Pärlplatta

Pärlor och pärlplattor har tilltalat barn i många år. Det fina är att de skänker underhållning och sysselsättning åt barnen i många års tid. De större pärlorna passar de yngre barnen när de ska lära sig pärla hemma eller på förskolan, medan de normalstora pärlorna är utmärkta när barnen hunnit skaffa sig vana av att pärla och har utvecklat finmotoriken mer. Det finns även riktigt små pärlor att använda för större barn, tonåringar eller vuxna som vill skapa något avancerat med hjälp av pärlor och pärlplattor.

Bäst Pärlplatta
Snabbmeny:
Toppval Pärlplattor Vanliga frågor


En lugn pysselstund

Väldigt många barn, både pojkar och flickor, trivs bra med att sitta och pyssla en stund i lugn och ro. För vissa sker detta ofta, för andra bara någon gång ibland. Det finns gott om olika typer av pyssel som det är roligt för barn att ägna sig åt. Vissa tycker om att skapa figurer av lera, andra ägnar sig åt att rita. Vissa tycker att scrapbooking är roligt, även om det främst är något som de lite större barnen ägnar sig åt. Det finns egentligen hur många olika typer av pyssel som helst, och det går ständigt att uppfinna egna sätt att pyssla på.

För kreativa barn är det med andra ord inga problem att hålla sig sysselsatta. Att skapa fina pärlplattor, halsband och andra smycken med hjälp av pärlset är också mycket populärt. Det går att skapa så otroligt mycket fint av pärlor, såväl enkla saker som mer avancerade projekt. Det går helt enkelt att roa sig med pärlset från det att man är ett litet barn och ända upp i vuxen ålder.

Pärlplattor för små och stora

Pärlplattor finns att köpa i många butiker och de kan vara såväl riktigt små som väldigt stora. Vissa är formade som en cirkel eller en stjärna eller en blomma. Andra har fått sin form efter någon känd sagofigur eller filmkaraktär. Det finns till exempel plattor som föreställer Pippi Långstrump eller hennes häst. Det finns även plattor föreställande figurerna i Paw Patrol samt en mängd pärlplattor med motiv från Greta Gris och hennes familj. Har du ett barn som är förtjust i sagor om prinsessor och slott finns det gott om pärlplattor med sådana motiv att hitta också. För alla de tiotusentals barn som älskar Babblarna finns det naturligtvis plattor med Bobbo, Babba, Doddo och alla de andra färgglada figurerna också.

Pärlplattor för små och stora

Enkla pärlplattor

Den typen av pärlplattor som nämns ovan är vanligtvis enkla att lägga och kräver inte så lång tids ansträngning. För de flesta barn, åtminstone barn i förskoleåldern och barn i yngre skolåldern, utgör dessa en lagom stor utmaning. Vissa av dessa läggs med hjälp av stora pärlor, medan standardpärlor används till andra. Naturligtvis kan de här plattorna även användas av äldre barn som ägnar sig åt en stunds pyssel, men det är framför allt för de yngre som dessa pärlplattor tagits fram.

Mer avancerade alternativ

Det fina med pärlplattor är att det finns så många olika alternativ att ingen någonsin behöver bli uttråkad eller riskera att tröttna på dem. I takt med att barnet, eller vem det än är som ägnar sig åt pärlandet, blir mer varm i kläderna, finns det mer avancerade alternativ att hitta. Det finns naturligtvis gott om stora pärlplattor som fortfarande är enkla i sin form, men som tar längre tid att färdigställa på grund av sin storlek. Det finns även riktigt avancerade alternativ, som skapar något som liknar en tavla när de är klara, men som tar lång tid att färdigställa och som kräver stort tålamod och fingerfärdighet.

Det här är ett projekt som kan visa sig nog så utmanande även för vuxna, men som många ändå finner avkopplande och roligt. Oavsett om du vill skapa en avbild av ett konstverk tillverkat av en skicklig konstnär, eller om du vill pärla en galopphäst redo för tävling så finns det plattor som du kan använda dig av. Vissa av dessa görs med hjälp av standardpärlor, medan det till andra används små miniatyrpärlor. Det sistnämnda gör naturligtvis att det tar ännu längre tid innan det hela blir klart.

 

Toppval Pärlplattor 2023

Vi har valt dessa Pärlplattor & Pärlset som våra Toppval.
Barn älskar dessa pärlor och att pärla olika roliga figurer. I boxarna ingår pärlor, pärlplattor, instruktionshäften, mallar och strykpapper. Allt för en rolig pysselstund!


