Köpa Skötväska: 3 bästa Skötväskorna (bäst i test)

Skötväskan är kanske inte det första inköpet du kommer att tänka på att du behöver göra när du får veta att du är gravid. Det är vanligt att man först och främst börjar planera de större och ganska självklara inköpen. Dit hör spjälsäng, barnvagn, skötbord och babyskydd bland annat. Skötväskan hamnar ofta lite i skymundan. Det är ganska vanligt att man ännu inte hunnit köpa någon sådan när bebisen föds. Det gör dock inget. Det här är en produkt som är enkel att hitta och köpa. Om du inser när du väl har fått din lilla familjemedlem att du behöver en skötväska, kan du få en sådan levererad inom några dagar.

Bäst skötväska

Skötväska ryggsäck Bra att ha i skötväskan Vanliga frågor


Därför behövs en skötväska

Det dyker ibland upp frågor om vad man egentligen ska med en skötväska till. Går det inte lika bra att använda en vanlig väska? Svaret skulle kunna vara både ja och nej. Visst går det att lägga ned såväl blöjor och våtservetter i en vanlig väska. Däremot finns det inte lika många praktiska fack på en vanlig väska. Det går heller inte att hänga den på barnvagnens handtag. Troligen matchar den inte heller barnvagnens färger och mönster. Att köpa en skötväska är därför en bra idé.

Mycket som ska med

Livet som småbarnsförälder kräver en hel del planering. Varje gång du ska ut med din lilla bebis är det en hel del saker som ska med. Vilka saker det rör sig om kan variera från en period till en annan. Det är ofta blöjor och våtservetter. Kanske vill du vara på den säkra sidan och även ta med ett klädombyte. Om du flaskmatar kan det också vara nappflaska och ersättning.

När barnet hunnit bli lite större kanske en barnmatsburk behöver följa med, och då behövs även haklapp och sked. Kanske behövs det ett underlag som du kan lägga bebisen på när det är dags att byta blöja. Därutöver kanske det finns andra saker som du själv behöver, exempelvis amningsinlägg, plånbok, mobiltelefon och laddare. Med andra ord behöver väskan vara rymlig. Det är också en fördel om det finns flera fack. Få vanliga väskor uppfyller behoven på samma sätt som en renodlad skötväska.

Därför behövs en skötväska.

Roligt att matcha

Många lägger ned mycket tid och ofta även en hel del pengar på att välja och köpa en barnvagn. Då är det förstås roligt om det går att få tag på en väska som matchar vagnen. Om du väljer att köpa en skötväska istället för en vanlig väska kan du hitta en som både färgmässigt och kanske även mönstermässigt, om du vill, matchar vagnen. En annan fördel är att väskor av den här typen även är anpassade för att kunna hängas på vagnens handtag. Du slipper med andra ord bära runt på en väska. Du slipper också ockupera lastutrymmet som ofta finns under barnvagnen. Det finns med andra ord flera fördelar med detta.

Design för alla smaker

För tio år sedan kunde det tyckas som att alla skötväskor såg ungefär likadana ut. Designmässigt alltså. Färg och mönster varierade förstås. Utseendet i huvudsak var dock i ärlighetens namn inte speciellt tilltalande. Idag, tio år senare, finns det skötväskor som är lika snygga som en vanlig fin väska. Det finns en design för alla smaker och som blivande eller nybliven småbarnsförälder bör du inte uppleva några större problem att hitta en fin väska som rymmer allt du behöver och som samtidigt faller dig i smaken utseendemässigt.

Skötväskor i läder för en lyxig look

Vill du utstråla elegans och ha en väska som lätt skulle kunna misstas för att vara en vanlig trendig väska? Då kanske en skötväska i läder kan vara ett alternativ som passar. Det finns fina läderväskor som har ett utseende som gör att de lika gärna skulle kunna vara en väska att förvara datorn och arbetsmappen i. Det finns absolut inget som skriker skötväska om dessa. Tvärtom, de andas elegans och ger en lite lyxig känsla. Något som många småbarnsföräldrar längtar efter.

Skötväska ryggsäck

Det finns skötväskor som kommer i ryggsäcksformat. Nu kanske du tänker att det måste ta bort halva funktionen med skötväskor. En ryggsäck går ju inte att hänga på barnvagnen. Det är förstås sant, men ryggsäckar är väldigt praktiska att bära på ryggen. Det belastar inte kroppen på samma sätt som att bära runt på en axelväska. Dessutom kan denna väska fortsätta användas även när ditt barn har vuxit ur sin barnvagn. Den kan tas med på utflykter när barnet blivit lite äldre. Det finns heller inget som säger att du inte kan fortsätta använda den som en vanlig ryggsäck när det inte längre behövs någon skötväska.

