Babyskydd

När ett barn snart ska komma till världen finns det vissa produkten som kan vara bra att ha, och andra som du i stort sett måste ha. Om du har en bil, eller ofta åker med i någon annans bil, hör babyskyddet till den senaste gruppen av produkter. Ett babyskydd är den allra första bilbarnstolen. Den används från första dagen och kan alltså tas i bruk redan på väg hem från BB.

Bäst Babyskydd
Snabbmeny:
Toppval Babyskydd Britax Babyskydd Maxi-Cosi Babyskydd Vanliga frågor


Fakta om babyskydd

Ett babyskydd är som sagt den allra första bilbarnstolen. Den finns till för att ge barnet trygga bilresor från dag ett. Den är betydligt mindre och lättare än de barnstolar som används när barnet blir äldre. En stor skillnad är också att babyskyddet plockas ut ur bilen vid varje tillfälle. Naturligtvis går det att lämna kvar den för den som vill, men de flesta tycker att det är väldigt enkelt att bära med den, eftersom den har handtag. Det gör att den fungerar utmärkt att bära barnet i.

Många tar till exempel med den lilla stolen in i butiken och placerar den i en kundvagn. På så sätt slipper du väcka din bebis om han eller hon har somnat. Babyskyddet är med andra ord en väldigt praktisk lösning.

Användningstid

Många babyskydd har ett spädbarnsinlägg som används när barnet är nyfött och under de första månaderna. Detta kan sedan tas ut och stolen blir då anpassad för den lite äldre bebisen. Vanligtvis brukar det vara lämpligt att plocka bort inlägget när barnet närmar sig 3 månaders ålder. Maxvikten kan variera från ett babyskydd till ett annat. En vanlig maxvikt är 13 kg. Vissa tillverkare anger att stolen kan användas av barn upp till 15 månader, medan andra rekommenderar att skyddet byts ut mot en större stol när barnet är cirka 1 år.

NTF rekommenderar däremot att babyskyddet används fram till att barnet är mellan 6 och 9 månader. De menar att det ur säkerhetssynpunkt är bäst att byta till en större bilbarnstol, naturligtvis en bakåtvänd sådan, när barnet kan sitta själv eller när babyskyddet är urvuxet. Det kan förstås vara svårt att tolka när det kan anses vara urvuxet, men det rör sig om att barnet antingen passerat maxvikten eller när huvudet når ovanför kanten.

babyskydd i bilen

Montering av babyskydd i bilen

Ett babyskydd kan monteras på två sätt. Den kan monteras antingen med bilbältet eller med en bas. Basen i sin tur kan antingen sättas fast i bilen med hjälp av ISO-Fixfästen, eller med bilbältet. Ur säkerhetssynpunkt är montering med bas att föredra. Den är lättare att montera på ett korrekt sätt. Undersökningar visar att många babyskydd monteras på ett felaktigt sätt när den fästs med bältet. En felmonterad stol kan innebära en stor säkerhetsrisk och den ger inte ett fullgott skydd vid trafikolyckor.

Att välja ett babyskydd med bas och verkligen använda basen är därför en rekommendation. Många modeller går att montera med bas som standard, och med bälte i undantagsfall. Detta kan vara en lösning om du till exempel ska åka med en väninna till affären eller liknande, och inte har tillgång till bilen där basen finns. I den bil ni färdas i till vardags bör du däremot använda basen. Det praktiska är att du då enkelt kan placera babyskyddet på basen och höra ett klickande ljud som bekräftar att den sitter på plats. Något mer behöver sedan inte göras. Det blir med andra ord otroligt enkelt.

 

Olika produkter

Att hitta ett babyskydd kommer inte medföra några problem. Sådana finns det nämligen gott om. Om det är något som kommer ge problem blir det snarare att sålla bland alla produkter. Att komma fram till vilken produkt du ska köpa. Du kan se skillnad med blotta ögat när du tittar på de olika babyskydden som säljs, men det kan även finnas skillnader som inte syns. Det kan till exempel följa med olika tillbehör och de olika alternativen kan erbjuda olika möjligheter. Vi ska här titta på några av de olika funktioner och skillnader som kan finnas.

Olika tillbehör till babyskyddet

Adapter till barnvagn

Vissa babyskydd kan med hjälp av en adapter fästas även på barnvagnen. Det här är en otroligt praktisk funktion som verkligen uppskattas av en stor andel av de föräldrar som testat detta. kom ihåg att detta inte gäller alla babyskydd och heller inte alla barnvagnar. Om du vill ha denna möjlighet finns det tre saker du behöver kontrollera.

  • Att babyskyddet har stöd för denna funktion.


  • Att barnvagnen är kompatibel.


  • Att det medföljer adapter, eller att den går att beställa separat.

Möjlighet till basmontering

Idag går många babyskydd att montera i bilen med en bas. Denna ingår sällan vid köp. Det är därför något du behöver köpa separat, helst samtidigt som babyskyddet. Kom ihåg att basen ibland kan kosta ganska mycket, så titta gärna på totalkostnaden innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Se till att du verkligen säkerställer att den produkt du väljer har stöd för montering med bas. Detta är en betydligt säkrare lösning än montering med bilens bälte. Även om de flesta produkter har stöd för detta idag, gäller det inte riktigt alla.

