Dockvagn

Väldigt många barn leker med dockor under flera års tid under barndomen. Det gäller både pojkar och flickor och i varierande åldrar. Vissa har en docka som sin allra första omtyckta leksak, och fortsätter sedan leka med dockor i tio års tid. Andra har bara en kort period, mellan exempelvis 3 och 5 år då de leker intensivt med dockor. Oavsett hur lång eller kort perioden är, vill barnen ofta ha tillbehör till sina små dockor. En dockvagn är till exempel ett hett eftertraktat objekt.

Bäst Dockvagn

Snabbmeny: Toppval Dockvagnar Brio Dockvagn Dockvagn i trä Vanliga frågor


Många olika vagnar

Om du har fått barn under det senaste årtiondet kommer du säkert ihåg att utbudet av barnvagnar var enormt. Faktum är att utbudet är nästan lika stort när det kommer till dockvagnar. Det finns en mängd olika modeller och de finns i olika storlekar och olika material. Det är verkligen spännande att titta runt i leksaksbutikerna, eftersom utbudet har vuxit så enormt mycket de senaste åren.

Miniatyrer av riktiga barnvagnar

Något som är vanligt förekommande är att dockvagnarna är utformade som små miniatyrer av vanliga barnvagnar. Detta gör att du kan hitta såväl liggvagnar som sittvagnar och kombivagnar. Du hittar dem i många olika färger. Den som älskar rosa kan med andra ord få en rosa kombivagn som liknar någon av de populära barnvagnarna från Brio, Emmaljunga eller Stokke till exempel. Den som istället vill ha en grå dockvagn kan naturligtvis få en sådan.

Precis som man skulle kunna önska så finns dockvagnar i en mängd olika färgval. Detta gör att du bör kunna hitta något som passar den mottagare du har tänkt dig. Vilken typ av hjul som används på de här vagnarna kan variera. Det kan vara värt att tänka på, beroende på var du tror att vagnen främst kommer användas.

Dockvagnar - Miniatyrer av riktiga barnvagnar

Små sulkys

Precis som att du kan hitta miniatyrkopior av kombivagnar, ligg- och sittvagnar, kan du naturligtvis även hitta små sulkys. De liknar verkligen de sulkys som används till små barn, och har liknande hjul. Skillnaden är helt enkelt att dockvagnen av naturliga skäl är mindre. Precis som med vanliga sulkys är det enklast att ta sig fram på asfalt eller plant och jämnt underlag med den här typen av dockvagn.

Retroinspirerade vagnar till dockor

En annan mycket populär variant är retroinspirerade dockvagnar. De är ofta tillverkade i rotting, med hjul av trä, och de har ett mycket retroinspirerat utseende. Utseendet tilltalar kanske främst många föräldrar, då den här typen av dockvagn, förutom att vara rolig för barnet även utgör en fin inredningsdetalj. Den kan med andra ord fortsätta användas som prydnad i hemmet, den dagen barnet blivit för stor för att leka med dockor. Naturligtvis tycker många barn också om den här typen av dockvagn, även om det förstås inte är utseendet som är det viktigaste för de flesta av barnen.

 

Dockvagn i trä

Klassiska trävagnar
En vanlig typ av dockvagn, och faktiskt den variant som har hängt med längst, är den klassiska dockvagnen av trä. Naturligtvis kan även dessa ha lite olika utseende och design. Generellt är de dock lite enklare i sitt utförande än de nyare varianterna. Här är hela vagnen tillverkad i trä, såväl hjul som handtag, sufflett och den del där dockan ligger. De finns naturligtvis i olika färger. Det roliga med dessa är att den som är duktig på att snickra faktiskt även kan snickra en egen dockvagn till sin dotter eller son. På så sätt kan han eller hon få något helt unikt till sin docka. Naturligtvis är även de modeller som finns att köpa i butik väldigt fina.


Dockvagnar i trä med namn på

En rolig detalj är att vissa butiker säljer de klassiska dockvagnarna i trä med namn på. Du kan alltså specialbeställa en vagn med ditt barns namn på sidan. Det gör vagnen lite extra speciell, och något som åtminstone det lite större barnet garanterat kommer att uppskatta. Om ditt barn har med sig dockvagnen hem till kompisar för lek är detta också väldigt bra, eftersom det då inte riskerar att ske någon förväxling.
 

Att välja dockvagn

Eftersom utbudet är stort bland dockvagnar kan förstås valet bli svårt. Det går egentligen inte att slå fast att en viss modell är den allra bästa. Det beror nämligen dels på tycke och smak, dels på av vem den ska användas och hur. Medan vissa alternativ fungerar bäst för den lite äldre användaren, är andra varianter perfekta för de minsta barnen. Det kan med andra ord finnas en rad olika aspekter som spelar in. Här ska vi ta en lite närmare titt på några av de aspekter du kan ha i åtanke.

Att välja dockvagn

Hur gammal är sonen eller dottern?

En första fråga att besvara är hur gammal din son eller dotter, eller det barn som ska få dockvagnen är. Vissa modeller är inte lämpliga för barn under 3 år. Andra är väldigt enkla i sitt utförande, helt utan små detaljer, och de är tvärtom först och främst avsedda just för väldigt små barn. Det är även viktigt att tänka på att barn i 8-årsåldern vanligtvis har helt andra krav på sina saker än ett barn i 4-årsåldern. Åldern på barnet har därför väldigt stor betydelse för valet av vagn. Om det är ett litet barn som ska ha vagnen bör du tänka på att den ska vara lätt att ta sig fram med, och att det inte ska finnas några små detaljer som kan lossna och stoppas i munnen. Är det å andra sidan ett äldre barn som värdesätter sina docklekar högt, kanske inte den allra enklaste modellen är ett så klokt val.

