Ryggsäck Barn

En ryggsäck är något som de allra flesta barn behöver, och många behöver det i ganska tidig ålder. Faktum är att många kan behöva flera stycken, för att man som förälder ska slippa packa om väskan i all hast innan det är dags för fritidsaktiviteter. Ryggsäckar används i en rad olika sammanhang, vilket gör att det ofta blir aktuellt med minst en sådan redan från ett års ålder. Därefter behövs egentligen en ryggsäck eller någon typ av väska ända tills barnet gått ut gymnasiet. Det här är med andra ord en typ av produkt som är högst relevant för de allra flesta föräldrar.

Bäst Ryggsäck för barn
Snabbmeny:
Toppval Ryggsäckar för barn Ryggsäck till dagis Vanliga frågor


Då behövs ryggsäcken

Innan man blir förälder och sitter ned och funderar över vilka produkter som det kommer bli nödvändigt att köpa, är ryggsäcken förmodligen inte en av dem. Du kommer dock inom något år inse att den är väldigt bra att ha. Det finns en rad tillfällen då den kommer till nytta och vi ska här titta på några av dessa tillfällen, för att du ska få en god överblick över hur stor nytta den här till synes lilla produkten faktiskt kan göra.

Ombyte till förskolan

Många barn går på förskolan, vissa redan från ett års ålder. Så fort det är dags för förskolestart kommer det att finnas ett behov av att se till att det finns extra klädombyten på förskolan hela tiden. Då och då behöver det fyllas på med fler plagg. De som tidigare tagits med behöver tas hem för tvätt och vissa plagg kanske till och med har hunnit bli för små. Då är det väldigt praktiskt att ha en liten ryggsäck i vilken barnet kan ha sina kläder som ska tas med till och från förskolan.

Ibland, vi särskilda tillfällen, kan det även behövas andra föremål till förskolan, och då kan de läggas i ryggsäcken. Det kan handla om en liten matlåda till utflykten, julkläder till lucia och ombyte till sommarfesten. Kanske behövs extra blöjor, nya nappar eller tvättade sängkläder till middagsvilan. Oavsett vad det är som ska med till förskolan är det betydligt lättare att frakta dem till och från förskolan om det finns en ryggsäck nära tillhands. När barnet är riktigt litet packas ryggsäcken troligtvis och läggs under vagnen. När barnet sedan blir lite större kan han eller hon själv bära den på ryggen.

Bra ryggsäck till barn

Barngymnastik och andra fritidsaktiviteter

Redan i förskoleåldern börjar många barn på någon fritidsaktivitet. Vissa börjar på barngymnastik, andra börjar på dans, innebandy, fotboll eller någonting helt annat. Det viktiga i sammanhanget är inte vilken aktivitet ditt barn börjar på. Det väsentliga i just det här sammanhanget är att det kommer behövas en väska i vilken ditt barn kan ha de kläder som används till aktiviteten, skor om sådana behövs, handduk och eventuell annan utrustning.

Även här kommer naturligtvis en ryggsäck i lagom storlek väl till pass. Hur stor ryggsäcken behöver vara beror på vad det är för typ av fritidsaktivitet. Vissa aktiviteter kräver mer utrustning än andra, och kräver därför en större och mer rymlig väska. Andra sporter kräver inte mycket när det kommer till rymlighet. Där räcker det med att det får plats ett par shorts och en t-shirt i stort sett. Naturligtvis kan det behövas större ryggsäckar när barnen blir större, eftersom deras kläder, skor och övrig utrustning också blir större och kräver mer plats.

Läxböcker och annat till skolan

När ditt barn slutar förskolan och istället börjar i skolan behövs kanske inte längre något ombyte. Däremot finns det mycket annat som behövs. Skolböcker ska lätt kunna tas med hem, och sedan tillbaka till skolan igen. Annat skolmaterial kan ibland också behöva följa med mellan skolan och hemmet. Vissa dagar står idrott på schemat och då behöver gymnastikkläder och handduk samt duschartiklar lätt kunna tas med. Då och då är det dags för utflykter eller friluftsdagar och då behöver det även tas med matsäck. Även då behövs en ryggsäck eller annan väska. Det finns med andra ord gott om tillfällen även i skolan när den här typen av produkt behövs.

Egentligen behöver så gott som alla elever från förskoleklass och upp till gymnasiets slut en ryggsäck på daglig basis. Det är ytterst få dagar då det inte finns något som behöver tas med varken till eller från skolan. När barnen kommer upp på högstadiet och gymnasiet får de ofta låna en iPad eller dator från skolan, som de får använda till skolarbete. Denna behöver också kunna fraktas på ett enkelt och säkert sätt.

 

Att välja ryggsäck

Att ditt barn kommer behöva en ryggsäck förr eller senare vet du vid det här laget. Då har det blivit dags att köpa en eller flera produkter. För att kunna gå vidare och göra det behöver du först välja ut vilken eller vilka väskor du vill köpa. Att det finns många att välja på är sannerligen ingen överdrift. Vilken du bör välja beror förstås på vad den ska användas till först och främst, men även på vem det är som det ska ha den. Av naturliga skäl är både kraven och önskemål helt annorlunda om det är en tvååring som ska ha väskan, jämfört med om det är en 14-åring som ska ha den. Det gäller alltså att hitta en ryggsäck som passar den tilltänkta användaren.

