GPS-klocka barn

Att vara förälder är det mest fantastiska som finns. Samtidigt vet nog alla föräldrar att det även innebär en ständig oro. Oron kan ändras och gälla olika saker under olika faser i livet. Det börjar redan under graviditeten, då många oroar sig över att barnet inte ska vara friskt, att något ska gå fel vid förlossningen eller att förlossningen ska starta alldeles för tidigt. När barnet väl är fött gäller oron andra saker. Rädsla för plötslig spädbarnsdöd ruvar över de flesta småbarnsföräldrar någon gång. Mer vardagliga orosmoment kan gälla att barnet ska ramla ned från skötbord eller säng.

Bäst GPS-klocka för barn
Snabbmeny:
Topp-3 GPS-klockor för barn Budgetval Vanliga frågor


När det sedan är dags att skola in på förskolan kommer nästa orosmoment. Då gäller oron ofta hur det ska gå för barnet att vara separerad från sin familj, efter ett år eller mer i trygghet i hemmet med mamma eller pappa. I takt med att barnet växer kommer orosmomenten att bytas ut, men det kommer alltid att finnas något att vara orolig över. Så fungerar de allra flesta, och det beror förstås på att barnen är det allra käraste vi har. Så småningom när barnen blir större blir det dags för dem att pröva sina vingar. De går själva till kompisar, tar sig till och från skolan själva eller leker i en lekpark i närheten. Som förälder är du kanske orolig för att något ska hända, men det är mycket viktigt att barnet verkligen får den här möjligheten. För att kunna hålla lite koll och ha kontakt med barnet kan du köpa en GPS-klocka för barn.

Så fungerar gps-klockan

En gps-klocka sätts på barnets handled precis som en vanlig klocka. Fördelen med detta är att den sitter där den sitter och hänger med även när barnet leker. Risken är liten att den ska tappas bort. Detta är en skillnad jämfört med en telefon, som det är betydligt lättare att tappa bort eller lägga ur fickan och glömma. Gpsklockan visar var barnet befinner sig. Du kan via gps-funktionen hela tiden ha full koll på att din son eller dotter befinner sig där du tror att han eller hon ska befinna sig.

Detta gör du med hjälp av en app i din egen telefon. Det fungerar även att installera och använda appen på en surfplatta om du föredrar det. Om det skulle behövas kan du också ta kontakt med ditt barn via klockan. Ett kontantkort sätts i klockan. Du kan utan problem ringa till barnet via barnklockan. Barnet kan i sin tur vanligtvis ringa några få utvalda personer. Dessa nummer lägger du in i klockan, så att de finns som färdiga förhandsval. Ditt barn kan därför nå dig och andra viktiga personer i sitt liv när som helst. Det går även att ringa larmnumret 112 från den här typen av klocka.

Klockans funktioner

Det finns olika GPS-klockor på marknaden och vilka funktioner som erbjuds kan variera. Här är det viktigt att fundera över hur behovet ser ut. Ett äldre barn kan ha glädje och nytta av fler funktioner. För ett yngre barn kan detta snarare bli förvirrande. Det gäller därför att du inte bara tittar på vilken barnklocka du tycker ser bäst ut, utan även på vilken klocka som faktiskt passar just ditt barn bäst. Det kan ibland vara två olika saker. Klockorna är naturligtvis försedda med inbyggd gps. Exaktheten kan variera något, men ligger ofta inom ett spann på 5-15 meter. Det finns heller generellt ingen begränsning på hur långt bort från din enhet du kan följa barnet via klockan. Du följer som sagt gps via en app som installeras. Vilken app det gäller beror på vilken klocka du väljer.

Så fungerar en gps-klocka

Telefonfunktion

Någon typ av telefonfunktion hittar du på de olika barnklockorna, men exakt hur den fungerar kan variera. En vanlig variant är att klockan är utrustad med en ringfunktion. Det går alltså att ringa till klockan tack vare ett sim-kort. I de flesta modeller är det ett micro-sim som används. På många av gps-klockorna går det att ställa in så att enbart utvalda och inlagda nummer kan ringa till barnets klocka. Det har förstås med säkerhet att gälla. På det sättet kan du som förälder se till att ingen annan än närmaste kretsen kan komma i kontakt med barnet på det här sättet.

Många klockor ger också möjlighet för barnet att ringa ut från klockan. Det går ofta bara att kontakta ett visst antal nummer som finns inlagda i enheten. Där kan du som förälder välja vilka nummer som ska läggas in. Ofta handlar det förstås om mamma, pappa, mormor, morfar, farmor och farfar men det kan naturligtvis se väldigt olika ut beroende på hur er familjekonstellation ser ut. Ibland kan det vara en förälder och några av föräldrarnas närmaste vänner som används som säkra nummer, ibland en förälder och äldre syskon. Det är naturligtvis helt upp till er i familjen att avgöra.

Nödnummer

I telefonfunktionen finns också en stor fördel, nämligen att det blir möjligt att ringa 112 från gps-klockan. Det är naturligtvis väldigt viktigt att du förklarar noga för barnet att detta är ett nödnummer som enbart får och ska användas i nödfall. Om det väl skulle behövas är det naturligtvis en otrolig fördel att barnet kan kontakta 112 utan att behöva gå runt med en mobiltelefon.

