Tvillingvagn TEST: 3 bästa dubbelvagnarna för tvillingar (bäst i test)

Väntar du tvillingar? Det är bara att gratulera. Du har en fantastisk tid framför dig. Innan det är dags för de små att födas har du även en del inköp att göra, för att vara så förberedd som möjligt när de små familjemedlemmarna väljer att anlända. Ett av de största inköpen som behöver göras är en tvillingvagn. Det är en klar fördel om denna redan finns på plats i hemmet när bebisarna föds, eftersom chansen är stor att ni ganska omgående vill kunna ta er ut på promenader. Att komma hem från BB med inte bara en liten ny baby att lära känna, utan två, kan vara en mycket stor omställning.

Då är det skönt att kunna introducera små lugna promenader i vardagen ganska tidigt. På så sätt kan också den andra föräldern gå ut med tvillingarna så att du som nyförlöst mamma får chansen att vila en stund mitt på dagen. Det brukar uppskattas under de första veckorna. Tvillingvagnen ska dock användas mycket och regelbundet, förmodligen under flera års tid. Därför är det viktigt att ni verkligen tar tid på er när ni ska välja vagn, och ser till att hitta en modell som ni tycker verkar bra på alla sätt.

Bäst Tvillingvagn

⭐ Toppval Tvillingvagnar 2024
Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Viktiga aspekter

Som vanligt när du ska köpa något som ska användas flitigt och som är relativt dyrt, finns det naturligtvis en rad saker att ha i åtanke när du ska välja produkt. Exakt vad du tycker är viktigast när du ska välja vagn kan förstås variera. Olika personer har olika preferenser. De aspekter vi listar här är sådant som brukar tas upp i tester och recensioner av vagnar, det vill säga sådant som är viktigt för många, men inte nödvändigtvis för alla.

Välj en vagn som underlättar just er vardag

När du ska välja en tvillingvagn gäller det att du inte bara stirrar dig blind på andras omdömen och recensioner. Det du måste komma ihåg är nämligen att andra personers vardag kan se helt annorlunda ut än din vardag. Du behöver därför köpa en vagn som underlättar vardagen för just dig och din familj. Vad vi menar med detta är att du behöver välja en vagn med däck som passar till det underlag och den miljö som ni oftast kommer gå på. Kom ihåg att stadsmiljö, asfalt och smala gångar i butiker och köpcenter ställer helt andra krav än slingrande grusvägar, breda men ojämna skogsstigar och gräsmattor. Du behöver därför fundera på vilka däck som gör sig bäst i din närmaste omgivning. Dessutom behöver vagnens bredd anpassas efter vardagen.

Välj en tvillingvagn som underlättar just er vardag.

Om du till exempel bor ute på landet och främst vill ha vagnen för långa promenader spelar kanske inte bredden så stor roll. Om du däremot bor mitt inne i stan, på 12:e våningen i ett lägenhetshus, är det av väldigt stor vikt att vagnen får plats i hissen och kommer in genom hissdörren. Du behöver även ta dig in på lokalbussarna, eftersom det är vanligt att man utnyttjar kollektivtrafiken i innerstan. Om det är så din vardag ser ut behöver du naturligtvis ta hänsyn till detta när du väljer vagn. Du behöver helt enkelt välja en modell som är tillräckligt nätt och smal för att få plats även i något trängre utrymmen som hissar, bussar och på tunnelbanan. Däck och bredd är med andra ord två saker du bör titta extra noga på, och där du behöver fundera över vad som är bäst i just din situation. Här finns det inte en enda vagn som passar alla, däremot finns det någon vagn för var och en.

Säkerhetsfokus

I tvillingvagnen ska du lägga eller sätta de två absolut mest värdefulla juvelerna i ditt liv, dina två små tvillingar. Det går för övrigt även att använda den här typen av vagn till två syskon som är nära varandra i ålder, utan att vara tvillingar. Oavsett om dina barn är tvillingar eller inte, så är det förstås extremt viktigt att vagnen som köps är säker. Du bör därför vara väldigt noga med att välja en modell som testats enligt någon av de allmänt vedertagna standarder som finns, och som godkänts i testerna.

Där har man bland annat testat att det inte är risk för klämskador, att den håller för stötar, att chassit inte ger vika vid maxbelastning som anges på produktspecifikationen, att det finns en hållbar spärr som gör att vagnen inte viks ihop, att bromsarna fungerar och andra saker som har stor betydelse för helheten ska bli en säker vagn att använda för två barn. Du bör dessutom se till att det finns en bra sele i var och en av sittdelarna. Fempunktssele är det som brukar användas och som även rekommenderas. Detta är som sagt aktuellt först när sittdelarna börjar användas, men även om det känns avlägset innan barnen är födda, kommer det bli dags att byta ut liggdelarna snabbare än du kan ana. De första månaderna går ofta otroligt snabbt, något som kan vara svårt att ta in innan man har hunnit bli förälder.

