Lekhage

Går du och funderar på att köpa en lekhage, men känner dig osäker på om det är en bra idé? Svaret är att lekhagen kan vara en fantastisk tillgång i vissa familjer, medan den inte passar in alls hos andra. Du behöver helt enkelt läsa vidare, för att se vad en lekhage egentligen är för något, hur den används och vad den har för fördelar. Det finns mycket positivt att säga om den, och det finns en rad olika lekhagar för olika hem och tillfällen.

Bäst Lekhage
Snabbmeny:
Toppval Lekhage Vanliga frågor


Så fungerar en lekhage

En lekhage kan se ut på flera olika sätt, men det handlar helt enkelt om en möbel eller liknande som används för att avgränsa en del av hemmet där barnen kan leka. De här möblerna kan se ut på olika sätt. Ibland är möbel helt rätt ord. Då kan hagen se ut ungefär som en spjälsäng, men vanligtvis fyrkantig och stående direkt på golvet. Väggarna består alltså av spjälor som barnet kan se igenom. Det finns även andra varianter. Det finns till exempel modeller som liknar grindar, där man sätter ihop ett flertal sektioner till en barnhage.

I den läggs vanligtvis en mjuk matta, där barnet kan sitta och leka. Tanken med lekhagarna är naturligtvis inte att barnet ska sitta instängd långa stunder. Det handlar snarare om att skärma av hemmet, så att barnet kan leka på en säker och trygg plats. Naturligtvis är inte tanken att föräldern ska lämna sitt barn i lekhagen och gå därifrån en lång stund. Som förälder ska du naturligtvis finnas i närheten oavsett om en lekhage används eller inte.

 

De 10 bästa lekhagarna 2023

Vi har valt dessa lekhagar som våra Toppval.
Stora och fina lekhagar som ger en säker och trygg miljö. I hagen kan ditt barn träna på att rulla runt, lyfta nacken och lära sig, med hjälp av spjälarna, stiga upp och så småningom ta sina första steg.


1. BabyDan Square Lekhage

BabyDan Square Lekhage

Detta är en prisbelönt lekhage som tack vare sin breda öppning gör det enkelt för föräldern att ta ut den lilla sonen eller dottern efter avslutad lekstund. Det finns en dörr, vilket gör att det är lätt att både öppna och stänga hagen. En fördel är också att det går att använda hagen till en rejäl säkerhetsgrind om du så önskar. Du kanske har en öppen spis som du inte vill att barnet ska ta sig fram till. Då kan du avskärma den med hjälp av denna lekhage omvandlad till grind. Det kan också vara så att du vill se till att ditt barn inte tar sig till trappan, och även då kan denna säkerhetsgrind vara ett utmärkt sätt att lösa det på.Om du köper den här lekhagen får du med en mjuk lekmatta som du kan lägga din baby på när han eller hon ska leka. Det kan också vara ett mjukt och behagligt underlag när den lilla ska träna på att vända sig från mage till rygg och vice versa. Dessutom gör lekmattan att det blir behagligare för dig som förälder när du vill sitta i hagen tillsammans med den lilla. När lekstunden är avklarad är det enkelt att fälla ihop lekhagen, något som också är positivt.

Främsta fördelar med BabyDan Square Lekhage:

⭐ Bred öpning med dörr.
⭐ Kan användas som säkerhetsgrind.
⭐ Mjuk och behaglig lekmatta ingår.
⭐ Enkel att fälla ihop.
Finns hos:

Kolla priset

2. Safety1st Circus Lekhage

Safety1st Circus Lekhage

Det här är en lekhage som även kan använda som resesäng för det lilla barnet. Det gör förstås att det blir en väldigt praktisk hage att ta med på semestern. I den kan barnet leka och ha roligt på dagarna, för att sedan koppla av och sova på nätterna. För att underlätta ytterligare levereras hagen med en transportväska som den kan packas ned i. På så sätt blir det ännu lättare för alla föräldrar som vill ta med denna på resan. Det spelar ingen roll om det är en resa till sommarstugan några timmar bort, eller om det handlar om en solsemester till något annat land.Sidorna på denna lekhage är tillverkade i mesh, och där syns söta djurmotiv. Det gör att den här hagen gör sig utmärkt i barnrummet. Fördelen med det är förstås att du som förälder inte behöver känna dig stressad när det kommer till att plocka ned den efter användning. Denna produkt kan användas upp till dess att barnet väger 15 kg. Det gäller naturligtvis oavsett om den används främst till lek eller sömn. Den kan naturligtvis börja användas redan från födseln.

