Köpa Dockvagn → 15 bästa Dockvagnarna (bäst i test)

Bäst Dockvagn


Väldigt många barn leker med dockor under flera års tid under barndomen. Det gäller både pojkar och flickor och i varierande åldrar. Vissa har en docka som sin allra första omtyckta leksak, och fortsätter sedan leka med dockor i tio års tid. Andra har bara en kort period, mellan exempelvis 3 och 5 år då de leker intensivt med dockor. Oavsett hur lång eller kort perioden är, vill barnen ofta ha tillbehör till sina små dockor. En dockvagn är till exempel ett hett eftertraktat objekt.

⭐ De 15 bästa Dockvagnarna 2024

Vi har valt dessa dockvagnar som våra Toppval. Stabila dockvagnar med alla funktioner en dockförälder kan tänkas behöva. Kan användas både inomhus och utomhus.

⭐ Bäst i test: Bäst i Skrållan Dockvagn Premium

Skrållan Dockvagn Premium

Denna dockvagn tillhör premiumsegmentet och har därmed ett flertal funktioner som inte finns på enklare varianter. En av de stora fördelarna med den här fina dockvagnen är att den är mycket verklighetstrogen. Den liknar verkligen en riktig barnvagn i miniatyr.

Lek med dockor i dockvagnen Skrållan Premium

Framhjulen är rörliga, vagnen är utrustad med en sufflett och en shoppingkorg. Att det dessutom är en kombivagn, där det går att ha såväl liggläge som sittläge gör att vagnen blir ännu mer verklighetstrogen. Vagnen är lämplig för barn från 3 år. En positiv aspekt är att vagnen är lätt att köra, och att handtaget är behagligt att hålla i, vilket gör att lekstunderna kan bli många och långa.

Främsta fördelar med Skrållan Dockvagn Premium:

 • Verklighetstrogen dockvagn av hög kvalitet.
 • Lätt att köra.
 • Både sitt- och liggläge (kombivagn).
 • Rörliga framhjul samt utrustad med sufflett och shoppingkorg.

Skrållan Premium bild från sidan

Knapp för att se priset på Skrållan Premium.


2. BRIO Spin Dockvagn

BRIO Spin Dockvagn

Det finns en hel del positivt att säga om denna vagn. Den går att fälla ihop, vilket gör att den lätt kan tas med på semestern om barnet inte vill skiljas från den. Det går dessutom att justera handtaget, vilket gör att den blir mer flexibel och användbar och kan användas under en längre tidsperiod.

Möjligt att justera dockvagnens handtag.

Att framhjulen är svängbara gör att den blir mer verklighetstrogen och dessutom lättare att köra på plant underlag. Dessutom är den här dockvagnen utrustad med en rejäl shoppingkorg. Det gör att vagnens ägare kan ta med sig allt från matsäck till en extra docka på promenaden. Att vagnen har ett verklighetstroget utseende bidrar naturligtvis också till det positiva helhetsintrycket.

Fördelar med BRIO Spin Dockvagn:

 • Verklighetstrogen vagn som är enkel att fälla ihop och ta med sig.
 • Flexibel användning tack vare justerbara handtag.
 • Utrustad med en rejäl shoppingkorg för att få med sig allt man behöver.

Brio Spin kartong med innehåll.

Knapp för att se priset på BRIO Spin.


3. Classic World Dockvagn

Classic World Dockvagn

Denna dockvagn skiljer sig från majoriteten av produkterna på marknaden, genom att den är tillverkad av rotting. Detta ger den ett mycket klassiskt utseende, vilket är ett fördel för den förälder som letar efter en tidlös dockvagn som inte bara ger barnet nöje, utan som även blir en tillgång när det kommer till inredning.

Vagnen är tillverkad av rotting

Det förekommer faktiskt att den här typen av dockvagn används som prydnad den dagen barnet blivit för stor för att leka med den. En stor fördel med denna vagn är att den är väldigt lätt att montera. En nackdel kan vara att den inte är lika robust som de dyrare och mer påkostade moderna modellerna, men den har å andra sidan stor charm.