Toppval Tvillingvagnar 2024

Vi har valt dessa Tvillingvagnar som våra Toppval.
Smidiga dubbelvagnar med stora lufthjul som bjuder på en mjuk och bekväm åktur för tvillingarna. Handtagen går att justera så att alla förare kan köra vagnarna i en bekväm ställning.

1. Beemoo Pro Twin Tvillingvagn inkl. Liggdelar


Som nybliven tvillingförälder vill du med stor sannolikhet ha en så smidig och nätt tvillingvagn som möjligt, utan att göra avkall på robustheten. Då är detta ett mycket klokt val. Här får du med två liggdelar, så att du kan använda vagnen redan den dag ni kommer hem från BB. När barnen sedan börjar bli för stora för liggdelarna kan du enkelt och snabbt byta till sittdelarna. Dessa är för övrigt vändbara, vilket gör att du kan fortsätta använda tvillingvagnen även när barnen vill börja blicka ut över omgivningarna.

Beemoo Pro Twin Tvillingvagn

Ryggstöden på sittdelarna går att ställa in separat. Det gör att även om det ena barnet är trött och behöver ligga ned, kan systern eller brodern fortsätta utforska världen sittande. Här finns också en del intressanta säkerhetsfunktioner. Naturligtvis är sittdelarna utrustade med varsin fempunktssele. Dessutom är vagnen försedd med fotbroms och transportlås. För att göra vagnen mer flexibel och bekväm går det också att justera handtaget.

Kolla priset

2. Mountain Buggy Duet Syskonvagn/Tvillingvagn och Liggdel


Om du behöver en tvillingvagn men är på jakt efter en så smidig variant som möjligt kan det här mycket möjligt vara rätt modell för dig. Faktum är att den är lika smal som ett flertal enkelvagnar, trots att den har plats för tvillingar. Den här vagnen kan för övrigt även användas som syskonvagn, för familjer som har ett yngre och ett äldre barn. Liggdelen går att få för ett barn, medan det andra barnet då använder en sittdel, men det går också att välja en liggdel för två små barn.

Mountain Buggy Duet Syskonvagn/Tvillingvagn

Framhjulen på denna tvillingvagn är svängbara vilket brukar uppskattas av många, inte minst i stadsmiljö. Tack vare hjulen och den nätta storleken är det här faktiskt ett alldeles utmärkt val för alla tvillingföräldrar som letar efter en lämplig vagn att använda inne i stadskärnan.

Det här är en tålig vagn som har ett förstärkt tyg som är tillverkat för att kunna stå emot såväl vatten som hård behandling på ett bra sätt.

Kolla priset

3. Emmaljunga NXT TWIN Flat tvillingvagn

Om du kan tänka dig att investera lite mer pengar i din nya tvillingvagn kan det här vara ett helt optimalt alternativ. Den är trendig och stilren och utseendemässigt sticker den verkligen ut på ett snyggt sätt. Med detta robusta chassi får du en modern och kraftfull barnvagn som kommer att hålla länge. Den har stora svängbara framhjul som kan låsas och många genomtänkta funktioner som erbjuder både stadens och terrängens fördelar. Det gör att promenaden blir en upplevelse fylld av komfort.

Emmaljunga NXT TWIN Flat tvillingvagn

Som ett ledande företag i babyvagnar, producerar Emmaljunga kvalitetsprodukter som är tillverkade i Sverige. De strävar efter att bygga produkter som är hållbara och långlivade, vilket minimerar onödigt avfall och transporter. Genom att satsa på miljövänliga produkter, är det Emmaljungas filosofi att göra det bästa för människor och miljö.

Du får alltid en bra överblick, och det blir lika bekvämt för båda tvillingarna.

