Klimat

Produkter för bättre inomhusklimat

Klimatet är ständigt i fokus, men i de flesta fall handlar det då om klimatet i ett stort perspektiv. Vi engagerar oss i frågor om hur klimatet förändras och påverkar oss globalt, men det är kanske inte så många som tänker på klimatet vi har allra närmast. Inomhusklimatet, där vi bor och arbetar, påverkar oss också.

Vi lever i ett land där det är mörkt och kallt stora delar av året, vilket innebär att de flesta av oss vistas väldigt mycket inomhus. Det finns undersökningar som visar att vi faktiskt spenderar så mycket som 90% av vår tid inomhus. Med tanke på detta är det naturligtvis väldigt viktigt att ha ett bra inomhusklimat. Dålig luft kan göra oss trötta och man kan till och med bli sjuk av dålig inomhusluft. Dessutom kan dålig luft göra att det blir svårare att koncentrera sig, vilket gör att du presterar sämre om din arbetsplats inte har ett bra inomhusklimat.

Vad är det som påverkar inomhusklimatet?

Det finns många olika faktorer som påverkar klimatet inne i ditt hem eller på din arbetsplats. Årstiden och vädret har förstås en ganska stor inverkan på klimatet inomhus. Under vintern, när det är kallt ute och värmen är på blir inomhusluften oftast betydligt torrare än på sommaren. Men det finns också annat som påverkar inomhusklimatet, som radon, fukt, damm, pollen, parfym, tvättmedel och hårsprej. Om du ofta tänder levande ljus påverkar det också klimatet inne.

Så kan inomhusklimatet påverka dig

Hur du påverkas av klimatet inomhus beror förstås på hur inomhusklimatet i just ditt hus ser ut. Om du har problem med fukt, till exempel, kan det bildas mögel vilket kan ställa till med olika problem. Torr inomhusluft kan bland annat orsaka problem med både hud och hår. Dålig inomhusluft kan orsaka trötthet och huvudvärk, och även andra hälsoproblem.

Förbättra inomhusklimatet med rätt produkter

Som tur är behöver du inte leva med problem orsakade av dålig inomhusluft. Det finns många bra produkter för ett bättre inomhusklimat på marknaden. Det gäller bara för dig att analysera och ta reda på vilka problemen är. Då vet du vilken typ av produkt som löser just dina problem.

Luftrenare för en renare och hälsosammare inomhusluft

En av de första åtgärderna blir kanske att skaffa en luftrenare. En luftrenare ger ett hälsosammare inomhusklimat, eftersom den rensar luften från sådant som pollen, mögelsporer, damm och luftburna bakterier och virus. Med en luftrenare kan du även få bort de allra minsta partiklarna i luften, och det blir lättare att hålla sig frisk. Självklart kan inte luftrenaren ensam ersätta god hygien och renhållning, men den gör att det inte far omkring så många luftburna partiklar som, till exempel, kan sprida smitta.
Inomhusklimatet kan se olika ut i olika delar av hemmet. En del utrymmen är mer utsatta för fukt, medan det kan vara torrt i andra delar av huset. Det betyder att du kanske behöver olika typer av produkter för att få ett perfekt inomhusklimat. När det gäller luftrenare, så fungerar den i de flesta rum. Om du bara vill ha en enda luftrenare rekommenderar vi att du sätter den i sovrummet, eftersom det är ett av de rum där du förmodligen tillbringar mest tid. Dessutom är det viktigt att du kan sova bra, och därför är det viktigt att se till att ha ett så bra klimat som möjligt just i sovrummet.

Luftkonditionering för ett behagligt klimat inne

Det är ju inte bara dålig luft och föroreningar som kan ge ett sämre inomhusklimat. Många har svårt med värmen under sommarens värmebölja, eller fryser när vintern är som kallast. Med luftkonditionering är det enkelt att få ett behagligt klimat inne oavsett hur vädret är utomhus. Om du skaffar luftkonditionering för ditt hem kan du enkelt reglera temperaturen efter dina egna behov.

Det enklaste är att skaffa en portabel luftkonditionering, som du kan använda när den behövs och där den behövs. Denna typ av klimatanläggning kräver ingen installation för att fungera, och du kan alltså ta den i bruk omedelbart. Det finns en mängd olika modeller av portabla luftkonditioneringsanläggningar. De kan skilja sig rejält i pris beroende på kapacitet. Gör ditt val efter hur stor yta du vill kyla.

Luftfuktare för torra utrymmen

Ibland är det torr luft som är det stora problemet. Detta uppkommer inte minst under vintern, när våra uppvärmningssystem ofta orsakar en torr luft. Vi är många som känner igen det där med torrt hår och spruckna läppar i den torra inomhusluften under vintern. Att många krukväxter dukar under på vintern beror inte enbart på ljusbrist, utan ofta också på en alldeles för torr luft. För att ge både människor och växter en bättre inomhusmiljö kan det vara klokt att investera i en luftfuktare. Då kan du styra och få en rekommenderad fuktnivå i rummet, till gagn för alla.

Här hittar du vår guider inom Klimat:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin