Lekhage

Går du och funderar på att köpa en lekhage, men känner dig osäker på om det är en bra idé? Svaret är att lekhagen kan vara en fantastisk tillgång i vissa familjer, medan den inte passar in alls hos andra. Du behöver helt enkelt läsa vidare, för att se vad en lekhage egentligen är för något, hur den används och vad den har för fördelar. Det finns mycket positivt att säga om den, och det finns en rad olika lekhagar för olika hem och tillfällen.

Bäst Lekhage
Snabbmeny:
Toppval Lekhage BabyDan lekhage Vanliga frågor


Så fungerar en lekhage

En lekhage kan se ut på flera olika sätt, men det handlar helt enkelt om en möbel eller liknande som används för att avgränsa en del av hemmet där barnen kan leka. De här möblerna kan se ut på olika sätt. Ibland är möbel helt rätt ord. Då kan hagen se ut ungefär som en spjälsäng, men vanligtvis fyrkantig och stående direkt på golvet. Väggarna består alltså av spjälor som barnet kan se igenom. Det finns även andra varianter. Det finns till exempel modeller som liknar grindar, där man sätter ihop ett flertal sektioner till en barnhage.

I den läggs vanligtvis en mjuk matta, där barnet kan sitta och leka. Tanken med lekhagarna är naturligtvis inte att barnet ska sitta instängd långa stunder. Det handlar snarare om att skärma av hemmet, så att barnet kan leka på en säker och trygg plats. Naturligtvis är inte tanken att föräldern ska lämna sitt barn i lekhagen och gå därifrån en lång stund. Som förälder ska du naturligtvis finnas i närheten oavsett om en lekhage används eller inte.

Olika typer av lekhagar

Det finns olika typer av lekhagar. Vissa är fyrkantiga med spjälor, andra är flexibla och uppbyggda av sektioner. De sistnämnda kan ha varierande form, beroende på hur många sektioner som används och hur de placeras. Det finns även fyrkantiga lekhagar på ben eller hjul, medan andra placeras direkt på golvet. I vissa hagar finns det ett golv av trä. De hagar som byggs upp av sektioner har dock inget golv. Där används istället en lekmatta som barnet sitter eller ligger på. Även i de hagar som har ett golv behövs naturligtvis även ett mjukare underlag, exempelvis en lekmatta eller ett täcke.

Lekhage för olika användningsområden

Så används lekhagen

Hur är det då tänkt att en lekhage ska användas och vad har den egentligen för olika användningsområden? Det finns förstås flera olika anledningar till att man bestämmer sig för att skaffa den här typen av produkt och vi ska här titta på några av de vanliga anledningarna.

Ute i trädgården

På sommaren vill de flesta som har en egen trädgård utnyttja möjligheten att vara ute i sommarvärmen och njuta av det härliga vädret. Även små barn tycker ofta om att vara ute. Däremot behöver de skyddas från den skarpa solen på högsommaren. Genom att ställa upp en lekhage blir det lättare att skugga området med exempelvis parasoll. Det är betydligt enklare att skugga en liten yta, än en hel trädgård. Naturligtvis befinner du som förälder dig i eller bredvid lekhagen som sällskap till ditt barn.

I trädgården kan det även finnas fler anledningar än skugga till att använda den här typen av hage. Det kan till exempel handla om giftiga bär eller växter som du vill säkerställa att barnet inte kommer åt. Det kan naturligtvis också handla om närhet till vägar. Om trädgården gränsar till en trafikerad väg kan det kännas tryggare att använda en barnhage. Även om du som förälder befinner dig nära barnet, kan små barn vara snabba och spontana. Då kan det kännas tryggare med en extra säkerhet.

Inne i huset

Naturligtvis kan lekhagen även användas inomhus, vilket den också ofta gör. Det kan finnas en rad anledningar till att man som förälder vill ha en sådan. Det kan till exempel handla om att det finns husdjur i hemmet som behöver få lugn och ro. Då kan en lekhage vara bra att ha för att avskärma delar av hemmet. Det kan också vara så att du som förälder vill se till att det lilla nyfikna barnet inte kommer åt några lösa sladdar och andra föremål som skulle kunna vara farliga. Alla som har vistats i närheten av små barn vet att de kan vara blixtsnabba, och hur närvarande du än är som förälder är det så gott som omöjligt att hinna vara steget före i alla situationer. Den här typen av möjlighet till avgränsningar av hemmet kan därför vara till stor nytta.