Justerbart handtag

Något som det är lätt att glömma men som du kan ha nytta av att undersöka, är om handtaget går att justera i olika lägen. Eftersom du troligtvis kommer att bära runt på skyddet med bebisen i relativt ofta kan detta vara bra rent ergonomiskt. Det kan också vara praktiskt när du ska ställa ned babyskyddet någonstans. På många modeller går det att ställa in handtaget snett bakåt, så att det fungerar som ett stöd som gör att stolen står fast och inte gungar. Att ha ett justerbart handtag är helt klart en större fördel än många reflekterar över innan de genomfört sitt köp.

Tillbehör till babyskyddet

Förutom adaptrar och basenheter kan det även finnas andra tillbehör. Dessa medföljer till vissa modeller, medan de kan köpas till för andra. Det handlar till exempel om solskydd. Ett sådant är väldigt praktiskt att ha, så att barnet inte väcks av solen när du ska plocka ut stolen från bilen och bära in den med din lilla bebis i. Vid stark sol kan barnet vakna om inte något solskydd finns. Ett skydd mot solen medföljer till vissa babyskydd.

Det är ett väldigt enkelt tillbehör som inte tar någon extra plats, men som gör mycket nytta. Huvudstöd är ett annat bra tillbehör som gör bilresan bekvämare för det lilla barnet. Detta, liksom spädbarnsinsatsen är tillbehör som många tar för givet. Även om de följer med de flesta produkter, så finns det undantag. Innan du gör din beställning bör du därför säkerställa att dessa verkligen följer med till just den produkt du har valt.

Pris

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning att det finns rejäla prisskillnader. Skillnaderna kan bero på ett antal saker. Dels kan det bero på några av de faktorer vi tittat på ovan, exempelvis extra tillbehör, huruvida bas medföljer, stöd för resesystem och andra saker. Dessutom kan det naturligtvis bero på varumärke. Vissa varumärken är dyrare än andra. Så har det alltid varit och kommer troligen alltid att vara. Dessutom kan förstås priserna skifta mellan olika butiker. De billigaste modellerna går att köpa för cirka 400 kronor. Med ett så lågt pris får du räkna med att det rör sig om ett skydd som monteras med bilens bälte. Om du vill ha en variant som kan användas med bas får du vara beredd att betala mer.

Det går att hitta sådana för cirka 700 kronor. Då ingår dock inte ISO-Fixenheten. Det finns också mer avancerade exemplar som kostar mellan 1 000 kronor och 2 000 kronor. Vissa av dessa har inmonterade adaptrar för fäste på barnvagn, men det är dock inte något som gäller alla dessa produkter. Generellt är babyskyddet billigare än den bakåtvända bilbarnstol som sedan ersätter den, men å andra sidan har ju babyskyddet också kortare användningstid.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Babyskydd

✅ Vilken typ av sele ska det finnas i ett babyskydd?

Det ska finnas ett fempunktsbälte av god kvalitet. Selen bör vara enkel att justera i höjd för enkel användning. Det finns selar som måste träs om manuellt, något som lätt kan uppfattas som onödigt besvärligt.


✅ Hur vet man att babyskyddet är korrekt monterat i basen?

Dels hörs ett tydligt klick när stolen hamnar rätt, dels finns det på vissa enheter även en färgindikator som tydligt visar om stolen är korrekt fastsatt. Detta gäller bara vissa babyskydd. Om inte någon sådan finns är det ljudet som bekräftar att den sitter korrekt.


✅ Går det att ta av och tvätta klädseln på ett babyskydd?

Många babyskydd, men inte alla, har avtagbar klädsel. Den går alldeles utmärkt att ta av och tvätta i maskin. Det här är något som du kan läsa mer om i varje produkts specifikation. Det här är en relativt viktig funktion. Även om du förmodligen inte tar av den och tvättar särskilt ofta, kan det vara väldigt praktiskt att kunna göra det om behov skulle uppstå.


✅ Finns det någon funktion som är extra praktisk?

Justerbart nackstöd är väldigt praktisk eftersom den gör att ditt barn kan använda stolen i ett bekvämt läge under längre tid. Det finns många babyskydd som är försedda med denna funktion, men inte alla.


✅ Hur mycket väger ett babyskydd?

Vikten kan variera. De lättare modellerna väger cirka 3 kg medan de tyngre varianterna väger runt 7 kg. Där emellan finns de allra flesta modeller på marknaden. Standardvikten ligger någonstans runt 5 kg. Det är förstås viktigt att den är ganska lätt i sig själv, då ju även barnets vikt tillkommer när du ska bära den. Även om du inte går några jättelånga sträckor kan det bli jobbigt om enheten i sig är väldigt tung.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Babyskydd Britax Babyskydd Maxi-Cosi Babyskydd Vanliga frågor