Fördelar med Classic World Dockvagn:

 • En tidlös och charmig dockvagn.
 • Enkel att montera.
 • Kan bli en fin prydnad även efter barnet slutat leka med vagnen.

Nackdelar:

 • Inte är lika robust som de mer påkostade moderna modellerna.

Bild av en tidlös och mycket charmig dockvagn

Knapp för att se priset på Classic World.


4. Cludberry Castle Dockvagn

Cludberry Castle Dockvagn

Dockvagnarna från Cloudberry Castle finns i flera färger och mönster. Det gör att det blir lätt för dig som förälder att hitta en som passar in bra i ditt barns rum. Den som vill ha en rosa vagn med enhörningsmönster kan få en sådan, men det finns även varianter i grått för den som söker ett mer neutralt alternativ.

Rosa dockvagn med enhörningsmönster

Vagnen är försedd med en shoppingkorg, vilket är en stor fördel eftersom det ger ägaren möjlighet att packa de nödvändigaste ägodelarna under vagnen. Att det går att lyfta ur liggdelen är också mycket positivt. Vagnen är mycket prisvärd, och betydligt billigare än många andra liknande produkter. Hjulen är av plast och det är lätt att rulla denna lilla dockvagn.

Det finns plats att packa saker under vagnen om man ska ut på en tur.

Knapp för att se priset på Cludberry Castle.


5. Bayer Design Dockvagn Cosy

Bayer Design Dockvagn Cosy

Den här dockvagnen finns i tre olika färgkombinationer. Det går att köpa en enfärgad rosa modell, men det går också att köpa en grå och rosa vagn eller en blå och rosa variant. Det finns gott om fördelar som bör nämnas och den kanske mest unika fördelen är att det följer en fin liten skötväska med vagnen.

En blå och rosa variant av Bayers Cosy

En rejäl shoppingkorg sitter också på vagnen, vilket gör att det finns gott om förvaringsutrymme. Att vagnen är hopfällbar är mycket positivt, eftersom det gör att den lätt kan tas med på semesterresan. Hjulen är förhållandevis stora, vilket gör att vagnen är lätt att köra på de flesta underlag. Dockvagnen är försedd med en sufflett, vilken bidrar till ett verklighetstroget utseende.

Grå och rosa vagn med shoppingväska.

Knapp för att se priset på vagnen från Bayer Design Cosy.


6. Mumin Lilla My Docksulky

Mumin Lilla My Docksulky

Det här är en nätt och fin liten docksulky som passar utmärkt för den som vill hitta en lite mindre dockvagn. En stor bild på den välkända karaktären från Mumintrollen; Lilla My, pryder denna vagn vilket gör den till något alldeles extra. Utseendemässigt ser denna vagn ut som en klassisk paraplysulky, med Muminmotivet som extra tillskott.

En fördel som gör sulkyn mer verklighetstrogen är att det sitter en sele i vagnen som går att justera storleksmässigt. Att selen går att justera gör att dockvagnen passar utmärkt till dockor i många olika storlekar. Prismässigt ligger denna docksulky på en väldigt bra nivå. Det går att köpa denna modell för cirka 200 kronor. Det gör att den utgör ett utmärkt förslag till alla som vill hitta en lämplig julklapp som inte behöver bli så dyr.

Knapp för att se priset på Mumin Lilla My Docksulky.


7. Jabadabado dockvagn

Jabadabado dockvagn

Det finns gott om dockvagnar som är moderna och som liknar verkliga vagnar, men det finns också dockvagnar som satsar på en helt annan stil. Denna dockvagn tillhör den senare kategorin. Det här är en robust och klassisk dockvagn i trä. Färgen är rosa, och för den som är förtjust i en lite gammaldags stil och härliga färger är detta en riktig dröm.

Jabadabado i barnrummet

Tack vare materialet håller den här dockvagnen ofta i många år. Den är hållbar och tålig och lätt att köra på plant underlag eftersom även däcken är av trä. Det här är ett utmärkt alternativ för alla föräldrar som vill ge sina barn en första dockvagn som inte är utrustad med en mängd funktioner, men som håller för många dockpromenader.

Knapp för att se priset på Jabadabado vagn.


