Bästa Inomhustältet → 3 tält inomhus (bäst i test)

För många barn är det något av en önskedröm att få ha ett eget inomhustält. Det kan placeras i barnens eget rum, eller om det passar bättre i ett större rum som vardagsrummet eller ett hobbyrum. Det är inte var det står som är det viktiga, utan att det ger oändliga möjligheter till lek för barn i olika åldrar. Tälten kan se ut på många olika sätt och en av de mest populära varianterna är tipi-tälten. De ger gott om plats till lek för det lilla barnet, samtidigt som de är fina och passar fint in i inredningen även i det mest stilmedvetna hem.

Bäst Inomhustält

Toppval Inomhustält 2024 Vanliga frågor


Fina tält i olika färger

De så kallade tipi-tälten har förstås fått sitt namn på grund av sitt utseende. Ett tält av den här typen ser helt enkelt ut som en liten tipi. De finns också i olika storlekar. Vissa är lite bredare men även lite lägre. Andra har en smalare bas men är högre. Detta gör att du kan välja något som storleksmässigt passar bra in i det rum där du har tänkt dig att det ska placeras. Färgmässigt är det också relativt lätt att hitta något som passar in i den färgskala du har valt för ditt hem.

Inomhustält för barn finns i en rad olika färger, samt både med och utan mönster. De finns också med fina sagomotiv, om du vill glädja ditt barn med något alldeles extra. Kanske är han eller hon synnerligen förtjust i Bamse och hans familj och vänner? I så fall kan förstås ett tipitält med motiv av Bamse, Brumma, Skalman och de andra bli den perfekta födelsedagspresenten. Om du vill ha motiv av fina karaktärer, utan att satsa på någon särskild film eller saga kan du köpa ett tält med indianmotiv eller motiv från ett vackert slott. Det finns många möjligheter, och sannolikt något som kommer att falla ditt barn i smaken fullständigt.

Öppna och stänga

En av de saker som brukar uppskattas av de unga ägarna av tälten är att de går snabbt och lätt att öppna och stänga. Ibland vill barnen gärna leka med överblick över rummet och de andra personer som vistas i det. Andra gånger lockar det mer att stänga den lilla tygporten och kunna leka helt ostörd. Porten är så lätt att öppna att till och med ett väldigt litet barn kan lyckas med det, något som förstås är väldigt positivt och uppskattat. I vissa av tälten finns även små fönster, som även de går att öppna och stänga.

Fina inomhustält i olika färger

Ett prisvärt nöje

Med tanke på att leksaker många gånger kan vara dyra, är det förstås lätt att tro att även lektälten ska vara det. De är ju trots allt betydligt större än de flesta leksaker och de brukar ha en betydligt längre användningstid än de allra flesta leksaker som ju ofta bara är roliga under en begränsad tid. Detta är dock felaktigt. Både tipi-tälten och andra inomhustält för barn har vanligtvis mycket rimliga priser. Det går utan problem att hitta ett tält som kostar under 500 kronor.

Det finns också ett flertal tält där priset ligger på 200-300 kronor. Det låga priset till trots är kvaliteten oftast mycket bra, och under förutsättning att de inte hanteras hårdhänt håller ofta tälten för lek i flera år. Det måste sägas vara ett mycket prisvärt nöje. Tack vare det mycket överkomliga priset är det också möjligt att köpa kompletterande saker, som till exempel en lekmatta att lägga utanför tältet, så att det blir mjukt att leka även vid öppningen. Den som vill kan också köpa till en tunnel till många av de inomhustält som finns. Många små barn tycker att det blir ännu roligare att leka i tältet då.

