AmningsBH

Det finns mycket att tänka på inför livet som mamma. Inköpslistan kan ibland tyckas vara närmast oändlig. Stora inköp blandas med små, och trots att man går och väntar flera månader på att den lilla babyn ska komma känns det ofta som att tiden inte riktigt räcker till. Vissa saker hamnar av ganska naturliga skäl högt upp på prioriteringslistan. Alla vet med sig att barnvagn och skötbord samt säng är sådant som bör finnas på plats i god tid. Naturligtvis finns det även fler saker som kvalar in på den listan. Sen finns det också produkter som ofta hamnar i skymundan och nästan glöms bort, även om dessa också är mycket bra att ha redan innan babyn föds. Till den kategorin av produkter hör amningsBH:n.

Bäst Amnings-BH
Snabbmeny:
Toppval Amnings-BH:ar Vanliga frågor


En speciell bh vid amning

Vid första graviditeten händer det att man helt glömmer bort att det behövs en särskild amningsBH. Många blivande mammor tror att det fungerar lika bra med en vanlig mjuk bh utan bygel. För vissa kan det fungera, men det är inte alls lika praktiskt som att ha en särskild bh för ändamålet. En amnings-bh har nämligen en rad fördelar som gör dem mycket lämpliga för just detta.

  • Enkel att öppna på ena sidan när det är dags för amning, vilket gör att risken för fläckar minskar rejält.


  • Tillverkad för att vara mjuk och bekväm utan obehagliga sömmar och kanter.


  • Ger utrymme för amningsinlägg, så att du slipper oroa dig för fläckar de första månaderna när mjölkproduktionen är extra hög.


  • Ger bra stöd även när brösten är större under amningstiden.


Även om en amningsBH inte används under en lika lång tid som en vanlig BH, gör den väldigt stor nytta under den period den faktiskt används.

Att välja BH

Att välja amnings-BH är viktigare än du kanske anat tidigare. Även om den bara kommer användas i några månader så är det viktigt att den verkligen gör den nytta den är tänkt att göra under den tiden. Alla modeller passar inte alla kvinnor. Därför är det viktigt att du verkligen tar dig tid att välja med omsorg. Du ska lägga fokus på att hitta en BH i rätt storlek som sitter bra. Den ska ge din byst ett bra stöd och den ska naturligtvis inte skava någonstans.

Det ska dessutom vara enkelt att både öppna och stänga clipsen på BH:n. Helst ska det kunna göras med en hand. Anledningen till detta är naturligtvis att du ofta kommer ha händerna upptagna av din lilla baby. Du bör komma ihåg att den BH du väljer ska sitta bra. Den ska inte vara för trång, och om du köper den när du är gravid måste du komma ihåg att bröstens storlek och form kan komma att ändras när mjölken rinner till. Även omkretsen kan komma att ändras. Till skillnad från bröstens storlek minskar troligtvis omkretsen när babyn väl är född. Detta är saker du måste ha i åtanke vid valet av produkt.

En speciell BH vid amning.

Att tänka på

Valet av amnings-BH är tyvärr inte lika enkelt som valet av en vanlig BH. Här finns det nämligen flera ytterligare aspekter att ta hänsyn till. Du behöver till exempel tänka på att det här plagget även ska vara bekvämt att sova i. Vanligtvis är inte en BH ett plagg som de flesta sover i, men med amnings-bh:n är det annorlunda. Många ammande mammor behöver sova med BH för att hålla amningsinläggen på plats. I början kan de nämligen behövas dygnet runt. Detta plagg ska med andra ord fungera lika bra att använda nattetid, plus att det ska vara enkelt att bekvämt att amma i det även på natten i liggande position. Det kanske låter enkelt, men det finns gott om modeller som inte lever upp till dessa krav. Det gäller även att fundera en extra gång över materialet. Vilket material vill du att plagget ska vara tillverkat av? Till vardags kanske du tycker om att använda en spets-BH, men nu under amningsperioden kanske du känner ett behov efter ett annat mjukare och mer följsamt material.

Ta en titt på vad butikerna har att erbjuda. Om du besöker en fysisk butik rekommenderar vi att du tar dig tid att känna på lite olika material, så att du kan bilda dig en uppfattning om vad som skulle vara skönast att bära närmast huden dygnet runt. Om du väljer att shoppa online rekommenderar vi att du läser andra mammors omdömen om olika material och produkter innan du shoppar. Det kan hjälpa dig att få bra koll på vilka material andra förespråkar och varför. Du behöver naturligtvis inte göra som alla andra, men då har du åtminstone fått en del tips och råd.