 

Aktiviteten viktig

Ordet lekhage antyder något viktigt. Den här sortens hage ska nämligen betraktas som en plats för lek och nöje. Det är absolut inte meningen att barnet ska sitta här utan aktivitet och stimulans. Detta är förmodligen en självklarhet för de allra flesta, men är ändå viktigt att nämna. Det är viktigt att barnet har tillgång till gott om roliga leksaker i hagen, så att han eller hon kan leka och aktiveras i samma utsträckning som hade varit fallet utan hagen.

Det är dessutom viktigt att det finns människor i närheten, du som förälder eller någon annan, som kan vara delaktig i leken, finnas där som sällskap och naturligtvis hjälpa till om barnet har några önskemål, behöver byta blöja eller helt enkelt inte vill leka vidare i hagen. Med rätt leksaker och aktiveringsmöjligheter kan lekhagen bli en populär plats där barnet känner trygghet och trivs med att vara. Det är naturligtvis detta de flesta eftersträvar när de väljer att skaffa en barnhage. Vilken typ av leksaker som bör användas är individuellt. Du bör helt enkelt se till att välja saker som ditt barn tycker om. För vissa kan det vara aktivitetscenter eller bultbrädor, för andra kan det vara målarböcker och pyssel.

lekhagen blir en populär plats där barnet känner trygghet och trivs med att vara.

Förvandla lekhagen till säkerhetsgrind

Tanken när du skaffar en lekhage är förstås inte att barnet ska sitta där och leka hela tiden. Det handlar förmodligen mest om att du vill kunna använda den vid behov. Eftersom det inte är en produkt som används hela tiden, kan det vara klokt att välja en variant som kan göras om och användas till annat vid behov. Därför kan den typ av flexibla lekhage som kan göras om till säkerhetsgrind vara ett smart val.

Den här typen av hage består av sektioner. Det gör att bredden kan anpassas genom att ta bort eller lägga till sektioner. Den kan alltså även fungera utmärkt som grind, då du själv väljer hur den ska formas och var den ska placeras. Du kan spärra av ett visst rum, eller ställa den framför en trappa exempelvis. Den kan också användas på sommaren, så att ytterdörren kan stå öppen när det är som varmast, utan att dina barn kan springa ut. Detta kan vara till stor nytta, och det är en väldigt flexibel och enkel lösning som passar de flesta hem.

Kostnad för en lekhage

För någon som är intresserad av en lekhage men ännu inte har bestämt sig fullt ut är förstås priset en viktig faktor. Det kan vara så att du kan tänka dig att köpa en om den är billig, men föredrar att avstå om den är alltför dyr. Så hur ser det egentligen ut med priserna på lekhagar? Faktum är att de vanligtvis är ganska billiga. De billigaste modellerna brukar kosta runt 900 kronor. Det skiljer dock inte så väldigt stora summor mellan de billiga och de dyra modellerna.

De flesta hamnar i prisspannet 1 000 – 2 000 kronor, även om det finns några varianter som är billigare och några få som är dyrare. Det här är med andra ord inte någon av de dyrare produkterna för barn som finns på marknaden. Med tanke på att den kan användas och vara till nytta både utomhus och inomhus får man säga att den är prisvärd.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Lekhagar

✅ Vilka är måtten på en lekhage?

Det kan variera beroende på modell. Vissa har mått på 80 x 80 cm, andra är lite större med mått på 100 x 100 cm. Det finns även större modeller, och dessa förekommer främst bland de flexibla hagarna, där du kan bygga ut hagen genom att lägga till fler sektioner. Det finns även vissa fasta hagar som har större mått, 117 x 117 cm är ett annat mått som ibland förekommer hos de vanligaste hagarna som säljs i butik.


✅ Ingår det en lekmatta när man köper en lekhage?

Det kan vara olika från en hage till en annan. Om inget anges bör du utgå från att det inte ingår någon matta, och beställa en sådan separat. Det förekommer att det medföljer en lekmatta, men då brukar det alltid stå tydligt angivet i produktbeskrivningen.


✅ Jag skulle vilja ha en lekhage som går att ta med på semestern. Finns det sådana?

Ja, det finns lekhagar som påminner om resesängarna som säljs i butikerna. De säljs tillsammans med en väska, i vilken det är lätt att packa ned lekhagen. Den är inte lika robust som en lekhage av trä, men den duger definitivt att ta med på semesterresor.


✅ Finns det lekhagar i andra material än trä?

Ja absolut. Det vanligaste är kanske att lekhagen är tillverkad i trä, men det finns även lekhagar av tyg och metall.


Källor:Snabbmeny: Toppval Lekhage BabyDan lekhage Vanliga frågor