UV-tält TEST: 3 bästa UV-tälten & Soltälten för barn (bäst i test)

Bäst UV-tält

⭐ Bästa UV-tälten & soltälten 2024


Tycker du och din familj om att åka till stranden när det är sommar och varmt? Då är ni i gott sällskap. Det är nämligen många som tycker om att göra det. Många nyblivna eller blivande föräldrar känner sig dock lite oroade över hur det ska gå med den nya familjemedlemmen. Det pratas och skrivs mycket om att stark sol är skadlig för små barn. Så är det. Det stämmer helt.

Däremot betyder det inte att er familj måste stanna hemma hela dagarna när sommaren och dess varma dagar kommer. Ni kan istället ladda upp med de rätta solskyddsprodukterna så kommer ni att kunna njuta av sommaren och solen även framledes. Förutom uv-kläder och solkräm är det riktigt smart att köpa ett UV-tält. Det ger god skuggning och där kan den lille sitta och leka, vila eller till och med sova en stund. Den här typen av produkt finns i olika former och storlekar.

De bästa De bästa UV-tälten & soltälten 2024

Vi har valt dessa UV-tält som våra Toppval.
Ta en paus ifrån solen på tomten, strandutflykten eller varsomhelst med något av dessa stora och praktiska UV-tält.

1. Swimpy UV-tält XL

När det är dags för sommar och semester behöver du fundera ut ett bra sätt att skydda ditt lilla barn mot de starkaste solstrålarna. Då kan ett UV-tält vara en perfekt lösning. Det finns förstås flera alternativ att välja mellan men det här stora tältet från Swimpy är ett alldeles utmärkt val. En av de främsta anledningarna till att du bör välja just detta är faktiskt storleken. Som namnet antyder är det här tältet större än de flesta andra. Det innebär att du som förälder också får plats tillsammans med ditt barn. Det kan vara väldigt positivt om det är dags för middagsvila eller en liten mysstund efter badet.

Swimpy UV-tält XL

Det här UV-tältet har inbyggt solskydd 30+ för att verkligen ge ett bra skydd. Det kan med fördel tas med såväl utomlands som till stranden. Det går lätt att vika ihop och kommer med en förvaringsväska som det kan fraktas i. Monteringen är enkel och görs snabbt med hjälp av tre vikbara pinnar och fyra spikar.

Knapp för att se priset på soltältet från Swimpy.


2. Swimpy Babblarna UV-tält

Har du en son eller dotter som älskar Babblarna? Det är du förstås inte ensam om då dessa härliga och färgrika karaktärer uppskattas väldigt mycket hos många barn runtom i Sverige. Fördelen med detta är att det tagits fram gott om Babblarnaprodukter. Självklart finns det även ett UV-tält med motiv av Babblarna. Det är inte bara motivet som gör att du bör överväga att köpa just detta tält. Det ger UV-skydd 50+ vilket är betydligt starkare skydd än många andra tält kan erbjuda.

Swimpy Babblarna UV-tält

När du köper det här soltältet kommer det i en förvaringsväska som du sedan kan använda när du ska ta med dig tältet på semesterresan. Det här är lätt att montera och lätt att sedan vika ihop. Det tar inte alls mycket plats i bagageutrymmet och det kan packas ned i en resväska om det är dags att flyga utomlands. Något du bör tänka på är att pinnar att fästa tältet med inte ingår.

Knapp för att se priset på tältet med Swimpy Babblarna.


3. Tullsa UV-tält med ventilation

När du behöver ett UV-tält som verkligen ger ett bra skydd för ditt barn är det här alternativet från Tullsa en mycket tilltalande variant. Det ger ett skydd så starkt som 50+. För det känsliga lilla barnet är detta verkligen positivt. Det gör att du kan ta med din lilla dotter eller son till stranden eller på solsemestern och ändå ha en bra lösning för hur den lilla ska hållas skyddad från de starkaste strålarna.

