Babymobil

Det finns många saker som är bra att få på plats redan innan babyn föds och kommer hem från BB. Vissa är nästan nödvändiga att ha på plats innan, andra är det skönt att ha hemma i förväg, men om de behöver köpas efter att babyn fötts är det ingen skada skedd. Till den senare kategorin hör babymobilen. Visst är den bra att ha hemma innan den nya familjemedlemmen anländer, men skulle den inte finnas där så går den ganska lätt att köpa i efterhand.

Bäst Babymobil
Snabbmeny:
Toppval Babymobiler Vanliga frågor


Fina mobiler till sängen

Babymobiler till spjälsängar fyller flera funktioner. Under de första månaderna när barnets syn utvecklas otroligt mycket, ger mobilen barnet något att fokusera blicken på. Detta är mycket bra träning för den lilla babyn. Mobilerna kan se ut på många olika sätt, men något som ofta är återkommande är att klara och tydliga färger används. Detta är något som barn brukar tycka om, och som hjälper dem att träna sin syn.

Det är dock inte bara synen som det lilla barnet får möjlighet att träna upp med hjälp av den här sortens produkt. Ett annat exempel på något som kan tränas upp och få en rejäl utveckling tack vare de här produkterna är motoriken. Detta är ju också något som ska utvecklas rejält under barnets första två år, och där kan barnmobilen vara en hjälp på traven. Om du väljer en av de varianter som även spelar musik tränas och utvecklas även hörseln. Det finns med andra ord ingen anledning att påstå att babymobiler är onödiga inköp som butikerna försöker pracka på nyblivna föräldrar. Tvärtom, de här produkterna bidrar med mycket, både när det gäller att höja mysfaktorn i barnets rum och att främja utveckling.

Många olika varianter

Det finns en mängd fina babymobiler att välja på. Att hitta något som passar in bra i babyns rum ska med andra ord inte vara speciellt svårt. Oavsett om du vill ha något som passar in i inredningsstilen som ni har valt i ert hem, eller om ni bara är ute efter att hitta en härlig färgklick som bidrar med bra funktioner, så finns det mest troligt en lämplig mobil. Det spelar heller ingen roll om du är ute efter något stort eller litet. Den här typen av babyprodukter finns i olika storlekar, vilket gör att det går att hitta sådana som passar perfekt över en spjälsäng men även sådana som storleksmässigt är bättre lämpade för en mindre babysäng.

Många babymobiler går också att fästa över skötbordet, så att det kan bli ett blickfång när babyn får sin blöja bytt. Detta är något som brukar uppskattas mycket av de små. När du besöker BVC för att väga och mäta kommer du också på många platser i Sverige se att man har valt att montera en babymobil över skötbordet, för att ge barnet möjlighet att titta på något samtidigt som det förbereds för vägning. Det ger dessutom personalen på BVC möjlighet att se hur pass bra barnet kan fästa sin blick på föremål. Även här bidrar med andra ord mobilen med flera fördelar.

Fina babymobiler till sängen

Mobiler med melodier

Något som du kommer hitta gott om är mobiler med inbyggda melodier. Vissa modeller har enbart en melodi som spelas varje gång du vrider upp reglaget, eller drar i snöret. Andra modeller har 5-10 olika melodier som antingen varvas eller som du kan välja bland. Om ditt barn tycker mycket om den enda melodin som spelas går det förstås utmärkt att satsa på en av de varianter som bara har en melodi. Annars kan det vara en klar fördel att välja någon av de produkter som erbjuder ett större melodiutbud. Det finns till och med mobiler till vilka du själv kan föra över musik via USB. Detta är förstås väldigt fördelaktigt. Med den typen av produkter kan du själv styra helt över vad som ska spelas.

Eftersom du känner ditt barn allra bäst, är det också enklare för dig än för någon annan att välja ut den rätta musiken. Du har dessutom möjlighet att byta ut sångerna om ditt barn, eller ni föräldrar, skulle tröttna på de befintliga så småningom. Du får dock räkna med att den här typen av babymobil är dyrare än de grundläggande modellerna med en inbyggd melodi. Det gäller därför att välja de funktionsmässiga fördelar du får mot vad det kostar. Kanske tycker du att det är värt det högre priset, kanske inte. Det är upp till dig att avgöra. Fördelen med att välja en mobil med ljudfunktioner är hur som helst stor, oavsett om du väljer en av de enklaste varianterna eller en väldigt avancerad.

Att få öva upp hörseln med hjälp av de dämpade ljuden från mobilen är något som gynnar barnets utveckling mycket. En tredje fördel med de här mobilerna är att många barn somnar lättare när de får lyssna på behagliga vaggvisor. Som förälder slipper du stå och kraxa fram egna toner. Du kan istället tryggt sitta i närheten och finnas där om ditt barn behöver dig, men utan att själv sjunga. Detta uppskattas av många småbarnsföräldrar.

