Skrivbord Barn

När det är dags att byta ut inredningen i ett barnrum, och förvandla det från ett rum för ett väldigt litet barn, till ett rum för ett större barn, är det även dags att köpa nya möbler. När barnet hunnit bli lite äldre finns förmodligen helt andra önskemål gällande vilka möbler som ska finnas i rummet. Behovet ser också helt annorlunda ut. Det kan till exempel behövas ett skrivbord. Där kan barnet sitta och pyssla, men även göra sina läxor när han eller hon kommer upp i skolåldern. Skrivbordet brukar ha en naturlig plats i väldigt många barnrum, och det finns många olika varianter att välja mellan.

Bäst Skrivbord för barn
Snabbmeny:
Toppval Skrivbord för barn Vanliga frågor


Skrivbord för mindre barn

Många barn som ännu inte kommit upp i skolåldern vill också ha ett skrivbord. De längtar efter en egen liten hörna där de kan sitta och rita och pyssla. Naturligtvis finns det många fina och praktiska skrivbord även för de lite yngre barnen. I barnbutikerna säljs en rad olika bord som passar bra att använda som skrivbord för små barn. Du kan tänka på två olika sätt när du skaffar ett bord till din son eller dotter. Antingen tänker du konventionellt och köper ett klassiskt skrivbord, om än i mindre format. Då får ditt barn förvaringsutrymme på köpet, eftersom de flesta sådana skrivbord är försedd med en eller flera lådor. I denna eller dessa kan barnet ha kritor, pennor, papper, målarböcker och annat som används flitigt.

Om du vill ha ett klassiskt skrivbord, med lite mindre mått än standardmått, finns det gott om skrivbord för barn att hitta, både i fysiska butiker och online. Allra enklast är det kanske att beställa dem online, då du ofta får tillgång till extra förmånliga priser och dessutom har möjlighet att få möblerna hemkörda, eller åtminstone levererade till ett ombud i närheten.

Olika stilar

Även om du har bestämt dig för att det är ett vanligt, lite mindre skrivbord som ska införskaffas, behöver du fatta beslut kring hur skrivbordet ska se ut. Det gäller förstås att du hittar en modell som passar in stilmässigt i barnrummet. Troligtvis har din son eller dotter också vissa önskemål kring hur han eller hon vill att det ska se ut. Då kan det vara bra att även ta med dessa önskemål i jämförelserna av olika modeller.

Det finns klassiska enkla skrivbord i vitt eller obehandlat trä med en eller ett par lådor. De är enkla att matcha med inredning i de flesta rum. Det finns även små skrivbord mer åt det lantliga hållet, som passar in om ni valt att inreda ert hem i en lite romantisk eller fransk lantlig stil. Det finns även alternativ i lite mer modern look, i olika färger och med ben av stål exempelvis. Vissa har fyra raka ben, andra har andra benlösningar som också påverkar bordets design och utseende. Ni behöver alltså gemensamt ta en titt på utbudet av skrivbord för de yngsta, och när ni har tittat ordentligt är det dags att fatta ett beslut gällande vilken möbel som får flytta hem till er.

Skrivbord för mindre barn

Använd annat än renodlade skrivbord

Som vi nämnde i början finns det ett annat alternativ. Du behöver alltså inte använda just ett skrivbord om du inte vill. Ditt barn kanske redan har utmärkta förvaringslösningar i sitt rum. Då behövs det kanske inte ett skrivbord med lådor och hyllor. Då kan du, om du vill, istället satsa på ett vanligt lite mindre bord med tillhörande stol. Det ger dig också ännu fler valmöjligheter. Storleken på bordet kan du förstås anpassa efter barnets längd och ålder. Det finns såväl runda små bord som fyrkantiga eller rektangulära. Det är bara att välja något som passar storleksmässigt och stilmässigt, och som både du och ditt barn tycker om.

Barnbord som dessa finns i en rad olika färger, och då inte bara dova och neutrala färger som grått, beige, svart och vitt. Barn tycker ofta om klara och glada färger och därför är det en fördel att det även går att hitta fina barnbord i rosa, blått, grönt, gult, orange och många andra färger. Att inreda med färg brukar vara ett vinnande koncept när det gäller barnens rum.

Skrivbord för skolbarn

När barnen blivit äldre och börjat skolan behövs skrivbord även om det tidigare inte funnits eller använts. Nu är det dessutom dags att byta ut det lilla skrivbordet mot ett större, om ditt barn haft ett mindre barnbord tidigare. Det är helt enkelt dags att göra plats för skolarbete. Många barn använder även skrivbordet till mycket annat än enbart skolarbete. Det pysslas och ritas och många barn som har egen dator sitter även och spelar eller roar sig med annat på datorn vid skrivbordet. Det här är med andra ord en möbel som tillför stor nytta, och som är så gott som oumbärlig för de flesta barn. En stor fördel är att om du väljer ett bra skrivbord kan du låta barnet ha kvar detta länge, och det kan tjäna sitt syfte i många år. Ett robust och rejält skrivbord kan faktiskt hålla i tio år utan problem. Även om ditt barn kanske inte vill behålla det så länge, kanske det kan få en annan plats i hemmet när ditt barn är sugen på en uppdatering i rummet. Kanske finns det yngre syskon som kan ärva det, annars finns det alltid möjlighet att sälja det på second hand och låta barnet tjäna en slant.

