Köpa Babygym: De 15 bästa babygymmen (bäst i test)

Bäst babygym


Många föräldrar väljer så småningom att köpa ett babygym till sin bebis. Det ger glädje, möjligheter till lek och aktivitet. Även om användningstiden ofta bara sträcker sig över några månader, anser många att detta är väl värt pengarna. Det finns också många olika typer av babygym, vilket gör att det går att hitta de här produkterna i många olika prisklasser. De flesta kan med andra ord hitta något som passar deras plånbok, vilket förstås uppskattas.

De 15 bästa babygymmen 2024

Vi har valt dessa babygym som våra Toppval. Mysiga babygym som aktiverar barnet på ett pedagogiskt sätt och stimulerar dess utveckling. Babygymmen har ofta en vadderad matta som gör att barnet ligger mycket skönt och bekvämt.

⭐ Bäst i test: Skip Hop Treetop Friends babygym

Skip Hop Treetop Friends babygym

Det här är ett babygym som erbjuder det lilla extra. Det kommer med glada färger, en mjuk lekmatta, och gott om härliga lekmöjligheter för den lilla babyn. Det är en svensk illustratör och formgivare vid namn Sandra Isaksson som har illustrerat de vackra motiven som din baby kan fästa blicken på under lekens gång.

Rekommenderad ålder: Från 0 månader.

Mått: Bredd 91 cm – Höjd 48 cm.

Material: Textil & plast.

Färg: Grön, grå, brun.

Babygymmet har ett fint moitv på trädtopp med djurkompisarna.

Gymmet erbjuder något för de flesta sinnen. Det finns en spegel där barnet kan se sig själv och bekanta sig med kompisen som alltid finns där. Förutom spegeln finns det även prasslande löv som barnet kan klämma på liksom en pipande blomma. Det finns också öglor där det går att hänga olika leksaker. I och med att leksakerna kan bytas ut, kan gymmet anpassas efter barnets önskemål för stunden.

Detta är ett babygym som utsetts till bäst i test och som också fått toppbetyg av kunder som valt att köpa produkten. Alla tycks helt enkelt vara väldigt nöjda med detta gym. Produkten kan användas från allra första början, och den mjuka lekmattan gör att det är bekvämt för den lilla babyn att ligga där. Detta kan också utgöra en perfekt plats för träning, när din lilla son eller dotter börjar visa intresse för att vända sig från rygg till mage eller tvärtom.

Främsta fördelar med Skip Hop Treetop Friends:

 • Gymmet erbjuder något för de flesta sinnen.
 • En mjuk lekmatta ingår.
 • Toppbetyg av kunder.
 • Leksakerna kan bytas ut.

Bebis testar gymmet från Skip Hop

Knapp för att se priset på Skip Hop babygym.


2. Playgro Snuggle me Tummy time babygym Penguin

Playgro Snuggle me Tummy time Babygym Penguin

Det här babygymmet är fint, ombonat och mjukt. Detta gör förstås att det snabbt kan bli en riktig favorit hos det lilla barnet. Detta är minsann inget hårt och plastigt gym där du måste placera en filt för att babyn ska kunna ligga. Nej, här får ni ett trevligt gym i plysch, där det redan följer med en mjuk yta att ligga på. Oavsett om babyn bara vill ligga på golvet för att vila en liten stund, eller för att öva på att vända sig, eller om det är dags för en lekstund med leksaker, så är detta den perfekta platsen.

Rekommenderad ålder: Från 0 månader.

Mått: Bredd 95 cm – Längd 105 cm – Höjd 60 cm.

Material: Matta i plysch.

Färg: Pingvinfärgat.

Gymmet kommer utrustat med fem leksaker. Det handlar om en skallra, en bitring och en spegel, samt ytterligare ett par roliga saker som kan underhålla babyn. Om det skulle vara så att ni bara vill använda själva lekmattan går det också alldeles utmärkt. Det går nämligen enkelt att ta bort bågarna med leksakerna på. Det innebär att ni lätt kan ta med er mattan från rum till rum. Naturligtvis går det även utmärkt att ta med gymmet i sin helhet. I och med att det är tillverkat i plysch är det varken tungt eller svårt att bära.

