Pärlplatta TEST: 3 bästa Pärlplattorna för barn (bäst i test)

Pärlor och pärlplattor har tilltalat barn i många år. Det fina är att de skänker underhållning och sysselsättning åt barnen i många års tid. De större pärlorna passar de yngre barnen när de ska lära sig pärla hemma eller på förskolan, medan de normalstora pärlorna är utmärkta när barnen hunnit skaffa sig vana av att pärla och har utvecklat finmotoriken mer. Det finns även riktigt små pärlor att använda för större barn, tonåringar eller vuxna som vill skapa något avancerat med hjälp av pärlor och pärlplattor.

Bäst Pärlplatta

Snabbmeny:
Toppval Pärlplattor Vanliga frågor


En lugn pysselstund

Väldigt många barn, både pojkar och flickor, trivs bra med att sitta och pyssla en stund i lugn och ro. För vissa sker detta ofta, för andra bara någon gång ibland. Det finns gott om olika typer av pyssel som det är roligt för barn att ägna sig åt. Vissa tycker om att skapa figurer av lera, andra ägnar sig åt att rita. Vissa tycker att scrapbooking är roligt, även om det främst är något som de lite större barnen ägnar sig åt. Det finns egentligen hur många olika typer av pyssel som helst, och det går ständigt att uppfinna egna sätt att pyssla på.

För kreativa barn är det med andra ord inga problem att hålla sig sysselsatta. Att skapa fina pärlplattor, halsband och andra smycken med hjälp av pärlset är också mycket populärt. Det går att skapa så otroligt mycket fint av pärlor, såväl enkla saker som mer avancerade projekt. Det går helt enkelt att roa sig med pärlset från det att man är ett litet barn och ända upp i vuxen ålder.

Pärlplattor för små och stora

Pärlplattor finns att köpa i många butiker och de kan vara såväl riktigt små som väldigt stora. Vissa är formade som en cirkel eller en stjärna eller en blomma. Andra har fått sin form efter någon känd sagofigur eller filmkaraktär. Det finns till exempel plattor som föreställer Pippi Långstrump eller hennes häst. Det finns även plattor föreställande figurerna i Paw Patrol samt en mängd pärlplattor med motiv från Greta Gris och hennes familj. Har du ett barn som är förtjust i sagor om prinsessor och slott finns det gott om pärlplattor med sådana motiv att hitta också. För alla de tiotusentals barn som älskar Babblarna finns det naturligtvis plattor med Bobbo, Babba, Doddo och alla de andra färgglada figurerna också.

Pärlplattor för små och stora

Enkla pärlplattor

Den typen av pärlplattor som nämns ovan är vanligtvis enkla att lägga och kräver inte så lång tids ansträngning. För de flesta barn, åtminstone barn i förskoleåldern och barn i yngre skolåldern, utgör dessa en lagom stor utmaning. Vissa av dessa läggs med hjälp av stora pärlor, medan standardpärlor används till andra. Naturligtvis kan de här plattorna även användas av äldre barn som ägnar sig åt en stunds pyssel, men det är framför allt för de yngre som dessa pärlplattor tagits fram.

Mer avancerade alternativ

Det fina med pärlplattor är att det finns så många olika alternativ att ingen någonsin behöver bli uttråkad eller riskera att tröttna på dem. I takt med att barnet, eller vem det än är som ägnar sig åt pärlandet, blir mer varm i kläderna, finns det mer avancerade alternativ att hitta. Det finns naturligtvis gott om stora pärlplattor som fortfarande är enkla i sin form, men som tar längre tid att färdigställa på grund av sin storlek. Det finns även riktigt avancerade alternativ, som skapar något som liknar en tavla när de är klara, men som tar lång tid att färdigställa och som kräver stort tålamod och fingerfärdighet.

Det här är ett projekt som kan visa sig nog så utmanande även för vuxna, men som många ändå finner avkopplande och roligt. Oavsett om du vill skapa en avbild av ett konstverk tillverkat av en skicklig konstnär, eller om du vill pärla en galopphäst redo för tävling så finns det plattor som du kan använda dig av. Vissa av dessa görs med hjälp av standardpärlor, medan det till andra används små miniatyrpärlor. Det sistnämnda gör naturligtvis att det tar ännu längre tid innan det hela blir klart.

