UV-tält

Tycker du och din familj om att åka till stranden när det är sommar och varmt? Då är ni i gott sällskap. Det är nämligen många som tycker om att göra det. Många nyblivna eller blivande föräldrar känner sig dock lite oroade över hur det ska gå med den nya familjemedlemmen. Det pratas och skrivs mycket om att stark sol är skadlig för små barn. Så är det. Det stämmer helt. Däremot betyder det inte att er familj måste stanna hemma hela dagarna när sommaren och dess varma dagar kommer. Ni kan istället ladda upp med de rätta solskyddsprodukterna så kommer ni att kunna njuta av sommaren och solen även framledes. Förutom uv-kläder och solkräm är det riktigt smart att köpa ett UV-tält. Det ger god skuggning och där kan den lille sitta och leka, vila eller till och med sova en stund. Den här typen av produkt finns i olika former och storlekar.

Bäst UV-tält
Snabbmeny:
Toppval UV-tält Vanliga frågor


I Sverige och utomlands

UV-tältet är en produkt som kan vara till nytta oavsett om du och din familj ska njuta av sommarmånaderna och värmen hemma i Sverige eller utomlands. UV-tältet kommer ofta levererat i en liten väska eller påse som man kan använda för att transportera det i. Det brukar fungera bra oavsett om det handlar om att packa med tältet i bilen på väg till stranden några mil bort eller i resväskan för att ta flyget till Grekland, Thailand eller något annat varmt och soligt land. Det är lätt att glömma att solen faktiskt är stark även hemma i Sverige under sommaren. Även om du och din familj inte har några direkta planer på en utlandsresa kan det därför vara en god idé att köpa ett tält. Det ger ett bra solskydd även på våra svenska stränder. Det är för övrigt inte bara det lilla barnet som kan få lite välbehövlig skugga med hjälp av tältet. Även större barn eller familjens vuxna kan tycka att det är skönt att krypa in i tältet en stund för att få lite skugga efter någon timme i solen. Det gäller förstås också på Öland, Gotland eller andra stränder i vårt avlånga land, likväl som på charterresan.

Olika alternativ

När du ska köpa ett UV-tält är det absolut inte så att du är hänvisad till ett specifikt tält. Det är lätt att anta att det bara finns ett sorts tält, eller möjligen ett fåtal att välja mellan. Så är inte fallet. Det finns en lång rad tält att välja mellan. Det finns små tält som fungerar bra om det bara är det lilla barnet och möjligen ett litet syskon som ska kunna söka sig till skuggan inuti tältet. Om hela familjen vill kunna få plats behövs däremot en av de större modellerna. Det finns både medelstora och riktigt stora varianter. Det bästa du kan göra är att ta en ordentlig titt på utbudet. Gå igenom måtten på tälten och fundera över vilken storlek som passar just din familj och era behov bäst. Ta även i beaktning hur stort tält du har möjlighet att ta med dig i bagaget på den typ av resor du oftast åker på. Läs även igenom beskrivningen så att du vet om det följer med någon väska som du kan frakta tältet i. Det är en klar fördel, så att du har det enkelt förpackat och kan lägga ned det i en större resväska för utlandsresan, eller slänga in det i bilens bagagelucka som det är.

Stark sol är skadlig för små barn.

Skillnad i UV-skyddet

En viktig skillnad som kan vara bra att känna till och tänka på, är styrkan på tältets UV-skydd. Vissa har ett starkare sådant än andra. Det kan till exempel ligga på 30 på vissa tält, medan det ligger på 50 hos andra. Utan närmare eftertanke är det förstås lätt att tänka att detta bara är siffror, och att det inte spelar så stor roll. Att välja så högt UV-skydd som möjligt kan dock vara klokt. Det ger av förklarliga skäl ett bättre och mer komplett skydd. I synnerhet om tältet ska tas med på utlandsresan när ni åker till varmare breddgrader är detta viktigt, men det spelar faktiskt roll även på hemmaplan.

Enkel montering med eller utan tältpinnar

UV-tälten är vanligtvis enkla att montera antingen med hjälp av tre eller fyra medföljande tältpinnar eller som rena popup-tält som fäller upp sig själva. Att montera de tält som kommer med pinnar är inte på något sätt lika komplicerat som att sätta upp ett vanligt tält på campingturen. Det här är klart på någon minut, och därefter är det bara att njuta av en solig dag där det plötsligt inte är några problem att hitta välbehövlig skugga. Du behöver inte vara van vid att sätta upp tält för att kunna få UV-tältet på plats på stranden. Det här är något som de flesta kan klara av. Det finns för övrigt tält som går att montera ihop på olika sätt. Antalet pinnar som används är det samma och dessa följer naturligtvis med, men du kan sedan välja mellan några olika former. På så sätt kan du forma tältet som du själv vill ha det.