Att inreda ett tipi-tält

Nu är inte ett tipi-tält så stort att det får plats så väldigt många föremål, men visst går det att inreda det lite för den som vill. Eftersom barn gärna ändrar sig och vill byta ut saker allt eftersom lekarna skiftar, är det förstås klokt att välja saker som de själva kan flytta på. En liten saccosäck att sitta i brukar till exempel vara en populär detalj. Skulle det vara så att tältet så småningom plockas ned kan sittsäcken med lätthet tas ut och användas som en skön sittplats i barnens rum. Den är lika bekväm att sitta i när man tittar på en film eller läser en bok, som vid lek i tältet. Om du har valt ett tält av den större modellen kan du ställa in ett litet barnbord och ett par sittpuffar så att ditt barn kan sitta där inne och rita eller pyssla. Även detta brukar vara uppskattat, och eftersom möblerna är så små blir de också lätta även för ett barn att flytta på.

De 3 bästa Inomhustälten 2024

Vi har valt dessa Inomhustält som våra Toppval.
Snygga och mysiga inomhustält i olika utförande. Perfekta krypin för lek, högläsningen eller tuppluren.

1. Smoby Tipi-tält

Det här tältet fungerar alldeles utmärkt att använda såväl utomhus som inomhus. Att ha den i barnets rum eller i vardagsrummet kan vara ett mysigt och enkelt sätt att ge barnet en egen liten koja. Det kan inredas med kuddar och filtar, så att barnet kan krypa in och läsa en bok, spela ett spel, titta på YouTube eller vad som än lockar för stunden. Det kan också bli en utmärkt förvaringsplats för leksaker och annat när det inte används som koja.

Naturligtvis går det bra att ta ut tältet på sommaren. Om du vill kunna ta in det igen när hösten, eller regnigare dagar, kommer kan det vara bra att låta det stå på verandan. Om det inte spelar så stor roll går det förstås även att ha det i trädgården.
Något som är väldigt tilltalande med det här tältet är att höjden kan justeras. I takt med att barnen växer kan höjden också justeras så att barnen kan fortsätta leka under en längre period.

Kolla priset

2. Kids Concept Tält Star (Blå)

Om du vill att ditt barn ska ha ett eget litet lektält som kan användas inomhus är det här fina tältet från Kids Concept perfekt. Den nätta storleken med en diameter på 1 meter gör att det får plats även i relativt små rum. Det kan därför användas i barnens rum om ni vill. Annars är det också ett nätt litet tält att placera i vardagsrummet, om barnet gärna vill leka där resten av familjen befinner sig.

Tältet är lätt att sätta upp tack vare de vikbara tältpinnarna och det är även lätt att montera ned igen. Det är förstås en stor fördel eftersom det är sannolikt att ni någon gång ibland vill flytta tältet, dels för att kunna dammsuga på ett enkelt sätt, dels för att barnet kanske vill ha sin lekplats i något annat rum.
Om ni vill öka nöjet ännu mer går det att köpa till en lektunnel med matchande färg och mönster som enkelt kan kopplas på tältet.

Kolla priset

3. Jabadabado lektält tipi, rosa

Om ditt barn vill ha ett eget litet krypin där hemma, utöver det egna rummet, kan det här lektältet från Jabadabado vara ett mycket bra val. Den milt rosa färgen är mycket behaglig. Det kan vara lätt att tänka sig att rosa är en svår färg att kombinera med inredningen, Tack vare att den här nyansen är så mild bör det dock inte vara några problem.

Det här är ett tält som du förmodligen vill köpa om du månar om klimatet. Vid tillverkningen har man nämligen använt återvunnet material, åtminstone delvis. Tältet är för övrigt tillverkat av polyester och bomull, och det är bomullen som är återvunnen.
Tältet går att tvätta i maskin på 30 grader. Det gör att det kan hållas rent och fint länge, troligtvis så länge barnet vill leka i det. Detta är en perfekt plats att krypa undan på, antingen på egen hand eller tillsammans med kompisarna.

Kolla priset

Andra typer av inomhustält för barn

Tipi-tält är naturligtvis inte de enda lektält för barn som finns i butikerna. Det finns gott om andra alternativ för den som söker något annat. Det finns till exempel gott om kupolformade tält och iglooformade tält, ibland med tunnel, ibland utan. Vissa är större än tipi-tälten, andra är lika stora eller mindre. Valmöjligheterna är många. Vissa är enfärgade i någon diskret nyans, andra är enfärgade men i en varm och härlig pastellfärg. Det finns också gott om tält som är mönstrade. Vissa är försedda med fina prickar eller rutor, medan andra har motiv av populära barnfigurer, som till exempel Paw Patrol. Vissa tält är alldeles tydligt främst till för riktigt små barn, medan andra kanske mer är till för något äldre barn.