Tullsa UV-tält med ventilation

Tältet är svart, vilket gör att det skiljer sig en del från de allra flesta andra tält på marknaden. Du har förmodligen sett betydligt fler blåa tält, vilket tycks vara det allra vanligaste. Detta UV-tält levereras i en väska som du kan lägga ned det i varje gång du packar ihop det. På så sätt kan du se till att det inte tar mer plats än nödvändigt mellan gångerna det används. När tältet är uppställt är det cirka 140 cm högt.

Knapp för att se priset på Tullsa UV-tält.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Skydda ditt barn mot solens strålar
UV-tältet är en produkt som kan vara till nytta oavsett om du och din familj ska njuta av sommarmånaderna och värmen hemma i Sverige eller utomlands. UV-tältet kommer ofta levererat i en liten väska eller påse som man kan använda för att transportera det i. Det brukar fungera bra oavsett om det handlar om att packa med tältet i bilen på väg till stranden några mil bort eller i resväskan för att ta flyget till Grekland, Thailand eller något annat varmt och soligt land. Det är lätt att glömma att solen faktiskt är stark även hemma i Sverige under sommaren.

Även om du och din familj inte har några direkta planer på en utlandsresa kan det därför vara en god idé att köpa ett tält. Det ger ett bra solskydd även på våra svenska stränder. Det är för övrigt inte bara det lilla barnet som kan få lite välbehövlig skugga med hjälp av tältet. Även större barn eller familjens vuxna kan tycka att det är skönt att krypa in i tältet en stund för att få lite skugga efter någon timme i solen. Det gäller förstås också på Öland, Gotland eller andra stränder i vårt avlånga land, likväl som på charterresan.

Olika alternativ
När du ska köpa ett UV-tält är det absolut inte så att du är hänvisad till ett specifikt tält. Det är lätt att anta att det bara finns ett sorts tält, eller möjligen ett fåtal att välja mellan. Så är inte fallet. Det finns en lång rad tält att välja mellan. Det finns små tält som fungerar bra om det bara är det lilla barnet och möjligen ett litet syskon som ska kunna söka sig till skuggan inuti tältet. Om hela familjen vill kunna få plats behövs däremot en av de större modellerna. Det finns både medelstora och riktigt stora varianter. Det bästa du kan göra är att ta en ordentlig titt på utbudet.

Gå igenom måtten på tälten och fundera över vilken storlek som passar just din familj och era behov bäst. Ta även i beaktning hur stort tält du har möjlighet att ta med dig i bagaget på den typ av resor du oftast åker på. Läs även igenom beskrivningen så att du vet om det följer med någon väska som du kan frakta tältet i. Det är en klar fördel, så att du har det enkelt förpackat och kan lägga ned det i en större resväska för utlandsresan, eller slänga in det i bilens bagagelucka som det är.

Stark sol är skadlig för små barn.

Skillnad i UV-skyddet
En viktig skillnad som kan vara bra att känna till och tänka på, är styrkan på tältets UV-skydd. Vissa har ett starkare sådant än andra. Det kan till exempel ligga på 30 på vissa tält, medan det ligger på 50 hos andra. Utan närmare eftertanke är det förstås lätt att tänka att detta bara är siffror, och att det inte spelar så stor roll. Att välja så högt UV-skydd som möjligt kan dock vara klokt. Det ger av förklarliga skäl ett bättre och mer komplett skydd. I synnerhet om tältet ska tas med på utlandsresan när ni åker till varmare breddgrader är detta viktigt, men det spelar faktiskt roll även på hemmaplan. Läs mer om UV-strålning här.

Enkel montering med eller utan tältpinnar
UV-tälten är vanligtvis enkla att montera antingen med hjälp av tre eller fyra medföljande tältpinnar eller som rena popup-tält som fäller upp sig själva. Att montera de tält som kommer med pinnar är inte på något sätt lika komplicerat som att sätta upp ett vanligt tält på campingturen. Det här är klart på någon minut, och därefter är det bara att njuta av en solig dag där det plötsligt inte är några problem att hitta välbehövlig skugga. Du behöver inte vara van vid att sätta upp tält för att kunna få UV-tältet på plats på stranden. Det här är något som de flesta kan klara av. Det finns för övrigt tält som går att montera ihop på olika sätt. Antalet pinnar som används är det samma och dessa följer naturligtvis med, men du kan sedan välja mellan några olika former. På så sätt kan du forma tältet som du själv vill ha det.

