Napphållare TEST: 3 bästa Napphållarna för nappen (bäst i test)

När du snart ska få barn har du säkert redan gjort en rad inköp. Du kanske rentav har köpt och fått det mesta som du räknar med ska behövas inför ankomsten. Kanske återstår det mest småsaker, som till exempel nappar. Många bebisar använder napp redan från början, även om inte alla gör det. En liten detalj som många missar i början och får komplettera med senare är napphållaren. Den är kanske inte helt nödvändig men definitivt mycket bra att ha. Många som inte använder napphållare får se många nappar försvinna, då det är lätt att de tappas eller kastas ur vagnen på promenaden. De kan också ramla ned i gruset när barnet sitter i knät, något som gör att de måste hem och kokas innan de kan användas på nytt. Med en napphållare slipper du sådana bekymmer, som kan tyckas små, men som kan krångla till vardagen en hel del för en småbarnsförälder.

Bäst Napphållare

Toppval Napphållare 2024 Vanliga frågor


Napphållarens funktion

För många barn kan nappen vara oerhört viktig. Det blir ramaskri så snart inte nappen finns tillgänglig. Som förälder vet man förstås om detta, och försöker vara förberedd hela tiden. I skötväskan finns ofta en extra napp nedpackad, för att undvika att bli stående utan napp. Även om förälder ibland känns som ett annat namn för superhjälte, så händer det förstås att man missar eller glömmer saker. Så även att ta med en extra napp. Då är det extra viktigt att den ordinarie nappen inte försvinner. Naturligtvis försöker du hålla koll, men små barn är kvicka och rätt som det är har barnet i ett oövervakat ögonblick hunnit kasta ut nappen ur vagnen, och hur du än försöker kan du inte hitta den. Problemet är ett faktum. Risken är stor att ditt barn kommer bli helt otröstlig och ropa ivrigt efter nappen som inte finns tillgänglig. Kanske är ni inte ens i närheten av hemmet, och har något viktigt möte som ni måste till. Då är det heller inte läge att gå hem och hämta en ny napp.

Det är i en sådan situation, dock innan tappandet av nappen, som napphållaren hade kommit till användning. Den fästs på ett klädesplagg eller liknande, så att nappen inte försvinner utom räckhåll även om den tappas från barnets mun. Det är en mycket liten babyprodukt, kanske till och med en av de minsta. Den gör dock stor skillnad. Alla som någon gång har stått i en affär eller på bussen och insett att nappen är borta, medan barnet blir mer och mer ledset, vet hur bra det är att ha något som hjälper till att hålla reda på nappen. Det är just detta som är napphållarens funktion.

Napphållare och säkerhet

Napphållare och säkerhet

Det har blivit väldigt populärt att tillverka egna napphållare. Det är dock viktigt att tänka på att säkerheten ibland kan vara bristfällig på dessa. Det är nämligen inte alla de personer som tillverkar napphållare som har koll på säkerhetsregler kring den här typen av produkter. Om du själv vill tillverka en napphållare eller om du vill köpa en från en privatperson som tillverkar sådana, är det därför viktigt att du säkerställer att alla säkerhetsregler följs.

Det som är allra viktigaste att tänka på är att bandet till hållaren inte får vara längre än max 22 cm. Orsaken till detta är helt enkelt risken för strypning som uppstår om bandet är längre. Det får inte heller finnas några detaljer som kan lossna, eftersom dessa kan fastna i barnets hals och orsaka kvävning. Välj därför en modell utan påsydda dekorationer. Precis som att du ska ta för vana att kontrollera napparna som ditt barn använder regelbundet, bör du även kontrollera napphållaren. Om den börjar gå sönder kan små delar lossna, och dessa kan utgöra en potentiell livsfara. Det är därför viktigt att du först och främst köper en säker produkt, och därefter kontrollerar den ofta för att säkerställa att den fortsatt är säker. På så sätt blir det här en användbar produkt som är bra och ha, istället för att bli en säkerhetsrisk.

Att köpa en napphållare

Att köpa en napphållare är långt ifrån ett av de dyrare inköpen du kommer att göra under din tillvaro som förälder. Tvärtom. Det här är definitivt ett av de billigare inköpen. Vanligtvis hittar du den här typen av produkt för mellan 30 och 100 kronor. Du kan med andra ord ladda upp med några stycken, så att du alltid har någon tillhands när du ska iväg någonstans och behöver ha nappen under kontroll. Hållarna finns i olika färger och olika mönster. Vissa är sydda, andra virkade. Materialet kan variera. Det finns modeller med läderdetaljer och vissa produkter är nickeltestade för att undvika allergiska reaktioner. En säkerhetscertifiering ska du definitivt hålla utkik efter, så att du vet att produkten du köper uppfyller gällande säkerhetskrav. Om du köper en produkt från en större barnbutik bör detta inte vara något problem, men undersök saken även där för säkerhets skull.

Toppval Napphållare 2024

Vi har valt dessa Napphållare som våra Toppval.
Slipp borttappade nappar med dessa praktiska napphållare av hög kvalitet:

1. babyLivia Napphållare, Deep Taupe

Om din bebis gärna vill ha nappen kan det vara en god idé att investera i en napphållare. På så sätt slipper du riskera att nappen kastas ut ur vagnen i ett obevakat ögonblick när ni är ute på promenad. Det finns gott om valmöjligheter, men den här hållaren från babyLivia är ett fint alternativ. Klämman är tillverkad av trä medan bandet är av polyester och ringen av silikon. Den här napphållaren kan användas från dess att barnet är nyfött, eller från dess att han eller hon börjar använda napp. Hur länge den ska användas beror först och främst på hur länge ditt barn använder napp. Ofta kanske han eller hon slutar med detta i tvåårsåldern, men det där är något som varierar rejält.

Färgen på bandet är beige. Det är praktiskt eftersom det gör napphållaren lätt att matcha med vilka kläder som helst. Oavsett om du föredrar att klä ditt barn i neutrala nyanser eller glada färger så passar det ihop med hållaren.

Kolla priset

2. Filibabba Napphållare (Blush)


När du vill se till att nappen inte kastas ut ur babyskyddet eller barnvagnen medan ni är ute och rör på er, kan en napphållare vara precis vad ni behöver. Du har förstås en lång rad alternativ att välja mellan men om du vill ha en riktigt gullig hållare är det här produkten för dig. Den är enfärgad i en härligt mild nyans som påminner om en lätt rodnad. Materialet som har använts vid tillverkningen är ekologisk bomull som dessutom är GOTS-certifierad.

Längden på denna hållare är 22 cm. Det är en mycket lämplig längd som gör den praktisk utan att vara osäker. Den ring som sitter på hållaren är av silikon vilket är ett hållbart och bra val. Du fäster napphållaren vid barnets kläder med hjälp av en liten klämma som är av metall. När det gäller priset så hamnar denna i medelprisklassen och eftersom den kan användas så länge ditt barn vill ha napp är totalkostnaden egentligen väldigt låg.

Kolla priset

3. NUK napphållare blomma


Att det finns gott om söta napphållare råder det inga tvivel om, men få är så gulliga som denna. Längst ut på denna sitter en liten silikonring. Själva bandet kommer i en milt rosa nyans och i andra änden sitter det clip som du använder för att fästa hållaren vid barnets klädesplagg. Denna klämma har ett motiv föreställande en blomma. Det går verkligen att säga att den sätter pricken över i. Många napphållare liknar varandra, men denna sticker verkligen ut tack vare det fina blommotivet.

Det här är en napphållare som kan underlätta vardagen för dig som förälder rejält. Du har säkert redan sett hur förtvivlat ett litet barn som tappar sin napp kan bli. Om nappen hamnar på golvet eller i gruset behöver den rengöras och under den tid detta tar kan ditt barn hinna bli riktigt upprört. Med napphållaren har du ett enkelt och effektivt sätt att se till att detta inte händer.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Välj design och utseende

Säkerheten är naturligtvis det allra viktigaste när du köper produkter så finns det ju faktiskt annat också som har betydelse. De flesta skulle nog påstå att utseendet och designen på produkten också spelar roll. Det är absolut inget fel i att även se till den estetiska aspekten. Fundera gärna över vilken färg du vill satsa på när det gäller nappar. Om du vet ungefär vilken färgskala du föredrar blir det lättare att välja napphållare.

