Barnmatta

När du ska inreda barnrummet vet du förstås redan att det kommer att behövas en del möbler för att rummet ska bli inbjudande och trevligt. Det räcker dock inte med enbart möbler. För att ett rum ska bli mysigt krävs både detaljer och textilier som ger rummet ett mjukare och varmare intryck. En barnmatta kan till exempel göra stor skillnad. Den får rummet att kännas mysigare och är dessutom skön för barnet att sätta ned fötterna på när det är lite kyligt på golvet. Det finns gott om mattor att välja på som passar i just barnrum. Vissa passar bäst i ett rum där det bor ett litet barn, medan andra mattor kanske främst passar i ett rum där det bor lite äldre barn. Att välja matta är en angenäm uppgift, eftersom det finns så många fina alternativ. Räkna dock med att det tar lite tid att välja bort alla utom en.

Bäst Barnmatta
Snabbmeny:
Toppval Barnmattor Vanliga frågor


Mattor för små barn

Små barn har ofta lite andra behov som bör tas i åtanke när det ska väljas matta till rummet. De här mattorna behöver vara mjuka och bekväma att sitta och ligga på. Barnen kommer med stor sannolikhet tillbringa stor tid med att sitta och ligga och leka på mattan. Då är det viktigt att mattan dels är mjuk och bekväm, dels att den är praktiskt och bjuder in till lek. Om ditt barn till exempel tycker om att leka med bilar, är det naturligtvis viktigt att det går att köra med bilarna på mattan. Det finns olika typer av mattor som passar utmärkt i ett rum där det bor ett litet barn. Vi ska här gå igenom några av de mattor som passar bra i sådana rum.

Lekmattor med motiv som uppmuntrar till lek

När du börjar titta på mattor för barn kommer du hitta ett flertal mattor där själva motiven uppmuntrar till lek. Bland annat finns det ett flertal lekmattor med motiv av vägar, trafikljus och andra detaljer som gör att mattan passar alldeles utmärkt att leka med bilar, utryckningsfordon och traktorer på. Visst går det alldeles utmärkt att köra bilar och andra fordon direkt på golvet, men leken blir naturligtvis ännu roligare om det finns gator att navigera bland och trafikljus som liknar de man kan stöta på ute i trafiken. Trafikmattor har därför varit populära i många år, och är det än idag. Det finns även andra exempel på mattor med motiv som uppmuntrar till lek. Ett exempel är mattor med motiv hämtat från ett lantbruk, där barnet kan leka med sina djur bland ladugårdar, stall och hagar. Det brukar också vara mycket uppskattat.

Mattor för små barn

Pusselmattor

Något som små barn brukar tycka om, och som är väldigt praktiskt på många sätt, är pusselmattor. De består av ett antal delar som kan plockas isär och läggas ihop som ett pussel. På så sätt blir själva mattan också en rolig leksak. När mattans delar har satts ihop ger det en lite tjockare matta med slät lekyta, vilket är väldigt praktiskt och bra. De här mattorna finns såväl i enfärgat i någon glad färg, som med härliga och barnvänliga mönster. Det bör med andra ord gå fint att hitta en pusselmatta som passar bra in i barnrummet oavsett stil och färgval.

Fina och mjuka mattor med härliga motiv

En barnmatta behöver inte alltid fylla en extra funktion. Det är naturligtvis helt ok att välja en matta som bara är just en matta. Då är det å andra sidan viktigt att man verkligen gillar mattans utseende. Det finns gott om fina och mjuka mattor som kommer att pryda rummet. Det går till exempel att hitta mattor som är formade och målade som söta djur, exempelvis en liten koala eller en tiger. Sådana brukar uppskattas mycket av barnen. Det finns även vanliga stora mattor i olika former med glada färger och fina motiv som lyfter rummet. Det går till exempel att välja en matta med djungeldjur, eller en matta med stjärnor och hjärtan. Valmöjligheterna är närmast oändliga för den som är ute efter en fin matta till barnens rum.

 

Mattor för äldre barn

När barnen blir äldre ställs lite andra krav på inredningen. Fokus ligger inte längre på att rummet ska vara lekvänligt. Det ska istället vara ett mysigt rum där barnet trivs att spendera tid. Många har bytt ut leken mot tv-spel, böcker och kompisar. Nu vill förstås sonen eller dottern vara med och påverka såväl produktval som färgval i större utsträckning. Nu är det förmodligen inte så populärt med mönster och motiv längre. När barnen kommer upp i högre ålder brukar det ofta vara enfärgade mattor som efterfrågas. Ett exempel på mattor som brukar uppskattas av barn i alla åldrar är de mjuka ryamattorna.

