Bäst Tågbana för barn → 3 roliga tågbanor (bäst i test)

Som förälder kommer du under årens lopp få motta en hel del önskelistor. Detta är något som många barn börjar med tidigt, och många fortsätter med dem långt upp i tonåren. Faktum är att det är ganska tacksamt som förälder, eftersom det gör det lättare att hitta presenter och julklappar som mottagaren, i det här fallet ditt barn, verkligen vill ha. Sannolikheten att du någon gång kommer att få se ordet tågbana på önskelistan är stor. En tågbana är nämligen en leksak som väldigt många barn drömmer om någon gång under sin uppväxt.

Bäst Tågbana

Toppval tågbanor Vanliga frågor


BRIO tågbana – en klassiker som hänger med

En av de leksaker som var eftertraktad och omtyckt när den generation som nu är småbarnsföräldrar var små, är BRIO tågbana. Att den fortfarande finns kvar, och dessutom är lika populär fortfarande, är roligt att se för alla som själva lekt med denna tågbana som små. Detta vittnar förstås om god kvalitet och god konkurrenskraftighet, eftersom många konkurrenter har försvunnit genom årens lopp. Tågbanan från BRIO är tillverkad i trä. Den är robust och rejäl och framför allt är den enkel att sätta ihop även för lite yngre barn. Något som skiljer dagens tågbanor från BRIO från de som fanns i butikerna för 30 år sedan, är att det idag finns ännu fler roliga tillbehör att köpa till. Idag går det att bygga ut järnvägen med ett helt resecentrum och det finns allt från flexibla tunnlar till tågtvättstationer att köpa.

Naturligtvis ska det åka tåg på banan, och till den här klassiska träbanan finns gott om tåg att välja på. Du kan fortfarande hitta de färgrika klassiska tågvagnar och lok som troligen fanns att köpa i butik när du var barn. De är fortfarande tillgängliga och är kanske än idag de vanligaste tågen som köps frekvent. I tillägg till dessa har det även tillkommit en mängd andra tåg som är anpassade för just den här järnvägen. Du kan bland annat hitta roterande lastfordon och gaffeltruckar som kan framföras på banan.

Hela set eller enskilda delar

Om du vill köpa en BRIO tågbana till ditt barn kan du göra på två olika sätt. Du kan antingen köpa ett färdig startset som innehåller alla delar ditt barn kan tänkas behöva till en början. Med hjälp av delarna i detta kan han eller hon bygga ihop en komplett tågbana. Skulle det sedan vara så att ditt barn vill kunna bygga en större bana med fler svängar eller en mer avancerad bana med mekaniska växlar och böjda svängar så går det att köpa till ytterligare delar. Du kan också välja att hoppa över det färdiga setet och istället köpa enskilda delar redan från början. På så sätt väljer du själv hur lång bana som ska kunna byggas och hur den ska kunna formas. Du väljer själv hur många böjda delar och hur många raka bitar du ska köpa och dessutom kan du passa på att köpa de tillbehör som du tror att ditt barn kommer uppskatta mest. Det finns fördelar med båda tillvägagångssätten, men inget är rätt eller fel, så gör det du tycker passar dig och ditt barn bäst.

Toppen att leka med en tågbana

Roliga tåg till BRIO tågbana

Att det i dagsläget finns gott om tågvagnar att välja på till Brio tågbana har vi redan nämnt. Det är nog också något som du har hunnit lägga märke till när du har tittat dig omkring i leksaksbutikerna. För några decennier sedan var det främst klassiska tågvagnar och lok som gällde. Idag finns det däremot ett brett och intressant utbud. Du kan ge bort nya tågvagnar till varje födelsedag och julafton, utan att det blir ett problem att hitta nya varianter. Du kan också anpassa inköpen efter vilken fas ditt barn befinner sig i för stunden. Kanske är ditt barn förtjust i brandbilar och andra utryckningsfordon för stunden. Då kan du välja att köpa tåg utformade som brandbilar. Extra spännande blir det förstås i och med att vagnarna ger ifrån sig både ljud och ljus, vilket gör dem riktigt autentiska.

Om det är djur som är på tapeten för stunden, kan du köpa djurtransporter och ko-vagnar som kan transporteras längs järnvägen. Naturligtvis finns det även djur att köpa till, som kan åka i vagnarna. Det går helt enkelt att anpassa tågbanans tillbehör och tågvagnar efter barnets intressen för stunden. Det råder ingen tvekan om att utbudet har vuxit rejält de senaste årtiondena.