Knapp för att se priset på Playgro Snuggle me Tummy.


3. Clementoni babygym Svart & Vit

Clementoni babygym Svart & Vit

Ett mjukt och fint babygym står högt upp på mångas önskelistor, och det här babygymmet kan stoltsera med att vara båda delarna. Även om det finns andra färger också med bland motiven, har man valt att använda mycket svart och vitt, eftersom detta ger fina kontraster som små barn lätt kan fokusera på. Under de första månaderna utvecklas det lilla barnets syn mycket, och då kan den här typen av visuell stimulans vara till stor hjälp. Det är därför ett utmärkt gym för det lilla barnet.

Fina kartongen innehållandes Clementoni babygym Svart & Vit.

Mattan är mjuk och behaglig för den lilla babyn att ligga på, och fäst i bågarna finns fyra hängande leksaker. Här finns till exempel en skallra, men även leksaker som kan skrynklas ihop eller gnissla när barnet klämmer på dem. Just att flera sinnen stimuleras och får användas är naturligtvis en stor fördel.

Rekommenderad ålder: Från 0 månader.

Mått: Bredd 94 cm – Längd 94 cm.

Material: Mjukt material.

Färg: Svart och vit.

En mycket positiv egenskap är att det går att höja kanterna på gymmet. Det gör att säkerheten höjs, när babyn hunnit bli lite större och börjar kunna vända sig på egen hand. Naturligtvis ska du eller någon annan vuxen fortfarande vara i närheten och hålla uppsikt över den lekande babyn, men det är ändå alltid en fördel att öka säkerheten under leken.

Knapp för att se priset på Clementoni.


4. Beemoo 5-in-1 Aktivitetsgym

Beemoo 5-in-1 Aktivitetsgym

Det finns gott om fina babygym och detta är definitivt ett av dem. Beemoo erbjuder fina och prisvärda produkter till relativt låga priser, vilket gör att deras produkter för barn blir ett smart val för många familjer. Det här aktivitetsgymmet är inget undantag. Det kommer med ett gulligt ugglemönster som många barn fastnar för. Att titta på motiven och utforska det blir en favoritsyssla för många av de minsta barnen. Något som också brukar uppskattas är att leka med de bollar som göms i sidofacken på gymmet. De erbjuder en utmärkt möjlighet för de små barnen att öva upp motoriken och koordinationsförmågan, vilket är en viktig del i barnens utveckling.

Leksaker som hänger över gymmet.

Gymmet väger strax under 3 kg, vilket gör att det lätt kan tas med på semesterresan, men framför allt kan det också lätt flyttas mellan olika rum i bostaden. Måtten på produkten är 110 x 95 x 50 cm.

Det går att köpa detta gym för cirka 400 kronor, vilket är betydligt mindre än vad många andra liknande produkter kostar. Att få ett så fint gym till ett så lågt pris är inte så vanligt, men trots det är kvaliteten hög. Det vittnar ett flertal tidigare kunder om, då de lämnat högsta betyg på produkten.

Bollar kan gömmas i sidofacken

Knapp för att se priset på Beemoo 5-in-1 Aktivitetsgym.


5. Playgro Music in the Jungle Babygym

Playgro Music in the Jungle Babygym

Om ett färgglatt babygym står högst upp på önskelistan, är det här definitivt en produkt att titta närmare på. Här får du nämligen en babyprodukt som med stor sannolikhet kommer göra stor succé hos den lilla ägaren. Färgerna är många och glada, och motiven kommer definitivt få den lilla att vilja titta och utforska. Den mjuka lekmattan är försedd med fina, färgrika djurmotiv, där barnet bland annat kan fästa blicken på en söt elefant eller ett glatt litet lejon.

Över mattan sitter bågar där fem fina leksaker är fästa. En av dem är en elefant, och genom att dra i ringen som sitter nedtill på djuret, kan barnet få höra ljud spelas upp. En skallra och en bitring finns också med bland leksakerna som medföljer, vilket brukar bli stora favoriter hos de små.