 

Populära figurer

Det finns ett flertal babymobiler som föreställer kända och omtyckta figurer. Du kan till exempel hitta fina modeller med de söta mumintrollen. Du kanske själv kommer ihåg Mumin och hans vänner från Tove Janssons välkända sagor. Kanske vill du att dina barn redan från tidig ålder ska få upp ögonen för denna fantastiska sagoskatt. Då är det förstås en klok idé att börja med att introducera dessa härliga vita troll redan i form av en fin mobil över spjälsängen eller skötbordet. Det är dock inte bara mumintrollen som går att få i mobilform. Babblarna är ett annat exempel på mycket omtyckta figurer som också kan hängas upp som babymobil. Dessa figurer kan även spela sina egna populära musikstycken, och kanske med hjälp av dessa få den lilla babyn att somna och sova gott. De så fina diinglisarna från Teddykompaniet är ytterligare ett praktexempel på fina och omtyckta barnfigurer som förekommer både som gosedjur och som figurer på mobiler för barn. De är söta, mjuka och omtyckta och älskade av små barn.Tyg, plast eller trä

Babymobiler finns att hitta i såväl tyg och trä som i plast. Du behöver med andra ord fatta ett beslut om vilket material du helst vill att ditt barn ska ha. Det finns fördelar och nackdelar med alla varianterna, så du behöver helt enkelt ta ett beslut kring vilken variant du tycker erbjuder de tyngst vägande fördelarna. Kanske uppskattar du trämobilens hållbarhet, eller plastmobilens enkelhet när det kommer till rengöring och underhåll. Kanske tycker du att tygmobilen är den allra bästa på grund av sin greppvänlighet och sin mjuka yta som ofta uppskattas av barn. Vi lägger inga värderingar i vilket som är bäst eller mindre bra. Det finns som sagt positiva saker att nämna om alla tre varianterna. Det viktigaste är helt enkelt att du hittar ett alternativ som du blir nöjd med.

Små mobiler för vagnen

Att det finns gott om babymobiler till spjälsäng, vagga och skötbord har vi redan hunnit konstatera. Faktum är att det även finns ett ställe till där det är vanligt att den här typen av produkt används. Det handlar förstås om barnvagnen. Många föräldrar väljer att fästa en liten mobil på insidan suffletten på vagnens liggdel när babyn är liten. Det ger barnet något att fästa blicken på, och det brukar vara omtyckt och populärt. Även här får det lilla barnet goda möjligheter att öva upp syn och motorik, samtidigt som du får motion när du är ute och promenerar med din son eller dotter i vagn. Det blir med andra ord en givande stund för er båda.

Olika varianter även här

Även när det gäller vagnmobiler finns det naturligtvis ett flertal varianter, varav många är väldigt populära. Vissa väljer att satsa på de minsta alternativen, där man helt enkelt fäster en enskild liten figur i ett hänge i vagnens öppning. Det kan vara ett litet gosedjur, som en giraff eller en zebra. Det kan även vara ett hjärta eller en stjärna. Andra väljer att satsa på en större mobil, som hängs som en girlang längs hela öppningen. Det kan röra sig om en rad djur som radar upp sig längs öppningen. Det kan även vara en rad med cirklar, stjärnor och kvadrater, som ger babyn möjlighet att iaktta och lära sig känna igen olika former. Det finns helt enkelt en hel del valmöjligheter för alla föräldrar som vill hitta något fint och stimulerande till sitt lilla älskade barn.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Babymobiler

✅ Hur länge brukar en babymobil användas?

Det kan variera från barn till barn. Det är vanligast att den används fram till dess att barnet är ungefär 1 år. Det förekommer dock relativt ofta att barn använder dem längre, eller slutar med dem tidigare.


✅ Hur mycket kostar en babymobil?

Det beror helt på om du bara är på jakt efter ett litet hänge till vagnen, en enkel mobil utan ljud eller en mobil med en rad nyttiga funktioner så som rörelse och ljud. Det finns riktigt fina men enkla varianter som kostar mellan 50 och 100 kronor. Dessa måste nog betraktas som riktiga fynd. Det finns även gott om modeller mellan 100 och 250 kronor. Vill du ha en lite mer påkostad musikmobil får du räkna med att betala mer. Dessa brukar ofta kosta mellan 400 och 700 kronor, även om det förekommer att extra avancerade mobiler med fler funktioner även kan kosta mer.


✅ Är det bäst att välja en mobil med dova färger eller klara färger?

Det är naturligtvis upp till var och en att avgöra vad man tycker bäst om. De klara färgerna är generellt mer stimulerande, medan de dova färgerna tenderar att vara mer rogivande. Det beror med andra ord på om du i första hand vill främja utveckling, eller hjälpa ditt barn att lättare komma till ro och sova.


✅ Kan man vara säker på att babymobiler är säkra att använda?

Det finns säkerhetskrav inom både EU och Sverige. Du kan därför titta efter detta i produktbeskrivningen. Där bör det nämnas att produkten är godkänd enligt dessa standarder. Om så är fallet kan du lita på att produkten är säker att använda. Då har man undersökt att inga delar kan lossna och att sömmarna inte släpper. Man har också säkerställt att produkten är eldsäker.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Babymobiler Vanliga frågor