Hur många ska få plats i tältet?
Till viss del är det naturligtvis en smaksak vilka tält som är de bästa. Vissa saker, som till exempel storlek, är det bara du och de andra i din familj som kan avgöra vad som passar er bäst. Om en eller två personer kommer använda tältet, i synnerhet om båda är barn, räcker det gott med en av de mindre modellerna på marknaden. De är billigare att köpa och tar av naturliga skäl mindre plats. Om hela familjen vill kunna skuggas av tältet säger det sig självt att ett större tält är det bästa valet. Det gäller helt enkelt att välja det som passar era behov bäst. Beträffande UV-skydd brukar det rekommenderas att satsa på så högt skydd som möjligt. 50+ är ett bra val, och de tält som kan erbjuda detta brukar placeras högt i tester.

Vidare är de bästa tälten enkla att fälla ihop och relativt lätta att bära även om de råkar vara stora. Det ska vara praktiskt och enkelt att hantera dem, oavsett om det handlar om att montera upp dem på stranden eller att bära dem till incheckningen på Arlanda. Vissa tält är försedda med förvaringsfack, något som ytterligare höjer deras status. Många upplever att det krävs minst, gärna fler, förvaringsfack för att tälten ska kvala in på listan över de allra bästa produkterna. Där i går det att lägga solkräm, insektsnät eller andra föremål som behöver finnas nära tillhands. Medföljande förvaringsväska är också något som höjer helhetsbetyget.

Köp ett bra UV-tält och skydda ditt barn från solens skadliga strålar.

Kostnaden – ingen stor utgiftspost
Att köpa ett UV-tält kostar inte speciellt mycket. Exakt vad prislappen hamnar på beror på vilken typ av tält du vill ha. Det finns nämligen skillnader, både när det kommer till storlekar, styrkan på UV-skyddet och flera andra saker. Det går att hitta tält för cirka 150 kronor, men det finns även modeller som kostar runt 500 kronor. Dyrare än så behöver det generellt inte bli. Om ni tar väl hand om tältet kan det användas under flera år. Det gör att det blir en liten utgift, och att det rör sig om väl spenderade pengar.

Om du väljer ett av de tält som har inbyggda ventilationspaneler som ser till att det inte blir alltför varmt, kan tältet även fungera utmärkt som lektält hemma i trädgården, på altanen eller till och med inomhus om barnen gärna vill leka i tält på rummet. På så sätt går det att få ytterligare valuta för pengarna.


Frågor och svar kring UV-tält

✅ Står UV-tälten emot vind på ett bra sätt?

Detta är en viktig fråga eftersom det ofta blåser rejält på stranden, i synnerhet vid havet. Svaret är att förmågan att stå emot vind varierar från produkt till produkt. Om du köper en produkt av hållbart och slitstarkt material bör det inte vara några problem, även om det naturligtvis beror på vindstyrkan också. Tänk också på hur du placerar tältets öppning, så att den inte fångar vinden som då får fri tillgång till att ta tag i tältet.

✅ Medföljer det insektsnät till UV-tält?

Faktum är att det medföljer insektsnät till vissa UV-tält men absolut inte till alla. Det här är inte på något sätt standard, så det är inget du ska räkna med. Om det följer med bör det betraktas som en bonus. Om det inte följer med kan du naturligtvis köpa ett sådant separat och montera på med kardborreband exempelvis. Om det redan följer med är det naturligtvis ännu enklare. Läs helt enkelt produktspecifikationen innan du klickar igenom köpet, så får du information om huruvida det ingår eller om det behöver köpas till.

✅ Kan babyn sova i UV-tältet eller blir det för varmt?

Själva tanken med ett tält av den här typen är att det ska vara svalt och skuggigt inne i tältet. Det ska finnas ventilationspaneler eller annan lösning som gör att det inte blir för varmt där inne. Det ska därför gå utmärkt att ta middagsvilan i tältet. Vissa tält är dock varmare än andra, så naturligtvis behöver du göra en separat bedömning från fall till fall, för att se om det är lämpligt eller inte. Generellt ska det dock inte vara några problem.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se