Badbalja

Har du redan hunnit köpa en badbalja till din baby? Om inte så är det kanske dags att börja se över olika alternativ och fundera över vilken du ska köpa. Det finns många alternativ, och valet du gör spelar roll för hur smidiga alla de kommande baden ska bli. Har du funderar på att helt skippa badbalja och låta ditt barn bada direkt i badkaret? Många rekommenderar en badbalja under det första året, eller åtminstone de första månaderna. Anledningen till detta är att det är säkrare och att det ger en enklare hantering. Storleksmässigt passar också en liten badbalja betydligt bättre än ett stort badkar till den lilla babyn.

Bäst Badbalja
Snabbmeny:
Toppval Badbaljor Badbalja för vuxen Vanliga frågor


Olika badbaljor

Vad är det för skillnad på de olika badbaljor som finns i butikerna och spelar det egentligen någon roll vilken av dem man väljer? Det är många som har tankar som går i de banorna och svaret är att det spelar roll. Visst finns det många modeller som håller hög kvalitet, men det är ändå viktigt att du gör ett medvetet val och väljer en variant som du tycker verkar passa de behov din familj har, och inte minst ditt barns ålder och storlek.

Badinsats med sitt- och liggläge

Vissa badbaljor för små barn har en badinsats med justerbart sittläge och liggläge. Det här gör att baljan blir lätt att börja använda redan för början, samtidigt som den kan anpassas efter barnets tillväxt. Så småningom blir det enklare att låta barnet sitta och så småningom är det dags att plocka bort insatsen helt. Att de här baljorna är så anpassningsbara gör dem lättanvända och praktiska. Det gör att de här produkterna enkelt kan börja användas redan vid babyns första bad, och därefter kan de användas så länge det behövs en separat badbalja. Fördelen med sitt- och liggstöd är att du som förälder har händerna fria, vilket är bra när det ska tvålas och schamponeras. I de baljor och badkar där det inte finns någon sådan insats kan det vara krångligt att få till badet på ett bra sätt. Många väljer därför just den typen av balja.

Badbaljor för små barn.

Baljor med medföljande tillbehör

Vissa badbaljor är försedda med ett flertal praktiska tillbehör som gör hela badet enklare och säkrare. Vissa modeller är exempelvis försedda med propp som gör det enkelt att tömma baljan, halkskydd i botten, digital badtermometer och indikator för vattennivå. Vissa baljor är försedda med alla dessa tillbehör och funktioner, andra är försedda med några. Tvålhållare är en annan praktisk funktion som finns på vissa modeller. Det finns även mer grundläggande alternativ, som inte är utrustade med några specialfunktioner, utan som helt enkelt ger en enkel liten badbalja i vilken du kan bada din lilla baby.

Det hela handlar om vad du tycker är nödvändigt och vad du är beredd att betala för. En balja utan extra tillbehör och funktioner är naturligtvis billigare än en variant med extra utrustning. Å andra sidan förenklar ofta de extra funktionerna och tillbehören badet, så det är helt enkelt en avvägningsfråga om vad du vill ha.

Design och utseende

Design och utseende kan naturligtvis skilja sig åt, även om det ofta inte är några jättestora skillnader det handlar om. Du kan till exempel hitta modeller i olika färger. Vita badbaljor är de allra vanligaste, och om du går till en stormarknad för att köpa en enkel balja är det med stor sannolikhet just en vit du hittar. Det betyder inte att det bara finns vita. Om du besöker en barnbutik, en landbaserad sådan eller en på nätet, kommer du upptäcka att det även finns gott om andra alternativ. Du kan hitta badbaljor i grått, rött, rosa, blått, lila och flera andra varianter. Du kan även hitta vita badbaljor med fina motiv på, som barnet kan fästa blicken på medan han eller hon badar.