Bygga upp ett litet samhälle runt tågbanan

Att BRIO tillverkar robusta och hållbara tågbanor vet vi redan. Det har varit ett välkänt faktum ända sedan föräldragenerationen var barn. Men att de dessutom tillverkar så många tillbehör att det idag går att bygga upp ett helt litet samhälle runt omkring järnvägen kanske det är många som inte visste. Idag kan du hitta brandstationer, bondgårdar, lekplatser och busshållplatser, bara för att nämna några exempel. Naturligtvis går det att koppla ihop dessa tillbehör med järnvägen. De står alltså inte bara löst vid sidan av banan, utan hänger ihop, som ett riktigt litet samhälle. Det gör att dagens lekar med tågbanan kan bli betydligt mer invecklade och utsvävande än de lekar som kunde bedrivas vid tågbanan för 30 år sedan.

Toppval Tågbanor 2023

Vi har valt dessa Tågbanor som våra Toppval.
Helt perfekta tågbanor för de yngsta lokförarna. Kör det fina tåget över och under de färgglada broarna och se hur många olika tågbanor du kan bygga. Banonrna består av räls, tåg, bro med mera

1. VIGA Polar B Tågbana 90 Delar

Att köpa en tågbana till barnen är en god idé. Då kommer de att ha något riktigt roligt att ägna sig åt under en lång period. Tåg och tågbanor är nämligen något som kan förbli underhållande relativt länge. Om du har barn som hunnit fylla tre år som visar intresse för att leka med tågbanor, kan den här varianten från VIGA passa bra. Den består av 90 delar, vilket gör att till och med själva banbygget kan ta ganska lång tid. Här finns också en rad tillbehör som gör att det blir fint runt banan, vilket kan göra det ännu mer tilltalande att leka med den.

Precis som med tåg till andra banor sätts vagnarna till den här banan ihop med magneter. Det här är inte den typen av tåg där det krävs batterier för att de ska fungera, här kan barnen leka på egen hand i många timmar med en klassisk tågbana som håller hög kvalitet.

Kolla priset

2. BRIO Min första järnväg 33710 Batteridrivet Tågset

Någon gång när barnet är runt 1-2 år kan det vara dags att ge honom eller henne en första tågbana. Det finns förstås många tänkbara alternativ, men om du vill ha en klassiker som verkligen är av hög kvalitet är den här varianten från BRIO ett lämpligt val. Först kan barnen börja med att bygga ihop tågbanan. Den är anpassad för små barn och inte så lång eller komplicerad att bygga ihop. Det gör att barnen snabbt kan komma i gång med leken. För att det ska bli ännu roligare att leka har man valt att ta med en tunnel bland annat, så att det händer något spännande längs banan.

Naturligtvis följer det med ett tågset till banan, och det här är inte vilket tåg som helst. Det är batteridrivet, vilket innebär att det kommer med rolig funktionalitet. Loket är utrustat med en pilknapp och om barnet trycker på den startar tåget. Detta är något som många små barn tycker är riktigt fascinerande och roligt.

Kolla priset

3. Jabadabado Go On Safari

Kämpar du med att välja bland alla fina tågbanor som finns i leksaksbutikerna? Då kan det vara intressant att ta en titt på den här fina banan från Jabadabado. Den skiljer sig lite från mängden på grund av att den har ett tydligt tema. Här är det nämligen safari som gäller. Det här är en tågbana med vagnar och tillbehör som rekommenderas för barn från två år och uppåt.

Många leenden kommer med stor sannolikhet lockas fram av de söta djuren som kan placeras intill rälsen. Hela nio olika djur följer med vid köpet. Dessutom följer det med två safaribilar som kan åka runt på rälsen i stället för klassiska tågvagnar. Utöver själva banan, djuren och bilarna som ska köra fram längs rälsen följer det även med ett hus som bitarna kan packas ned och bäras runt i. Detta är en mycket praktisk lösning som med största sannolikhet kommer uppskattas av både barn och vuxna.

Kolla priset

STOY tågbana och tågset

Det är naturligtvis inte bara BRIO som tillverkar rejäla tågbanor i trä. Även STOY kan stoltsera med riktigt fina och hållbara tågbanor med tillhörande tåg. Även om det än så länge inte finns fullt lika många tillbehör och olika typer av tågvagnar till STOY järnväg som till BRIOs motsvarighet så är den här banan och dess tåg riktigt fina. Byggnaderna som följer med setet är färglagda i milda och fina färger och tågvagnarna tuffar också fram, färglagda i mjuka och behagliga färger. Precis som övriga tågbanor och tågset hjälper det här setet ditt barn att utveckla sin motorik, något som är väldigt positivt.