 

Andra sätt att använda pärlset

Naturligtvis finns det mycket annat pyssel som man kan ägna sig åt med pärlor än enbart att lägga pärlplattor. Det går till exempel att göra många olika typer av smycken av alla de pärlor som säljs i butikerna. I och med att det finns pärlor i många olika färger, material, storlekar och former går det att skapa nästan vilken typ av smycke som helst. Den här sortens syssla brukar roa barn redan på förskolan, men det är tillräckligt roligt och samtidigt utmanande för att fortsätta skänka nöje även när barnen växer upp, blir större och så småningom vuxna. Naturligtvis är det inte alla barn eller vuxna som gillar att göra pärlsmycken, men faktum är att det finns många som tidigt får ett intresse för detta och som aldrig överger det intresset.

Halsband kan göras som kan bäras av såväl vuxna som barn. Det går till exempel att göra fina, neutrala band med runda eller ovala träpärlor. De är fina och enkla och kan bäras i vilket sammanhang som helst. Den typen av band uppskattas ofta av vuxna och tonåringar som inte längre vill bära olika glada färger i alla tänkbara sammanhang. Många yngre barn är däremot förtjusta i mer färgglada kreationer. De tycker ofta om härliga kreationer där pärlorna föreställer fjärilar, stjärnor, blommor och andra föremål.

Att köpa pärlplattor och pärlset

Små pärlfigurer

Förutom halsband, armband och andra smycken går det även att skapa andra söta kreationer av pärlor. Du kan till exempel pärla små figurer, föreställande allt från små hundar till solar. Det är helt upp till dig och din fantasi vad du vill skapa. Vissa pärlset innehåller beskrivningar som du kan utgå från, men om du vill ha mer inspiration finns det gott om tips att hitta online. Naturligtvis kan du även dela nöjet med din dotter eller son, eller helt enkelt hjälpa honom eller henne att komma igång med pysslet. Fördelen med pärlor är att de kan ge ett långvarigt nöje som hela familjen kan ägna sig åt tillsammans.

Att köpa pärlplattor och pärlset

Om du har bestämt dig för att köpa pärlplattor och pärlor till ditt barn finns det några saker du bör tänka på. Det första som spelar någon roll i sammanhanget är ditt barns ålder. Olika pärlset är nämligen avsedda för olika åldrar. Det finns relativt stora pärlor som små barn kan använda. Pärlor rekommenderas dock generellt inte alls för barn under 3 år. När det gäller pärlor av standardstorlek brukar de inte rekommenderas till barn under 5 år, detta på grund av att de är mindre vilket gör dem svåra att hantera för de yngre barnen.

Användningsområde

Naturligtvis behöver du även fundera över det tilltänkta användningsområdet. Vad är det du vill att ditt barn ska kunna tillverka med hjälp av sina nya pärlor? Är det enbart pärlor? Enbart smycken? Både smycken och pärlplattor? Något annat? Detta behöver du också fundera över och komma fram till innan du bestämmer dig för vilket pärlset du ska köpa. Olika pärlset är nämligen avsedda för olika användningsområden. Vissa pärlor är perfekta att använda för den som vill göra egna smycken, men passar inte alls till pärlplattor, medan andra går alldeles utmärkt att använda till pärlplattor men inte ger några speciellt roliga smycken. Det gäller helt enkelt att köpa det set som passar bäst för det tilltänkta användningsområdet, vilket det än må vara.

Pris

Priset är något som du egentligen inte behöver lägga så stor vikt vid när det gäller just pärlset och pärlplattor. De här produkterna är nämligen inte speciellt dyra, och det skiljer inte särskilt mycket i pris mellan olika produkter. Du kan kosta på dig att köpa de produkter du tror skulle passa ditt barn allra bäst. Däremot ska du naturligtvis ta dig tid att jämföra priset i olika butiker, så att du gör en så gynnsam affär som möjligt. Generellt rör det sig inte om speciellt stora prisskillnader mellan de olika butikerna, men några tior här och var kan göra stor skillnad i långa loppet, så det är alltid klokt att göra genomtänkta inköp.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Pärlplattor

✅ Hur många pärlor brukar det ingå i ett pärlset?

Det finns väldigt många olika varianter. Vissa innehåller 600 pärlor, andra 900 pärlor, ytterligare andra 2000 och det finns även de som innehåller fler. Det finns ingen standard alls för detta, utan alla produkter skiljer sig från varandra. Det brukar dock vara enkelt att se i produktbeskrivningen hur många pärlor som ingår.


✅ Brukar pärlseten innehålla pärlplattor?

Inte alla, men många av dem gör det. Även detta är något som brukar stå tydligt beskrivet i produktbeskrivningen som du bör ta dig tid att läsa igenom. Kom dock ihåg att vissa set istället riktar in sig på exempelvis smyckestillverkning, och då innehåller setet pärlor och de redskap som behövs för att tillverka halsband och armband, istället för plattor.


✅ Hur mycket kostar pärlset och pärlplattor?

Det finns många alternativ att välja på och därmed även många priser. Vissa kostar 50 kr, andra kostar 149 eller 299 kronor. Det finns gott om produkter i många olika prisklasser, men de flesta är förhållandevis billiga.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Pärlplattor Vanliga frågor