Hur kommer vagnen användas?

Alla som någon gång har lekt med dockor själv vet nog att docklekar kan ske överallt. Vissa leker främst inne på rummet, själv eller med kompisar. Andra tycker om att ta med dockorna ut för att leka, då rollspel är vanligt. Kanske ska dockorna gå till affären, lekparken eller förskolan. Sådana lekar är vanliga. Det finns också många barn som varvar, så att de leker både utomhus och inomhus med dockor. Här behöver du fundera över hur ditt barn brukar leka med dockor. Är det främst inomhus, utomhus eller båda delarna? Detta påverkar förstås var dockvagnen kommer användas. Vissa exemplar är främst avsedda att användas inomhus på plant golv.

Däcken är inte lämpade för att användas utomhus på ojämn mark. Kanske inte resterande del av vagnen heller. Andra modeller har rejäla däck och ett rejält chassi och liknar i mångt och mycket en riktig barnvagn. Vissa av dessa går alldeles utmärkt att köra med även på gräsmattan eller på gruset. Att köra på asfalt brukar inte innebära några problem med någon vagn, då marken är så jämn att den inte ställer till några bekymmer oavsett typ av däck.

Hur länge ska dockvagnen kunna användas?

Nästa punkt att fundera lite extra över är hur länge dockvagnen ska kunna användas. Det här kan vara en lite svår fråga att besvara, eftersom du kanske helt enkelt inte har en aning. Om ditt barn är i 2-årsåldern nu, är det förstås svårt att veta vad han eller hon kommer att ha för intressen om fem år. Det är fullt förståeligt, men då kanske du får räkna med att du kommer att behöva uppgradera till en lite mer avancerad dockvagn efter ett par år, eftersom dockvagnarna för de minsta ofta kan vara lite för enkla för större barn.

Om du däremot är mamma eller pappa till en 8-åring, som nu ska få en ny dockvagn, kanske det inte är troligt att vagnen ska användas mer än 2-3 år till. Du behöver då hitta en dockvagn som kanske har ganska roliga funktioner, men som inte är anpassad för användning av såväl stora som små barn. Olika vagnar kan vara aktuella, beroende på om du önskar väldigt lång användningstid eller om den ska användas av ett större barn under en kortare tid.

Funktioner

Något som förstås är värt att fundera över är hur avancerade funktioner du vill att dockvagnen som du ska ge till ditt barn ska ha. Numera finns det nämligen dockvagnar med alla möjliga tänkbara funktioner. I många av sittvagnarna finns till exempel en sele, precis som i en riktig barnvagn. Många dockvagnar har även korg med förvaringsutrymme under vagnen. Om ditt barn följer med dig till affären med dockvagnen kan han eller hon med andra ord transportera hem något litet i förvaringskorgen efteråt. Detta tycker många barn är riktigt roligt. Justerbart handtag och sufflett som går att fälla upp och ned är andra funktioner som finns på vissa dockvagnar.

Vissa exemplar går att fälla ihop, så att de enkelt kan tas med på semestern. Justerbart sitt- och liggläge är också en funktion som finns på vissa vagnar. Detta är några av de vanligaste funktionerna, men om du letar runt bland alla varianter som finns i butikerna kommer du säkert att hitta ytterligare funktioner som kan vara lockande. Fundera gärna över vilka funktioner du ser som bra att ha. Vagnen kanske inte behöver vara försedd med samtliga, men några roliga funktioner kan vara bra att ha.

Pris

En dockvagn är trots allt en leksak, även om det finns verkligt verklighetstrogna varianter som påminner om barnvagnar. Du kanske inte vill eller kan lägga hur stora summor som helst på en leksak, som kanske har en begränsad användningstid. Däremot vill du förstås välja en så fin och bra vagn som möjligt. Lyckligtvis är väldigt många dockvagnar ganska billiga, trots att de är påkostade både när det kommer till funktioner och design. En enkel sulky till dockan kan du hitta för cirka 200 kronor.

Vill du ha en kombivagn går det att hitta en sådan från cirka 400 kronor och uppåt. Det bör inte innebära några svårigheter att hitta en fin kombivagn för under 1 000 kronor, även om du vill att den ska ha så många verklighetstrogna funktioner som möjligt. En trävagn med namn på går att köpa för cirka 700 kronor. De enklaste dockvagnarna kostar däremot inte mer än cirka 150 kronor. Priserna kan naturligtvis variera beroende på vilken dockvagn du köper, men även vilken butik du väljer att handla från.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Dockvagnar

✅ Finns det regnskydd till dockvagnar, om barnet vill följa med på promenad med dockan när det regnar?

Det finns regnskydd till vissa dockvagnar, medan andra lite enklare modeller saknar detta tillbehör. Om du tror att detta kommer bli aktuellt kan det vara klokt att välja en modell som det finns regnskydd till. Dessa säljs vanligtvis i samma butiker som säljer själva vagnen.


✅ Vilka tillbehör följer med vid köp av dockvagn?

Det beror helt på vilken dockvagn du köper. Vissa vagnar kommer helt utan tillbehör. Vid köp av andra modeller kan det ingå såväl täcke och kudde som en mjuklift. Ibland följer även andra tillbehör med, så som fempunktssele till sittvagnen.


✅ Vad ska jag tänka på när jag köper en dockvagn?

Titta noga på dockvagnens mått. Jämför sedan dessa med längden på det barn som ska använda vagnen. Du vill förmodligen hitta en vagn som blir så bekväm som möjligt att köra för den som ska använda den. En alltför stor vagn till ett litet barn kan därför bli fel, liksom en för liten vagn till ett äldre barn.
Källor:Snabbmeny: Toppval Dockvagnar Brio Dockvagn Dockvagn i trä Vanliga frågor