Du har med andra ord en hel del valmöjligheter. Något som de flesta kanske har missat men som kan vara intressant för den som är trångbodd och har svårt att få plats med ännu fler produkter, är att det finns uppblåsbara babybadkar som man lätt blåser upp när det är dags för bad. När badet är klart är det bara att släppa ut luften ur badkaret och det blir då så litet att du lätt kan lägga ned det i en byrålåda eller liknande. Det här är en klar vinnare för den som egentligen inte har plats för en badbalja hemma, men som inte vill bada den lilla babyn direkt i badkaret heller.

 

Badbalja för vuxna

Njut av ett riktigt avkopplande bad i en smart och kompakt badbalja för vuxna. Detta är verkligen perfekt för dig som inte har plats för ett vanligt badkar i badrummet:

Många vuxna vill bada i badbalja

En stor badbalja är för många vuxna en önskedröm. Kanske bor man i en mindre lägenhet som saknar badkar och då kan ju en så kallad vuxenbadbalja komma väl till pass. Vill man lyxa till det kan man välja en extra stor balja modell XL så får man extra mycket plats i badkaret.

Sittbadkar i plast

Vad gäller materialval för denna typ av badkar så är plast det enklaste och vanligaste materialet. Ett plastbadkar har förstås många fördelar. Priset är en stor fördel, då ett badkar i plast är billigare än badbaljor i andra material. Det är även lättare att flytta runt. Du hittar både bad- och duschbalja i plast.

Smidigheten med ett portabelt badkar

Ett flyttbart badkar har den stora fördelen att du kan flytta det till precis var du vill att det ska stå. Du kan enkelt möblera om, eller stuva undan ett mobilt badkar om du får gäster. Med ett bärbart badkar kan du ta det med och bada när och var du vill.

Vikbart badkar för vuxna

Hur fungerar det då med ett hopfällbart badkar för vuxna? Jo, med dessa vikbara minibadkar har du ännu större möjlighet att flytta undan ditt sittbadkar när du inte använder det. Du viker då enkelt ihop det och flyttar undan det till förslagvis en garderob eller ett annat rum.
 

Att tänka på vid bad i badbalja

Att låta din baby bada i en liten balja istället för i det stora badkaret ger i sig en ökad säkerhet. Det betyder dock inte att du kan släppa allt säkerhetstänk och räkna med att det är klart tack vare att du har skaffat en balja. Det finns några saker att tänka på för att badet ska bli mysigt och rofyllt och framför allt säkert.

Att tänka på vid bad i badbalja

  • Lämna aldrig någonsin barnet utom synhåll och räckhåll i baljan. Det gäller oavsett om barnet använder insats med liggläge, sittläge eller om baljan används utan insats. Det här är A och O för att badet ska bli säkert.


  • Lägg ifrån dig mobiltelefonen innan ni går in för att bada. Låt badet bli en stund när barnet har ditt fulla fokus och där inget annat stör er. Dels är detta viktigt för säkerheten, men det är också viktigt för att barnet redan från början ska lära sig att badet är avkopplande och mysigt, och en stund då mamma eller pappa är 100 % fokuserad på just barnet.


  • Använd barnanpassade badprodukter. Detta har inget med själva badsäkerheten att göra, men däremot med barnets välmående. Använd tvålar och schampon som är milda och fria från parfym och andra ämnen som kan vara skadliga för barnets känsliga hud. Det finns bra produkter som är anpassade just för små barn, håll dig till dessa så mår barnet och dess hud bättre. Vi rekommenderar även att du väljer en badprodukt som är fri från PVC och ftalater.


  • Håll koll på temperaturen. Det är en klar fördel att köpa en badbalja med inbyggd termometer. Annars finns det även separata sådana att köpa till. Även om du har termometer rekommenderar vi dock att du även känner på vattnet, för att säkerställa att siffran som termometern visar stämmer. Det är viktigt att barnets badvatten har en temperatur som är lagom. Blir det för kallt är det naturligtvis inte behagligt, och om vattnet är för varmt finns risken att barnet bränner sig. Det här är därför en mycket viktig punkt.

När används badbaljan?