8. Kids Concept Docksulky

Kids Concept Docksulky

Det finns flera fördelar med att välja en docksulky i stället för en klassisk dockvagn. En sulky som denna tar mindre plats, vilket är praktiskt, inte minst i en liten bostad. Det finns gott om olika typer av sulkys, men det som gör just denna variant från Kids Concept speciell, är att den är tillverkad i trä. Detta gör den förstås mer hållbar och rejäl än många andra varianter.

Docksulky tillverkad i trä

En positiv aspekt är att sulkyn är försedd med en förvaringsficka, vilket ger möjlighet att ta med något annat än enbart dockan på promenaden. Att fickan är placerad på baksidan av ryggstödet gör att det inte stjäl något fokus, vilket också är fördelaktigt. Docksulkyn är nätt, och väger bara 1,2 kg. Det är betydligt mindre än vad många andra dockvagnar väger.

Kids Concept mot rosa bakgrund

Knapp för att se priset på Kids Concept docksulky.


9. Sebra dockvagn

Sebra dockvagn

Det här är en robust vagn i trä, som har ett retroinspirerat utseende. De rundade formerna gör denna dockvagn speciell. Det faktum att däcken är klädda med gummi är en detalj som är lätt att glömma men som har stor betydelse. Det gör nämligen att barnen kan köra vagnen så gott som ljudlöst över golven där hemma.

En skillnad jämfört med många andra vagnar, är att denna är lämplig redan från 1 års ålder. Det gör att dockvagnen från Sebra har en egen målgrupp som det annars kan vara svårt att hitta lämpliga vagnar till. Extra positivt är det förstås att vagnen är så solid i sin konstruktion, eftersom detta gör att den inte välter i första taget, även om den som kör vagnen är en smula ovan vid att gå för egen maskin.

Knapp för att se priset på Sebra vagnen.


10. Mini Mommy dockvagn

Mini Mommy dockvagn

För den som är på jakt efter en relativt verklighetstrogen dockvagn med flera funktioner är det här ett bra val. Den har en liggdel med bärlift som går att ta loss, och handtaget går att justera. Det finns dessutom en shoppingkorg i vilken barnet kan lägga allt från extra kläder till dockan, till en liten matsäck till promenaden.

En mycket uppskattad fördel är att vagnen snabbt kan fällas ihop. Det är naturligtvis praktiskt när det är dags att resa bort, men det kan också vara bra för den som vill försöka spara utrymme i hemmet. Något som många gillar med denna vagn är färgerna. Den är uppseendeväckande med sin klara rosa färg med ett härligt mönster som pryder delar av den.

Knapp för att se priset på Mini Mommy.


11. BRIO Docksulky Sitty

BRIO Docksulky Sitty

En vanlig missuppfattning om sulkys är att de är ganska vingliga och inte särskilt robusta. Visst finns det modeller som stämmer in på den beskrivningen, men det finns även modeller som Sitty dockvagn från BRIO. Det här är en robust och stadig vagn som inte alls är vinglig.

Den är bekväm för det lilla barnet att promenera med, men den har samtidigt förvaringsutrymme i form av en shoppingkorg, och en rejäl sittyta för dockan. Det går lätt och smidigt att justera fotstödet på docksulkyn, vilket är en liten detalj som uppskattas av många. Dessutom går sulkyn att fälla ihop när den inte används, eller när den ska följa med på semesterresan. Detta är naturligtvis också en mycket positiv aspekt.

Knapp för att se priset på BRIO Docksulky Sitty.


12. Smallstuff Dockvagn

Smallstuff Dockvagn

Den som vill ha en vacker liten dockvagn i retrostil kommer troligtvis uppskatta den här fina vagnen från Smallstuff. Den är tillverkad i rotting och trä och finns i milda, behagliga färger. Det är en vagn med ett klassiskt utseende, som fungerar lika bra som inredningsaccessoar som leksak.

Även om inte bäddsetet ingår, så följer det med en madrass som gör att dockan kan ligga bekvämt i den fina dockvagnen. Det brukar uppskattas av de små ägarna. Om det ska nämnas något som kan ses som negativt så är det priset. Vagnen kostar strax under 1 000 kronor, vilket är betydligt mer än många andra dockvagnar. I och med att dockvagnen mycket väl kan få stå kvar som prydnad i hemmet efter att barnet har slutat leka med den, kan det dock ses som en bra investering.