Bågarna kan tas av om man så önskar. Då kan lekmattan användas på egen hand. Ibland kanske du som förälder behöver ha händerna fria en stund, medan du exempelvis plockar i diskmaskinen eller stryker tvätt. Då kan lekmattan vara en bra yta att låta barnet ligga på, strax intill platsen där du utför dina sysslor.

Det här är ett litet och nätt babygym för de minsta. Det har en yta på 75 cm i diameter.

Knapp för att se priset på Playgro Music in the Jungle.


6. Heimess Babygym Train 3-In-1

Heimess Babygym Train 3-In-1

Är du på jakt efter ett robust och hållbart babygym, så kan denna modell i trä vara ett bra val. Det är anpassat för barn från 0 år, upp till 2 års ålder. Det brukar dock främst vara de yngre barnen som gärna leker här. En fördel är att det går att justera höjden på gymmet, vilket innebär att det kan få en betydligt längre användningsperiod än många andra gym. När det är på högsta nivån är maxhöjden 53 cm. Det går att justera i hela sex olika steg. Till en början ställs förmodligen gymmet in på lägsta höjdnivån, för att sedan stegvis höjas i takt med att babyn växer.

När man tillverkat denna produkt såg man verkligen till att göra produkten färgglad, för att såväl riktigt små barn som lite äldre killar och tjejer ska tycka om den. Här kan barnen leka med färgglada figurer, och verkligen få möjlighet att utveckla motoriken och koordinationen.

Värt att tänka på är att det inte följer med någon lekmatta. Så länge barnet behöver ligga ned för att leka kan det därför vara en bra idé att placera en mjuk filt eller matta under. På så sätt blir det betydligt bekvämare, vilket också leder till längre lekstunder.

Knapp för att se priset på Heimess Babygym Train 3-In-1.


7. Fisher-Price Core Perfect Sense Deluxe Babygym

Fisher-Price Core Perfect Sense Deluxe Babygym

Om du kan tänka dig att betala lite mer för ett babygym är det här förmodligen en produkt du kan tänkas tycka mycket om. Det kostar mer än många andra, med ett pris på cirka 1 200 kronor, men det är också en påkostad produkt. Här ges barnet möjlighet att använda alla sina sinnen, vilket är mycket positivt för utvecklingen. Vid leverans följer ett flertal fina leksaker med, som kan hängas upp i bågarna. Vissa av dem kan lysa, andra kan skramla eller låta på andra sätt. De kan skapa stor fascination och intresse hos den lilla ägaren. Det medföljer även en mjuk och fin kudde. Om ni vill går det utmärkt att ta bort bågarna och leksakerna, och enbart låta mattan och kudden ligga kvar. Då kan det bli en mysig plats för vila. Du kan också sitta bredvid ditt barn på golvet, och leka med andra leksaker på mattan. Det ger helt enkelt många möjligheter och ett brett användningsområde.

Test av leksakerna - funkar att bita på.

Mattan är stor och den går att tvätta i maskin. Detta är väldigt positivt, eftersom det gör att den kan förbli fin och hygienisk under en lång tid. Storleken är också en fördel, eftersom den ger utrymme för gott om olika typer av lekar.

Bebis på lekmatta

Knapp för att se priset på Fisher-Price Core Perfect Sense.


8. Baby Einstein Babygym

Baby Einstein Babygym

Ett litet barn utvecklas otroligt mycket under det första levnadsåret. Att låta barnet utveckla sina sinnen och bidra till utvecklingen är förstås viktigt. Att köpa ett babygym kan vara en bra idé. Det gäller dock att komma ihåg att det finns stora skillnader mellan olika produkter i denna kategori. Baby Einstein Babygym är ett av de gym som verkligen främjar utvecklingen hos den lilla. En ljudslinga som spelar musik i 25 minuter finns monterat i det aktivitetsställ som placeras ovanpå gymmet. Denna kan babyn lyssna på medan han eller hon leker och utforskar de olika leksaker som medföljer.

låt barnet utveckla sina sinnen

Det här babygymmet kostar visserligen förhållandevis mycket, cirka 1 300 kronor, men man får också mycket för pengarna. Det följer till exempel med hela 13 olika leksaker, vilket gör att barnet får goda möjligheter att leka och utforska.

