Barntapeter

Har det blivit dags att inreda ett rum där ert barn ska bo? Då är du säkerligen väldigt mån om att rummet ska bli mysigt och fint. Kanske är du en aning osäker på hur du ska tänka när du ska inreda. Ska du välja en stil som kan hänga med länge och som är mer neutral? Eller ska du satsa på en stil som ditt barn tycker om för stunden och kanske ett par år framåt? Det är naturligtvis helt och hållet upp till dig och resten av familjen, men vi ska nu titta på lite olika sätt att tänka kring detta. Vi ska även gå igenom några tips och råd som kan vara bra att ha i åtanke när du ska välja inredning i allmänhet och tapeter i synnerhet till barnens rum.

Bäst Barntapeter
Snabbmeny:
Toppval Barntapeter Vanliga frågor


Låt inte rädslan styra

Det kan låta konstigt att prata om rädslor när vi pratar om något så vardagligt som tapeter, men faktum är att många är rädda för att ta ut svängarna. Varje vägg ska tapetseras med en enfärgad neutral tapet. Det är förstås inget fel alls i detta, om det görs på grund av att man tycker om enfärgade tapeter i neutrala nyanser. Om man däremot undviker klara färger och livliga mönster på grund av att man är rädd att det ska ge ett rörigt intryck, eller att någon annan ska misstycka, är det synd. Hur känner du själv inför detta? Brukar du låta kreativiteten flöda när du ska välja inredning och tapeter? Eller hör du till den lite försiktigare skaran?

Händer det att du står och tittar på en tapet, och drömmer om att ha något liknande hemma, men sedan avstår av rädsla för att tapeten ska ta över helt? Låt då barnrummet bli något av ett experiment. Låt den där undertryckta kreativiteten flöda. Dra dig inte för att låta djärva mönster och glada färger ta plats i hemmet, om det är sådana tapeter som magkänslan lockar dig att välja. Är det pastellfärger och söta små teddybjörnar eller enhörningar som lockar, satsa då på det. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till inredning. Rummet ska inredas så att det känns hemtrevligt och välkomnande. Det är ett rum som ska fungera som barnets trygga lilla bo, dit det alltid ska kännas mysigt och tryggt att gå. Ha gärna det i åtanke när du inreder, och även när du väljer tapeter, så kommer det säkert att bli riktigt bra.

Mönster som barn brukar gilla

Det barn tycker om och det vuxna tycker om är inte alltid samma sak. Låt därför ditt barnasinne komma fram när du ska välja barntapeter. Sätt dig ned en stund och fundera över vad barn i allmänhet brukar gilla, och vad du tror att ditt eget barn i synnerhet skulle tycka om. Vissa barn älskar cirkus och då kan du tänka att det bör vara ett lämpligt tema även för tapeterna. Satsa på en tapet med cirkustält, clowner och lindansare i härliga färger.

Är det istället djur av alla de slag som tilltalar barnet för tillfället? Välj då en fin tapet med djungelns alla djur på. Eller kanske söta små ugglor som kikar fram på sina grenar. Enhörningar, katter, hundar och hästar är andra djur som barn ofta gillar, som naturligtvis även figurerar på tapeter. Är det kanske luftballonger som är det mest fascinerande sonen eller dottern vet just nu? Välj då en barntapet med luftballonger som svävar iväg över väggen, i milda vackra pastellfärger. Möjligheterna är närmast oändliga, och det bör inte vara några som helst problem att hitta något som kan pryda väggarna i barnens rum. Mönster är något som det finns gott om i barntapeternas värld och färger likaså.

Att välja tapeter till barnrummet

Testa något annorlunda

Kreativitet kan yttra sig på olika sätt. Vi rekommenderar att du vågar testa något annorlunda när du ska inreda barnens rum. När du ska välja barntapet behöver du till exempel inte nöja dig med att enbart välja en. Du kan välja två eller till och med fler tapeter och blanda. Du kan ha en tapet och en fondtapet, men du behöver inte göra på det traditionella sättet med tre väggar med en tapet och en vägg med en annan. Du kan antingen tapetsera två väggar vardera med de olika tapeterna, eller ägna dig åt er mer djärvt drag och tapetsera nederdelen av rummet med ena tapeten, och låta den andra tapeten ta plats på övre delen av väggarna. Det är kanske inte så vanligt, men det betyder inte att det inte kan bli riktigt bra. Hitta på ett bra sätt att dela av väggarna, exempelvis med en enfärgad bård eller liknande, så att övergången från en tapet till en annan blir naturlig. På det sättet kan du skapa en riktig wow-känsla i rummet. Det är kanske inte det mest traditionella sättet att tapetsera på, men det kan bli otroligt läckert. Barn brukar gilla det som syns och sticker ut, och då kommer de att älska detta. I synnerhet om du väljer två snyggt mönstrade tapeter som båda tar plats.

