Babygym

Bäst babygym
Snabbmeny: Toppval Babygym Vanliga frågor


Många föräldrar väljer så småningom att köpa ett babygym till sin bebis. Det ger glädje, möjligheter till lek och aktivitet. Även om användningstiden ofta bara sträcker sig över några månader, anser många att detta är väl värt pengarna. Det finns också många olika typer av babygym, vilket gör att det går att hitta de här produkterna i många olika prisklasser. De flesta kan med andra ord hitta något som passar deras plånbok, vilket förstås uppskattas.

Varför ett babygym?

Som nybliven förälder är du förstås oerhört mån om att enbart köpa produkter som är bra för din älskade lilla bebis. Det finns så oerhört många olika produkter, och det gäller att välja selektivt. De flesta medför någon form av fördel och positiv nytta, men det går ju inte att köpa allt. Därför gäller det att välja med omsorg. Ett babygym är något som de flesta till slut brukar fastna för, men vilka är då fördelarna med ett sådant?

 • Ger möjlighet för bebisen att utforska sina sinnen.
  Babygym kommer ofta med leksaker i olika färger och former som hänger ovanför barnet. Det gör att det lilla barnet dels får träna upp synen och ögats fokus, dels får möjlighet att känna på olika former. Vissa babygym har också leksaker som spelar små melodier, vilket gör att även barnets hörsel får användas under leken.
 • Hjälper det lilla barnet att träna upp koordination och motorik.
  Med alla de leksaker och funktioner som finns i ett babygym, får barnet möjlighet att under rolig och kravlös lek träna upp såväl koordinationsförmågan som motoriken.
 • Ger en mjuk och behaglig liggyta där barnet i lugn och ro kan träna på att stärka nackmusklerna, och så småningom vända sig från mage till rygg och vice versa.
  De flesta babygym kommer med en mjuk matta att ligga på, ibland med upphöjda kanter. Eftersom många bebisar tycker mycket om att ligga och leka i babygymmet, blir detta också en naturlig plats att träna på att vända sig för det lilla barnet. Även när barnet så småningom börjar träna på att sitta upp kan denna matta vara bra att använda som underlag, då den är mjukare och bekvämare än golvet.
 • Träning på att greppa föremål
  Ett viktigt utvecklingssteg för det lilla barnet är att lära sig att greppa föremål. Det är något som det går att träna på i ett babygym. Det är verkligen fascinerande hur bebisen roar sig själv i babygymmet, och bygger upp sina färdigheter när det gäller att gripa tag i leksakerna och utforska dem.

Olika varianter

Babygym finns olika utföranden. Vad som medföljer och hur det ser ut kan variera ordentligt. Fördelarna med detta är att det är enkelt att hitta något oavsett om du är ute efter en glad färgklick med många leksaker, eller om du vill ha ett enkelt och miljövänligt alternativ tillverkat i trä. Möjligheterna är många och som förälder har du massor av valmöjligheter.

Olika varianter av babygym

Gym med utbytbara leksaker och spegel

Något som är populärt är babygym där det går att byta ut leksakerna på bågarna enligt eget önskemål. Du kanske till exempel märker att det blir för många intryck för ditt barn, eller så kanske det helt enkelt är dags för en tvätt. Då kan det vara perfekt att ha möjlighet att byta ut leksakerna. Det finns ett flertal babygym där du kan plocka bort och hänga upp leksaker. Flera av dessa är även utrustade med en liten spegel, där ditt barn kan spegla sig. Det brukar vara otroligt populärt och även detta är en positiv del i barnets utveckling.

Med ljud och ljus

Flera babygym är utrustade med leksaker som ger ifrån sig såväl ljud som ljus. Det kan handla om att en stjärna blinkar när barnet trycker på en viss knapp, eller att en fågel kvittrar när barnet trycker på bilden eller klämmer på leksaken. Det finns många olika varianter och det här är generellt positiva funktioner, eftersom barnet får använda sinnen som syn och hörsel i ännu högre grad. För det allra minsta barnet kan intrycken ibland bli för många. Se därför till att stunderna begränsas, i synnerhet i början. Ofta går det också att stänga av ljud- och ljusfunktionerna om det skulle behövas.

Med mjuka och pedagogiska leksaker

Många babygym är utrustade med plastleksaker som är relativt hårda. Det finns bra sådana också, men många uppskattar de gym som har mjuka och pedagogiska leksaker av tyg. En stor fördel är att de ofta kan tvättas i maskin i behov. Leksakerna är ofta framtagna i olika former och ibland också med olika typer av yta, så att barnet får träna på att känna skillnad på former men också ytmaterial. Det kan vara väldigt positivt för utvecklingen. Ibland är också vissa av de mjuka leksakerna utrustade med inbyggda skallror, något som de flesta barn tycker väldigt mycket om.

Tillverkade i trä

Det finns ett flertal babygym som är tillverkade helt i trä. Ofta är det formerna, färgerna och möjligheten för barnet att träna på kombinationen av vad ögat ser när händerna gör olika saker som gör dessa gym populära. Barnet kan till exempel slå på en cirkel av trä som hänger i en tråd, och se hur den snurrar och gungar. Att det finns mycket miljövänliga alternativ i den här kategorin är förstås också något som tilltalar många föräldrar.

