Gunghäst till barn: 3 bästa Gunghästarna & Gungdjuren (bäst i test)

Bäst Gunghäst


Hade du en gunghäst som barn? Var det en leksak som du höll kär och lekte med under lång tid? Det är du inte ensam om. Gunghästen har varit omtyckt och populär i många årtionden och det är den än idag. Kanske vill du nu ge samma glädje till ditt eget barn, som du själv upplevde när du fick din första gunghäst. Då rekommenderar vi att du tar en titt på alla fina hästar som finns att köpa i barnbutikerna idag. Välj ut den modell som du tror skulle passa ditt barn allra bäst.

De bästa De 3 bästa Gunghästarna 2024

Vi har valt dessa gunghästar som våra Toppval.
Släpp loss fantasin och lek tillsammans med dessa tippsäkra Gunghästar:

⭐ Bäst i test: Cloudberry Castle Gunghäst

Cloudberry Castle har verkligen gjort ett bra jobb när de tog fram den här fina gunghästen. Det är mycket riktigt en häst, vilket kommer tilltala många. Den skiljer sig dock en hel del från gamla tiders traditionella gunghästar. Här har man verkligen lagt fokus vid bekvämlighet vid skapandet. När barnet gungar på den här hästen sitter han eller hon i stort sett lika bekvämt som i en fåtölj. Det faktum att gunghästen är försedd med ett ryggstöd ökar både bekvämligheten och säkerheten ytterligare.

Cloudberry Castle Gungdjur Häst

Gunghästen är fin att titta på men den är också väldigt rolig för det lilla barnet att gunga på och leka med. Den har inbyggda ljud som den kan ge ifrån sig vid gungning. För att öka säkerheten har man också utrustat djuret med tippsäkra medar vilket är väldigt bra.
Den här hästen tål en maxvikt på 30 kg, vilket gör att barnet kan gunga så länge han eller hon tycker att det är roligt. Den rekommenderas för användning från 18 månader.

Knapp för att se priset på Cloudberry Castle gunghäst.


2. Kids Concept Gunghäst Dino Neo

Den här gunghästen liknar i ärlighetens namn mer en dinosaurie än en häst. Det gör också att den har en alldeles speciell charm. De små stråna på huvudet liksom taggarna på svansen ger den ett karaktäristiskt utseende och det är väldigt svårt att inte tycka om detta gungdjur.

Kids Concept Gunghäst Dino Neo

Gunghästen från Kids Concept är bekväm för barnet att gunga på. Den har en sitthöjd på 35 cm och den är väl stoppad vilket gör att det går att gunga långa stunder på den utan att det blir obekvämt. Det här är helt enkelt ett riktigt charmtroll som bjuder på många timmars lek och underhållning.
När är det då lämpligt att ge barnet den här fina gunghästen, eller snarare dinosaurien? När han eller hon är cirka 1,5 år kan det vara lagom att introducera den nya kompisen. Det är den åldersgräns som generellt rekommenderas för användning av denna produkt. Naturligtvis bör en vuxen alltid finnas i närheten vid lek.

Kolla priset

3. Jabadabado gungdjur häst rosa

Gunghästar kan, som du säkert har lagt märke till, se ut på väldigt många olika sätt. Idag är väldigt många gungdjur rejält stoppade. Det ger förstås ökad bekvämlighet för den som gungar, men de djuren kan utseendemässigt vara svårare att få att passa in ibland. Om du vill ha en gunghäst som är lite mer klassisk i sin design, utan att för den sakens skull vara tråkig på något sätt, kan denna modell från Jabadabado vara ett perfekt alternativ. Den är tillverkad i trä och till skillnad från många av dagens stoppade djur är även sitsen i trä på denna.

Jabadabado gungdjur häst rosa

Den är dock otroligt söt med sin rosa färg och sitt glada leende. Några riktigt fina gråa detaljer är den dessutom utrustad med, så som fina stjärnmotiv och grå hovar. Om du vill ge ditt barn en gunghäst som är både rolig att leka med och vacker att titta på har du definitivt hittat rätt här.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.


Klassiska gunghästar i trä
Klassiska gunghästar i trä har du säkert sett under din barndom, och beroende på din ålder är det mycket möjligt att dina föräldrar också hade sådana att leka med när de var små. De finns än idag och det finns gott om fördelar med dessa. Framför allt är de robusta och mycket hållbara. Det är väldigt positivt när de ska användas av små barn som ibland kan vara ganska oförsiktiga i sin hantering. Många tycker dessutom om det klassiska utseende som dessa små gunghästar har. Även om de har gemensamt att de är tillverkade av trä, så finns det skillnader även mellan dessa. Du kan till exempel hitta produkter i olika färger, mönster och storlekar. Det kan också finnas olika skillnader på höjden på sitsen. Vissa är enfärgade, eller tvåfärgade med en färg på själva hästen och en färg på sitsen. Andra hästar har en bottenfärg men är målad med mönster i en annan färg i ansiktet. Hästarna kan helt enkelt se ut på olika sätt även om typen i sig är en klassisk häst i trä.