Lekhagen skiljer sig en hel del från många andra hagar, i och med att den är av tyg, och kan fungera även som säng. Det gör att många anser den vara en mysig plats för lek för den lilla babyn.Finns hos:

Kolla priset

3. Kaxholmen lekhage (Natur/Björk)

Kaxholmen lekhage (Natur/Björk)

Om du är på jakt efter en robust och hållbar lekhage tillverkad av svenskt material, kan Kaxholmen lekhage vara ett utmärkt alternativ. Den är tillverkad av svensk björk, och kommer i naturfärg. Denna hage är förhållandevis rymlig, med mått på 120 x 120 cm. Detta gör att det finns utrymme även för den förälder som vill sätta sig intill barnet och delta under de första lekarna.

Det följer ingen lekmatta med hagen, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Såvida inte golvet är mjukt, eller hagen placeras ovanpå en matta, kan det vara en god idé att införskaffa en mjuk lekmatta för att göra underlaget behagligare under lekstunderna.

Vem är det då som bör överväga att införskaffa den här lekhagen? Det bör den förälder som gärna vill få lite avlastning under små korta stunder. I lekhagen kan det lilla barnet lugnt och tryggt utforska sina första leksaker. Viktigt att tänka på är att barnet inte bör lämnas ensam i rummet, utan hela tiden hållas under uppsyn av en vuxen. En god anledning till att köpa just denna hage är om du tycker om nordisk inredningsstil, och gärna vill använda dig av naturträ i inredningen. Då kommer den här hagen passa in perfekt där hemma.

Finns hos:

Kolla priset

4. Babydan comfort lekhage

Babydan comfort lekhage

Det här är en naturfärgad lekhage tillverkad i MDF. En väldigt stor fördel med denna hage jämfört med många andra, är att den kommer på hjul. Detta gör förstås att den enkelt kan flyttas runt i hemmet, och på så sätt tas med mellan rummet. Den bidrar med andra ord till ökad rörlighet och flexibilitet för föräldern. Om du har uppgifter du behöver hantera i köket, kan du ta med hagen dit för lite lek. Om du å andra sidan vill spendera lite tid i vardagsrummet, kan hagen lätt tas med dit. Du får med andra ord avlastningen precis där du behöver den.En annan positiv egenskap som denna lekhage har, är att den är höj- och sänkbar. Den har en justerbar botten, vilket bidrar till att ditt barn kan använda den längre, utan att säkerheten äventyras. Självklart ska alltid du eller annan vuxen finnas i närheten för att kunna ha uppsikt vid användning, men det bidrar ändå till ökad säkerhet. Det gör för övrigt även de låsbara hjulen.

Måtten gör att denna hage är relativt lätt att få plats med i hemmet. Den mäter 99 x 99 cm. Det gör att denna produkt kan vara ett tänkbart alternativ även för en mer trångbodd familj.

Värt att känna till är att det finns fler möbler i denna serie. Den som vill ha matchande möbler kan även hitta ett robust skötbord och en säng i samma serie.

Finns hos:

Kolla priset

5. Roba - Lekhage Fox & Bunny

Roba - Lekhage Fox & Bunny

Den här påkostade lekhagen är utseendemässigt en riktig prydnad för hemmet. Den skiljer sig från de flesta andra hagar eftersom den har ett helt annorlunda utseende. Den är vit och rektangulär, med en tyginsats som är vadderad för att skapa en ombonad liten lekplats för de minsta barnen. Den del som är tillverkad i textil går att ta av och tvätta i maskin på 30 grader. Det gör att god hygien kan upprätthållas. Det gör också att hagen kan förbli ren och fin under lång tid.

Det går att justera höjden på lekhagens botten. Detta är positivt av flera skäl. Dels ökar det säkerheten men det gör det också möjligt för föräldrarna att leka med barnen på ett enklare sätt. Rekommenderad ålder för användning är 0 till 2 år. Det finns dock en maxvikt på 15 kg, vilket gör att vissa barn behöver sluta med användningen tidigare än så.

Säkerheten är något man lagt stor vikt vid under tillverkningen. Förutom att höjdjusteringen tillför mycket positivt, har man också säkerställt att den färg som använts är såväl livsmedelssäker som hudvänlig. Som förälder är det naturligtvis en lättnad att veta om detta.

Att priset är lite högre än på många andra lekhagar kommer inte som någon överraskning, då produkten som tidigare nämnts är påkostad, både vad gäller utseende, säkerhet och funktioner.

