigt omtyckt. Idag är inte denna leksak lika välkänd, men den är fortfarande lika söt och säljs även idag i leksaksbutikerna.

Vad är monchhichi?

Vad är då egentligen en monchichi? Det är en mycket speciell liten docka med utseende av en apa. Både händerna och fötterna är av plast, liksom ansiktet på den lilla. Kroppen däremot är klädd med ett mjukt plyschtyg som känns som päls. Leksaken kan användas som såväl docka som gosedjur, beroende på vad den lilla ägaren önskar. Det lilla djuret är mycket sött. Storleken kan variera, det finns både små och större modeller av denna leksak.

Historien bakom den lilla figuren

Var kommer den då ifrån den här lilla söta figuren? Den här krabaten skapades redan under tidigt 1970-tal. Det var i Japan som Koichi Sekiguchi tog fram dockan som på den tiden var runt 2 decimeter hög. Sekiguchi tog till en början fram två små figurer, en flicka med tofs och en pojke. Det gick att stoppa in deras tumme i munnen, men det gick även att stoppa in en napp. Figurerna blev snabbt mycket populära och i takt med detta växte också utbudet. Det togs fram nya dockor i olika storlekar.

Det togs även fram kläder och andra tillbehör till dem. De spreds snabbt över världen och i början på 80-talet hade den alltså slagit igenom stort även här i Sverige. 1981 var året då den blev utvald till årets leksak, men det var långt ifrån det enda året då de här dockorna sålde i mängder av exemplar. Den var under många år omtyckt, och det gjordes till och med film där den här karaktären var huvudperson. Även tv-serier sändes i flera länder, och dessa var också mycket populära under några års tid.

Vad är monchhichi?

Monchichi idag

Hur ser det då ut med Monchhichi idag? Populariteten är inte densamma idag som den en gång var. Dagens barn har inte samma förhållande till denna lilla figur och har heller inte sett de tv-serier som sändes för några decennier sedan. Det betyder dock inte att den lilla apdockan helt har spelat ut sin roll. Den finns som sagt att köpa i de butiker som säljer barnprodukter och leksaker även idag. Även om barnen inte har någon direkt relation till leksaken på det sätt som föräldrarna kanske hade, hindrar det inte att den snabbt kan bli en mycket omtyckt docka eller ett uppskattat gosedjur. Just det faktum att den kan användas som båda delarna gör att fler kan ha glädje av den här sortens leksak. Det gör också att den kan användas under en längre period.

Att köpa en Monchhichi till barnen

Kanske har du en önskan om att köpa det här söta djuret till din son eller dotter. Oavsett om du själv ägde en när du var liten, eller om du gick och hoppades på att få en men aldrig hade turen att få en, så kanske den gulliga leksaken väcker minnen i dig. Du kanske vill ge bort en sådan docka till ditt barn, och samtidigt berätta om din egen barndom, och de leksaker och tv-program som brukade användas och sändas då. Eller så kanske du själv var barn efter att de här små dockorna hade sin storhetstid.

Då har du kanske ingen egen relation till dem. Däremot kanske du finner leksakerna väldigt söta, och tycker att det här är något som din son eller dotter ska få ha i sin ägo. Oavsett anledning till att du vill köpa den här typen av produkt så kommer du nog snart upptäcka att du har goda möjligheter att hitta något som passar.

 

Toppval Monchichi 2023


Vi har valt denna Monchichi som vårt Toppval.
En klassisk leksak från 80-talet, en härlig blandning mellan gosedjur och docka.Små dockor med tillbehör

Om du börjar se dig omkring kommer du hitta ett flertal små apor och många fina små tillbehör. Det gör att du kan hitta en variant som passar samt lämpliga föremål till denna. Naturligtvis finns det än idag små dockor som bara är runt 20 cm höga. Till dessa går det utmärkt att köpa små tillhörande plagg som det går att klä den lilla dockan i. Vill du å andra sidan hellre köpa en större docka så går det även att hitta en monchichi som är betydligt större. Det finns till exempel gott om dockor med päls som är mellan 40 och 50 cm höga. Dessa hör till de vanligaste varianterna, men det finns även såväl dockor som är mellan 20 och 40 cm, och större varianter som är över 50 cm, även om dessa naturligtvis är färre. Vissa föredrar de minsta eftersom de tar liten plats, medan andra gärna vill ge barnet ett stort gosedjur att mysa med.