Att välja ryggsäck till sitt barn

Ryggsäck för de minsta

När de allra minsta barnen ska ha en ryggsäck behöver de oftast ingen stor ryggsäck. Det är ofta bara lite extrakläder som ska med, men plaggen är små och tar inte upp speciellt mycket plats. Det brukar därför inte finnas några specifika praktiska krav på ryggsäcken som de allra minsta barnen ska ha. Här har du egentligen två olika alternativ. Ett av alternativen är att köpa en liten ryggsäck som även det lilla barnet kan ha på ryggen, och som du tycker är fin. Det kan handla om en ryggsäck med söta figurer på, eller en ryggsäck med ditt barns favoriter på. Många små barn tycker till exempel om Paw Patrol eller Pyjamashjältarna och blir överlyckliga över en väska som pryds av favoritfigurerna.

Det finns även möjlighet att köpa små ryggsäckar med barnets eget namn på, något som kan vara väldigt praktiskt när den ska tas med till förskolan. På så sätt riskerar den inte att förväxlas med något annat barns väska. Ett annat alternativ är att köpa en praktisk och slitstark ryggsäck som är mer neutral. Ett sådant kan barnet antagligen använda under hela förskoletiden. Ett exempel på en sådan är Kånken Mini från Fjällräven som brukar få mycket höga betyg i alla tester. Den har varit omtyckt och välanvänd i många år, och den populariteten ser ut att hålla i sig.

Ryggsäck för barn på låg- och mellanstadiet

När barnen blir något äldre och börjar på lågstadiet och så småningom senare på mellanstadiet behövs med största sannolikhet en ny, större väska. I den här åldern kan både önskemål och krav variera en hel del. Här behöver du ta hänsyn till barnets egna önskemål beträffande utseende, men även vad ryggsäcken kommer att användas till och de behov användningsområdet kräver. Vissa barn vill ha en stor och rymlig ryggsäck som är enfärgad. Andra barn föredrar en mindre ryggsäck, kanske med motiv av en idol eller något motiv som de tycker är fint. Vissa vill bara ha en liten väska att ta med ett par skolböcker i, andra ägnar sig flitigt åt diverse fritidsaktiviteter och vill även kunna få plats med ett par fotbollsskor, skyddsglasögon till innebandy, ridskor eller vad det än må vara som är aktuellt.

Ryggsäckar som passar äldre barn och tonåringar

När barnen blir äldre och går från barn till tonåringar kommer de förmodligen vilja välja ut sin väska själv. I den här åldern har de flesta hunnit utveckla en egen smak och egna preferenser, och det mamma eller pappa gillar är inte alltid något som faller i smaken. Här bör du ta ett kliv tillbaka och låta barnet själv välja ryggsäck, under förutsättning att den uppfyller de praktiska krav som förmodligen finns. Utseende och design är något som du helt kan släppa ifrån dig. Det du behöver se över är att den väska som väljs ut är praktiskt och tillräckligt stor för att rymma kläder, datorer och allt som kan tänkas behöva få plats i den.

Kraftigt varierande prisbild

Prisbilden är svår att få grepp om när det gäller ryggsäckar. Vissa är riktigt billiga och kostar under 100 kronor, andra är dyra och kostar runt 1 000 kronor. Det finns med andra ord en väldigt spridd prisbild. Du behöver alltså dels fundera över hur du vill att väskan ska se ut och vara designad, hur stor den ska vara, hur många fack den ska ha, samt hur mycket den som mest får kosta. Majoriteten av ryggsäckarna som säljs kostar någonstans mellan 250 och 700 kronor. Det går med andra ord att hitta en bra och rejäl ryggsäck till ett tämligen rimligt pris.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Ryggsäckar för barn

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa en ryggsäck till ett ganska litet barn?

För det första är det viktigt att inte köpa en alltför stor väska. Väskan ska inte vara bredare än barnets axlar och den bör inte gå nedanför ländryggen. Den ska dessutom sitta formad tätt intill ryggen och inte hänga löst och dingla.


✅ Finns det några specifika funktioner som är bra att titta efter när en ryggsäck ska införskaffas till ett litet barn?

I vissa barnryggsäckar finns ett tillhörande litet sittunderlag, vilket kan vara till stor nytta. Andra bra funktioner är om det finns en termoficka där barnets varma choklad, mjölk eller saft kan hållas varm eller kall inför utflykten eller idrottsdagen. Om väskan är försedd med flera olika fack är det också en fördel. Det gör att olika typer av saker kan hållas åtskilda. Om barnet till exempel ska ha med både matsäck och gympakläder, är det praktiskt om de inte måste förvaras i samma fack.


✅ Hur mycket kostar en specialbeställd ryggsäck med barnets namn på?

Det finns flera leverantörer som tillverkar och säljer den här typen av väskor. Det gör att priset kan variera en del. Det bör dock inte vara något problem att hitta en fin ryggsäck med namn på för runt 300 kronor.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Ryggsäckar för barn Ryggsäck till dagis Vanliga frågor