Finns hos:

Kolla priset

6. Titaniumbaby Lekhage

Titaniumbaby Lekhage

Om du vill ha en lekhage till din son eller dotter, som är lätt att montera ihop efter inköpet, och som lätt kan plockas ihop när den inte används, är denna produkt från Titaniumbaby ett utmärkt val. Den mäter 100 x 100 cm, vilket innebär att barnet har gott om plats för lek och rörelse, utan att den tar upp alltför stor yta där hemma.

En mycket positiv aspekt är den höjbara botten. I och med att botten kan höjas, går det lättare för dig som förälder att leka med din baby i en bekväm position. Du behöver inte stå böjd i en allt för obekväm position, och det blir dessutom lättare för dig när det är dags att lyfta ur sonen eller dottern ur hagen.Den här lekhagen har blivit en stor favorit bland många föräldrar som gärna vill ha en lekhage som kan tas med på semesterresan. Den levereras tillsammans med en transportväska, och i och med att hagen är så enkel att montera och även att plocka isär, gör det att den snabbt och lätt kan tas med på alla resor. Oavsett om du ska packa bilen full, för en inrikesresa, eller om du ska ta med dig familjen på flyget till varmare breddgrader, kan denna lekhage vara en bra produkt att ta med.

Finns hos:

Kolla priset

7. BabyDan Lekhage Flex

BabyDan Lekhage Flex

Det finns gott om fördelar med lekhage Flex från BabyDan. Den har en omkrets på hela 360 cm. Det innebär att den är större än väldigt många andra lekhagar på marknaden. Det innebär även att du som förälder får plats att sitta i den och leka sida och sida med ditt barn. På så sätt kan den lilla lugnt leka och utforska olika föremål medan dess största trygghet finns nära.

En annan fördel är att den här lekhagen kan användas i flera år, eftersom det går lika bra att använda den som en rejäl säkerhetsgrind när den inte längre behövs som lekhage. Om du vill säkerställa att sonen eller dottern inte ger sig upp eller ned för trappan, eller håller sig borta från familjens hund, kan grinden vara till stor hjälp. Du kan även använda den utomhus på sommaren, om du till exempel vill kunna ha altandörren öppen, utan att din baby kryper ut, eller din något äldre dotter eller son tar sig ut.Med lekhagen följer en mjuk lekmatta som gör det bekvämare att vistas i den. Det är förstås en klar fördel när den lilla babyn ska träna på rörelser och motorik i en trygg miljö. Som förälder kommer du troligtvis uppskatta dörren på lekhagen, eftersom den gör det lätt för dig att ta dig in, och att hjälpa ditt barn ut när lekstunden är över.Finns hos:

Kolla priset

8. Beemoo Lekhage

Beemoo Lekhage

Det går att beskriva lekhagen från Beemoo på många sätt. Ett av de mest rättvisa sätten är nog ändå att säga att det är en väldigt praktisk lekhage som på ett enkelt sätt kan tas med på resan. Hagen är tillverkad i nylon och bomull, vilket gör att den inte väger speciellt mycket. Totalt väger den 8,7 kg, vilket gör att den är förhållandevis lätt att ta med på de flesta resor.En väldigt stor fördel med den här lekhagen är priset. För så lite som cirka 400 kronor går det att köpa ett exemplar av denna. Det gör faktiskt att många väljer att köpa den enbart som ren reseprodukt. Ni kanske har en annan, större lekhage hemma, men vill ha en som kan följa med till sommarstugan. Tack vare det låga priset kan ni köpa en extra, som sedan kan lämnas kvar i stugan. Det finns också många som bor trångt, och av den anledningen vill ha en liten och nätt lekhage, som väljer en av den här typen. Måtten på hagen när den är uppfälld är 90 x 90 cm. När den monteras ned blir den betydligt nättare. De hopfällda måtten är 21 x 21 cm.

Finns hos:

Kolla priset

9. Carena Karlshamn lekhage

Carena Karlshamn lekhage

Om priset är en betydelsefull faktor är Carena Karlshamn definitivt en lekhage som du bör ta en närmare titt på. Det går att köpa den för cirka 300 kronor, vilket är betydligt billigare än de allra flesta andra alternativ. Naturligtvis är det dock inte bara priset som talar till denna produkts fördel. Den är vikbar och kommer med en smidig och praktisk förvaringsväska. Det betyder både att du kan plocka ned den och ställa undan den när den inte används, och att du kan ta med den när du och ditt barn ska åka någonstans. Det går inte att förneka att båda dessa faktorer har mycket stor betydelse för många.Produkten är testad enligt europeisk säkerhetsstandard, och du kan därför känna dig trygg när du låter ditt barn leka i denna lekhage. Som vanligt ska dock leken ske under uppsyn av en vuxen, men det gäller naturligtvis alla lekhagar.