 

Toppval Barntapeter 2023

Vi har valt dessa Barntapeter som våra Toppval.
Dessa tapeter passar utmärkt i barnrummet eller i lekstugan. Vackra mönster och härliga motiv. Även lätta att sätta upp.


 

Inte nödvändigt att välja särskilda barntapeter

Något som det är bra att tänka på är att du inte på något sätt är tvungen att hålla dig specifikt till barntapeter när du ska köpa tapeter till barnens rum. Det finns även gott om andra tapeter med vackra färger och mönster som kan göra barnkammaren otroligt mysig och fin, om de matchas med de rätta möblerna och textilierna. Fina varianter med stjärnor eller blommor på är bara några exempel på sådant som gör sig precis lika bra i barnens krypin som i vardagsrummet.

Randiga tapeter i någon fin pastellfärg kan också vara riktigt fin om du väljer att lägga in en barnmatta som bjuder på lite mer framträdande mönster och detaljer. Det gäller att ta en ordentlig titt på hur du vill att helheten ska bli, så att du inte enbart fokuserar på väggarna. Kom ihåg att väggarna bara är en del av rummet. Det finns mycket annat som också måste få ta plats och som kräver eftertanke. Fundera gärna över vilka möbler du vill ska finnas i rummet, samt vilken stil du vill åstadkomma. När du vet det är det också betydligt lättare att välja bland alla fina tapeter som finns i färg- och tapetbutikerna.Håll dig till en budget som passar

När du ska inreda ett barnrum, eller vilket rum som helst, behöver du komma fram till vilken budget du har att hålla dig till. Du behöver naturligtvis inte bestämma på kronan hur mycket det får kosta, men du bör ha ungefärlig koll. När du väl har totalbudgeten klar för dig behöver du komma fram till vad det är för investeringar du behöver göra. Behöver du köpa möbler, eller finns det redan hemma? Ska det köpas textilier, och i så fall vilken typ av textilier? Hur är det med belysning, är det redan ordnat, eller ska det också rymmas inom budgeten? När du har svarat på de här frågorna vet du mer exakt vad det är som faktiskt ska få plats inom den budget du har satt upp. Då kan du också börja räkna på hur mycket var och en av de saker som behöver införskaffas får kosta. Det innebär att du snart kommer ha en tapetbudget. När du har koll på denna kan du börja leta. Filtrera på pris och titta vilka fina exemplar som blir kvar i de olika butikerna. På så sätt kan du snabbt och enkelt skaffa dig en fin överblick över vilka barntapeter som du tycker är allra finast bland de som passar din plånbok.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Barntapeter

✅ Är barntapeter dyrare än andra tapeter?

Nej, det behöver de absolut inte vara. Precis som när det gäller andra tapeter finns det både billiga och dyra varianter. Vissa barntapeter kostar 150 kronor per rulle, andra kostar 2 000 kronor per rulle. Skillnaderna är enorma, vilket gör det ännu viktigare att du funderar ut vad din maxgräns är, så att du snabbt kan filtrera och bara få fram de relevanta tapeterna för dig.


✅ Vilken typ av tapet är lämplig att välja som fondtapet till ett barnrum?

Det är helt en fråga om smak. Ett förslag är att välja en fototapet med vilda djur eller kanske motiv från någon film som ditt barn gillar. För små barn kanske det är Bilar eller Disneyprinsessor. För äldre barn kanske det är Star Wars eller Sagan om Ringen. Det finns gott om fototapeter som passar bra som fondvägg i barnrum. Det kan även vara en stjärnhimmel, en vy över New York eller en skog. Hitta något som passar just ditt barns intressen.


✅ Kan man använda vanliga tapeter i ett barnrum utan att det ser tråkigt ut?

Absolut. Du behöver inte välja specifika barntapeter, även om det finns många fina sådana. Du kan satsa på randiga tapeter i en härlig färg, storblommiga tapeter, tapeter med djur på eller varför inte medaljongtapeter. Så länge färger och mönster är härliga och framträdande tycker många barn om dem. Naturligtvis beror valet av tapeter också på åldern på ditt barn. Om du har ett barn i åldrarna 3-7 år kanske du helst vill ha renodlade barntapeter, medan ett äldre barn brukar börja gilla lite mer vuxna tapeter, även om färg och mönster fortsatt är populära.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Barntapeter Vanliga frågor