Toppval Pärlplattor 2024

Vi har valt dessa Pärlplattor & Pärlset som våra Toppval.
Barn älskar dessa pärlor och att pärla olika roliga figurer. I boxarna ingår pärlor, pärlplattor, instruktionshäften, mallar och strykpapper. Allt för en rolig pysselstund!

1. Hama Maxi Pärlplattor 10-Pack Geometriska Former

Att sitta och pyssla är något som uppskattas av många barn i olika åldrar. Det kan vara ett utmärkt sätt att komma till ro och varva ned efter en dag på förskolan eller skolan. Att lägga pärlplattor är ett alternativ som många gillar och då gäller det förstås att hitta lämpliga plattor att använda. Det här är en förpackning med tio pärlplattor i olika former. Här kan barnen lägga runda pärlplattor om de vill men det finns även möjlighet att skapa hjärtan eller stjärnor för att nämna några exempel.

Den här förpackningen innehåller bara själva pärlplattorna. Några pärlor följer inte med. Det innebär att du bör köpa till sådana separat så att pärlandet kan påbörjas direkt. Det kan naturligtvis vara så att ni redan har ett stort lager med pärlor där hemma och bara väntar på att få sätta igång med skapandet av pärlplattor i stället för att göra halsband eller armband. I så fall är det naturligtvis bara att köra i gång så fort plattorna införskaffats.

Kolla priset

2. Pippi Pärlset 2000 st

Om du vill ge ditt barn både pärlplattor och pärlor så att pysselstunden blir räddad, har du ett utmärkt alternativ här. Detta set har alla förutsättningar att bli mycket uppskattat. Pippi Långstrump är ju som bekant en stor favorit bland många barn, precis som hon har varit i många årtionden vid det här laget. Här får ni med pärlplattor föreställande just Pippi samt någon av hennes härliga vänner Lilla Gubben eller Herr Nilsson. Med följer också alla de pärlor som barnen kan tänkas behöva för att kunna skapa riktigt fina pärlplattor. Med 2000 pärlor kommer det dröja lång tid innan det tar slut på pysselmöjligheter.

Eftersom pärlorna är relativt små, precis som pärlor brukar vara, rekommenderas det att barnen hinner fylla tre år innan de börjar använda dessa. Kanske blir det här den treårspresent du letat efter inför födelsedagen, eller varför inte en julklapp till barnet som uppskattar karaktärerna från Astrid Lindgrens böcker lika mycket som pyssel.

Kolla priset

3.Hama Midipärlor 3000 st (Prinsessa)

Om du har en dotter eller son där hemma som verkligen fastnat för prinsesstemat så har du alla förutsättningar att ge honom något som verkligen kommer att uppskattas. Det här fantastiska pärlsetet från Hama är något alldeles extra. Fyra pärlplattor följer med och det är plattor som gör det möjligt för barnen att skapa riktigt fina motiv. De former som plattorna är i, är prinsessa, blomma, hjärta och en häst.

Naturligtvis följer det även med pärlor så att barnen kan komma igång och börja pärla direkt när de får den här förpackningen. Det rör sig om en hel del färgglada pärlor, närmare bestämt 3000. Eftersom det kan vara svårt för de små barnen att skapa motiv som en prinsessa och en häst följer det även med motivark och instruktioner. Det går att skapa mycket fina motiv med hjälp av de produkter som följer med i detta set. Färger och mönster kan varieras i oändlighet och det här är en perfekt present till barn som hunnit fylla fem år.

Kolla priset

Andra sätt att använda pärlset

Naturligtvis finns det mycket annat pyssel som man kan ägna sig åt med pärlor än enbart att lägga pärlplattor. Det går till exempel att göra många olika typer av smycken av alla de pärlor som säljs i butikerna. I och med att det finns pärlor i många olika färger, material, storlekar och former går det att skapa nästan vilken typ av smycke som helst. Den här sortens syssla brukar roa barn redan på förskolan, men det är tillräckligt roligt och samtidigt utmanande för att fortsätta skänka nöje även när barnen växer upp, blir större och så småningom vuxna. Naturligtvis är det inte alla barn eller vuxna som gillar att göra pärlsmycken, men faktum är att det finns många som tidigt får ett intresse för detta och som aldrig överger det intresset.