1. Bellotte Elina Skötväska Ryggsäck
Om du trodde att alla skötväskor såg ungefär likadana ut och var utformade på liknande sätt, kan du tänka om tack vare denna modell. Här har Bellotte tagit fram en skötväska som kommer i form av en ryggsäck. Det är förstås väldigt praktiskt, eftersom det innebär att du inte är beroende av en barnvagn att hänga den på. Du kan ta den på ryggen när du ger dig ut på promenad med ditt barn, även om du föredrar att bära din lilla bebis i sele istället för att ta vagnen. Det finns dock spännen på väskan som gör att det även går fint att fästa den på barnvagnen. Den är med andra ord praktisk att använda oavsett tillfälle.

Väskan kommer med flera fack, vilket gör att du kan hålla god ordning när du packar. En skötmadrass följer också med väskan. Det innebär att du kan genomföra blöjbytet på ett bekvämt sätt för det lilla barnet även när du befinner dig långt från hemmet.

Kolla priset

2. Emmaljunga Skötväska (Trendy Black)
Att Emmaljunga tillhandahåller produkter av riktigt hög kvalitet för barn och föräldrar är ingen hemlighet. Det har de gjort i många år. Den här snygga skötväskan är naturligtvis inget undantag. Tack vare sin svarta färg och sin stilrena utformning passar den de flesta smaker. Den kan också matcha en rad olika barnvagnsmodeller, men allra bäst gör den sig kanske om du valt en barnvagn från just Emmaljunga. Det är dock inget krav.

Den här väskan består av flera olika fack, vilket gör att du har plats för allt från blöjor och tvättlappar till mobiltelefon och nycklar. Faktum är att väskan är så snygg och praktisk att du förmodligen inte kommer vilja lägga undan den när tiden för blöjbyten är över. Det behöver du heller inte göra, eftersom det här är en väska som fungerar precis lika bra att använda till annat. Du kan till exempel byta ut blöjor och våtservetter mot laptop och almanacka. På så sätt har du en snygg jobbväska.

Kolla priset

3. Elodie Details skötväska Tote draperad, pure khaki
Om du har tittat runt på olika skötväskor och konstaterat att de vanliga svarta skötväskorna som i mångt och mycket liknar varandra inte är något för dig, kan det här vara ett betydligt mer tilltalande alternativ. Den är praktisk och ger dig gott om fack för förvaring av blöjor, tvättlappar, salvor och annat du kan behöva när blöjbytet närmar sig. Här finns dessutom något som saknas i väldigt många andra skötväskor, nämligen en isolerad ficka där nappflaskan eller termos kan hållas varm eller kall beroende på dryck.

Det du bör tänka på när det gäller den här skötväskan är att du kan använda den under väldigt lång tid. Den här fungerar nämligen lika bra som snygg och trendig handväska när det är dags att börja jobba igen efter föräldraledigheten, eller när du ska ut med tjejerna på tjejkväll. Väskan är både rymlig och snygg och skiljer sig dessutom från standardmässiga skötväskor när det kommer till färg, form och stil.

Kolla priset

Väskor med skötbädd och flaskhållare

Vid valet av skötväska kan det finnas två saker som står i fokus. Det kan vara praktiska aspekter eller estetiska aspekter. Naturligtvis går det att hitta en väska som är både snygg och praktisk. Det dyker hela tiden upp nya alternativ. Några av de skötväskor som finns på marknaden erbjuder såväl medföljande skötbädd som flaskhållare. På vissa väskor är flaskhållaren till och med isolerad, vilket naturligtvis är extra praktiskt.

Alla småbarnsföräldrar vet att det ibland kan vara bråttom att få fram en flaska med välling eller mjölkersättning. Med flaskhållaren blir detta enklare än någonsin. Skötbädden är ett vanligt inslag i många skötväskor. Det är väldigt positivt eftersom det underlättar rejält när blöjbytet behöver ske utomhus, på ett köpcentrum, på idrottsanläggningen eller någon annanstans där du inte har tillgång till skötbordet därhemma.