 

De bästa tälten

Till viss del är det naturligtvis en smaksak vilka tält som är de bästa. Vissa saker, som till exempel storlek, är det bara du och de andra i din familj som kan avgöra vad som passar er bäst. Om en eller två personer kommer använda tältet, i synnerhet om båda är barn, räcker det gott med en av de mindre modellerna på marknaden. De är billigare att köpa och tar av naturliga skäl mindre plats. Om hela familjen vill kunna skuggas av tältet säger det sig självt att ett större tält är det bästa valet. Det gäller helt enkelt att välja det som passar era behov bäst. Beträffande UV-skydd brukar det rekommenderas att satsa på så högt skydd som möjligt. 50+ är ett bra val, och de tält som kan erbjuda detta brukar placeras högt i tester.

Vidare är de bästa tälten enkla att fälla ihop och relativt lätta att bära även om de råkar vara stora. Det ska vara praktiskt och enkelt att hantera dem, oavsett om det handlar om att montera upp dem på stranden eller att bära dem till incheckningen på Arlanda. Vissa tält är försedda med förvaringsfack, något som ytterligare höjer deras status. Många upplever att det krävs minst, gärna fler, förvaringsfack för att tälten ska kvala in på listan över de allra bästa produkterna. Där i går det att lägga solkräm, insektsnät eller andra föremål som behöver finnas nära tillhands. Medföljande förvaringsväska är också något som höjer helhetsbetyget.

Köp ett bra UV-tält och skydda ditt barn från solens skadliga strålar.

Kostnaden – ingen stor utgiftspost

Att köpa ett UV-tält kostar inte speciellt mycket. Exakt vad prislappen hamnar på beror på vilken typ av tält du vill ha. Det finns nämligen skillnader, både när det kommer till storlekar, styrkan på UV-skyddet och flera andra saker. Det går att hitta tält för cirka 150 kronor, men det finns även modeller som kostar runt 500 kronor. Dyrare än så behöver det generellt inte bli. Om ni tar väl hand om tältet kan det användas under flera år. Det gör att det blir en liten utgift, och att det rör sig om väl spenderade pengar. Om du väljer ett av de tält som har inbyggda ventilationspaneler som ser till att det inte blir alltför varmt, kan tältet även fungera utmärkt som lektält hemma i trädgården, på altanen eller till och med inomhus om barnen gärna vill leka i tält på rummet. På så sätt går det att få ytterligare valuta för pengarna.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring UV-tält

✅ Står UV-tälten emot vind på ett bra sätt?

Detta är en viktig fråga eftersom det ofta blåser rejält på stranden, i synnerhet vid havet. Svaret är att förmågan att stå emot vind varierar från produkt till produkt. Om du köper en produkt av hållbart och slitstarkt material bör det inte vara några problem, även om det naturligtvis beror på vindstyrkan också. Tänk också på hur du placerar tältets öppning, så att den inte fångar vinden som då får fri tillgång till att ta tag i tältet.


✅ Medföljer det insektsnät till UV-tält?

Faktum är att det medföljer insektsnät till vissa UV-tält men absolut inte till alla. Det här är inte på något sätt standard, så det är inget du ska räkna med. Om det följer med bör det betraktas som en bonus. Om det inte följer med kan du naturligtvis köpa ett sådant separat och montera på med kardborreband exempelvis. Om det redan följer med är det naturligtvis ännu enklare. Läs helt enkelt produktspecifikationen innan du klickar igenom köpet, så får du information om huruvida det ingår eller om det behöver köpas till.


✅ Kan babyn sova i UV-tältet eller blir det för varmt?

Själva tanken med ett tält av den här typen är att det ska vara svalt och skuggigt inne i tältet. Det ska finnas ventilationspaneler eller annan lösning som gör att det inte blir för varmt där inne. Det ska därför gå utmärkt att ta middagsvilan i tältet. Vissa tält är dock varmare än andra, så naturligtvis behöver du göra en separat bedömning från fall till fall, för att se om det är lämpligt eller inte. Generellt ska det dock inte vara några problem.


Källor:Snabbmeny:
Toppval UV-tält Vanliga frågor