Knapp för att se priset på Smallstuffs vagn.


13. Stoy Sulky dockvagn

Stoy Sulky dockvagn

Det här är en fin liten sulky där det är enkelheten som är den stora fördelen. Produkten är tillverkad i textil och trä, och är därför både enkel och stilren. Mycket viktigt är naturligtvis att den har genomgått säkerhetstester och klarat dem utmärkt, samt att den är CE-märkt.

Rengöringen sköts enkelt med hjälp av en fuktig trasa. Om det ska nämnas en nackdel så är det att textilen inte är lika enkel att få helt ren som en vagn helt tillverkad i trä. Däremot blir denna vagn betydligt nättare och lättare att frakta med på resor. Den är, precis som många andra dockvagnar, lämplig för barn från 3 år och uppåt.

Knapp för att se priset på Stoy Sulky.


14. Skrållan dockvagn trä

Skrållan dockvagn trä

Det som gör den här dockvagnen speciell är designen. Det är på ett sätt en klassisk dockvagn i trä, men den skiljer sig från mängden på grund av detaljerna. Suffletten är av filt, med fina små djur på. Den bidrar verkligen med det lilla extra. Detta gör att vagnen med fördel kan stå kvar som en fin prydnad och ett vackert minne den dagen barnet har slutat leka med den.

En fördel med denna dockvagn är att den, precis som de flesta andra trädockvagnar, är hållbar och solid. Den är inte särskilt lätt att välta, och chansen är stor att den håller i många år även om den används flitigt. Prismässigt hamnar den i ett mittensegment, med en kostnad på cirka 500 kronor.

Knapp för att se priset på Skrållan dockvagn trä.


15. Stoy Combi dockvagn

Stoy Combi dockvagn

Den här vagnen passar alla barn som vill ha en verklighetstrogen vagn som ser precis ut som en riktig barnvagn. Den kommer med både liggdel och sittdel, och det följer även med en skötväska. Något som verkligen tål att nämnas är att det går att justera såväl ryggstöd som fotstöd.

För att göra det hela ännu bättre går det dessutom att ställa in höjden på handtaget. Det bidrar naturligtvis till att ägaren kan ha glädje av dockvagnen under en längre tidsperiod. Trots att det ingår så många delar, och att vagnen är utrustad med många funktioner, är inte priset så högt som det lätt kan tänkas.


Hur vi betygsätter produkter


Många olika vagnar
Om du har fått barn under det senaste årtiondet kommer du säkert ihåg att utbudet av barnvagnar var enormt. Faktum är att utbudet är nästan lika stort när det kommer till dockvagnar. Det finns en mängd olika modeller och de finns i olika storlekar och olika material. Det är verkligen spännande att titta runt i leksaksbutikerna, eftersom utbudet har vuxit så enormt mycket de senaste åren.

Miniatyrer av riktiga barnvagnar
Något som är vanligt förekommande är att dockvagnarna är utformade som små miniatyrer av vanliga barnvagnar. Detta gör att du kan hitta såväl liggvagnar som sittvagnar och kombivagnar. Du hittar dem i många olika färger. Den som älskar rosa kan med andra ord få en rosa kombivagn som liknar någon av de populära barnvagnarna från Brio, Emmaljunga eller Stokke till exempel. Den som istället vill ha en grå dockvagn kan naturligtvis få en sådan.

Precis som man skulle kunna önska så finns dockvagnar i en mängd olika färgval. Detta gör att du bör kunna hitta något som passar den mottagare du har tänkt dig. Vilken typ av hjul som används på de här vagnarna kan variera. Det kan vara värt att tänka på, beroende på var du tror att vagnen främst kommer användas.

Dockvagnar - Miniatyrer av riktiga barnvagnar

Små sulkys
Precis som att du kan hitta miniatyrkopior av kombivagnar, ligg- och sittvagnar, kan du naturligtvis även hitta små sulkys. De liknar verkligen de sulkys som används till små barn, och har liknande hjul. Skillnaden är helt enkelt att dockvagnen av naturliga skäl är mindre. Precis som med vanliga sulkys är det enklast att ta sig fram på asfalt eller plant och jämnt underlag med den här typen av dockvagn.