Något som skiljer gymmet från många andra är att det följer med en motorisk kudde. Denna är främst avsedd för magträning för den lilla babyn. Något som inte alltid är så populärt bland de små, men som kan bli en omtyckt aktivitet tack vare denna. Storleksmässigt är detta aktivitetsgym relativt stort, med mått på 127 x 127 cm. 3 st AAA-batterier behövs, och vid inköp medföljer dessa.

En liten Einstein gymmar på lekmattan.

Knapp för att se priset på Baby Einstein.


9. Tiny Love Princess Tales Gymini Deluxe babygym

Tiny Love Princess Tales Gymini Deluxe babygym

Detta babygym i mellanprisklassen kommer med en rad fördelar. Det går bland annat att justera bågarna som sitter fästa ovanpå mattan, vilket möjliggör fler lekpositioner. Detta är något som ger större flexibilitet, och kan bidra positivt till leklusten och utvecklingen hos det lilla barnet. I lekbågen sitter flera spännande leksaker som väntar på att utforskas. Bland annat hittar ni där en spegel, något som de flesta barn brukar bli väldigt förtjusta i.

I spegeln går det ju ständigt att se den allra sötaste lilla vän man kan tänka sig, något som många aldrig tröttnar på att titta på. Det finns också en bitring, något som också brukar vara en favorit. En riktig succé kan också den stora leksaken som spelar musik och blinkar bli. Även denna sitter fast i bågen, så att den lilla babyn lätt kan ligga och titta på den.

Bebis leker i Tiny love princess tales

Något som underlättar för alla familjer som tycker om att resa, är det faktum att bågen lätt och smidigt kan tas bort från mattan. Det gör att det går lättare att ta med babygymmet på semesterresan. Det spelar ingen roll om färden går till stugan i grannlänet, eller om det är en flygresa över Atlanten som väntar. Gymmet tar inte särskilt mycket plats, och väger inte speciellt mycket, så det kan lätt tas med.

Bebis på lekmattan.

Knapp för att se priset på Tiny Love Princess Tales Gymini.


10. Kids Concept Edvin Babygym

Kids Concept Edvin Babygym
När du har letat efter det rätta babygymmet till ditt barn har du kanske märkt att det finns såväl hårda gym i plast eller trä, som mjukare varianter. Gymmet Edvin, från Kids Concept, är ett mjukt babygym i polyster. Den mjuka mattan bjuder in till lek och mysstunder, och det faktum att kanten är vadderad och upphöjd gör att leken blir säkrare för det lilla barnet som utforskar förmågan att rulla runt och vända sig.

I gymmet finns två riktiga favoriter; en spegel och en skallra. Detta är två saker som de allra flesta små barn brukar uppskatta väldigt mycket. Ljud och sin egen bild brukar vara riktiga succéer, och skallran erbjuder även bra motorikträning.

Något som många barn i alla åldrar brukar gilla är djur, vilket man tagit fasta på när man tillverkat detta gym. I bågen sitter nämligen fyra mjuka och fina små djur, som barnet kan leka med och fästa blicken på. Det handlar om räven Edvin, som ju gett namn åt lekgymmet, älgen Bo, den gulliga igelkotten vid namn Stella samt musen Tora. Detta gym är ganska litet och nätt. Måtten är 80 x 50 cm, vilket gör att det är lätt att få plats med även i ett litet rum.

Knapp för att se priset på Kids Concept Edvin.


11. Done By Deer Babygym

Done By Deer Babygym

Här hittar du ett fint gym i mellanprisklassen. Det går att köpa för mellan 600 och 700 kronor. Det finns i tre olika färger, vilket är något som är ganska utmärkande för detta gym. Det är nämligen ytterst få babygym som kommer i olika färger. Detta är något som framför allt kan tänkas uppskattas av den som är förtjust i heminredning, och gärna vill ha babyprodukter som matchar övrig inredning. Färgerna som finns är blå, grå och puderrosa.