Möjligheterna är många med denna unika och snygga tvillingvagn, som även kan användas till syskon i olika åldrar.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Maxvikt, vikt och storlek

Storleken på vagnen har vi redan tagit upp till viss del, i avsnittet om att förenkla vardagen. Rent allmänt kan dock storleken vara en intressant faktor, även om du kanske inte tvingad att ha en mycket smal vagn för att kunna ta dig in i en hiss eller på en buss. Du vill förmodligen känna till storleken, så att du kan jämföra olika modeller med varandra och så småningom utvärdera helheten. Det finns säkert faktorer som du betraktar som viktigare än just bredd, men om valet står och faller mellan två likvärdiga produkter och den ena är nättare än den andra, kanske du ändå vill satsa på den lite mindre varianten. Storleken har om inte annat betydelse för att du ska kunna mäta bagageutrymmet på din bil om du har en sådan, för att kontrollera vilka vagnar som får plats där, och vilka som kanske faller bort direkt på grund av detta.

Storleken på en tvillingvagn

Vikt har betydelse

När vi pratar om vikt syftar vi i det här sammanhanget på vagnens vikt. Det här är förmodligen inte heller den enskilt viktigaste aspekten, men det kan ha betydelse för helhetsintrycket. Om du ofta ska lasta in vagnen i bilen, underlättar det naturligtvis om den är förhållandevis lätt. Även när du är ute och går med vagnen kan det märkas stor skillnad på en vagn som är lätt och en vagn som är mer robust byggd och tyngre. Tänk dock på att inte välja en lätt vagn som på grund av sin lätthet är ostadig. Visst kan du välja en lätt vagn om du vill, men se då ändå till att välja en stadig och stabil vagn som du kan lita på i alla väder.

Maxvikt naturligtvis viktigt

När vi nämner ordet maxvikt handlar det naturligtvis om hur stor belastning vagnen tål. Här är det viktigt att nämna att maxvikten är annorlunda för liggdelarna och sittdelarna. Det är även viktigt att påpeka att maxvikten som anges är per sittdel eller liggdel. För att få fram den totala maxvikten får du med andra ord ta maxvikten för aktuell del x 2. Liggdelen har alltid en lägre maxvikt än sittdelen. Det innebär inga problem, eftersom barnen väger betydligt mindre när de använder den delen.

Att de ska nå upp ens i närheten av maxvikten så länge de använder liggdelen är därför högst osannolikt. Olika vagnar har olika maximalt tillåtna vikter. Du behöver därför kontrollera detta i produktbeskrivningen för varje enskild tvillingvagn du tittar på. Tänk gärna på att barn kan använda sittvagnen i flera år, vilket gör att en alltför låg vikt kan ställa till det och leda till att du behöver byta ut vagnen innan det är dags att sluta med vagn. Välj därför gärna en tvillingvagn med en mer generöst tilltagen gräns för längre möjlig användningstid.


Frågor och svar kring Tvillingvagnar

✅ Hur mycket kostar det att köpa en tvillingvagn?

Det beror på varumärke och modell. Priserna varierar mycket, precis som när du köper en annan typ av barnvagn. Vissa modeller kostar inte mer än 3 000 kronor, andra kostar 20 000 kronor. Det finns med andra ord ett väldigt brett spann, vilket gör att du helt enkelt får ta en titt på vad marknaden har att erbjuda, börja fundera över hur mycket du är villig att betala, och därefter leta mer specifikt i en prisklass som du anser vara lämplig.

✅ Vad är skillnaden på en dubbelvagn och en tandemvagn och går båda att använda som tvillingvagn?

Det går alldeles utmärkt att använda båda varianterna som tvillingvagn. Skillnaden är att i en dubbelvagn ligger eller sitter barnen på rad, bredvid varandra. Vagnen blir med andra ord bredare. På en tandemvagn däremot har man monterat liggdelarna eller sittdelarna på längden istället, så att det ena barnet ligger eller sitter framför det andra barnet. Tandemvagnen blir därför smalare men längre.

✅ Finns det tvillingvagnar som man kan fästa två babyskydd på?

Ja absolut. Det finns ett flertal tvillingvagnar med adapter för två babyskydd. Det är alltså inget problem att kunna ha båda barnen i sina babyskydd samtidigt. Det gäller dock att du tänker på detta redan vid inköpstillfället, så att du väljer en av de modeller som detta är möjligt på, eftersom det inte gäller alla alternativ.

✅ Finns det tvillingvagnar med vändbara sittdelar?

Ja, självklart. Även om du har tvillingar är det naturligtvis lika viktigt som när du har ett barn att barnen kan få sitta vända mot dig eller den som kör vagnen under det första levnadsåret och gärna ännu längre. Det blir alltför många intryck att ta in och bearbeta för ett litet barn i framåtvänt läge. Vändbara sittdelar är därför en nödvändig funktion om du vill kunna använda vagnen redan från början, och den funktionen finns alltså på många tvillingvagnar om än inte på alla.

Källor:

Toppval Tvillingvagnar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se