Skötbädd

Upplever du just nu lyckan som det innebär att vara gravid och gå och vänta på att en ny liten familjemedlem ska födas? Det är en fascinerande och spännande tid. Det är mycket som ska förberedas. Visst går det att köpa saker och inreda där hemma när barnet väl är fött, men många tycker att det är skönt att ha de praktiska bitarna på plats innan barnet kommer. På så sätt kan den första tiden ägnas helt och fullt åt den lilla familjemedlemmen, utan att behöva avbrytas för shoppingrundor.

Nog finns det många saker som behöver införskaffas, men om du gör en lista och bockar av en sak i taget kommer du att kunna bli klar i tid. En av de saker du bör fundera på att köpa är en skötbädd. Det är ett av de billigaste inköpen som behöver göras, men det rör sig ändå om en väldigt praktisk produkt som är bra att ha.


Bäst Skötbädd
Snabbmeny:
Toppval Skötbäddar Skötbäddsöverdrag Vanliga frågor


Detta är en skötbädd

Om du har äldre barn vet du säkert redan vad en skötbädd är. Det är mycket troligt att du hade en sådan även till ditt eller dina andra barn. Om det däremot är första barnet kanske du inte har läst så mycket om skötbäddar. Det kan lätt förklaras med att det här inte är någon av de större produkterna som ska införskaffas till en baby. Det finns så många andra stora inköp som ska göras och de tar ofta stor plats i reportage och artiklar samt i reklamfilmer och annonser.

Det handlar förstås om barnvagnar, skötväskor, skötbord och barnstolar bland annat. Det betyder dock inte att en skötbädd inte är viktig. Det är en produkt som du kan komma att ha stor nytta av. Man kan beskriva den som en liten madrass som oftast placeras ovanpå skötbordet. Det fina med skötdynorna är att de passar till vilket skötbord som helst. De kan dessutom användas fristående, helt utan skötbord.

Användning på skötbord

Det vanligaste är som nämnts att skötbädden läggs på skötbordet som ett mjukare underlag för bebisen att ligga på vid blöjbyten. Även om måtten på olika skötbäddar kan variera något, är de flesta anpassade för att kunna passa de allra flesta skötbord. Detta är förstås en stor fördel. Du kan köpa skötdynan först, om du har lite svårt att bestämma dig för vilket skötbord du ska välja. Om det skulle behövas kan du använda skötbädden fristående ett tag, tills du har hittat skötbordet du vill ha. Du kan räkna med att bädden kommer passa på bordet oavsett vilken modell du slutligen väljer.

Varför skötbädd?

Varför skötbädd?

Du kanske funderar på varför det behövs en skötbädd på skötbordet? Räcker det inte med att lägga dit en handduk eller en filt? Både ja och nej. Visst skulle det gå att lägga dit en filt eller en handduk som skulle göra att det inte blev så kallt. Problemet är bara att det dels inte skulle bli lika mjukt och bekvämt, dels skulle det kräva konstant användning av tvättmaskinen. Underlaget tenderar nämligen att bli blött då och då. En skötdyna är lätt att torka av och göra ren.

En handduk eller en filt däremot, drar åt sig fukten och behöver tvättas innan de kan användas på nytt. Det blir med andra ord både mer bekvämt och mer praktiskt med en skötbädd. Det finns däremot inget som hindrar att du lägger en handduk ovanpå skötdynan för att underlaget ska kännas mjukare mot barnets hud. Du får dock räkna med att den ganska omgående kommer att behöva bytas ut och tvättas. Om du har en egen tvättmaskin i hemmet och ett rikligt lager med handdukar är detta förmodligen inga problem. Det är dock bra att vara medveten om det.

Användning utan skötbord

En skötbädd kan även användas separat, helt fristående från ett skötbord. Om du tycker att det blir dyrt med alla inköp som ska göras inför bebisens ankomst är just skötbordet faktiskt något som du kan spara in lite pengar på. Det går för många att klara sig utan detta. Skötdynan kan placeras på ett annat bord, exempelvis köksbordet, ett skrivbord eller vardagsrumsbordet. Den kan också läggas på en säng eller direkt på golvet. Om du inte har behov av förvaringsmöjligheterna som ett skötbord kan ge, kan du troligtvis klara dig utan ett.

Du kan då flytta skötbädden till det rum där du befinner dig för stunden. Det gör att du enkelt och snabbt kan ta hand om blöjbytena utan att behöva förflytta dig till andra sidan bostaden. Även de som har ett skötbord tar ofta till den här lösningen efter ett tag. I början, när bebisen är riktigt liten, används ofta skötbordet. Efter ett tag, när man som förälder blivit mer varm i kläderna, är det däremot vanligt att man allt mer sällan använder skötbordet. Istället blir det just skötdynan som hänger med och flyttas mellan rummen.

 

Skötbäddens material

En skötbädds material kan variera beroende på vilken produkt du köper. Även om skötbädden kan låta som en väldigt enkel produkt, vilket den också är på sätt och vis, finns det flera olika produkter på marknaden. Det gör att det finns produkter där man valt att använda olika material. I den ena skötbädden kan ytskiktet bestå av vattenavvisande polyester och fyllningen av polyuretan. I en annan variant kanske både ytskikt och stoppning består av polyester medan den har foder av EVA.

Vissa skötbäddar är vikbara, vilket är praktiskt om du vill kunna packa ned dem i en skötväska och ta med dem på promenaden. Andra är uppblåsbara och främst avsedda för att användas i hemmet. Naturligtvis kan de tas med på resan till sommarstugan eftersom de väger så lite och tar liten plats. Däremot stoppar du knappast ned den här typen av skötbädd i en skötväska. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja bädd. Fundera gärna över hur du planerar att använda skötdynan, och vad du behöver kunna få ut av den.

Skötbäddens material

Så mycket kostar en skötbädd

Eftersom du förmodligen har fått spendera ganska mycket pengar på andra produkter inför ditt barns födelse, är du förmodligen väldigt intresserad av att få veta hur mycket en skötbädd kostar. Du kanske känner att du inte har råd att lägga ut några stora summor på fler produkter. Det mesta av budgeten kanske redan har gått åt till inköp av barnvagn, säng och bilbarnstol. Då kan vi glädja dig med att en skötdyna inte kostar särskilt många kronor. Det går att hitta en sådan för strax över 150 kronor. Om du har speciella önskemål gällande material, varumärke, färg eller mönster och kan tänka dig att betala lite mer, finns det gott om alternativ. Det finns en mängd skötbäddar i prisgruppen från 200 kronor upp till 400 kronor.

Överdrag till skötbädden – bra eller dåligt?

När du sitter och tittar runt i butikerna kommer du förmodligen snabbt upptäcka att det finns överdrag att köpa till vissa skötdynor. Dessa är ofta gjorda av någon typ av tyg. Frågan är då om det är positivt eller negativt att välja en skötbädd som det behövs ett överdrag till?

Fördelar

Fördelen med överdrag är att det ger samma fördelar som en handduk eller en filt, men utan att glida runt. Ett överdrag gör att bädden blir ännu mjukare att ligga på, och det blir också varmare mot barnets känsliga hud. Detta är naturligtvis positivt och det är just denna nytta många försöker uppnå genom att lägga en handduk eller en filt ovanpå skötbädden.

Nackdelar

Finns det då några nackdelar med den här typen av överdrag? Svaret är ja. Precis som handdukar och filtar drar tyget åt sig väta och det kommer att behöva tvättas ofta. Om du laddar upp med en rad överdrag kan du förstås alltid ha ett torrt och rent överdrag tillhands, som kan dras på skötdynan. Om så inte är fallet kommer du troligtvis finna dig själv använda handdukar igen ganska snabbt. Överdragen är väldigt bra fram till dess att de blir blöta eller smutsiga. Detta brukar dock ske redan första dagen i många fall.

Slutsats

Det är naturligtvis helt och hållet upp till dig att avgöra om du vill köpa en skötbädd med överdrag till eller inte. Slutsatsen vi får fram när vi tittar på fördelar och nackdelar är att du kan uppnå i stort sett samma resultat genom att ta en handduk eller en filt som du redan har i hemmet. På så sätt sparar du pengar och slipper ännu ett inköp. Nackdelen med att lösa det på detta sätt är att du då inte kan matcha med andra babyprodukter, på samma sätt som du kan om du köper ett överdrag. Där finns det ofta mönster och färger som just nu är populära när det kommer till inredning för barnrum.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Skötbäddar

✅ Många skötbäddar är stoppade med polyuretan. Vad är det för något?

Det är en typ av plast som har låg densitet. Det här materialet ger produkter med lång hållbarhet. Dessutom är det relativt miljövänligt.


✅ Vad betyder det om det står att en skötbädd är tillverkad av GOTS-certifierat material?

GOTS är en förkortning för Global Organic Textile Standard. Som namnet antyder är det en standard som används för textilier. Det är en internationell standard, och för att bli GOTS-certifierad krävs det att textilierna uppfyller vissa sociala och miljömässiga krav.


✅ Vad bör jag tänka på när jag ska välja skötbädd?

Du bör ta en titt på materialet först och främst. Du bör även titta på hur skötbädden ska rengöras. Kika även lite på måtten, även om de flesta skötbäddar har mått som gör att de passar till de flesta skötbord. Naturligtvis kan även priset vara bra att titta på, så att du inte betalar överpris för produkten.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Skötbäddar Skötbäddsöverdrag Vanliga frågor