Halsband kan göras som kan bäras av såväl vuxna som barn. Det går till exempel att göra fina, neutrala band med runda eller ovala träpärlor. De är fina och enkla och kan bäras i vilket sammanhang som helst. Den typen av band uppskattas ofta av vuxna och tonåringar som inte längre vill bära olika glada färger i alla tänkbara sammanhang. Många yngre barn är däremot förtjusta i mer färgglada kreationer. De tycker ofta om härliga kreationer där pärlorna föreställer fjärilar, stjärnor, blommor och andra föremål.

Att köpa pärlplattor och pärlset

Små pärlfigurer

Förutom halsband, armband och andra smycken går det även att skapa andra söta kreationer av pärlor. Du kan till exempel pärla små figurer, föreställande allt från små hundar till solar. Det är helt upp till dig och din fantasi vad du vill skapa. Vissa pärlset innehåller beskrivningar som du kan utgå från, men om du vill ha mer inspiration finns det gott om tips att hitta online. Naturligtvis kan du även dela nöjet med din dotter eller son, eller helt enkelt hjälpa honom eller henne att komma igång med pysslet. Fördelen med pärlor är att de kan ge ett långvarigt nöje som hela familjen kan ägna sig åt tillsammans.

Att köpa pärlplattor och pärlset

Om du har bestämt dig för att köpa pärlplattor och pärlor till ditt barn finns det några saker du bör tänka på. Det första som spelar någon roll i sammanhanget är ditt barns ålder. Olika pärlset är nämligen avsedda för olika åldrar. Det finns relativt stora pärlor som små barn kan använda. Pärlor rekommenderas dock generellt inte alls för barn under 3 år. När det gäller pärlor av standardstorlek brukar de inte rekommenderas till barn under 5 år, detta på grund av att de är mindre vilket gör dem svåra att hantera för de yngre barnen.

Användningsområde

Naturligtvis behöver du även fundera över det tilltänkta användningsområdet. Vad är det du vill att ditt barn ska kunna tillverka med hjälp av sina nya pärlor? Är det enbart pärlor? Enbart smycken? Både smycken och pärlplattor? Något annat? Detta behöver du också fundera över och komma fram till innan du bestämmer dig för vilket pärlset du ska köpa. Olika pärlset är nämligen avsedda för olika användningsområden. Vissa pärlor är perfekta att använda för den som vill göra egna smycken, men passar inte alls till pärlplattor, medan andra går alldeles utmärkt att använda till pärlplattor men inte ger några speciellt roliga smycken. Det gäller helt enkelt att köpa det set som passar bäst för det tilltänkta användningsområdet, vilket det än må vara.

Pris

Priset är något som du egentligen inte behöver lägga så stor vikt vid när det gäller just pärlset och pärlplattor. De här produkterna är nämligen inte speciellt dyra, och det skiljer inte särskilt mycket i pris mellan olika produkter. Du kan kosta på dig att köpa de produkter du tror skulle passa ditt barn allra bäst. Däremot ska du naturligtvis ta dig tid att jämföra priset i olika butiker, så att du gör en så gynnsam affär som möjligt. Generellt rör det sig inte om speciellt stora prisskillnader mellan de olika butikerna, men några tior här och var kan göra stor skillnad i långa loppet, så det är alltid klokt att göra genomtänkta inköp.


Frågor och svar kring Pärlplattor

✅ Hur många pärlor brukar det ingå i ett pärlset?

Det finns väldigt många olika varianter. Vissa innehåller 600 pärlor, andra 900 pärlor, ytterligare andra 2000 och det finns även de som innehåller fler. Det finns ingen standard alls för detta, utan alla produkter skiljer sig från varandra. Det brukar dock vara enkelt att se i produktbeskrivningen hur många pärlor som ingår.

✅ Brukar pärlseten innehålla pärlplattor?

Inte alla, men många av dem gör det. Även detta är något som brukar stå tydligt beskrivet i produktbeskrivningen som du bör ta dig tid att läsa igenom. Kom dock ihåg att vissa set istället riktar in sig på exempelvis smyckestillverkning, och då innehåller setet pärlor och de redskap som behövs för att tillverka halsband och armband, istället för plattor.

✅ Hur mycket kostar pärlset och pärlplattor?

Det finns många alternativ att välja på och därmed även många priser. Vissa kostar 50 kr, andra kostar 149 eller 299 kronor. Det finns gott om produkter i många olika prisklasser, men de flesta är förhållandevis billiga.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Pärlplattor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se