De finns i många olika färger, något som gör att de kan användas till så gott som alla barnrum. Oavsett om du vill inreda med varma eller kalla färger går det med andra ord alldeles utmärkt med ryamattor. Om det är kallt på golvet är dessutom den här typen av mattor alldeles perfekta. De gör att det blir varmt och mjukt att sätta ned fötterna på morgonen, även när det är som kallast på vintern. Skulle din son eller dotter så småningom tröttna på ryamattan är det heller inga större problem att hitta en plats för mattan någon annanstans i hemmet, eftersom den här typen av mattor är lätta att placera. En ryamatta passar lika bra i vardagsrummet som i barnens rum, vilket är en stor fördel.

Mattor för barn att leka på

Att tänka på vid valet av matta

När du väljer matta ska du naturligtvis först och främst välja en matta som du tror att ditt barn kommer att tycka om. Fundera över val av färg och material. Om du har ett litet barn kanske in de egna preferenserna ännu är så stora. Då behöver du istället fundera över vad som passar in med den inredning och den stil du har valt. Tänk gärna på att varma färger ger energi och även skapar en trygg känsla, något som kan vara väldigt positivt om du har en baby som ska sova i rummet, eller ett litet barn som ska få sitt första egna rum. Kalla färger å andra sidan skapar ett lugnt och avslappnat intryck i rummet, något som heller aldrig är fel vid inredning av ett barnrum. Man brukar till exempel säga att rött är en färg som kan vara bra att undvika i sovrummet, medan den definitivt kan användas i ett rum där barnet enbart ska leka.

Om rött är en lämplig färg eller inte beror med andra ord på om barnet både sover och leker i rummet, eller om det är enbart lekrum. Grön däremot är en färg som med fördel kan användas i såväl lek- och sovrum. Det finns dessutom mängder av gröna nyanser, vilket gör att det är lätt att hitta något som passar. Det finns dock även massor av andra färger du kan välja, som gör sig fint i barnens rum. Fundera gärna lite över färgvalet, och hur du vill jobba med varma respektive kalla nyanser. Det är en metod du kan använda för att främja lugn och trygghet, men även koncentrationsförmåga och kreativitet.

Varierande prisbild

Priset på barnmattor kan variera rejält. Den som vill komma undan billigt kan göra det. Det finns enklare mattor att hitta för runt 100 kronor. För den som är ute efter en stor matta med motiv, exempelvis i form av en stad med gator och trafikljus, hjärtan och stjärnor eller liknande, hamnar prislappen ofta på mellan 500 och 1 000 kronor. Större ryamattor kan också dra iväg prismässigt och kostar ofta från 800 kronor upp till 2 000 kronor. I vissa fall kan de också vara dyrare än så, beroende på mattans mått och naturligtvis varumärke. Små runda mattor som är 120 cm i diameter, med någon form av motiv som brukar falla barn i smaken går ofta att köpa för mellan 250 och 850 kronor. Du kan räkna med att hitta de bästa och mest konkurrenskraftiga produkterna online, där det också finns gott om butiker som säljer just barnmattor.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Barnmattor

✅ Går det att tvätta barnmattor i tvättmaskin?

Det kan se olika ut från matta till matta. Vissa mattor går alldeles utmärkt att tvätta i maskin, på 30 eller 40 grader. Andra mattor behöver kemtvättas om de ska tvättas. Ofta går det bra att rengöra mattorna med hjälp av en trasa eller våt handduk och vatten, men för större fläckar kan då kemtvätt bli aktuellt.


✅ Finns det runda ryamattor som är större än 120 cm i diameter?

Ja, det gör det absolut. Ryamattorna finns i olika storlekar och former. Bland de runda mattorna kan du bland annat hitta större varianter som är 160 cm i diameter. Det finns även modeller som är ännu större.


✅ Blir frakten dyr om man köper en barnmatta på nätet?

Nej, många butiker erbjuder fri frakt när du handlar för en viss summa. Ofta når du upp till den summan när du handlar just mattor, och behöver då inte betala något alls för frakten. Även om du inte skulle nå upp till den nivån brukar inte frakten vara speciellt dyr. Den kan möjligen hamna mellan 30 och 100 kronor, mer brukar det sällan bli.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Barnmattor Vanliga frågor