Vad är Geofence eller Geostaket?

Vad är Geofence eller Geostaket?
En guide till Geofencing

Ett staket vet du förstås vad det är för något, men hur är det med geostaket, eller geofence som det också kallas? Är det något du överhuvudtaget har hört talas om, och vet du i så fall vad det är för något? För många är svaret ett rungande nej på den frågan. Många har aldrig ens hört ordet, och även om de någon gång skulle ha sett det skymta förbi så vet de inte vad det innebär. Det ska vi förstås råda bot på. Här tar vi en närmare titt på vad ett geostaket är, och vad som är syftet med ett sådant.

En programvara som hägnar in ett område

Ett vanligt staket är lätt att se med blotta ögat. Få har väl missat de rejäla stängsel som brukar hålla kor eller hästar inom ett visst område. Med geofence fungerar det inte riktigt så. Du kan inte se ett sådant vid första anblicken, eller ens andra eller tredje. Ett geostaket är nämligen en programvara som hägnar in ett visst område. Tanken med detta är att det blir möjligt att följa en persons eller ett föremåls rörelser via gps.

Flera möjligheter

Geofencing öppnar upp flera möjligheter. Det kan användas av föräldrar som vill kunna hålla ordning på sina yngre barn. Man kan då koppla funktionen till en mobiltelefon och dess gps. På så sätt kan föräldrarna bli meddelade när deras barn passerar det programmerade staketet. Det finns särskilda appar som kan användas för detta syfte, och det kan vara till stor nytta för de föräldrar som har barn som precis har börjat få vara ute på egen hand, men där man fortfarande vill ha god koll på var barnen befinner sig.

Ha koll på var ditt barn är med hjälp av Geofencing

I andra sammanhang kan geostaket användas även i professionella och mer allvarliga sammanhang. Man kan till exempel använda geostaket tillsammans med gps för att larma om mer stöldbegärliga fordon rör sig utanför ett visst område när de inte förväntas göra det. Det kan till exempel handla om nya bilar, som man vill göra vad man kan för att skydda från stöld. Ett annat sätt att använda geofence är när man vill skydda ett visst område från all typ av trafik. Man kan då få larm om något fordon eller någon person rör sig inom de uppsatta virtuella gränserna. Det kan röra sig om militärt område, men det kan även röra sig om ett företags mark där ingen obehörig får komma in.

Skydd mot terrorattacker

Till viss dess sägs geostaket till och med kunna skydda mot terrorattacker. I och med att man kan programmera gränser som ingen kan träda över utan att det går ett larm, ger det bättre koll på vilka som rör sig vart. Det gör att berörda personer i bättre tid kan få besked om någon misstänkt aktivitet sker inom ett visst område. Även om det inte ger ett fullständigt skydd, kan det definitivt vara till hjälp. Framför allt försvårar det för de personer som vill ta sig in på känsliga områden, vilket naturligtvis är positivt.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin