Foglossningsbälte TEST: 3 bästa Gravidbältena vid foglossning (bäst i test)

Graviditeten är på många sätt en underbar tid. Det är en period i livet då man får uppleva längtan, förväntan och naturligtvis också en viss nervositet. Att gå och vänta på att det älskade lilla barnet ska komma till världen är roligt, nervöst och spännande. För vissa går månaderna snabbt, för andra känns de istället som en evighet. Kroppsligt kan dock graviditeten bjuda på en hel del utmaningar, och för vissa kan tyvärr många månader vara fyllda av smärta.

Det är vanligt att gravida kvinnor drabbas av foglossning, något som kan vara otroligt smärtfyllt och besvärligt. Det kan leda till nedsatt rörlighet och i slutet av graviditeten finns det många kvinnor som främst sitter inne och väntar på förlossningen, eftersom varje rörelse gör ont. Ett foglossningsbälte kan vara till hjälp, och därför kan det vara värt att införskaffa ett sådant så fort du börjar känna antydan till foglossning.

Bäst Foglossningsbälte

Snabbmeny: Topp-3 Foglossningsbälten Vanliga frågor


Vad är foglossning?

Foglossning är ett ord som ofta dyker upp och då främst i samband med graviditet. För de som inte själva har råkat ut för det är det dock ofta ganska oklart vad problemen egentligen består i. Problemen bottnar i grund och botten i att lederna i kroppen, bland annat i bäckenet, blir rörligare. Det har i sin tur att göra med att kroppen ska vara bättre anpassad för en förlossning. När lederna blir rörligare kan det resultera i smärta och besvär hos vissa gravida kvinnor.

Detta har i många år benämnts som foglossning. Barnmorskor och annan vårdpersonal är dock noga med att betona att det inte finns några lösa fogar, vilket innebär att begreppet egentligen är missvisande. Inom vården benämns ofta den här typen av problem istället som bäckensmärta. Det sammanfattar vad det hela handlar om, utan att ge någon missvisande bild av vad det egentligen är som händer i kroppen.

Hur yttrar sig foglossning?

Symptomen för foglossning kan se lite olika ut. Det kan till exempel visa sig genom en molande eller huggande smärta i nedre delen av ryggen, ont över skinkorna och/eller ont i höfterna. Det kan också upplevas som en smärta som strålar ned i ljumskarna. För många kan ett ben låsa sig, så att det blir svårt att gå. Det är även vanligt att det blir svårt att böja sig ned och att lyfta saker. Vidare blir problemen ofta värre när man går i trappor. De allra flesta upplever att smärtorna tilltar under dagen och är som allra värst strax före läggdags. De flesta brukar också säga att det blir värre när man är aktiv under dagen. När under graviditeten som problemen infinner sig kan variera. Vissa upplever enbart problem under de sista månaderna, andra redan tidigt. För andra blir det inga problem alls.

Så fungerar ett foglossningsbälte

Så fungerar ett foglossningsbälte

Tanken med ett foglossningsbälte, och det som gör att det ofta är till hjälp, är att det ska avlasta rygg och bäcken. Det ger även stöd till den växande magen. Detta gör att problemen ofta blir mindre. Bältet avhjälper oftast inte foglossningsproblem helt och hållet, men det lindrar ofta rejält. Det finns både bälten och gördlar och de fungerar generellt bra. De är enkla att ta på och de kan dessutom användas under kläderna utan att det syns, vilket naturligtvis är positivt.

Topp 3 Foglossningsbälten 2024

Vi har valt dessa Foglossningsbälten som våra Topp-3.
Tre stadiga stödbälten för en behagligare graviditet. Gravidbälten som sitter över magen ger en uppåtlyftande känsla och förbättrad hållning för att lindra smärtor i rygg och vid foglossning.

1. Carriwell Justerbart Över-Magen-Stödbälte, Svart
Om du har drabbats av foglossningsbesvär under din graviditet vill du förstås göra vad du kan för att minska dessa. Det här stödbältet kan vara till hjälp och nytta under graviditeten. Bältet har rekommenderats av sjukgymnaster för just det här ändamålet och det är ett bekvämt bälte att ha på sig. I och med att det är så pass brett skär det inte in, vilket bidrar till ökad komfort. En annan stor fördel är att det är så tunt att det inte syns under de vanliga kläderna.