Andra typer av inomhustält för barn

Olika lekar för olika åldrar

Vad inomhustältet används till beror förstås på vem det är som äger det. De små barnen leker gärna med allt från små Babblarna-figurer till älskade gosedjur. När de blir lite större tar ofta bilar, dockor och lego över. Allt detta går det alldeles utmärkt att ägna sig åt i ett lektält. När det är ännu äldre barn som använder tältet används det inte alltid till lek längre. Då kan det istället bli ett omtyckt krypin som ger avskildhet för den som vill läsa en bok, eller titta på en film på surfplattan. Det är just det breda användningsområdet som gör att tälten har så lång användningstid. Naturligtvis kan de minsta tälten bli för små för lite äldre barn, men det finns ju även lite större inomhustält för barn, som mycket väl kan användas som läshörna av barn i skolåldern.

Att välja tält inför födelsedagen eller julafton

Om du har bestämt dig för att köpa ett tält till din dotter eller son inför födelsedagen eller julafton, gäller det förstås att du i god tid före den stora dagen börjar se dig om efter tänkbara alternativ. Det finns ju gott om tält, vilket gör att du behöver komma fram till vilket som passar in bäst hemma hos er. Först och främst kan det vara en bra idé att fundera över vilken typ av tält du tror kommer att passa bäst. De så populära tipi-tälten passar i de flesta hem och rum. De kan även användas som en fin inredningsdetalj, vilket gör att många föredrar dem.

För lite större barn kan dock andra typer av tält vara bättre lämpade, eftersom tipi-tälten är smala upptill och därför svåra att stå upp i, för den som hunnit bli lite längre. Vilket tält du ska köpa beror därför på åldern på den som ska få gåvan. Förutom typ av tält behöver du förstås fundera över vilken färg och eventuella mönster du tror kommer bli mest populärt. Vissa barn tycker bäst om enfärgade detaljer i sin favoritfärg. För vissa är detta grön, för andra gul eller röd eller svart. Det finns gott om alternativ.

Andra barn vill hellre ha så många detaljer som möjligt med sina favoritkaraktärer. Det kan vara My Little Pony, Paw Patrol, Bamse, Pippi Långstrump eller några helt andra. Fundera också över vilken typ av öppning och stängning tältet ska ha. Ska det vara blixtlåsöppning eller ska det vara en port som rullas upp och fästs med kardborreband? Även här finns det flera olika alternativ.


Frågor och svar kring Inomhustält

✅ Finns det någon åldersgräns för tipi-tält?

Det kan vara lite olika från produkt till produkt, beroende på hur många lösa detaljer som finns. Ofta finns det en rekommenderad ålder från 3 år, precis som när det gäller många andra leksaker. Det finns dock vissa tält som även är lämpade för yngre barn.

✅ Hur höga är tipitälten?

Även här finns det skillnader. Vissa tält har en höjd på 150 cm. Andra är något högre och når 160 cm. Det finns även ännu högre alternativ, som når närmare 170 cm. Med tanke på skillnaderna är det förstås viktigt att du undersöker måtten som presenteras i produktbeskrivningen innan du bestämmer dig.

✅ Vilket material är inomhustälten tillverkade av?

Det varierar. Vissa har tyg av bomull eller polyester och pinnar av trä. Andra har pinnar av polypropen. Det finns olika varianter och detta påverkar naturligtvis såväl utseende som hållbarhet och konstruktion.

✅ Får det plats flera barn i ett lektält?

Ja, om det är små barn som leker i tältet brukar det få plats två eller flera barn, även om det naturligtvis beror på vilket tält som har valts.

Källor:

Toppval Inomhustält

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se