Fuska inte med storleken

Något som inte kan sägas för många gånger är att storleken är otroligt viktig. Fuska aldrig med storleken genom att chansa på hur stor BH du tror att du behöver. Ta dig tid att mäta omkrets och gör det ordentligt. Be gärna om hjälp i butiken om du besöker en fysisk butik, annars kan du be din partner att hjälpa dig hemma om du tycker att det är svårt att göra det på egen hand. Du ska göra två mätningar. Dels ska du mäta över bysten där den är som störst, dels under bysten. På så sätt får du de rätta måtten och får hjälp att välja rätt BH. Ta även en titt på de olika axelbandsvarianter som finns att välja på. Vissa är extra väl anpassade för personer med tung byst, för att motverka problem med rygg och axlar. Vissa band är bredare medan andra är tunnare. Det finns även band i olika material, vilket också kan vara värt att tänka på.

 

Unna dig flera

När du är på jakt efter amnings-bh bör du tänka en gång till. Du behöver inte bara en, du behöver flera. Det kommer garanterat bli fläckar. Det går inte att komma ifrån med tanke på mjölk som läcker ut, en baby som ska äta och det är dessutom, tro det eller ej, mycket möjligt att den lilla söta babyn låter mjölken komma upp tillbaka då och då. Se därför till att utrusta dig med flera amnings-BH:ar. Vi vågar till och med påstå att två inte är tillräckligt.

Köp gärna fem-sex stycken, så slipper du ägna hela dagarna åt att tvätta. Det är definitivt något som du kommer vara nöjd över i längden. Att det kostar en hel del att köpa så här många BH:ar är vi förstås högst medvetna om, men det måste det få göra. Det här är viktiga plagg som betyder mycket för din vardagskomfort. Med fel BH kan du få ont i såväl rygg som axlar när brösten är tunga. Det kan dessutom bli svårt att sova ordentligt på nätterna. En dålig BH gör dessutom amningen svårare, något som naturligtvis inte är önskvärt. Vi rekommenderar därför att du faktiskt låter dessa plagg kosta. Du behöver inte köpa de allra dyraste modellerna som går att hitta, men satsa på kvalitet. Skäm bort dig själv lite just när det gäller denna punkt på inköpslistan.

Utrusta dig med flera amnings-BH:ar

Våga vara fin

Hör du till dem som brukar lägga stor vikt vid att alltid klä dig i underkläder som får dig att känna dig fin till vardags. Låt då inte den period då du ammar bli något undantag. Våga vara fin även nu. Många säger att det inte finns något så vackert som en gravid eller ammande kvinna, och visst ligger det något i det. Den lycka som blivande och nyblivna mammor känner återspeglas ofta i deras yttre, något som får dem att stråla. Det framhäver skönheten som finns hos var och en.

För att få dig själv att känna dig fin även när du är lite trött och sliten rekommenderar vi att du vågar vara fin även nu. Amnings-BH:ar kan se ut på många olika sätt, och det finns definitivt många modeller som kan få dig att trivas och känna dig riktigt vacker. Dessutom går det alldeles utmärkt att hitta matchande trosor som gör helhetsintrycket ännu bättre, samtidigt som de är bekväma. För de allra flesta nyblivna mammor är komforten otroligt viktig. Därför är det extra bra att du inte behöver avstå från komfort bara för att få känna dig fin. Det finns gott om amnings-BH:ar som är både bekväma och fina. Glöm inte det när du ger dig ut i nätbutikerna för att välja och vraka.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Amnings-BH:ar

✅ Är det bäst att välja en amnings-BH med eller utan bygel?

De flesta rekommenderar en amnings-BH utan bygel. När brösten växer och krymper vilket sker då och då under tiden du ammar, är det betydligt bekvämare om din BH anpassar sig efter bröstens storlek, än om du har en stel bygel som antingen blir sittande för löst eller skär in. Även om du trivs bra med bygel annars kan det vara en klok idé att satsa på en amnings-BH utan.


✅ Vilket material är bäst för den som vill ha en amnings-BH?

Det finns flera olika exempel på material som är bra på olika sätt. Mikrofiber är till exempel ett populärt material i BH:ar. Fördelen med detta material är andningsförmågan. Det låter huden andas på ett sätt som är bra, inte minst när du ammar. Ett annat omtyckt material som aldrig är fel är bomull. Bomull i kombination med elastan är också vanligt förekommande och erbjuder fördelar så som bra passform och elasticitet. Det finns även en rad andra material som är riktigt bra.


✅ Hur mycket kostar en amnings-BH?

Det är en väldigt svår fråga att ge ett rakt svar på, eftersom priserna varierar rejält. Vissa modeller kostar 300 kronor, andra kostar 500 kronor och en tredje kategori kostar 800 kronor. Detta är några exempel och det förekommer naturligtvis även helt andra priser, men det är ett tecken på att priserna varierar mycket.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Amnings-BH:ar Vanliga frågor