Pulka

När vintern kommer och snön med den finns det något du verkligen måste ha om du har små barn. Vad tror du att det är vi syftar på? Naturligtvis är det pulkan vi tänker på. Det här är en produkt som har varit omtyckt och populär i många årtionden och den är det i allra högsta grad fortfarande. En stor fördel är att pulkan kan börja användas redan under barnets första levnadsår, eftersom det finns babymodeller med högre rygg, där barnet får hjälp och stöd att sitta bra. Med en bra pulka kan barnen hänga med på promenader i snön men när de blir större även ha roligt och leka och åka i snöklädda backar.

Bäst Pulka
Snabbmeny:
Toppval Pulkor Vanliga frågor


Babypulka för de minsta

Självklart är det inte bara stora barn och vuxna som ska kunna ha roligt i snön och uppskatta vintern till fullo. Även de minsta barnen ska ha möjlighet att få komma ut i snön och roa sig kungligt. Det går alldeles utmärkt om du införskaffar en babypulka. Fördelen med dessa, och skillnaden jämfört med vanliga pulkor, är att de dels har en förhöjd rygg, vilket ger ökad stabilitet, dels har dynor vid såväl rygg som sits, för bättre fäste. Många av babypulkorna är dessutom försedda med ett säkerhetsbälte eller sele, för att inte din lilla son eller dotter ska falla ur under färden. Botten på en babypulka är generellt också bredare än på en vanlig pulka.

Anledningen till detta är att man vill minska risken att pulkan ska kunna välta. Allt detta är naturligtvis mycket positivt. Det gör att vinterleken kan börja redan i tidig ålder och förhoppningsvis kan detta leda till att ditt barn fascineras av snön och tidigt kommer till insikt att det är härligt att vistas utomhus i så gott som alla väder. Trots att babypulkorna, precis som namnet avslöjar, är avsedda att användas av de minsta barnen, brukar många av dem ha en generöst tilltagen viktgräns. Många av dem tål belastning upp till 50 kg. Att en liten baby ska kunna nå upp till denna vikt är förstås helt orimligt, men som du förstår innebär det att även lite äldre barn kan sitta i den här typen av pulkor om de vill.

Dags för nästa pulka

Så småningom kommer det bli dags att byta ut babypulkan mot en annan sorts pulka. Kanske är det inte ens ett litet barn du ska köpa en pulka åt. Du kanske har ett barn i skolåldern som är sugen på en ny pulka i julklapp. Då är förstås kraven lite annorlunda och det gäller att ta hänsyn till barnets egna preferenser och önskemål. Vissa tänker sig att alla pulkor är enfärgade och alltid ser ungefär likadana ut, men så är inte fallet. Det finns gott om olika typer av pulkor, med olika utseenden och former. Du bör med andra ord kunna hitta något som du tror kommer falla just ditt barn i smaken.

Ha kul i pilkabacken med en bra pulka

En modell att byta ut babypulkan mot

Om det precis har blivit dags att byta ut babypulkan mot en pulka för lite större barn, som även kan användas i backar, är det kanske en pulka med ganska traditionell form och utseende du vill ha. De är enkla, har en lina som du som förälder kan dra pulkan i, eller som barnet kan dra pulkan i uppför backen. Däremot behöver de inte alls vara enfärgade om det inte är något som du eller barnet önskar. Det finns till exempel rosa pulkor med enhörningar på, något som brukar falla många yngre barn i smaken. Det finns även pulkor med den så populära och snälla Bamse på, bara för att nämna några exempel. Det finns även andra, lite tuffare modeller för lite större barn som vill ha en klassisk pulka. Vad sägs till exempel om en svart modell med eldsflammor på sidan? Det är bara ett av alla de häftiga alternativ som finns. Vissa av dessa pulkor har handtag, andra inte. Även här handlar det om att välja något som du tror är lämpligt för användaren.

Coola sportmodeller

Förutom vanliga pulkor finns det även en del sportigare modeller som brukar falla lite äldre barn i smaken. Vissa är till exempel utrustade med såväl ratt som broms och har en sits som är placerad högre än fotstöden, så att den mer liknar en snow racer. Tack vare att botten är utformad likt en vanlig pulka upplever dock många att denna glider bättre än en snow racer. Det här brukar därför snabbt bli en favorit hos fartglada killar och tjejer i skolåldern. När du tycker att din son eller dotter är tillräckligt stor för att börja med den här typen av pulka är upp till dig. Här är det viktigt att komma ihåg att barn utvecklas i olika takt. Dessutom använder olika barn pulkor och andra snöleksaker på olika sätt.