Foglossningsbältet är justerbart och det går att ställa in med hjälp av kardborreband. Dessa finns i båda sidor av bältet, vilket också gör att du kan justera det utan att behöva ta av bältet helt.

Vad det här stödbältet gör är att minska trycket på både ryggen och bäckenet, vilket kan lindra besvären. Det avlastar också de utsatta delarna vilket kan vara välbehövligt under senare delen av graviditeten.

Kolla priset

2. Medela Graviditetsgördel Svart
Denna graviditetsgördel, eller foglossningsbälte som det också går att kalla det, hjälper till att ge stöd och avlastning för ländrygg och mage. Detta kan vara väldigt behagligt, i synnerhet under de senare delarna av graviditeten.

Det finns ett flertal fördelar med just denna gördel. Den är sömlös, vilket bidrar till att göra den mer komfortabel. Den är också lätt att ta på, något som också är väldigt positivt. Som gravid, och i synnerhet om du lider av foglossningsbesvär, känner du dig inte alltid så rörlig. Då vill du med största sannolikhet att det ska vara så enkelt som möjligt att ta på och av gördeln. Med denna slipper du krångla.

Den här gördeln från Medela finns i fyra olika storlekar, så det är viktigt att du tar en ordentlig titt på de mått som anges på produktens sida innan du beställer. På så sätt kan du vara säker på att produkten verkligen passar när den kommer.

Kolla priset

3. Carriwell belly binder S/M EKO, Svart
Du har säkert hört, och kanske även upptäckt, att det kan uppstå en del besvär med foglossning under graviditeten. Även efter förlossningen kan din kropp vara i behov av lite extra stöd. Denna gördel är främst avsedd att användas efter att ditt barn har fötts. Den ger stöd åt nedre delen av ryggen och även magen. Den hjälper också till att hålla in magen och bidrar till en bättre hållning.

Det kan i synnerhet vara en god idé att använda den här gördeln under de första två månaderna. Det hjälper magen att återgå till sitt forna skick, och det hjälper dig att bibehålla en god hållning medan du ammar. Just den delen kan annars vara svår, och en långvarigt felaktig hållning kan leda till besvär med ryggen längre fram.
En annan fördel med den här stödgördeln är att den också hjälper till att minska bristningar på magen. Vissa får inte så tydliga sådana, för andra blir det ett väldigt tydligt fenomen.

Kolla priset

Fördelar med foglossningsbälten

Att ett foglossningsbälte kan lindra smärtan i rygg och bäcken är förstås en enormt stor fördel i sig. Det finns även fler fördelar att hitta. I och med att det ger avlastning och stöd och bidrar till att lindra smärtan, kan du som gravid hålla dig aktiv även fortsättningsvis. Det gäller inte riktigt alla, men de flesta hjälps av bältet så att de åtminstone länge kan fortsätta röra på sig. Att fortsätta röra på sig är viktigt, både för att förbereda inför förlossningen, men även för bäckensmärtornas skull.

All motion är inte bra för den som har problem med bäckensmärtor, men det finns motionsformer som är väldigt nyttiga och skonsamma. Dit hör bland annat simning och vattengymnastik. Om du kan försöka undvika tunga lyft är det däremot positivt, och det finns även vissa övningar som inte är bra för den som är gravid. Situps är till exempel en övning som det brukar avrådas från. Det gäller både om du har foglossning och annars.

Fördelar med foglossningsbälten

Bälten som andas

En stor fördel med foglossningsbälten är att de är tillverkade med den gravida kvinnan i åtanke. Det innebär att de vanligtvis är tillverkade i ett material som andas och som inte främjar tillväxt av svamp och bakterier. Detta är väldigt viktigt, eftersom gravida kvinnor löper större risk att drabbas av svamp. Att produkten är utvecklad med detta i åtanke är därför väldigt positivt.

Gott om alternativ

För den som vill köpa ett foglossningsbälte finns det gott om alternativ. Det finns ett flertal butiker som säljer den här typen av produkter, så att hitta ett bälte som passar ska inte innebära några problem. Skillnaderna på olika modeller är vanligtvis ganska små. Det finns några saker som kan vara bra att titta närmare på.

Material

Materialet kan ibland skilja något från en modell till en annan. Huvudsaken när du ska välja material är att materialet andas. En typ av material som ofta används är mikrofiber. Det är ett material som släpper igenom fukt och värme, vilket är väldigt positivt. Tack vare detta går det att använda bältet hela dagen. En annan vanlig variant är en kombination av elastik och stum velcro. Det är också vanligt att man använder ett inre material av bomull, just för att det anses vara bra för intimhygienen.