Hängleksaker till Done By Deer Babygym

Mattan som är tillverkad i polyester är mjuk och behaglig för barnet att ligga på, och bågarna är lätta att ta av. Leksakerna som medföljer kan hängas på en rad olika sätt i bågarna, men för den som vill kan någon av leksakerna även tas av och hängas i barnvagnen. Mattan är 90 cm i diameter, vilket innebär att det finns gott om utrymme för den lilla babyn att ligga och leka. När det är dags för magträning går det lätt att spänna loss kardborrebanden som håller fast bågen, och avlägsna denna.

De medföljande leksakerna låter barnet känna och titta under lekens gång. Detta är viktigt eftersom det ger möjlighet till användning av flera sinnen. Naturligtvis kan detta gym användas redan från början. Det är dock viktigt att komma ihåg att de allra minsta barnen bara bör leka små korta stunder.

Knapp för att se priset på Done By Deer.


12. JLY Babygym Kanin

JLY Babygym Kanin

Det här babygymmet finns i två olika färger, beige och grå. Det är ett mjukt och fint gym som de allra minsta barnen kan trivas i. Gymmet är tillverkat helt och hållet i polyester och mattans kanter är vadderade. Det innebär att risken är liten att babyn ska råka rulla ut på det hårda golvet under sina magträningssessioner.

Gymmet har en mjuk och behaglig lekmatta.

Tack vare att mattan är så mjuk och behaglig att ligga på, kan babyn med nöje ligga kvar och utforska sina leksaker relativt länge. I bågen som fästs ovanpå mattan finns öglor i vilka det går att hänga de leksaker som följer med vid leveransen. Det handlar om tre mjuka och söta små kaniner, samt två härliga pipleksaker som väldigt många barn blir mycket förtjusta i. Det är för övrigt inte bara i bågarna det finns leksaker. På själva mattan sitter det ett flertal söta djur fastsydda. Det är två gulliga kaniner och en bedårande liten nyckelpiga. Där finns även en spegel, vilket brukar gå hem hos nästan alla barn. Att få stifta bekantskap med sin egen spegelbild är något som väldigt många tycker om.

Mattan är 96 cm i diameter och den är 1 cm tjock. Kanterna är å andra sidan betydligt tjockare tack vare sin vaddering.

Knapp för att se priset på JLY Babygym Kanin.


13. Bright Starts Safari Babygym

Bright Starts Safari Babygym

Om ett färgglatt babygym är vad du vill ha, kan det här vara ett perfekt val. Motivet är safariinspirerat och färgerna är glada och tilltalande. Här kan det lilla barnet fästa blicken på söta djur som elefanter och apor. Färgerna och kontrasterna är väl genomtänkta, eftersom de bidrar på ett positivt sätt till barnets utveckling.

Enklet att bära med sig.

Måtten på mattan är 76 x 76 cm, och ovanpå mattan placeras bågen med leksaker. Det följer med fyra olika leksaker vid leverans, och dessa är avsedda att erbjuda olika typer av lek och aktivering.

Den dagen själva gymmet inte längre används går det utmärkt att ta av bågen och fortsätta använda mattan. Den kan placeras i barnets eget rum, som en extra mysig liten hörna för avkoppling. Ett annat alternativ kan förstås vara att låta mattan ligga i vardagsrummet, så att en liten vila eller mysstund kan tas medan resten av familjen kopplar av i soffan framför en TV. Möjligheterna är många. Det är också en fördel att det går att ta isär gymmet när det är dags för en semesterresa. Det blir lättare att packa med det i och med att det kan plockas ned i mindre delar.

Prismässigt hamnar detta gym i undre mellanprisklassen med ett pris på strax under 500 kronor.

Knapp för att se priset på Bright Starts Safari.


14. Rätt Start Baby Owls Babygym

Rätt Start Baby Owls Babygym

Från Rätt Start kommer detta fina babygym med ett tydligt uggletema. Mattan är mjuk och skön, liksom resten av gymmet. Även bågen och leksakerna är mjuka, vilket gör att det inte finns några hårda delar som den lilla babyn kan skada sig på.

Rätt Start Baby Owls i barnrummet

När detta lekgym har tillverkats har man varit noga med att tillverka på ett sätt så att det ska tillåta och främja såväl magläge som ryggläge. I bågen sitter små söta ugglor vars utseende skiljer sig lite åt. De har bland annat olika färger. De hänger där för att uppmuntra till lek, och för att göra det möjligt för barnet att utforska och utveckla sina sinnen. Det följer också med en bitring i naturgummi så att babyn kan tugga och bita när tänderna börjar komma. Detta brukar vara mycket uppskattat, och en leksak som används mycket.