Mjuka hästar att gunga på
Sedan många år tillbaka finns även gunghästar med mjuk stoppning och pälsliknande tyg. Den är med andra ord lika mjuk att sitta och gunga på som att klappa. De här hästarna finns i en rad olika stilar och designer. De finns naturligtvis också i olika färger. Det är därför enkelt att hitta en gunghäst som passar in i rummet. Du kan hitta en grå, en svart, en vit eller något helt annat. Vissa är enfärgade, andra har olika tecken, precis som det är med riktiga hästar med andra ord. Den här typen av gunghäst har också funnits i många år, om än inte fullt så många som de klassiska trähästarna. De är stabila och håller länge. Barnen älskar dessutom deras mjuka päls som de kan klappa samtidigt som de gungar.

Klassiska gunghästar i trä

Häftiga gungdjur

Vem har egentligen sagt en gunghäst måste vara en häst? Nåja, det låter ju onekligen så på namnet, men det finns även gott om gungdjur som inte är just hästar. Det finns älgar, elefanter och flera andra varianter. Dessa finns i trä, vilket gör att de liknar de klassiska trägunghästarna, om än med ett annat utseende. Vanligare är dock att de kommer i betydligt mer pälsbeklädda varianter. Den här typen av gungdjur är ofta väldigt mjuka och välstoppade. Att sitta och gunga på dessa är ofta att jämföra med att sitta i en bekväm fåtölj och gunga.

Söta djur som blir inredningsdetaljer

Många av de gungdjur som går att köpa är inte bara roliga att gunga på och mjuka att sitta på. Tack vare att de är så söta blir de också riktigt fina inredningsdetaljer. Det betyder att de även kan få en plats i hemmet den dagen då barnen vuxit och sluppit använda dem. Om inte barnet själv vill ha den på sitt rum finns det säkert någon annan plats i hemmet där den kan tänkas passa in. Det här är ett plus, eftersom det gör att ni kan få valuta för pengarna under lång tid.

Omtyckta karaktärer från Teddykompaniet

Teddykompaniet är välkända bland babyföräldrar och småbarnsföräldrar. Inte minst för sina omtyckta dingliisar. När det gäller gungdjur har de också tagit fram några riktigt fina och mjuka exemplar som många barn älskar. Tut från de mycket populära Babblarna finns till exempel att få i gungdjursformat. Det här är en lite dyrare variant än många av de andra gunghästarna och gungdjuren, men eftersom Babblarna är många barns absoluta favoriter är det här en produkt som många små barn skulle jubla över att få i present eller julklapp. Om just din son eller dotter också hör till den mycket stora skara som har fastnat för Babblarna, kan det här vara det perfekta valet när det är dags att köpa en gunghäst.

Dags att köpa gunghäst

När är det då dags att köpa en gunghäst till din son eller dotter? Det går inte att ge något enkelt svar på det, eftersom alla barn är individer och därför får upp intresset vid olika tidpunkter. Vissa barn blir intresserade av att gunga och kan ha glädje av en gunghäst redan när de fyller ett år, eller till och med före det. Andra barn blir inte intresserade förrän de närmar sig 2 år, eller till och med ännu senare. Det gäller därför att du är lyhörd och lyssnar in ditt barns intressen och önskemål. Kanske kan det bli en passande 1-årspresent eller en julklapp strax före 2-årsdagen. Möjligheterna är många, och det gäller att du köper gunghästen eller gungdjuret när du tror att det är bäst för just ditt barn.

Dags att köpa gunghäst

Att välja gunghäst

När det är dags att köpa en gunghäst har du en rad beslut framför dig. Först behöver du fundera lite över vilket alternativ som passar ditt barn bäst åldersmässigt. De olika modellerna kan bland annat ha olika lägsta åldersgränser. Vissa rekommenderas redan från 1 år, andra ännu tidigare. Det finns modeller som kan användas redan från den tidpunkt då barnet har lärt sig att sitta själv. Andra har en högre åldersrekommendation. Det gäller med andra ord att du läser igenom produktbeskrivningen och tar hänsyn till åldersrekommendationerna när du ska bestämma dig för vilken produkt du ska köpa.