Måtten på hagen i uppfällt läge är 90 x 90 cm. Det gör den tillräckligt stor för att ditt barn ska ha utrymme att röra sig fritt, samtidigt som den inte tar orimligt stor plats i bostaden. Väldigt fördelaktigt är också att det går lätt att rengöra hagen, eftersom den kan torkas av med en fuktig trasa.

Finns hos:

Kolla priset

10. Chicco - Lekhage Park

Chicco - Lekhage Park

Att hitta en lekhage som är riktigt färgglad och som skiljer sig från mängden är inte alltid så lätt. De allra flesta hagar kommer i svart, vitt eller naturfärg. Så är dock inte fallet med Chicco – Lekhage Park. Här får du en härligt orange lekhage, som passar in fantastiskt bra hemma hos den som inreder i retrostil, eller som helt enkelt inreder med klara färger.Ramen på hagen är tillverkad i aluminium, medan den platta där barnet leker har en yta av polyester. Filten är dekorerad med härliga mönster som den lilla kan fästa blicken på, men det går även att ta bort filten om den till exempel behöver tvättas. Sidorna på hagen är tillverkade i ett nätliknande material. Fördelen med det är att barnet lätt kan titta ut och se mamma eller pappa där utanför. Det gör också att du som förälder hela tiden ser vad ditt barn ägnar sig åt i lekhagen. Tryggheten ökar med andra ord för er båda.

Måtten på lekhagen är 94 x 94 cm, vilket ger gott om utrymme och yta för ditt barn. Han eller hon kan utan problem träna på att vända sig från rygg till mage och tillbaka. Dessutom finns det gott om plats för lek med små roliga och utvecklande leksaker som du väljer att lägga där inne.

Finns hos:

Kolla priset
 

Olika typer av lekhagar

Det finns olika typer av lekhagar. Vissa är fyrkantiga med spjälor, andra är flexibla och uppbyggda av sektioner. De sistnämnda kan ha varierande form, beroende på hur många sektioner som används och hur de placeras. Det finns även fyrkantiga lekhagar på ben eller hjul, medan andra placeras direkt på golvet. I vissa hagar finns det ett golv av trä. De hagar som byggs upp av sektioner har dock inget golv. Där används istället en lekmatta som barnet sitter eller ligger på. Även i de hagar som har ett golv behövs naturligtvis även ett mjukare underlag, exempelvis en lekmatta eller ett täcke.

Lekhage för olika användningsområden

Så används lekhagen

Hur är det då tänkt att en lekhage ska användas och vad har den egentligen för olika användningsområden? Det finns förstås flera olika anledningar till att man bestämmer sig för att skaffa den här typen av produkt och vi ska här titta på några av de vanliga anledningarna.

Ute i trädgården

På sommaren vill de flesta som har en egen trädgård utnyttja möjligheten att vara ute i sommarvärmen och njuta av det härliga vädret. Även små barn tycker ofta om att vara ute. Däremot behöver de skyddas från den skarpa solen på högsommaren. Genom att ställa upp en lekhage blir det lättare att skugga området med exempelvis parasoll. Det är betydligt enklare att skugga en liten yta, än en hel trädgård. Naturligtvis befinner du som förälder dig i eller bredvid lekhagen som sällskap till ditt barn.

I trädgården kan det även finnas fler anledningar än skugga till att använda den här typen av hage. Det kan till exempel handla om giftiga bär eller växter som du vill säkerställa att barnet inte kommer åt. Det kan naturligtvis också handla om närhet till vägar. Om trädgården gränsar till en trafikerad väg kan det kännas tryggare att använda en barnhage. Även om du som förälder befinner dig nära barnet, kan små barn vara snabba och spontana. Då kan det kännas tryggare med en extra säkerhet.

Inne i huset

Naturligtvis kan lekhagen även användas inomhus, vilket den också ofta gör. Det kan finnas en rad anledningar till att man som förälder vill ha en sådan. Det kan till exempel handla om att det finns husdjur i hemmet som behöver få lugn och ro. Då kan en lekhage vara bra att ha för att avskärma delar av hemmet. Det kan också vara så att du som förälder vill se till att det lilla nyfikna barnet inte kommer åt några lösa sladdar och andra föremål som skulle kunna vara farliga. Alla som har vistats i närheten av små barn vet att de kan vara blixtsnabba, och hur närvarande du än är som förälder är det så gott som omöjligt att hinna vara steget före i alla situationer. Den här typen av möjlighet till avgränsningar av hemmet kan därför vara till stor nytta.
 

