Barnsäng

De första åren i barnets liv går snabbt. Många föräldrar skulle nog till och med säga att de rusar förbi. Innan man vet ordet av är det dags att byta ut den första spjälsängen mot en barnsäng. Det finns då en rad alternativ att välja mellan. Du kan satsa på en juniorsäng eller en växasäng. Vissa väljer också att gå direkt över till en fullstor säng. För många barn kan dock en sådan upplevas som lite väl stor. Att börja med en barnsäng är därför en god idé. Det finns gott om alternativ, vilket gör att du kan välja allt från en säng som ser ut som en bil till en loftsäng.

Bäst Barnsäng
Snabbmeny:
Toppval Barnsängar Vanliga frågor


En säng med ett tema

Ett alternativ som faller många föräldrar och framför allt många barn i smaken är sängar med olika teman. Det barn som gillar bilar kan till exempel få en säng som är formad och målad som en racerbil. Det finns även sängar målade med olika Disneyteman, exempelvis Frost och Bilar. Många barn tycker mycket om den här typen av sängar och vill gärna ha en sådan i sitt rum. Det finns även gott om andra temasängar. Det går till exempel att hitta en säng med polisbilsdesign, en säng med utseende av en traktor och flera andra fordonvarianter. För den som gillar Hello Kitty finns även sängar med färger och motiv därifrån. Det finns en lång rad sängmodeller att välja på. Det gör att du bör kunna hitta en passande temasäng till ditt barn oavsett om det är fordon, hästar eller sagofigurer som står högst upp på favoritlistan.

En praktisk loftsäng

En annan typ av populär barnsäng är loftsängen. Även denna finns i olika varianter. Det finns enkla loftsängar som liknar en våningssäng med undantaget att det inte finns någon säng längst ned. Det finns även loftsängar med tillhörande skrivbord och bokhylla under. Dessa kanske främst passar de lite äldre barnen, som behöver en plats där de även kan sitta och göra sina läxor. En annan typ av loftsäng är den med ett utdragbart underrede där det går att bädda i ordning om en kompis vill sova över. Den här typen av barnsäng och loftsäng för små och stora barn brukar vara väldigt populär. Det finns också sängar med en rutschkana som kan användas som alternativ till stegen. Dessa sängar brukar även ha en koja under, där barnet kan ha en egen liten myshörna. Loftsängarna brukar tilltala barn i äldre förskoleåldern men framför allt barn på låg- och mellanstadiet. Sängarna kan också användas under en lång period, vilket brukar vara ett faktum som tilltalar föräldrarna.

Köp en barnsäng online

En juniorsäng med förvaring

Att det i stort sett alltid känns som att det finns ett behov av mer förvaring i ett barnrum är ingen hemlighet. Många barn har väldigt många saker och det kan ofta vara en stor utmaning att hitta tillräckligt bra förvaringslösningar. Då kan det vara tacksamt att införskaffa en juniorsäng med inbyggda lådor under sängen. Där går det att få plats med allt från leksaker till extra täcken och kuddar. Det här kan bli exakt det förvaringsutrymme som behövs för att barnrummet ska kunna hållas välstädat och organiserat. Även om du vill ha en juniorsäng med tillhörande förvaring har du ett flertal alternativ att välja mellan. Det gör att du kan hitta något som stilmässigt passar in bra.

Du behöver med andra ord inte välja mellan en säng som matchar resterande möbler och detaljer i rummet, och en säng med bra förvaring. Du kan få båda delarna på samma gång, vilket naturligtvis är fördelaktigt. Även mängden lådor och storleken på lådorna kan naturligtvis variera från en juniorsäng till en annan. Vissa sängar är försedda med en enda låda som sträcker sig längs hela sängens sida. Andra sängar har två eller till och med tre mindre lådor. Det finns även sängar där inte hela långsidan är täckt med lådor, utan enbart en del av den. Du kan med andra ord anpassa valet efter hur förvaringsbehovet ser ut hemma hos just er.

En säng att växa i

När du tittar på barnsängar kommer du garanterat få syn på en och annan växasäng. Många tycker att de här sängarna är perfekta, eftersom de är små när barnen är små och sedan kan dras ut och bli större när barnen blir större. Det här är en typ av säng som många väljer att satsa på när det är dags att byta ut spjälsängen. Den kommer med andra ord in i bilden tidigare än loftsängen exempelvis. Naturligtvis kan det vara individuellt när man övergår från spjälsäng till växasäng, och även hur länge växasängen sedan används. Generellt är det dock vanligt att den här typen av säng används mellan cirka 3 och 7 års ålder. Naturligtvis finns även växasängar i många olika stilar. Det går alldeles utmärkt att hitta en enkel vit säng som går att matcha med nästan vilken inredning som helst. Det går även att hitta sängar i obehandlat trä, eller i mörkare behandlat trä. Självklart finns det även växasängar i andra nyanser. Vissa är mer moderna i sin stil, andra lite mer gammaldags. Välj den säng som passar bäst in i det barnrum där den ska placeras. Precis som när det kommer till inredningen i andra rum, är det bra att sträva efter en genomtänkt och fin helhet i barnrummet, så att ditt barn trivs med att spendera tid där.