Den här mattan kan tvättas i maskin på 30 grader. Detta är något som skiljer det här gymmet en hel del från majoriteten av babygym. Det är dock väldigt positivt, eftersom det bidrar till att just detta lekgym förblir mer hygieniskt och rent.

Vad gäller priset så placerar sig detta aktivitetsgym i övre mellanprisklassen med ett pris på strax över 700 kronor.

Knapp för att se priset på Rätt Start Baby Owls.


15. Skip Hop Tropical Paradise Babygym

Skip Hop Tropical Paradise Babygym

När detta babygym från Skip Hop skapades valde man att satsa på ett tropiskt tema. Här kan barnet leka med, och titta på, en rad roliga och söta djur. På den mjuka och härliga mattan finns en mjuk kudde formad som ett löv. Den är till för att ge babyn det stöd som behövs när det är dags för en stunds magträning.

Fina djurmotiv för bebisen att titta på.

Det här gymmet kan användas till ryggträning och magträning, men även till sittläge när barnet hunnit bli lite större. Det går också att ta bort bågen, och enbart använda mattan som lekmatta eller som underlag i en myshörna när barnet inte längre använder resten av gymmet. Det finns gott om plats för både mys och lek då mattan är 99 x 99 cm. Det är förstås en klar fördel både när det ska tränas på magläge och när det sedan är dags att använda mattan fristående från resten av gymmet.

I gymmet går det att lyssna på lugna härliga ljud, samtidigt som leken äger rum. För att detta ska fungera krävs tre stycken AAA-batterier.

Det går att tvätta lekmattan i maskin, vilket är väldigt bra då det gör den mer hygienisk att använda. Det gör också att det blir mycket enklare att hålla lekmattan ren även efter många lekstunder.

Knapp för att se priset på Skip Hop Tropical Paradise.


Hur vi betygsätter produkter


Varför ett babygym?
Som nybliven förälder är du förstås oerhört mån om att enbart köpa produkter som är bra för din älskade lilla bebis. Det finns så oerhört många olika produkter, och det gäller att välja selektivt. De flesta medför någon form av fördel och positiv nytta, men det går ju inte att köpa allt. Därför gäller det att välja med omsorg. Ett babygym är något som de flesta till slut brukar fastna för, men vilka är då fördelarna med ett sådant?

 • Ger möjlighet för bebisen att utforska sina sinnen.
  Babygym kommer ofta med leksaker i olika färger och former som hänger ovanför barnet. Det gör att det lilla barnet dels får träna upp synen och ögats fokus, dels får möjlighet att känna på olika former. Vissa babygym har också leksaker som spelar små melodier, vilket gör att även barnets hörsel får användas under leken.
 • Hjälper det lilla barnet att träna upp koordination och motorik.
  Med alla de leksaker och funktioner som finns i ett babygym, får barnet möjlighet att under rolig och kravlös lek träna upp såväl koordinationsförmågan som motoriken.
 • Ger en mjuk och behaglig liggyta. Där kan barnet i lugn och ro kan träna på att stärka nackmusklerna, och så småningom vända sig från mage till rygg och vice versa.
  De flesta babygym kommer med en mjuk matta att ligga på, ibland med upphöjda kanter. Eftersom många bebisar tycker mycket om att ligga och leka i babygymmet, blir detta också en naturlig plats att träna på att vända sig för det lilla barnet. Även när barnet så småningom börjar träna på att sitta upp kan denna matta vara bra att använda som underlag, då den är mjukare och bekvämare än golvet.
 • Träning på att greppa föremål
  Ett viktigt utvecklingssteg för det lilla barnet är att lära sig att greppa föremål. Det är något som det går att träna på i ett babygym. Det är verkligen fascinerande hur bebisen roar sig själv i babygymmet, och bygger upp sina färdigheter när det gäller att gripa tag i leksakerna och utforska dem.