Aktiviteten viktig

Ordet lekhage antyder något viktigt. Den här sortens hage ska nämligen betraktas som en plats för lek och nöje. Det är absolut inte meningen att barnet ska sitta här utan aktivitet och stimulans. Detta är förmodligen en självklarhet för de allra flesta, men är ändå viktigt att nämna. Det är viktigt att barnet har tillgång till gott om roliga leksaker i hagen, så att han eller hon kan leka och aktiveras i samma utsträckning som hade varit fallet utan hagen.

Det är dessutom viktigt att det finns människor i närheten, du som förälder eller någon annan, som kan vara delaktig i leken, finnas där som sällskap och naturligtvis hjälpa till om barnet har några önskemål, behöver byta blöja eller helt enkelt inte vill leka vidare i hagen. Med rätt leksaker och aktiveringsmöjligheter kan lekhagen bli en populär plats där barnet känner trygghet och trivs med att vara. Det är naturligtvis detta de flesta eftersträvar när de väljer att skaffa en barnhage. Vilken typ av leksaker som bör användas är individuellt. Du bör helt enkelt se till att välja saker som ditt barn tycker om. För vissa kan det vara aktivitetscenter eller bultbrädor, för andra kan det vara målarböcker och pyssel.

lekhagen blir en populär plats där barnet känner trygghet och trivs med att vara.

Förvandla lekhagen till säkerhetsgrind

Tanken när du skaffar en lekhage är förstås inte att barnet ska sitta där och leka hela tiden. Det handlar förmodligen mest om att du vill kunna använda den vid behov. Eftersom det inte är en produkt som används hela tiden, kan det vara klokt att välja en variant som kan göras om och användas till annat vid behov. Därför kan den typ av flexibla lekhage som kan göras om till säkerhetsgrind vara ett smart val.

Den här typen av hage består av sektioner. Det gör att bredden kan anpassas genom att ta bort eller lägga till sektioner. Den kan alltså även fungera utmärkt som grind, då du själv väljer hur den ska formas och var den ska placeras. Du kan spärra av ett visst rum, eller ställa den framför en trappa exempelvis. Den kan också användas på sommaren, så att ytterdörren kan stå öppen när det är som varmast, utan att dina barn kan springa ut. Detta kan vara till stor nytta, och det är en väldigt flexibel och enkel lösning som passar de flesta hem.

Kostnad för en lekhage

För någon som är intresserad av en lekhage men ännu inte har bestämt sig fullt ut är förstås priset en viktig faktor. Det kan vara så att du kan tänka dig att köpa en om den är billig, men föredrar att avstå om den är alltför dyr. Så hur ser det egentligen ut med priserna på lekhagar? Faktum är att de vanligtvis är ganska billiga. De billigaste modellerna brukar kosta runt 900 kronor. Det skiljer dock inte så väldigt stora summor mellan de billiga och de dyra modellerna.

De flesta hamnar i prisspannet 1 000 – 2 000 kronor, även om det finns några varianter som är billigare och några få som är dyrare. Det här är med andra ord inte någon av de dyrare produkterna för barn som finns på marknaden. Med tanke på att den kan användas och vara till nytta både utomhus och inomhus får man säga att den är prisvärd.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Lekhagar

✅ Vilka är måtten på en lekhage?

Det kan variera beroende på modell. Vissa har mått på 80 x 80 cm, andra är lite större med mått på 100 x 100 cm. Det finns även större modeller, och dessa förekommer främst bland de flexibla hagarna, där du kan bygga ut hagen genom att lägga till fler sektioner. Det finns även vissa fasta hagar som har större mått, 117 x 117 cm är ett annat mått som ibland förekommer hos de vanligaste hagarna som säljs i butik.


✅ Ingår det en lekmatta när man köper en lekhage?

Det kan vara olika från en hage till en annan. Om inget anges bör du utgå från att det inte ingår någon matta, och beställa en sådan separat. Det förekommer att det medföljer en lekmatta, men då brukar det alltid stå tydligt angivet i produktbeskrivningen.


✅ Jag skulle vilja ha en lekhage som går att ta med på semestern. Finns det sådana?

Ja, det finns lekhagar som påminner om resesängarna som säljs i butikerna. De säljs tillsammans med en väska, i vilken det är lätt att packa ned lekhagen. Den är inte lika robust som en lekhage av trä, men den duger definitivt att ta med på semesterresor.


✅ Finns det lekhagar i andra material än trä?

Ja absolut. Det vanligaste är kanske att lekhagen är tillverkad i trä, men det finns även lekhagar av tyg och metall.


Källor:Snabbmeny: Toppval Lekhage Vanliga frågor