Som kan göras om till koja

Något som verkligen går hem hos många föräldrar är babyprodukter med lång användningstid. Därför är babygym som kan göras om till små kojor när barnen blir större något som många uppskattar. På den här typen av produkt finns det tygväggar som är nedfällda och hoprullade när barnet är litet. När barnet sedan har vuxit ur babygymmets vanligaste funktioner kan det användas som en liten koja, som enkelt kan öppnas och stängas. Funktionerna i sig liknar förstås ett vanligt babygym, med leksaker, ljud och ljus som kan sättas på och stängas av enligt önskemål.

Med digitala funktioner

Även om de flesta babygym har fokus på att barnet ska leka och träna upp motoriken med hjälp av sina egna rörelser på lekmattan, samt med de leksaker som medföljer, så finns det också babygym med mer digitalt fokus. Det finns till exempel babygym där man dels har ett aktivitetscenter där barnet kan trycka på olika knappar för att leksaker ska titta fram och ge olika ljud ifrån sig, dels plats för iPhone. Tanken med att fästa en iPhone vid babygymmet är att barnet ska få titta på tillverkarens interaktiva appar medan det leker i gymmet. Vissa föräldrar tycker att detta är en fantastisk idé, medan andra helst undviker skärmar och digitala föremål under barnets första levnadsår.

 

Toppval Babygym 2021

Vi har valt dessa babygym som våra Toppval.
Mysiga babygym som aktiverar barnet på ett pedagogiskt sätt och stimulerar dess utveckling. Babygymmen har en vadderad matta som gör att barnet ligger mycket skönt och bekvämt.


 

Enkla gym som kan flyttas

När det pratas om babygym tänker de flesta på ett gym med tillhörande matta som placeras på golvet. Det är också det allra vanligaste, men det betyder inte att det är det enda alternativet. Om du vill ha en variant som lätt kan flyttas mellan rummen, och som tar liten plats, kan du välja ett av de babygym som enbart består av en båge med leksaker. Fördelen med dessa enkla små babygym är att du lätt kan flytta dem, och du kan till exempel placera dem vid skötbordet, så att din lilla bebis kan leka och ha roligt medan du byter blöja. När du sedan vill ge din son eller dotter tillfälle att ligga på golvet och träna på rörelser kan du placera gymmet där. Du väljer med andra ord själv hur och var det ska användas. Den här typen av gym är också enkelt att ta med på resan, just för att det är så pass litet.Att välja babygym

Att välja babygym

Att välja ut vilket babygym som ska få flytta hem till dig och ditt barn är inte alltid så lätt. Det finns verkligen många högkvalitativa produkter på marknaden. Detta är något positivt, och det bör du försöka se som en fördel istället för ett problem. Vi ska här lista några frågor som du kan svara på, för att försöka reda ut vilket babygym som kan tänkas passa bäst hemma hos dig.Användningstid?

Vill du ha ett babygym som kan användas länge, eller är du nöjd om det kan användas under fyra-fem månaders tid när barnet är cirka 2-7 månader? De flesta babygym är främst avsedda för en kortare tids användning från det att barnet är cirka 2 månader, tills strax efter att ditt barn hunnit bli ett halvår. Det finns dock några undantag. Vissa babygym är utrustade med aktivitetscenter som barnet kan ha glädje av mycket längre, och det finns även modeller med alternativa användningsfunktioner, som gör att ett barn kan leka med det i flera år. Fundera därför över hur du har tänkt dig det hela. På så sätt kan du snabbt utesluta vissa exemplar.

Material

Har du några preferenser vad gäller material? Vill du till exempel att hela gymmet ska vara mjukt och behagligt? Då kan ett babygym som är tillverkat i stort sett helt i tyg vara det perfekta valet. Vill du istället ha något som lätt kan torkas av efter varje användning, och som är hållbart och relativt billigt? Då är ofta produkterna i plast de som passar bäst in på beskrivningen. Är du istället ute efter något som är robust, miljövänligt och enkelt, utan några avancerade funktioner? Då kanske trägymmet passar bäst.

Pris

Fundera över hur mycket pengar du kan tänka dig och vill betala. Det finns väldigt stora skillnader, och samtidigt som det är lätt att hitta en produkt som bara kostar runt 300 kronor och ändå har klarat säkerhetstesterna, så går det också att hitta produkter med en mängd olika funktioner och leksaker som kostar 1 500 kronor. Spannet är med andra ord stort, och här handlar det främst om vad du vill att gymmet ska ha för funktioner. Är det viktigt med ljud, ljus och ett rejält aktivitetscenter får du förstås räkna med ett högre pris än om det räcker med en mjuk och bra matta och ett gym bestående av en båge med färgglada leksaker.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Babygym

✅ Är ett färgglatt babygym bättre än ett med dova och neutrala färger?

Nej, det behöver det inte vara. Det beror helt på barnets ålder. För ett riktigt litet barn kan neutrala färger vara att föredra, eftersom det ger lite lugnare och mildare intryck. För det lite större barnet kan glada och klara färger locka mer.


✅ Bör barnet ligga på rygg eller mage i babygymmet?

Det är många som lägger barnet på rygg på mattan, men det är viktigt att tänka på att bebisen även bör få chans att ligga på mage och träna såväl koordination som nackmuskler. En kombination är därför det bästa, och det är därför bra om babygymmet även erbjuder aktiviteter som passar vid magläge.


✅ Går det att göra ett eget babygym?

Det gör det absolut. Det enklaste sättet för den som vill tillverka ett eget babygym är att göra själva stommen i trä, för att sedan virka leksaker som hängs på gymmet. Det behöver inte vara speciellt svårt och det uppskattas ofta lika mycket av barnet som de köpta produkterna.


Källor:Snabbmeny: Toppval Babygym Vanliga frågor