Bästa Barnrumsinredningen → Väggdekor till barnrum

Vissa barn får sitt första egna rum i samma stund som de kommer hem från BB. Andra får vänta något eller några år. Oavsett när det sker så tycker väldigt många föräldrar att det är väldigt spännande och roligt att få inreda barnrummet. Vilka möjligheter som finns beror förstås på hur stort rum barnet har, men oavsett storlek på rummet är det roligt att inreda och dekorera. Det finns mängder av fina tapeter, möbler och inredningsdetaljer anpassade specifikt för barnrum. Du har med andra ord mycket att välja på.

Bäst Barnrumsinredning

Snabbmeny:
Toppval Barnrumsinredning Vanliga frågor


Börja med fina tapeter

När du ska börja med inredningen av ditt barns rum vill du förmodligen skapa en stil som ska gå genom hela rummet. Då är det bra att börja med väggarna som ju ramar in rummet. Det innebär att du bör fundera över vilken stil du vill skapa, och därefter välja tapeter som hjälper dig uppnå detta. Butikerna är fyllda med fina tapeter speciellt framtagna för barnens rum. Du kan hitta tapeter som passar oavsett vilket stil du vill skapa, och naturligtvis oavsett vilken ålder det är på din son eller dotter. I barnbutikerna kan du hitta allt från enfärgade tapeter i såväl pastellfärger som mer neutrala färger, till härligt mönstrade tapeter. Du kan helt enkelt lägga grunden till den inredningsstil du är ute efter.

Glöm inte textilier

När det gäller barnens rum är det viktigt att det blir mysigt. Det är något som du bör ha i åtanke oavsett om du ska inreda till en liten baby eller till en 10-åring. När det gäller just mysfaktor spelar textilier stor roll. Med en fin matta som är skön för små fötter att gå på, och fina gardiner har du en bra grund. Vad gäller valet av matta kan till exempel en härligt mjuk och fluffig ryamatta vara ett bra val. Detta passar i synnerhet det lite äldre barnet. Små barn som gärna sitter på golvet och leker brukar kunna uppskatta bilmattor, pusselmattor eller en slät matta som det är enkelt att leka på.

Om du dessutom inreder med kuddar och plädar som barnet även kan ha för att skapa små myshörnor i rummet, har du kommit ännu längre på väg mot ett rum där ditt barn tycker om att spendera tid. Mönster och färger kan naturligtvis anpassas efter barnets smak om du har ett lite äldre barn. Om ditt barn fortfarande är en baby eller mellan 0 och 3 år, är troligtvis inte smaken så utpräglad ännu. Då får du som förälder passa på att välja det du tycker är finast.

Inred barnrum med fin barnrumsinredning

Fina och praktiska förvaringsmöbler

Redan som liten baby brukar barn ha samlat på sig riktigt många saker. Leksakerna kommer inte att bli färre eller mindre med åren. Därför är smart förvaring viktigt redan från början. Det finns många olika möbler som är avsedda just för förvaring. Många av dem är också väldigt fina, och du har goda möjligheter att hitta förvaringsmöbler som även passar in i den inredningsstil som du vill ha i barnens rum. Naturligtvis kan du hitta hyllor, kistor och byråer i olika stilar. Det finns såväl enfärgade mer klassiska möbler, som pastellfärgade möbler eller möbler i andra glada färger. Det finns även andra möbler för just förvaring. Vissa hyllor ser ut som små hus och erbjuder såväl hyllor som lådor. De är fina att titta på, barnen brukar gilla stilen och utseendet och de erbjuder dessutom gott om förvaringsutrymme. I dessa kan ditt barn förvara allt från böcker till små bilar, hästar eller rentav kläder.

Mindre förvaringslösningar

Förutom möbler kan du naturligtvis även inreda barnens rum med andra förvaringslösningar. Det finns gott om fina tygkorgar, lådor som ser ut som legobitar och andra modeller som alla erbjuder gott om förvaringsplats. Hur många leksaker ett barn har är naturligtvis väldigt individuellt. Förmodligen har han eller hon en del, oavsett om det är bollar, bilar, hästar eller något helt annat som står högst uppe på favoritlistan. Då är det praktiskt att snabbt kunna städa undan och få ordning på rummet på kvällen. Med några fina och relativt korgar och lådor som komplement till möblerna är det här lätt fixat.

Toppval Barnrumsinredning 2024

Vi har valt dessa produkter som våra Toppval.
Uppskattad väggdekor för mysiga barnrum. Här får du lite inspiration till hur du kan inreda barnrummet.

===

===

En skön säng att sova i

En självklar del i varje barnrum är sängen. Varje barn behöver en skön säng att sova i. Som förälder vill du förmodligen även att den ska passa in stilmässigt, och därför är det viktigt att du väljer med omsorg. För den allra minsta är det kanske en vagga eller en spjälsäng som är aktuellt. De här sängarna används generellt bara under något halvår om det är en vagga, och något år om det är en spjälsäng. Trots det bör du välja noga, så att du får en säng som är fin, passar in bra i rummet men framför allt är säker och bekväm. Det finns gott om modeller att välja på, oavsett om du vill ha något modernt och minimalistiskt, något rustikt eller något som ser franskt lantligt ut. Valmöjligheterna är många.