Retroinspirerade vagnar till dockor
En annan mycket populär variant är retroinspirerade dockvagnar. De är ofta tillverkade i rotting, med hjul av trä, och de har ett mycket retroinspirerat utseende. Utseendet tilltalar kanske främst många föräldrar, då den här typen av dockvagn, förutom att vara rolig för barnet även utgör en fin inredningsdetalj. Den kan med andra ord fortsätta användas som prydnad i hemmet, den dagen barnet blivit för stor för att leka med dockor. Naturligtvis tycker många barn också om den här typen av dockvagn, även om det förstås inte är utseendet som är det viktigaste för de flesta av barnen.

>> Läs även vår guide om bästa skrindan

Att välja dockvagn
Eftersom utbudet är stort bland dockvagnar kan förstås valet bli svårt. Det går egentligen inte att slå fast att en viss modell är den allra bästa. Det beror nämligen dels på tycke och smak, dels på av vem den ska användas och hur. Medan vissa alternativ fungerar bäst för den lite äldre användaren, är andra varianter perfekta för de minsta barnen. Det kan med andra ord finnas en rad olika aspekter som spelar in. Här ska vi ta en lite närmare titt på några av de aspekter du kan ha i åtanke.

Att välja dockvagn

Hur gammal är sonen eller dottern?
En första fråga att besvara är hur gammal din son eller dotter, eller det barn som ska få dockvagnen är. Vissa modeller är inte lämpliga för barn under 3 år. Andra är väldigt enkla i sitt utförande, helt utan små detaljer, och de är tvärtom först och främst avsedda just för väldigt små barn. Det är även viktigt att tänka på att barn i 8-årsåldern vanligtvis har helt andra krav på sina saker än ett barn i 4-årsåldern. Åldern på barnet har därför väldigt stor betydelse för valet av vagn. Om det är ett litet barn som ska ha vagnen bör du tänka på att den ska vara lätt att ta sig fram med, och att det inte ska finnas några små detaljer som kan lossna och stoppas i munnen. Är det å andra sidan ett äldre barn som värdesätter sina docklekar högt, kanske inte den allra enklaste modellen är ett så klokt val.

Hur kommer vagnen användas?
Alla som någon gång har lekt med dockor själv vet nog att docklekar kan ske överallt. Vissa leker främst inne på rummet, själv eller med kompisar. Andra tycker om att ta med dockorna ut för att leka, då rollspel är vanligt. Kanske ska dockorna gå till affären, lekparken eller förskolan. Sådana lekar är vanliga. Det finns också många barn som varvar, så att de leker både utomhus och inomhus med dockor. Här behöver du fundera över hur ditt barn brukar leka med dockor. Är det främst inomhus, utomhus eller båda delarna? Detta påverkar förstås var dockvagnen kommer användas. Vissa exemplar är främst avsedda att användas inomhus på plant golv.

Däcken är inte lämpade för att användas utomhus på ojämn mark. Kanske inte resterande del av vagnen heller. Andra modeller har rejäla däck och ett rejält chassi och liknar i mångt och mycket en riktig barnvagn. Vissa av dessa går alldeles utmärkt att köra med även på gräsmattan eller på gruset. Att köra på asfalt brukar inte innebära några problem med någon vagn, då marken är så jämn att den inte ställer till några bekymmer oavsett typ av däck.

Hur länge ska dockvagnen kunna användas?
Nästa punkt att fundera lite extra över är hur länge dockvagnen ska kunna användas. Det här kan vara en lite svår fråga att besvara, eftersom du kanske helt enkelt inte har en aning. Om ditt barn är i 2-årsåldern nu, är det förstås svårt att veta vad han eller hon kommer att ha för intressen om fem år. Det är fullt förståeligt, men då kanske du får räkna med att du kommer att behöva uppgradera till en lite mer avancerad dockvagn efter ett par år, eftersom dockvagnarna för de minsta ofta kan vara lite för enkla för större barn.