Olika utseenden på monchichi

Olika utseenden

Även om dockorna har den saken gemensamt att de har händer, fötter och ansikte av plast och päls av plysch, så finns det i övrigt skillnader mellan de olika dockorna som går att finna i butik. Än idag finns det både flickgestalter och pojkgestalter. Däremot ser inte alla pojkdockor lika ut, och inte heller flickdockorna. Vissa har två tofsar med fina band runt, andra bara en tofs med en rosett knuten kring. Många av dem har en haklapp på sig, och denna kan ha en rad olika färger. Vissa kommer med röd haklapp, andra med rosa, blå eller vit haklapp. De har också olika klädsel och tema. Vissa är klädda som små sjömän, andra som små ryttare eller som små bebisar med napp. Det finns många olika varianter, vilket gör att du kan hitta en docka som passar just ditt barn.

Om du har en son eller dotter som tycker om att leka med babydockor, kan du köpa en liten baby med napp och söta små klädesplagg. Har du ett barn som älskar både hästar och dockor är förstås en liten docka utklädd till ryttare ett perfekt alternativ. Det går att anpassa valet av gosedjur efter ditt barns ålder och intressen. Det finns naturligtvis också enklare varianter som inte följer något särskilt tema. Du kan till exempel köpa små söta dockor iklädda snickarbyxor och keps eller söta små stickade tröjor. Naturligtvis kan du vid ett senare tillfälle köpa till ytterligare klädesplagg så att ditt barn kan låta dockan byta om när det passar. Du kan naturligtvis även låta ditt barn vara med och titta på det breda utbudet och själv välja vilken av alla fina små pälsklädda dockor som han eller hon vill ha.

Så mycket kostar dockan

Hur mycket kostar då en monchichi att köpa? Det beror helt på vilken variant du väljer. Det finns förstås kopior att köpa, som ser liknande ut rent utseendemässigt men som inte är äkta. Dessa är vanligtvis billiga. Om det är en äkta monchhichi du vill ha får du betala lite mer. De minsta versionerna som är runt 20 cm höga går vanligtvis att köpa för cirka 250 kronor. Något mer kan tillkomma om du köper en docka med vilken det följer extra kläder och tillbehör. Vissa dockor har en mer påkostad klädsel och kostar därefter något mer. Runt 300 kronor kan en sådan kosta. Om du väljer en av de enklare dockorna kan du hitta en sådan för runt 200 kronor. Vill du däremot ha en av de större figurerna med en höjd över 40 cm kostar det förstås mer. Priset för en sådan kan variera något beroende på klädsel och stil, men det är vanligt att de kostar mellan 750 och 800 kronor. Om du vill köpa till extra tillbehör, som kläder och nappar, kan du naturligtvis göra detta. Priset på sådana produkter varierar naturligtvis beroende på vad det rör sig om för produkter.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Monchichi

✅ Finns Monchichi-dockor även i andra länder?

Javisst gör de det. Där hittar du dem dock under andra namn än just monchhichi. I Frankrike kallas den söta apan för ett enkelt Kiki. I England är namnet något mer komplicerat; Chic-a-boo. Här i Sverige har vi däremot anammat det japanska ursprungsnamnet, vilket man även har gjort i USA.


✅ Vad gör man om man vill veta mer om de här söta dockorna?

Det finns en officiell hemsida för produkten där det går att titta på olika varianter. Där går det också att läsa mer om dockorna, hitta listor över de tv-serier som finns och helt enkelt få alla de kunskaper som finns om de här små söta djuren. Sidan finns dock inte översatt till svenska, men väl engelska och flera andra språk.


✅ Ser dockorna likadana ut idag som de gjorde från början?

Först och främst ska det förstås nämnas att det finns betydligt fler varianter idag, vilket gör att det av den anledningen finns skillnader. I övrigt är dagens dockor mycket lika originalen. En skillnad är dock dockans ögon. Från början hade både pojkarna och flickorna blå ögon. Idag är de däremot bruna. Det har de varit sedan 1985.


✅ Vilket år skapades monchichi?

De första dockorna skapades 1974. Därefter gick spridningen snabbt över världen.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Monchichi Vanliga frågor