Välj därför själv om och när det är dags att introducera en pulka av tuff sportmodell som ditt barn kan susa nedför backarna på. De här pulkorna finns naturligtvis i olika design och med olika utseenden och i viss mån även olika funktioner. Vissa är mer påkostade än andra, vilket naturligtvis även återspeglas på prislappen. De flesta av de här modellerna har en rekommenderad åldersgräns från 3 år. Om det gäller att dra pulkan bakom dig på promenader är det fullt möjligt att ditt barn faktiskt kan börja använda den redan vid 3 års ålder. I backar kan det för många barn vara värt att vänta lite längre, eftersom det är svårt att åka tillsammans med ditt barn på den här typen av pulka. Dessutom byggs det ofta upp en högre fart i den här typen av farkost, något som gör att den kan vara svår att hantera för ett alltför litet barn som ännu inte lärt sig hantera bromsen.

 

Toppval Pulkor för barn 2023

Vi har valt dessa pulkor som våra Toppval.
Med en rolig så kallad Snow tube åker du ner för pulkabacken fortare än fortast! Många föredrar ändå den stadiga plastpulkan. Dessa är försedda med ett snöre så att ditt barn enkelt kan dra den upp för backen.


 

Gå igenom testresultat

Att välja pulka kan av många betraktas som ett ganska bagatelliserat inköp. Det ska naturligtvis inte göras krångligare än det faktiskt är. Däremot kan det vara värt att lägga åtminstone viss omsorg på valet av produkt. Detta för att få en modell som är tålig och hållbar, och som därmed kan användas länge. Det du kommer inse när du tar del av diverse testresultat är att det inte alltid går att lita blint på den angivna maxvikten. Ofta kan det nämligen finnas stora differenser mellan den angivna maxvikten och den vikt som pulkan faktiskt tål. Dessutom är det stor skillnad på vad produkten tål när den används i en backe med gupp, och vad den tål om den dras på plant underlag. Detta är något som testpatrullerna brukar ta hänsyn till när de utför sina tester, vilket gör att resultaten brukar avslöja såväl hur väl den klarat sig i backtester som när den dras av någon.

Full fart med rätt barnpulka

Hållbarhet

Något som brukar testas noga är hur väl de olika produkterna tål slitage och hur tåliga de är när de utsätts för smällar. Du kanske funderar över varför de ska tåla smällar, men faktum är att det är ganska naturligt. Det blir nämligen ganska kraftiga slag mot pulkans underrede när den flyger nedför en backe och hoppar i ett gupp och landar. Ju tyngre person som färdas i pulkan, desto hårdare slag blir det. Ibland kommer produktens material i kontakt med både asfalt och grus när den dras längs en väg. Detta nöter också på materialet vilket också brukar ha testats av testpiloterna. När du går igenom resultaten från olika tester kan du därför få svar på hur bra pulkan håller för användning i backe men även när den dras. Båda dessa faktorer kan vara värdefulla. När produkterna testas för just hållbarhet i backar används ofta provdockor med olika vikt. Dels brukar man testa med angiven maxvikt, men även med lättare vikter, för att se var smärtgränsen faktiskt går. Detta är naturligtvis något som är intressant för dig som köpare.

Stabilitet

Något annat som man också brukar granska är pulkans stabilitet. Det är naturligtvis viktigt att inte pulkan välter för lätt, i synnerhet om det är ett yngre barn som ska åka i den. Detta är något som undersöks noga. När man tittar på detta brukar man kontrollera hur mycket en pulka kan luta innan den faktiskt välter. Det ger en bra insikt i hur stabil produkten är och detta är också något du bör väga in i valet av modell.

Testa pulkan i backen

Glidvänlighet

Att testa glidet på en pulka är i ärlighetens namn också ganska viktigt. Det är dock inte speciellt enkelt inomhus på butiksgolvet. Därför är det bra att testpatruller även gått igenom detta. Man har då tittat på kraften som krävs för att få pulkan att börja glida när vikten som ligger i är på en viss nivå. Detta ger rättvisa förhållanden för testerna.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Pulkor

✅ Vad är viktigt att tänka på när man använder en pulka?

Att det ska vara en pulka lämplig för åldern, att maxvikten inte överskrids och att hjälm används.


✅ När kan barnet börja använda en babypulka?

Det varierar från barn till barn, eftersom alla utvecklas olika och lär sig sitta vid olika åldrar. Generellt brukar de flesta tillverkare ange att pulkornas rekommenderade lägsta ålder är 12 månader. Du får som förälder helt enkelt fundera över när det är dags för din son eller dotter att testa ett första åk.


✅ Finns det några billiga pulkor som faktiskt är bra?

Ja, det gör det absolut. Det går att hitta pulkor för mellan 100 och 150 kronor som har gått igenom alla tester i stort sett utan anmärkningar och som är både rymliga och mycket hållbara och slittåliga. Du behöver med andra ord inte välja någon av de dyraste modellerna för att få en produkt som tål att användas för såväl backåkning som ute på vägarna.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Pulkor Vanliga frågor