Olika varianter
Babygym finns olika utföranden. Vad som medföljer och hur det ser ut kan variera ordentligt. Fördelarna med detta är att det är enkelt att hitta något oavsett om du är ute efter en glad färgklick med många leksaker, eller om du vill ha ett enkelt och miljövänligt alternativ tillverkat i trä. Möjligheterna är många och som förälder har du massor av valmöjligheter.

Gym med utbytbara leksaker och spegel
Något som är populärt är babygym där det går att byta ut leksakerna på bågarna enligt eget önskemål. Du kanske till exempel märker att det blir för många intryck för ditt barn, eller så kanske det helt enkelt är dags för en tvätt. Då kan det vara perfekt att ha möjlighet att byta ut leksakerna. Det finns ett flertal babygym där du kan plocka bort och hänga upp leksaker. Flera av dessa är även utrustade med en liten spegel, där ditt barn kan spegla sig. Det brukar vara otroligt populärt och även detta är en positiv del i barnets utveckling.

Med ljud och ljus
Flera babygym är utrustade med leksaker som ger ifrån sig såväl ljud som ljus. Det kan handla om att en stjärna blinkar när barnet trycker på en viss knapp, eller att en fågel kvittrar när barnet trycker på bilden eller klämmer på leksaken. Det finns många olika varianter och det här är generellt positiva funktioner, eftersom barnet får använda sinnen som syn och hörsel i ännu högre grad. För det allra minsta barnet kan intrycken ibland bli för många. Se därför till att stunderna begränsas, i synnerhet i början. Ofta går det också att stänga av ljud- och ljusfunktionerna om det skulle behövas.

Med mjuka och pedagogiska leksaker
Många babygym är utrustade med plastleksaker som är relativt hårda. Det finns bra sådana också, men många uppskattar de gym som har mjuka och pedagogiska leksaker av tyg. En stor fördel är att de ofta kan tvättas i maskin i behov. Leksakerna är ofta framtagna i olika former och ibland också med olika typer av yta, så att barnet får träna på att känna skillnad på former men också ytmaterial. Det kan vara väldigt positivt för utvecklingen. Ibland är också vissa av de mjuka leksakerna utrustade med inbyggda skallror, något som de flesta barn tycker väldigt mycket om.

Tillverkade i trä
Det finns ett flertal babygym som är tillverkade helt i trä. Ofta är det formerna, färgerna och möjligheten för barnet att träna på kombinationen av vad ögat ser när händerna gör olika saker som gör dessa gym populära. Barnet kan till exempel slå på en cirkel av trä som hänger i en tråd, och se hur den snurrar och gungar. Att det finns mycket miljövänliga alternativ i den här kategorin är förstås också något som tilltalar många föräldrar.

Som kan göras om till koja
Något som verkligen går hem hos många föräldrar är babyprodukter med lång användningstid. Därför är babygym som kan göras om till små kojor när barnen blir större något som många uppskattar. På den här typen av produkt finns det tygväggar som är nedfällda och hoprullade när barnet är litet. När barnet sedan har vuxit ur babygymmets vanligaste funktioner kan det användas som en liten koja, som enkelt kan öppnas och stängas. Funktionerna i sig liknar förstås ett vanligt babygym, med leksaker, ljud och ljus som kan sättas på och stängas av enligt önskemål.

Med digitala funktioner
Även om de flesta babygym har fokus på att barnet ska leka och träna upp motoriken med hjälp av sina egna rörelser på lekmattan, samt med de leksaker som medföljer, så finns det också babygym med mer digitalt fokus. Det finns till exempel babygym där man dels har ett aktivitetscenter där barnet kan trycka på olika knappar för att leksaker ska titta fram och ge olika ljud ifrån sig, dels plats för iPhone. Tanken med att fästa en iPhone vid babygymmet är att barnet ska få titta på tillverkarens interaktiva appar medan det leker i gymmet. Vissa föräldrar tycker att detta är en fantastisk idé, medan andra helst undviker skärmar och digitala föremål under barnets första levnadsår.