Andra tågbanor till barn

Andra tågbanor till barn

När du tittar runt i leksaksbutikerna kommer du upptäcka att STOY och BRIO är långt ifrån de enda tillverkarna av träjärnvägar för barn. IKEA är ett av de andra företag som har lanserat en egen variant. Den heter Lillabo och det är ett av de mest budgetvänliga alternativen på marknaden. Något som kan vara värt att notera är dock att det följer med betydligt färre delar när du köper det här setet än när du köper exempelvis STOY. Detta kan vara värt att tänka på, så att du inte automatiskt utgår från att det lägsta priset ger dig det största värdet. Melissa & Doug och Jabadabado är två andra tågbanor med tillhörande tåg som finns att köpa. Det förstnämnda är ett lite dyrare alternativ, som dock ger ditt barn en komplett järnväg med tillhörande hus, tågbana, trafikskyltar, broar och mycket annat spännande. Jabadabado är en enklare typ av tågbana med fina tågvagnar målade i milda färger, med fina medföljande byggnader i pastellfärger.

Playmobil – ett alternativ för de yngsta barnen

Du kanske har sett att många tågbanor har en rekommenderad ålder från 3 år. Det kanske gör dig lite besviken eftersom du gärna skulle ge ditt barn ett tågset och en järnväg redan nu, men det saknas några månader eller år. Då kan Playmobil tågbana med tågset vara ett bra alternativ. Det här är tänkt att fungera som barnets första tågbyggsats och här är det rejäla tågvagnar och byggdelar som gäller. Du hittar inte de små detaljerna här, som finns hos de flesta andra tågbanor, något som är positivt när produkten ska användas av små barn.

Det här är en leksak som är anpassad för de allra yngsta barnen som fått upp ögonen för fordon och järnvägar. Denna kan användas redan från 18 månader. Kanske passar det som julklapp, på julen innan barnet ska fylla två år. Till skillnad från de andra produkter som vi har tittat på är inte den här produkten tillverkad i trä. Den är CE-märkt och säker att använda.

Att välja tågbana

Att köpa ett tågset med bana till ditt barn i present eller julklapp är klokt. Det är en leksak som barn kan fördriva otroligt mycket tid med. Att bygga ihop järnvägen tar en stund, och när detta är klart är det dags för lekar. Lekarna kan ta minuter eller timmar, det varierar från gång till gång. I takt med att fler tillbehör och fler vagnar köps till, kan banan byggas allt större och lekarna kan bli allt mer avancerade. Det blir helt enkelt roligare och roligare, och tågbanan får ofta stanna kvar i lekrummet under flera års tid. Frågan är då bara hur du ska tänka för att komma fram till vilken tågbana du ska välja? Vi har listat några punkter som du kan ha i åtanke när du fattar ditt beslut.

  • Är det viktigt med många tillgängliga tillbehör? Välj i så fall en av de tågbanor som det även finns många lösa tillbehör att komplettera med.
  • Hur gammal är din son eller dotter? De flesta järnvägar och tågset rekommenderas från 3 år, så om ditt barn är yngre gäller det att välja någon av de produkter som är avsedda för yngre barn.
  • Hur viktig är den estetiska aspekten? Vissa tillverkare har satsat på en neutral look med milda pastellfärger, medan andra tillverkare satsat helhjärtat på klara glada färger. Välj vad som passar in bäst i barnens rum därhemma.

Frågor och svar kring Tågbanor

✅ Hur mycket kostar en tågbana?

Hur mycket du får betala beror på vilken sorts tågbana du köper. IKEA har en tågbana med tågset som går att köpa för cirka 250 kronor. Om du däremot vill ha en tågbana från BRIO kostar ett startset från 400 kronor. Är du på jakt efter en tågbana från STOY får du betala cirka 550 kronor, medan Melissa & Doug kostar runt 850 kronor. Prisskillnaderna är relativt stora, men det kan också bero på hur många delar banan består av och vilka övriga tillbehör som medföljer vid köp av ett startset.

✅ Jag har hittat ett annat tågset än de som nämns ovan. Är det säkert att köpa mer okända varianter?

Ja, det kan det absolut vara. Det finns, som nämnts i texten, många olika varianter. Se till att kontrollera så att produkten uppfyller de krav som ställs på den här typen av produkter. En CE-märkning kan visa att det är en godkänd produkt.

✅ Finns det fjärrstyrda tåg till de här tågbanorna?

Ja, absolut. Det finns både fjärrstyrda tåg och manuellt körda tåg att hitta till BRIO. Även några av de andra aktörerna erbjuder fjärrstyrda tågvagnar.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se