Bra att ha i skötväskan

Att en skötväska är en bra investering har du kanske redan kommit fram till. Däremot kanske du inte är helt på det klara med vad som faktiskt bör ligga i den. Det kan naturligtvis variera beroende på barnets ålder och individuella behov. Vi tänkte dock försöka göra vårt bästa för att hjälpa till. Här kommer därför några tips på vad som kan vara bra att ha med under den första tiden.

 • Extra napp
 • Nappflaska
 • Mjölkersättning eller välling om barnet inte ammas
 • Barnmat (när bebisen hunnit bli 6 månader eller äldre)
 • Blöjor
 • Våtservetter
 • Amningsinlägg om du ammar
 • Extra klädombyte till den lilla
 • Handduk
 • Leksaker
 • Påsar till använda blöjor (hundbajspåsar fungerar väldigt bra)

Naturligtvis kan det vara så att du kommer på andra saker som inte finns på listan som behövs. Det här är mer av en allmän lista som brukar passa relativt bra för de flesta, men naturligtvis kan det finnas nödvändiga saker att ta med som inte listas här. Som du kan se när du läser listan är det oftast en hel del saker som ska med, därför är en rymlig skötväska A och O för att vardagen ska fungera.

Bra att ha i skötväskan

Så mycket kostar skötväskan

Det är förstås alltid intressant att veta vad något kostar innan det är dags för ett köp. När det gäller skötväskor finns det förstås en mängd modeller på marknaden och därmed även en mängd priser. Generellt kan dock sägas att det här inte är något av de dyrare inköpen du kommer behöva göra som nybliven förälder. Det går att hitta väskor för strax under 200 kronor. Trots det låga priset kan de vara både snygga och praktiska med gott om fack och utrymme.

Ett högre pris kan bland annat bero på annan design, annat varumärke och annat material. Om du till exempel vill ha en läderväska får du räkna med ett något högre pris. Sådana brukar kosta från 450 kronor och uppåt, även om du naturligtvis kan ha tur och hitta en till ett lägre pris. Visst finns det även skötväskor som kostar runt 1 000 kronor eller mer, men de allra flesta klarar sig med en betydligt billigare variant. Om du ändå skulle välja en så pass dyr skötväska handlar det förmodligen främst om design. Kvalitet och förvaringsutrymme kan du få även hos en betydligt billigare väska.


✅ Går det att tvätta skötväskor i maskin?

Det här är en väldigt bra och viktig fråga, och faktiskt något du ska undersöka noga i produktbeskrivningen. Vissa väskor går att tvätta i maskin, andra inte. En läderväska kan du till exempel inte köra i tvättmaskin. De går å andra sidan ofta att torka av så att de blir rena. Om du väljer en skötväska i tyg är det klokt att satsa på en variant som kan tvättas i maskin. På så sätt har du möjlighet att få den ren på riktigt även om det skulle uppstå fläckar. Handtvätt ger trots allt inte samma effekt.

✅ Finns det någon anledning att välja en skötväska med många olika fack, istället för en väska med ett enda stort fack?

Det här är naturligtvis en smaksak och det finns inget rätt eller fel. Med det sagt kan det finnas en praktisk fördel i att ha flera olika fack. Om du till exempel har med dig både mat till barnet och rena kläder, kanske du inte vill ha dem i samma fack. Även om det inte händer ofta kan något bland maten börja läcka. Då är det inte roligt om reservkläderna plötsligt blivit oanvändbara. Detta är bara ett av många exempel på nyttan med att ha flera fack.

✅ Varför ska man köpa en skötväska med isolerat flaskfack?

Alla föräldrar som haft med sig ett mycket hungrigt barn på stan kan nog svara på den här frågan. När barnet blir hungrigt ofta är det ofta riktigt bråttom. Ett litet barn har generellt inte tålamod att ligga och vänta lugnt på att maten ska värmas. I ett isolerat flaskfack kan mat eller välling hållas varm. Det betyder att du snabbt kan plocka fram den och servera när det är dags.

✅ Går det att hänga skötväskor på alla vagnar?

Nej, alla vagnar är inte lämpade för detta på grund av tipprisk. Du bör därför läsa på kring detta innan du väljer vagn. Det anges ofta hur tunga vikter som får läggas under vagnen, hängas på handtaget och så vidare. Det brukar också anges om inget alls får hängas på handtaget. Det här kan vara riktigt bra att tänka på och undersöka innan du köper en barnvagn. Det kan annars bli en stor anledning till frustration.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se