Om du däremot är mamma eller pappa till en 8-åring, som nu ska få en ny dockvagn, kanske det inte är troligt att vagnen ska användas mer än 2-3 år till. Du behöver då hitta en dockvagn som kanske har ganska roliga funktioner, men som inte är anpassad för användning av såväl stora som små barn. Olika vagnar kan vara aktuella, beroende på om du önskar väldigt lång användningstid eller om den ska användas av ett större barn under en kortare tid.

Funktioner
Något som förstås är värt att fundera över är hur avancerade funktioner du vill att dockvagnen som du ska ge till ditt barn ska ha. Numera finns det nämligen dockvagnar med alla möjliga tänkbara funktioner. I många av sittvagnarna finns till exempel en sele, precis som i en riktig barnvagn. Många dockvagnar har även korg med förvaringsutrymme under vagnen. Om ditt barn följer med dig till affären med dockvagnen kan han eller hon med andra ord transportera hem något litet i förvaringskorgen efteråt. Detta tycker många barn är riktigt roligt. Justerbart handtag och sufflett som går att fälla upp och ned är andra funktioner som finns på vissa dockvagnar.

Vissa exemplar går att fälla ihop, så att de enkelt kan tas med på semestern. Justerbart sitt- och liggläge är också en funktion som finns på vissa vagnar. Detta är några av de vanligaste funktionerna, men om du letar runt bland alla varianter som finns i butikerna kommer du säkert att hitta ytterligare funktioner som kan vara lockande. Fundera gärna över vilka funktioner du ser som bra att ha. Vagnen kanske inte behöver vara försedd med samtliga, men några roliga funktioner kan vara bra att ha.

Pris
En dockvagn är trots allt en leksak, även om det finns verkligt verklighetstrogna varianter som påminner om barnvagnar. Du kanske inte vill eller kan lägga hur stora summor som helst på en leksak, som kanske har en begränsad användningstid. Däremot vill du förstås välja en så fin och bra vagn som möjligt. Lyckligtvis är väldigt många dockvagnar ganska billiga, trots att de är påkostade både när det kommer till funktioner och design. En enkel sulky till dockan kan du hitta för cirka 200 kronor.

Vill du ha en kombivagn går det att hitta en sådan från cirka 400 kronor och uppåt. Det bör inte innebära några svårigheter att hitta en fin kombivagn för under 1 000 kronor, även om du vill att den ska ha så många verklighetstrogna funktioner som möjligt. En trävagn med namn på går att köpa för cirka 700 kronor. De enklaste dockvagnarna kostar däremot inte mer än cirka 150 kronor. Priserna kan naturligtvis variera beroende på vilken dockvagn du köper, men även vilken butik du väljer att handla från.

Vanliga försäljningsställen av dockvagnar:

 • Jollyroom
 • Babyland
 • Babyshop
 • BabyV
 • Lekia
 • Jula
 • Biltema
 • Rusta
 • Ullared
 • Åhlens

Frågor och svar kring Dockvagnar

✅ Finns det regnskydd till dockvagnar, om barnet vill följa med på promenad med dockan när det regnar?

Det finns regnskydd till vissa dockvagnar, medan andra lite enklare modeller saknar detta tillbehör. Om du tror att detta kommer bli aktuellt kan det vara klokt att välja en modell som det finns regnskydd till. Dessa säljs vanligtvis i samma butiker som säljer själva vagnen.

✅ Vilka tillbehör följer med vid köp av dockvagn?

Det beror helt på vilken dockvagn du köper. Vissa vagnar kommer helt utan tillbehör. Vid köp av andra modeller kan det ingå såväl täcke och kudde som en mjuklift. Ibland följer även andra tillbehör med, så som fempunktssele till sittvagnen.

✅ Vad ska jag tänka på när jag köper en dockvagn?

Titta noga på dockvagnens mått. Jämför sedan dessa med längden på det barn som ska använda vagnen. Du vill förmodligen hitta en vagn som blir så bekväm som möjligt att köra för den som ska använda den. En alltför stor vagn till ett litet barn kan därför bli fel, liksom en för liten vagn till ett äldre barn.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se