Enkla gym som kan flyttas
När det pratas om babygym tänker de flesta på ett gym med tillhörande lekmatta som placeras på golvet. Det är också det allra vanligaste, men det betyder inte att det är det enda alternativet. Om du vill ha en variant som lätt kan flyttas mellan rummen, och som tar liten plats, kan du välja ett av de babygym som enbart består av en båge med leksaker. Fördelen med dessa enkla små babygym är att du lätt kan flytta dem, och du kan till exempel placera dem vid skötbordet, så att din lilla bebis kan leka och ha roligt medan du byter blöja. När du sedan vill ge din son eller dotter tillfälle att ligga på golvet och träna på rörelser kan du placera gymmet där. Du väljer med andra ord själv hur och var det ska användas. Den här typen av gym är också enkelt att ta med på resan, just för att det är så pass litet.

Att köpa babygym
Att välja ut vilket babygym som ska få flytta hem till dig och ditt barn är inte alltid så lätt. Det finns verkligen många högkvalitativa produkter på marknaden. Detta är något positivt, och det bör du försöka se som en fördel istället för ett problem. Vi ska här lista några frågor som du kan svara på, för att försöka reda ut vilket babygym som kan tänkas passa bäst hemma hos dig.

Användningstid?
Vill du ha ett babygym som kan användas länge, eller är du nöjd om det kan användas under fyra-fem månaders tid när barnet är cirka 2-7 månader? De flesta babygym är främst avsedda för en kortare tids användning från det att barnet är cirka 2 månader, tills strax efter att ditt barn hunnit bli ett halvår. Det finns dock några undantag. Vissa babygym är utrustade med aktivitetscenter som barnet kan ha glädje av mycket längre, och det finns även modeller med alternativa användningsfunktioner, som gör att ett barn kan leka med det i flera år. Fundera därför över hur du har tänkt dig det hela. På så sätt kan du snabbt utesluta vissa exemplar.

Material
Har du några preferenser vad gäller material? Vill du till exempel att hela gymmet ska vara mjukt och behagligt? Då kan ett babygym som är tillverkat i stort sett helt i tyg vara det perfekta valet. Vill du istället ha något som lätt kan torkas av efter varje användning, och som är hållbart och relativt billigt? Då är ofta produkterna i plast de som passar bäst in på beskrivningen. Är du istället ute efter något som är robust, miljövänligt och enkelt, utan några avancerade funktioner? Då kanske trägymmet passar bäst.


Frågor och svar kring Babygym

✅ Vid vilken ålder ska man börja med babygym?

Babygymmet kan börja användas redan när bebisen är bara några veckor gammal, men det är först när barnet är mellan 2-4 månader som hon får ut mest av det. Detta är när deras kropp har utvecklats så mycket att deras hand-öga-koordination och sinnen har blivit starka nog för att de kan upptäcka texturer och röra vid olika föremål.

Även när det gäller lekar eller stunder med babygym är det viktigt att ha ett öga till barnets säkerhet. Barnet är helt beroende av dig som förälder för att komma åt saker, och upptäcka miljön runt dem. Var stöttande och närvarande och se till att ni är uppmärksamma på barnets behov. När man uppmuntrar barnet att följa regler och inlärning, det är två av flera aspekter av babygym som hjälper till att förbättra barnets motoriska förmåga.

✅ Är ett färgglatt babygym bättre än ett med dova och neutrala färger?

Nej, det behöver det inte vara. Det beror helt på barnets ålder. För ett riktigt litet barn kan neutrala färger vara att föredra, eftersom det ger lite lugnare och mildare intryck. För det lite större barnet kan glada och klara färger locka mer.

✅ Bör barnet ligga på rygg eller mage i babygymmet?

Det är många som lägger barnet på rygg på mattan, men det är viktigt att tänka på att bebisen även bör få chans att ligga på mage och träna såväl koordination som nackmuskler. En kombination är därför det bästa, och det är därför bra om babygymmet även erbjuder aktiviteter som passar vid magläge.

✅ Går det att göra ett eget babygym?

Det gör det absolut. Det enklaste sättet för den som vill tillverka ett eget babygym är att göra själva stommen i trä, för att sedan virka leksaker som hängs på gymmet. Det behöver inte vara speciellt svårt och det uppskattas ofta lika mycket av barnet som de köpta produkterna.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se