Inred barnrummet med en mysig säng för barnet att sova i

Dags för nästa säng

Relativt snabbt blir det dags att byta ut den minsta sängen. Nu är det dags att lägga ännu mer energi och tid på att verkligen hitta den rätta sängen. Nu finns det olika sätt att tänka på. Vissa väljer i det här skedet att köpa en juniorsäng eller en växa-säng. Dessa kan vara praktiska att ha, och eftersom de är mindre än en vanlig säng känns de också lite mer ombonade. Vissa väljer däremot att helt hoppa över den här typen av säng, och satsa på en säng med standardmått direkt. Det finns då en mängd olika alternativ. Vissa köper helt enkelt en vanlig säng, med samma mått som de en vuxen person använder. Fördelarna med en sådan är bland annat att du har tillgång till ett enormt utbud och kan välja bland allt du finns på marknaden, samt att du kan ligga bredvid ditt barn och läsa godnattsagan på kvällarna. Nackdelen är att sängen kan kännas lite stor för en 3-åring som ska lära sig att sova i sin egen säng.

Det brukar dock gå att göra både sängen och rummet mysigt, så att ditt barn ändå trivs där och bestämmer sig för att sova där. Förutom klassiska sängar finns det också många andra alternativ. Du kan till exempel satsa på en loftsäng, eller en säng med inbyggda lådor under. Det finns också sängar med utdragbar gästsäng bredvid, samt loftsängar med koja under. Det finns med andra ord många beslut att fatta. Förutom att ta hänsyn till de färger, möbler och den generella stil du har valt till rummet, behöver du även fokusera på vad du tror att din son eller dotter helst vill ha.

Gör det fint även på dagtid

Det finns två viktiga saker att tänka på när det gäller sängen. Dels är det viktigt att komma ihåg att det här är den plats där barnet tillbringar allra mest tid. Det är därför otroligt viktigt att du köper en säng till ditt barn som verkligen är bekväm att ligga i. Det andra som du bör tänka på är att sängen är en viktig del av barnrummet. Det är därför viktigt att den inte bara är skön att sova i på natten. Den bör även vara fin på dagen. Dekorera den med ett fint överkast och några fina kuddar. Dels ger det hela rummet ett mysigt och hemtrevligt intryck, dels gör det sängen bekväm att krypa upp i även på dagen. Kanske vill din son eller dotter sitta där på dagen och bläddra i böcker eller titta på en film.

Ge utrymme för lek

Visst är det roligt att köpa möbler, inredningsdetaljer, mattor och textilier. Det är även fantastiskt roligt att inreda rummet med de nyinköpta produkterna. Glöm bara inte att det behöver finnas rejäl lekyta i ett barnrum. Det är trots allt lek som små barn ägnar det mesta av sin vakna tid åt. Låt dig därför inte lockas att placera ut bord och stolar, fåtöljer, klädställningar och andra möbler i hela rummet. Naturligtvis ska det finnas möbler, och rummet ska vara ombonat och fint, men det måste finnas gott om fri golvyta för lek. Se till att lägga en fin och mjuk matta på golvet där leken kan äga rum, men håll möblerna borta från lekytan. När barnet blir äldre blir lekarna av annan typ, och då behövs inte fri golvyta på samma sätt, men för små barn är det viktigt att det finns någonstans där det går att bygga lego, sätta ihop tågbanor och annat som kräver utrymme.


Frågor och svar kring Barnrumsinredning

✅ Går det att köpa hela set med möbler för att få möbler som matchar varandra?

Ja, det finns faktiskt en del möbelpaket att köpa. Du kan till exempel köpa set med spjälsäng och byrå. Du kan även köpa set med bokhylla, byrå och stol. Andra set som finns är bland annat soffa, fåtölj och skärmvägg. Om du ser dig om i butikerna kan du dels hitta färdiga set, men framför allt kan du hitta möbler i samma möbelserie. Dessa kan du kombinera som du vill och ändå känna dig säker på att varje möbel matchar de andra.

✅ Vad bör jag tänka på när jag inreder barnrummet för att det ska bli så mysigt som möjligt?

Tavlor eller posters på väggarna och en mjuk matta på golvet gör stor skillnad. Om du inte har möjlighet att ägna dig åt några stora utsvävningar när du ska inreda så gör det inget. Lägg fokus på de små detaljerna som kan tyckas oväsentliga men som betyder mycket. Välj ett tema för rummets inredning och köp flera posters som du sedan ramar in. Sätt upp dem på väggen. Lägg en matta på golvet och köp några kuddar och en pläd eller ett överkast till sängen. På så sätt skapar du snabbt mysfaktor utan att det behöver bli dyrt.

✅ Vilken typ av lampa bör jag välja till barnens rum?

Dels behövs en bra taklampa som ger rejäl belysning. Med denna tänd kan barnet sitta och leka och pyssla på rummet även under mörka höstdagar. Dessutom behövs en bordslampa som kan användas som nattbelysning. Även om lampan inte är tänd hela natten, vill många barn har lite dämpad belysning på rummet tills de har somnat. Det finns också gott om nattlampor för barn som kan vara tända hela natten utan att bli överhettade. Flera av dem kan faktiskt till och med hamna i barnens säng utan att det är någon fara. Det är framför allt relevant när det gäller gosedjur med inbyggda lampor.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se