Gott om olika modeller

Det finns naturligtvis mängder av olika skrivbordsmodeller för lite äldre barn. Du kommer säkert kunna hitta något som uppfyller dina krav på praktiska funktioner, och ditt barns krav på stil och utseende. Att hitta något som ni båda gillar kan ibland ta ett tag, men om ni kikar runt och jämför olika modeller brukar det till slut finnas några som uppfyller alla krav ni båda har. Det gäller helt enkelt att ha tålamod. Nu när ditt barn har blivit äldre kan du i princip köpa vilket skrivbord som helst. Ni kan naturligtvis även välja bland de fullstora skrivbord som finns på marknaden, om ni vill skapa ett mer vuxet intryck i barnets rum.

Annars finns det också gott om barnskrivbord för de lite äldre barnen. En populär variant är att köpa en loftsäng med inbyggt skrivbord under. Fördelen med detta är att det utnyttjar ytan i rummet på ett smart sätt. Eftersom bordet står placerat under själva sängen tas ingen extra yta upp. Det gör att det blir mer plats över till andra möbler, något som naturligtvis är positivt.

 

Toppval Skrivbord för barn 2023

Vi har valt dessa barnskrivbord som våra Toppval.
Gör en mysig skriv- och rithörna till ditt barn. Med något av dessa skrivbord får ditt barn en trevlig plats i rummet att pyssla eller läsa läxor vid. Skrivborden har gott om plats för böcker, papper, pennor eller andra småsaker. Barnskrivborden är tillverkade i robust och stabilt trä som är slitstarkt och passar in i alla barnrum.


 

Skrivbord med bokhylla

En annan populär lösning är att köpa ett skrivbord med inbyggd bokhylla. Även här utnyttjar du skrivbordet maximalt och sparar yta. Skrivbordet används så klart till vanliga skrivbordssysslor, och i hyllorna ovanför skrivbordet kan din son eller dotter förvara sina böcker. Det är också perfekt om han eller hon vill sitta vid bordet och läsa en stund. Det finns även mer avancerade möbler, där det förutom skrivbord och bokhylla även sitter garderober monterade vid skrivbordets ena ände och en liten byrå i andra änden. En sådan möbel tar naturligtvis upp en del plats. Den täcker i stort sett ena väggen i rummet. Å andra sidan ger den barnet i stort sett alla de möbler som kan tänkas behövas i rummet, i en enda möbellösning. Med denna på plats behöver ni förmodligen bara komplettera med en säng och kanske en TV-bänk med en TV, så har ni allt ditt barn kan tänkas behöva. Många upplever att detta är väldigt praktiskt och dessutom enkelt.

Att välja ett skrivbord

Att välja ett skrivbord

Eftersom det finns hundratals skrivbord att välja mellan har ni en hel del arbete framför er när ni ska titta på olika alternativ, jämföra de produkter som ni gillar och slutligen komma fram till vilket som bäst stämmer överens med era önskemål. Räkna med att det tar lite tid. För att komma fram till vilket skrivbord ni ska köpa behöver ni fundera över flera saker.

  • Ska skrivbordet vara fristående eller sitta ihop med annan möbel, exempelvis en säng eller en bokhylla?
  • Ska skrivbordet ha fullstora mått, eller ska det vara litet för att passa ett litet barn?
  • Vilket material vill ni att bordet ska ha? Trä, träfanér eller kanske metall? Det finns gott om alternativ och ni behöver fundera över vad ni vill ha ur praktisk aspekt men även med tanke på vad som passar in stilmässigt.
  • Hur mycket får skrivbordet kosta? Ett enkelt bord med en stol är vanligtvis billigare än en hel kombinationsmöbel med hylla, garderob eller säng.
  • Vilken färg vill ditt barn att skrivbordet ska ha?
  • Behöver det finnas lådor i skrivbordet eller har ni löst förvaringsmöjligheter på annat sätt?


Detta är bara några av de frågor som är bra att ha svar på innan ni ger er ut på möbeljakt. Ni kommer säkert stöta på fler funderingar på vägen, men om ni har svar på ovanstående frågor har ni kommit en god bit på väg, och kan börja filtrera bland alternativen.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Skrivbord för barn

✅ Hur mycket kostar ett skrivbord?

Det beror helt och hållet på vilken typ av skrivbord ni vill ha. Ett enkelt litet skrivbord med en stol till små barn går att hitta för under 1 000 kronor. Ett större skrivbord till ett äldre barn kan ibland vara något dyrare. Visst finns det även här enklare modeller som kostar mellan 500 och 1 000 kronor. Om du vill ha ett skrivbord med inbyggd liten bokhylla kan du hitta ett sådant för cirka 1 500 kronor. En hel möbel med garderober, byrå och skrivbord är förstås dyrare. Dessa kostar ofta mellan 2 000 och 3 000 kronor, men dyrare alternativ kan förekomma.


✅ Följer det med en skrivbordsstol när jag köper ett skrivbord till mitt barn?

Nej, i regel gör det inte det. Det finns dock undantag där man har satt ihop ett paket med både skrivbord och skrivbordsstol. Vissa tycker att det är enklare att köpa ett paket, där man får både bord och stol som matchar. Andra tycker att det är en fördel att få köpa stolen separat, eftersom man då kan fokusera på att köpa en riktigt bekväm stol som barnet kan sitta på länge utan att det blir obekvämt.


✅ Mitt barns rum är väldigt svårmöblerat och trångt. Vad bör jag välja för skrivbord?

Det låter som att ett hörnskrivbord skulle kunna vara en lämplig lösning. Det ger er möjlighet att utnyttja en större del av rummet på ett bättre sätt. En annan tänkbar lösning skulle kunna vara att använda en loftsäng med inbyggt skrivbord under. En säng behövs ju ändå, och då passar skrivbordet in där under, utan att ta upp mer yta.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Skrivbord för barn Vanliga frågor