Klassiska juniorsängar

Vi har tittat på loftsängar, växasängar och temasängar men det finns även helt vanliga klassiska juniorsängar. De är både fina och praktiska, utan att för den skull ha något specifikt tema eller någon särskild funktion som utmärker dem. Du kanske är nöjd med det förvaringsutrymme som redan finns i din sons eller dotters rum. Du kanske tycker att sonen eller dottern än så länge är för liten för en loftsäng, och något speciellt tema kanske inte lockar ännu. Då kan den klassiska juniorsängen vara det allra bästa och även enklaste valet. De här sängarna brukar användas under några år, när barnet har vuxit ur spälsängen men ännu är lite för liten för en fullstor säng. De finns i olika material och olika färger. Det går även att hitta juniorsängar som passar in i olika stilar. Om du vill ha en barnsäng som är lätt att matcha med såväl andra möbler som tapeter och textilier är en klassisk juniorsäng ofta det klokaste valet.

 

Att tänka på vid köp av en barnsäng

Att det inte alltid är lätt att välja barnsäng har du säkert redan kommit fram till. Det finns så otroligt många alternativ, och många av dem är både fina och praktiska. Det gör naturligtvis valet mer komplicerat. Så hur bör man då tänka för att lyckas välja det bästa alternativet? Vilken säng som passar är naturligtvis högst individuellt, men vi har listat några punkter som du kan ha i åtanke för att ditt val ska bli något enklare.

  • Hur länge vill du att sängen ska kunna användas? En loftsäng är till exempel ofta större än en klassisk juniorsäng eller en växasäng. Det gör att den kan användas längre än en av de andra sängarna. Däremot kan den inte börja användas lika tidigt, eftersom den är högre. Det kan då innebära en säkerhetsrisk att låta för små barn sova i en sådan. Om du vill ha en säng som kan användas länge kan en loftsäng med andra ord passa bra, men om du vill ha en säng som kan börja användas direkt efter spjälsängen är inte loftsängen det bästa alternativet.


  • Vilken funktion vill du att sängen ska bidra med? Ska den bara erbjuda en sovplats, eller vill du även att den ska komma med mervärde i form av funktioner som till exempel skrivbord, myshörna eller extra sängplats? Välj en barnsäng som passar era behov. Kanske vill ni att barnens kompisar ska ha någonstans att sova när de kommer på besök. Då kan en säng med utdragbar extrasäng under vara ett perfekt alternativ. Om du vill ha en säng men även bättre förvaring kan en säng med inbyggda lådor passa utmärkt. Behöver ni en smart lösning för att få plats med både säng och skrivbord? Då kan en loftsäng med tillhörande skrivbord placerat under vara det optimala alternativet. Det gäller helt enkelt att fundera över hur behovet egentligen ser ut.


  • Vilken stil vill du satsa på? Är det viktigast för dig att sängen följer den inredningsstil som du har valt till hemmet i övrigt, eller att ditt barn får en säng som passar in på hans eller hennes önskemål för stunden? Inget svar är rätt eller fel, men valet av säng behöver anpassas efter detta. Vill du ha en säng som smälter in var som helst kan en klassisk barnsäng i vitt eller grått vara ett smart val. Vill du istället tillfredsställa barnets önskemål kanske en säng målad med motiv från Frost eller formad som en racerbil vara det mest perfekta valet.


Att tänka på vid köp av en barnsäng


Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Barnsängar

✅ Hur stor är en barnsäng?

Det beror helt på vilken modell du väljer. Det finns gott om modeller som är fullstora, det vill säga 90 x 200 cm. Det finns även lite mindre barnsängar, exempelvis i måtten 70 x 150 cm eller 80 x 160 cm. Vad sängen behöver ha för mått beror förstås dels på barnets ålder och längd, dels på hur länge ni vill att sängen ska kunna användas.


✅ Hur mycket kostar en barnsäng?

Det finns sängar för barn som kostar under 1 000 kronor, men det finns också gott om barnsängar som kostar mellan 7 000 och 10 000 kronor. Om du är ute efter något alldeles extra kan det även finnas sängar som visar sig kosta ännu mer.


✅ När är barnet redo att byta från spjälsäng till en annan typ av barnsäng?

Det kan vara individuellt från barn till barn. Vissa föräldrar väljer att byta ut spjälsängen tidigt. Redan vid 1,5 år får vissa barn en annan sorts barnsäng. Andra väntar tills barnet hunnit bli 2-3 år innan de tycker att det är dags för en juniorsäng eller annan typ av barnsäng. Generellt kan du tänka att en spjälsäng fungerar bra tills barnet gör ansats att vilja klättra ur den. Säkerheten ska naturligtvis alltid stå i första rummet.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Barnsängar Vanliga frågor