En intressant fråga är naturligtvis, när används egentligen badbaljan? Handlar det om en månad, sex månader eller ett år? Eller rör det sig om längre tid än så? Svaret är att det dels beror på vilken balja du köper, dels beror det på hur snabbt ditt barn utvecklas. Det finns särskilda minibadkar som används från det att barnet föds tills det är cirka ett halvår. Å andra sidan finns det badbaljor som kan börja användas så snart barnet ska ta sitt första bad och som sedan kan användas ända fram till fyra års ålder. Många baljor har en maxvikt som de tål. På vissa modeller är maxvikten så pass låg som 7 kg, vilket gör att de kan användas ungefär fram till dess att barnet blir ett halvår. Andra har en maxvikt på cirka 15 kg, vilket betyder att baljan kan användas tills barnet är 1-2 år. Andra modeller har ännu högre maxvikt.Används längre utomhus

Vissa fortsätter använda baljan utomhus även efter att barnet börjat använda det vanliga badkaret inomhus. På sommaren kan det vara både roligt och praktiskt att kunna hälla i lite vatten i baljan och låta den stå på verandan eller gräsmattan. Där kan barnet leka och plaska, naturligtvis medan du håller uppsikt. Andra låter baljan övergå till förvaringsplats när den inte längre behövs till bad. Den går nämligen alldeles utmärkt att lägga leksaker i, och den rymmer fler leksaker än de flesta förvaringskorgar.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Badbaljor

✅ Vad är viktigt att tänka på vid val av badbalja?

Det finns flera saker, men en av de viktigaste sakerna om du vill ha en något mer påkostad variant, är att välja en sort med halkskydd i botten. Det ger stora fördelar och förenklar rejält. Att välja en av de modeller som har inbyggd badtermometer är också smart. Då slipper du köpa detta separat och kan alltid känna dig säker på att ditt barn badar i vatten som har lagom temperatur. Vidare rekommenderar vi starkt att du väljer en produkt som är fri från PVC och ftalater. Här hittar du de modeller vi rekommenderar.


✅ Var ska man placera sin badbalja för vuxna när man vill bada?

Med en badbalja för vuxna kan man som vuxen få möjlighet att ta sig ett skönt och avkopplande bad. Dessa portabla sittbadkar kan placeras både inomhus och utomhus. En fördel är förstås om du har tillgång till ett avlopp i närheten av badkarets placering. Då kan du enkelt och smidigt tömma ur badvattnet när du har badat klart. Många väljer att ställa sin vuxenbadbalja i duschen, då kan man enkelt både fylla, tömma och rengöra sittbadkaret/badbaljan.


✅ Hur många liter vatten rymmer en vuxenbadbalja?

En vanlig modell av badbaljor för vuxna rymmer cirka 200 liter vatten om du fyller det hela vägen upp. Om du själv ska sitta i badbaljan så räcker det att du fyller upp med cirka 100 liter vatten (halva badkaret), för när du sätter dig i karet så går vattennivån upp och det varma, sköna vattnet täcker överkroppen och knäna.


✅ Hur mycket kostar en badbalja för barn?

Det beror helt på om du väljer att satsa på en enkel balja eller om du vill ha en variant med extra tillbehör. De enklaste varianterna finns att köpa för 70-80 kronor. De flesta lite mer påkostade modeller kostar mellan 250 och 1 000 kronor, men det finns även ännu dyrare varianter. De allra flesta brukar dock välja att köpa någon av de varianter som kostar under 1 000 kronor. De flesta av de badbaljor som hamnar bäst till i testerna brukar kosta under 500 kronor.


✅ Går det inte lika bra att låta barnet bada i handfatet när det är riktigt litet?

Nej, faktiskt inte. Ett handfat är nämligen tillverkat av material som gör att det blir kallt mot barnets känsliga hud. I en badbalja däremot slipper babyn frysa och badet blir en trevligare upplevelse.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Badbaljor Badbalja för vuxen Vanliga frågor