Kombinationer av nylon, spandex och polyester är ett annat relativt vanligt alternativ. När du väljer bälte bör du inte utgå från att produkten är tillverkat i ett material som andas. Se därför till att läsa vad som står i beskrivningen. Om inget nämns där bör du själv undersöka vad som gäller för de olika materialen som en viss produkt är tillverkad av.

Konstruktion

När du tittar på de olika bälten som säljs kommer du se att det finns vissa skillnader i hur bältena är uppbyggda. Vissa modeller har en del som går upp över magen, så att det går en stöttande del under magen, med en elastisk del som dras upp över magen. Ofta upplevs dessa som väldigt bekväma, och du slipper också alla kanter och sömmar. Andra modeller är designade på ett liknande sätt men har inte någon separat del som dras upp över magen. De sitter istället runt hela magen, och kan justeras i storlek så att de passar under hela graviditeten. Andra bälten knäpps med kardborreband och sitter lågt, för att ge stöd under magen. De går inte upp över magen utan ger enbart stöd underifrån, något som också brukar fungera bra.

Användningstid
Många foglossningsbälten går att justera storleksmässigt, något som gör att de kan användas länge. Detta gäller dock inte alla varianter. Innan du köper ett foglossningsbälte bör du därför undersöka vad som gäller för just den modell du tittat närmare på. Om du redan har kommit långt in i graviditeten är det förstås viktigt att bältet du har tänkt köpa kan användas även de sista månaderna. Om du däremot får problem med bäckensmärtor redan tidigt i graviditeten behöver du däremot se över justeringsmöjligheterna, både när det gäller förstoring och förminskning av storleken.

En fördel med ett justerbart bälte är att det även kan ge stöd efter förlossningen. Det kan nämligen ta några månader för kroppen att återställas efter en graviditet och förlossning. Foglossningsbältet kan då ge välbehövligt stöd även de närmaste månaderna efter att barnet har fötts.

Pris
Naturligtvis förekommer det prisskillnader, även om de inte är lika stora som inom många andra produktkategorier. Generellt är det här heller ingen speciellt dyr produkt. Du kan hitta foglossningsbälten för strax under 200 kronor. Flera av dessa billiga produkter är möjliga att justera. Något som däremot är värt att undersöka närmare är om materialet andas.

Om du inte lyckas hitta någon produkt med material som släpper igenom fukt och värme i denna prisklass är det bättre att betala lite mer och få denna funktion. Även om du vill ha ett bälte med material som andas behöver det inte bli dyrt. Sådana går att hitta för strax över 300 kronor. Några produkter på marknaden är även dyrare. Det finns varianter för mellan 600 och 800 kronor. Det högre priset kan bero på ett flertal faktorer, så som flexibilitet i storlek och användningstid, material samt varumärke.


Frågor och svar kring Foglossningsbälten

✅ När brukar man börja använda ett foglossningsbälte?

Det kan variera väldigt mycket eftersom det är högst individuellt när bäckensmärtorna börjar göra sig gällande. Det allra vanligaste är dock att foglossningen börjar ge sig till känna rejält någonstans mellan sjätte och nionde månaden. Det är därför då de allra flesta börjar använda bältet. Det är dock viktigt att påpeka att det även finns många blivande mammor som behöver börja använda ett foglossningsbälte tidigare än så.

✅ Vem behöver använda ett foglossningsbälte?

Alla som har problem med smärtor i rygg och bäcken till följd av graviditeten kan ha nytta av att använda ett foglossningsbälte. Även de blivande mammor som tränar mycket, kan ha nytta av den här typen av produkt även om de inte fått några smärtor. Detta för att avlasta och ge stöd under träningen.

✅ Finns det någon mening med att fortsätta använda den här typen av bälte efter förlossningen?

Ja, kroppen behöver ofta tid på sig att återhämta sig, och för den som haft svåra smärtor under graviditeten kan det vara en god idé att fortsätta använda bältet även de kommande månaderna. Dessutom kan bältet ge stöd och vara till nytta när du börjar träna och röra på dig efter förlossningen, och det kan göra att du får en snabbare återhämtning eftersom du klarar av att vara mer rörlig.

Källor:

Topp-3 Foglossningsbälten

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se