Geofence

Många gps-klockor är utrustade med en funktion som gör att du som förälder eller vårdnadshavare har möjlighet att via appen sätta gränser på kartan, ett så kallat Geofence. Naturligtvis är det viktigt att du förklarar för ditt barn hur långt och var han eller hon får vistas. Om barnet skulle röra sig utanför gränserna kommer klockan att larma, som en påminnelse till barnet att det är dags att vända om. Vissa enheter innehåller också en funktion som skickar ett sms till din telefon om barnet tappar klockan eller av annan anledning tar av sig den.

Klocka

Eftersom det här är just en gps-klocka finns det naturligtvis även en klockfunktion. Detta ger goda möjligheter för yngre barn att träna på klockan, något som kan vara en utmaning i början. För större barn gör det helt enkelt att det blir lättare att hålla koll på tiden och veta när det är dags att komma hem.

Kamera

Vissa gps-klockor är utrustade med en kamera. Detta gäller långt ifrån alla klockor, men det finns alltså vissa modeller som erbjuder denna funktion. Det är viktigt att notera att det inte rör sig om några kameror som tar skarpa och bra bilder. Ofta kan det handla om 0,5 MP eller ännu mindre. Det går naturligtvis inte att jämföra med dagens mobiltelefoner som ofta har kameror med 10-12 MP. Det kan dock ändå vara en rolig funktion för barn som ofta tycker att det är roligt att ta kort.

 

Topp 3 GPS-klockor för barn 2023

Vi har valt dessa GPS-klockor som våra Topp-3.
Tre smarta klockor med många praktiska funktioner. Gör det lätt för dig att hålla koll på ditt barn och underlättar även vardagen för ditt barn!


 

Budgetval

Tre GPS-klockor för barn till ett något lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

Att välja gps klocka

Ibland kan det tyckas som att det vore betydligt enklare att köpa en produkt om det bara fanns en eller ett par varianter att välja mellan. Så är dock inte fallet med gps-klockor, och även om det kan vara svårt att välja, bör du se detta som den fördel det i själva verket är. Om du bara tittar på rätt faktorer när du ska göra ditt val, kommer du att hitta en lämplig och bra modell. Här ska vi titta på vad du bör titta på, för att underlätta valet du har framför dig.

Att välja GPS-klocka

Batteritid

När du ska köpa en ny smartphone tittar du säkert på batteritiden. Du vill förstås ha en telefon med så bra batteritid som möjligt, för att kunna använda den länge innan den måste laddas. Samma sak gäller förstås gpsklockan. Du vill förstås inte att batteriet ska ta slut medan barnet är i skolan eller ute och leker. Titta därför på batteritiden, vilken du bör kunna läsa om i produktspecifikationen. 2-3 dagar är en vanlig standby-tid, men det kan alltså variera.

SOS-knapp

Att säkerställa att den modell du väljer är utrustad med en SOS-knapp är viktigt. Denna funktion finns idag på de flesta gpsklockor, men se till att den klocka du har tänkt köpa inte är något undantag. Genom att trycka på knappen kan barnet i behov få direktkontakt med personalen på SOS Alarm.

Urtavla

Något som kan ha betydelse är vilken typ av urtavla som används. Har klockan du funderar på att välja en analog urtavla eller enbart en digital? Om du vill att ditt barn ska kunna träna på den analoga klockan är en analog urtavla naturligtvis A och O. Om barnet å andra sidan redan behärskar båda varianterna och föredrar den digitala klockan, kanske en digital klocka räcker gott eller till och med är att föredra.

Virtuellt staket

En funktion som du förmodligen vill ha är möjligheten att sätta upp ett virtuellt staket. Det handlar alltså om att du har möjlighet att markera gränser på en karta. Om dessa gränser överskrids larmar klockan. Detta ger en bra påminnelse för ditt barn, så att han eller hon kommer ihåg var han eller hon får gå. Det är lätt att glömma bort saker under leken.

Stöd för inkommande och utgående samtal

En funktion som de flesta vill ha är stöd för inkommande och utgående samtal. Många gps-klockor har stöd för detta idag, men inte alla. Undersök därför via produktspecifikationen vad som gäller för de olika modellerna. Se till att välja en av de modeller som har stöd för detta, så att klockan verkligen ger den nytta och trygghet som du vill ha.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring GPS-klockor för barn

✅ Vilket mobilnät används för gps-klockor?

Fram tills helt nyligen har samtliga klockor använt 2G. Nu har dock fler och fler tillverkare börjat arbeta för att klockorna även ska kunna gå via 3G-nätet och på sikt även 4G-nätet. Ännu har man inte riktigt nått ända in i mål med detta, men det är alltså en utveckling som pågår.


✅ Är gps-klockor vattentåliga?

Många av dagens gps-klockor är det, men inte riktigt alla. I produktspecifikationerna brukar det anges vilken typ av vattenskydd som klockan försetts med. Där kan du se om något sådant finns, och i så fall vilket.


✅ Hur mycket kostar en gps klocka för barn?

Det beror helt på vilken klocka du väljer. Vissa är ganska billiga och kostar runt 300 – 400 kronor. Andra är mer påkostade och erbjuder fler funktioner, och kostar därför mellan 1 000 och 1 500 kronor. Prisskillnader som kan tyckas stora kan bland annat bero på mer avancerade appar. Vissa tillverkare har tagit fram egna appar, vilket ofta gör att priset stiger. Se till att utvärdera funktioner och kvalitet på de olika klockorna, och väg fördelar i funktioner mot högre pris, så att du väljer en klocka som du anser verkar bra, och inte enbart baserat på att en viss modell är billig.
Källor:Snabbmeny:
Topp-3 GPS-klockor för barn Budgetval Vanliga frågor