Utseende och design

Nästa punkt att bocka av på listan är design och utseende. Här behöver du väga in två aspekter för att kunna fatta det bästa beslutet. Dels behöver du förstås ta hänsyn till vilken typ av gunghäst eller gungdjur som du tror att ditt barn kommer att tycka bäst om. Dels behöver du tänka på vad som passar in rent stilmässigt i barnrummet. Om du till exempel har satsat på en lite gammaldags inredningsstil med rejäla trämöbler i vitt eller obehandlat trä, kan en klassisk trähäst rent stilmässigt vara det som passar in bäst. Kanske har du valt att inreda i en ombonad och varm stil, med inredningsdetaljer från såväl Bloomingville som Kids Concept. Då kan det vara fint att matcha med ett härligt ludet gungdjur från samma företag, som matchar övriga detaljer och ser till att skapa en fin helhetsbild. Naturligtvis gäller det att komma ihåg att utseendet inte är det som ska fälla avgörandet på egen hand, men att det har betydelse går inte att komma från.

Material

Materialvalet är naturligtvis också viktigt när du ska köpa ett gungdjur eller en gunghäst. Det hänger förstås till viss del ihop med utseendet, eftersom materialvalet även påverkar produktens utseende. Materialvalet har dock större betydelse än bara det utseendemässiga. Det påverkar såväl hållbarhet som bekvämlighet. Det påverkar också hur enkel hästen eller djuret är att rengöra. Allt detta är viktiga aspekter att ha i åtanke. En klassisk trähäst är vanligtvis betydligt enklare att rengöra än en gunghäst eller ett gungdjur med päls eller hår. Å andra sidan är de två sistnämnda ofta betydligt bekvämare att sitta på. Här behöver du helt enkelt fundera över vad som är tyngst vägande för dig och din familj. Vill ni prioritera bekvämligheten eller enkelheten när det kommer till underhåll? Väg gärna fördelar mot nackdelar innan ni fattar ett beslut.

Pris
Något som är nog så viktigt är priset på produkten. Precis som när det kommer till andra barnprodukter finns relativt stora skillnader. Vanliga enkla trähästar finns att köpa från cirka 200 kronor. De mer påkostade gungdjuren är däremot dyrare att köpa. De billigare gungdjuren kostar cirka 500 kronor, medan varumärken som till exempel Teddykompaniet har dyrare modeller som kostar runt 1 500 kronor. När det kommer till funktion kan det naturligtvis finnas skillnader som höjer priset. Vissa modeller är till exempel utrustade med ljud.

Generellt är det dock främst design och varumärke som avgör vad prislappen hamnar på. Det är fullt förståeligt om du inte vill spendera flera tusen kronor på köpet av en gunghäst. Därför vill passa på att påpeka att de enklare budgetmodellerna många gånger kan vara fullt tillräckliga för att ge ditt barn en rolig och säker leksak. Skillnaden som barnet märker av i en dyrare produkt kan exempelvis återfinnas i komforten. Å andra sidan gungas det sällan några långa stunder, vilket gör att det inte gör så mycket om komforten inte är den allra högsta. Väg därför fördelar mot nackdelar och välj ett gungdjur eller en gunghäst som du tror att ditt barn kommer att tycka om, och som passar din budget.


Frågor och svar kring Gunghästar

✅ Vad är den generella användningstiden på ett gungdjur eller en gunghäst?

Det kan förstås variera eftersom alla barn är olika, men generellt är den rekommenderade åldern för många modeller 1-3 år. Vissa barn börjar gunga lite tidigare, under överinseende av en förälder, medan andra barn börjar senare. Det händer också att barn tycker att gungdjur är roliga längre än tills de blir 3 år. Somliga gunghästar rekommenderas först från 3 år. De är alltså avsedda för lite större barn, som kanske har tröttnat på gungdjuren.

✅ Hur mycket kan barnet väga innan belastningen blir för hög på gunghästen?

Viktgränsen är olika från produkt till produkt. Vissa gungdjur har en övre viktgräns på 30 kg. Vissa robusta trägunghästar har en högre viktgräns på hela 50 kg.

✅ Vad är bäst att välja, en gunghäst i trä eller tyg?

Det finns fördelar med båda varianterna. En fördel med trä är att den ofta tål en högre belastning och den är lättare att göra ren då den kan torkas av med en trasa för att få bort fläckar. Tygvarianten är bekvämare att sitta på. Det är heller inte lika enkelt att barnet halkar av den, då man inte glider på den på samma sätt. Däremot slits tygmodellen fortare än en gunghäst av trä. Det finns alltså inget rätt eller fel. Inget av alternativen är dåliga. Det gäller bara att väga in både fördelar och nackdelar när du ska välja produkt.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se