Du kan då välja modeller som matchar färgmässigt och designmässigt. Vissa tycker inte att detta är viktigt alls, medan andra tycker att det är detaljerna som spelar störst roll. Gör helt enkelt det du anser fungera bäst för dig. Om du hör till den relativt stora skara som sätter värde på fina produkter som går att matcha kommer du bli glad över att upptäcka hur stort utbudet av napphållare faktiskt är. Du kan hitta enkla enfärgade produkter i grått, vitt eller beige. Det går även utmärkt att hitta enfärgade varianter i lite klarare färger som rött, gult, grönt eller orange. Vidare finns det gott om mönstrade modeller, exempelvis randiga eller rutiga exemplar. Det bör gå att hitta något för varje smak, oavsett om du är otroligt engagerad i att hitta exakt rätt design, eller om du bara vill ha något som matchar napparnas färg hyfsat.

Att tillverka en egen napphållare

Har du som så många andra funderat på att eventuellt tillverka en egen napphållare istället för att köpa en? Det kan du naturligtvis göra. Tänk dock på att då se till att alla de säkerhetskrav som finns uppfylls. Detta är precis lika viktigt om du själv gör en hållare som om du köper en. De krav vi tidigare har nämnt gäller naturligtvis även för hemmagjorda modeller. Om du har kikat igenom dessa och kommit fram till att du kan uppfylla dessa utan problem, och fortfarande vill tillverka din egen, så är det fritt fram. Då behöver du dels fundera över vilket material du vill använda, dels hitta en bra beskrivning som du kan följa. Sådana finns det gott om online.

Oavsett om du planerar att sy eller virka en kan du hitta bra och kompletta beskrivningar på nätet. Med hjälp av dessa kan du få veta vilka steg du ska följa för att till sist ha en färdig napphållare som du har tillverkat själv. Om du inte är beredd att lägga ned arbete på att tillverka en egen produkt, men även vill ha en hemmagjord för att få något unikt, finns det gott om handgjorda exemplar att köpa online. Du får räkna med att de ibland kan vara dyrare än de fabrikstillverkade exemplaren, eftersom både arbetsinsats och material ska täckas, men då får du å andra sidan en unik produkt som inte har en exakt make någonstans.


Frågor och svar kring Napphållare

✅ Hur rengör man en napphållare?

Det beror på vilket material napphållaren är tillverkad av. Vissa produkter kan tvättas i maskin på låg temperatur i en tvättpåse. De flesta torkas dock av med en fuktig trasa. Någon mer avancerad tvättprocess än så behövs sällan.

✅ Passar alla napphållare till alla nappar?

Nej, inte riktigt. Det finns napphållare som passar till nästan alla nappar, men undantag kan finnas. Det beror förstås på att nappar kan vara designade på så olika sätt att det är svårt att hitta produkter som passar till alla. Detta är därför något du bör ha i åtanke när du ska köpa napphållare.

✅ Vad är det för material i de napphållare som säljs i butikerna?

Det finns olika varianter. Det är vanligt att spännet är av nickelfritt metall, medan ringen ofta är av silikon och själva bandet av bomull, men det förekommer andra varianter också. Det förekommer till exempel att både spänne och ring är av plast. Det här är något du kan läsa i de olika produktbeskrivningarna. Det finns naturligtvis olika saker du kan tänka på för att göra mer miljömedvetna val.

✅ Går det att köpa napphållare i flerpack?

Ja, i vissa butiker finns förpackningar med två eller flera napphållare. Det kan vara smart att göra ett sådant inköp direkt, så att du har någon eller några extra att lägga ned i skötväska eller på annat praktiskt ställe.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Napphållare

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se